Piętaszek / Friday (Friedemann Friese)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
bdm
Has thanked: 549 times
Been thanked: 102 times

Re: Piętaszek / Friday (Friedemann Friese)

Post autor: bdm »

Grafiki są ok. Największy problem tej gry to obsługa. Podobnie jak w przypadku Onirim dużo wygodniejsza jest wersja cyfrowa. Na androida apka jest za free.
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 354 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Losiek »

Hmm, ja w sklepie Googla widzę Piętaszka za 16,99 zł.
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 301 times
Been thanked: 210 times

Post autor: Mrukar »

Co jest nie tak z obsługą? Zamierzam kupić grę na wakację i liczę na szybkie rozkładanie i zagranie.
dannte
Has thanked: 125 times
Been thanked: 552 times

Post autor: dannte »

Mrukar pisze: 16 cze 2025, 17:32 Co jest nie tak z obsługą? Zamierzam kupić grę na wakację i liczę na szybkie rozkładanie i zagranie.
Prawdopodobnie chodzi o tasowanie - ale w tej grze przetasowujesz swoją talię maksymalnie 11 razy (bo tylko tyle cykli możesz przejść), poza tym jest talia zagrożeń, którą tasujesz 3 razy (3 fazy gry). W trakcie gry niektóre karty musisz przekręcić (zużyte) lub odwrócić (zniszczone) oraz układać je po lewej i po prawej, więc w bardzo szczególnych przypadkach trochę miejsca na stole potrzeba.

Ale ja nie widzę problemu z obsługą żadnego, a grę rozkładam w mniej niż 5 minut i składam równie szybko.

Natomiast wspomniany Onirim już ma bardzo mało przyjemną obsługę - tam się talię tasuje mniej więcej 123234121123 razy na jedną grę :P
bdm
Has thanked: 549 times
Been thanked: 102 times

Post autor: bdm »

Nieustanne tasowanie. :roll:

Chociaż w Piętaszku faktycznie jest to mniej uciążliwe jak w Onirim.

Ja mam Friday na Androida za free. Nie wiem... może dlatego, że całkiem sporo gier kupowałem z Google i mam rabat?
ODPOWIEDZ