Zona: The Secret of Chernobyl (Maciej Drewing, Krzysztof Głośnicki)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 420 times
Been thanked: 506 times

Re: Zona: The Secret of Chernobyl (Maciej Drewing, Krzysztof Głośnicki)

Post autor: KOSHI »

W tej rozgrywce nie ale nawet gdybym zastosował to i tak bym przegrał bo testy w sarkofagu były fatalne a uraz wjeżdżał za urazem i jeszcze się skończyła talia wydarzeń. Jak pisałem, przy grze solo na oryginalnych zasadach musi być masa szczęścia bo czasu jest na styk a jak wyłapiesz uraz lub dwa to jest praktycznie po zamiatane.
bdm
Has thanked: 549 times
Been thanked: 102 times

Post autor: bdm »

No taka to jest niestety gra, że pechowe rzuty kładą całą rozgrywkę.
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 242 times
Been thanked: 229 times

Post autor: sopel82 »

Co w związku z tym? Bo rozszerzenie już zapowiedziane od bardzo dawna. Na bgg jest od dwóch miesięcy. W październiku autorzy pisali, że pliki przetłumaczone i zatwierdzone w końcu, ale w zapowiedziach rebelowych jak nie było tak nie ma do teraz. Wiesz coś więcej?
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 258 times

Post autor: Michito »

Wiem tyle, że planszeo wczoraj wrzuciło post na Facebooku z zapowiedziami, w którym ujeli dodatek do Zony, niestety bez konkretów. Tak jak Ty, szukałem dodatkowych informacji ze strony Rebela, ale niestety bez rezultatów.
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 58 times
Been thanked: 222 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Ja też nie rozumiem sytuacji. Początkowo wydawało mi się, że Rebel celowo zwleka z premierą w oczekiwaniu na premiere gry Stalker 2, by się podpiąć pod nahajpowany marketing i było to dla mnie bardzo słuszne. Tymczasem gra wyszła, zbiera bardzo dobre oceny, a tu nawet nie ma słowem o tym kiedy wyjdzie dodatek...
Awatar użytkownika
sopel82

Tymczasem u zachodnich sąsiadów wystartowała kampania na dodatek (zostanie wydany w ich języku jeśli się ufunduje). Przy okazji można zobaczyć jaka będzie dokładnie zawartość: https://www.spiele-offensive.de/Spieles ... gers-Wish/

Co do zgrywania się ze Stalkerem to jeden z autorów gry pisał, że nigdy takiego planu nie było. Na opóźnienia wpłynęło szereg rzeczy od samego developmentu, po sprawy kontraktowe z Rebelem, przetasowania osobowe w Rebelu, oczekiwanie na tłumaczenie, planowanie wolnych slotów do druku tak żeby ogarnąć od razu dodruk podstawki etc etc.
Awatar użytkownika
KOSHI

Dziwię się, że można zobaczyć komponenty po niemiecku a na FB gry nic takiego nie widzę. :? Jest trochę dobra, ale myślałem, że więcej tego będzie. Mi to wygląda na mini dodatek. :lol: Na BGG czytałem wątek, że miała być jakaś talia dla graczy solo, ale były cięcia i wyleciała. :evil: Pewnie kupię, ale ciśnienie mi trochę zeszło.
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 58 times
Been thanked: 222 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

sopel82 pisze: 09 sty 2025, 21:26 Tymczasem u zachodnich sąsiadów wystartowała kampania na dodatek (zostanie wydany w ich języku jeśli się ufunduje). Przy okazji można zobaczyć jaka będzie dokładnie zawartość: https://www.spiele-offensive.de/Spieles ... gers-Wish/

Co do zgrywania się ze Stalkerem to jeden z autorów gry pisał, że nigdy takiego planu nie było. Na opóźnienia wpłynęło szereg rzeczy od samego developmentu, po sprawy kontraktowe z Rebelem, przetasowania osobowe w Rebelu, oczekiwanie na tłumaczenie, planowanie wolnych slotów do druku tak żeby ogarnąć od razu dodruk podstawki etc etc.
O kurde, świetne informacje! Wkurza mnie trochę, że niemcy już mają zapowiedź, a w polsce polskiej gry łaskawie Rebel nie zapowie. Trochę potwarz... szczególnie, że lwia cześć fanów Stalkera, jest właśnie w polsce. Ale nomen-omen idealna okazja by wydać dodatek, bo Stalker jest na fali :)

Cieżko się rozczytać na tej niemieckiej stronie (nie da się nawet jej przetłumaczyć, bo zrobiona w archaicznej metodzie w <iframe> lol! Ale jest tam link do angielskiej wersji instrukcji

https://www.spiele-offensive.de/gfx/cf/ ... les_EN.pdf
Awatar użytkownika
sopel82

Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Mevlex
Has thanked: 45 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

sopel82 pisze: 06 lut 2025, 09:05 Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Na stronie Rebela jest napisane, że produkt niedostępny.
Awatar użytkownika
sopel82

Mevlex pisze: 06 lut 2025, 09:33
sopel82 pisze: 06 lut 2025, 09:05 Zona (podstawka) wjechała do magazynów i można kupować (https://www.rebel.pl/gry-planszowe/zona ... 05365.html), a o rozszerzeniu dalej cisza. Wcześniej twórcy mówili, że opóźnienie też jest dlatego, żeby zgrać produkcje i wydanie razem.
Na stronie Rebela jest napisane, że produkt niedostępny.
Ok, rzeczywiście, to musiał być w takim razie jakiś glitch z ich strony, bo dostałem powiadomienie, że jest dostępny i na stronie przez chwilę był. (albo gdzieś w magazynie ktoś znalazł jakąś starą kopię i od razu ktoś kupił)
Awatar użytkownika
sopel82

Z wątku o Rebel:
rand pisze: 19 lut 2025, 09:44 Cytat z czatu wiadomość wysłana przez Rebel:
"[...] dodatek do Zony będzie - ale informacje na ten temat nie dzisiaj. Wyszedł do druku w kilku wersjach językowych."
Awatar użytkownika
KOSHI

Obrazek
bdm
Has thanked: 549 times
Been thanked: 102 times

Post autor: bdm »

Ciekawe czy będzie dodruk podstawki?

Ja w każdym razie pozbyłem się tej gry bez żalu. Jedyne co mi się podobało to wykonanie i generalnie klimat. Sama grywalność raczej mocno średnia.
Awatar użytkownika
sopel82

bdm pisze: 08 mar 2025, 14:27 Ciekawe czy będzie dodruk podstawki?
Będzie. Druk razem z dodatkiem leci, w różnych wersjach językowych. Jeden z powodów dlaczego tyle czasu to wszystko zabiera.
Awatar użytkownika
sopel82

Jeszcze trochę to potrwa z tym dodatkiem...
Dostaliśmy powiadomienie, że wydawca otrzymał tzw. proofy z drukarni, ale nie zostały one zaakceptowane. Planowane są pewne poprawki jakościowe/materiałowe/kolorystyczne. Wciąż brak informacji o dacie premiery.
Były szanse, aby wydruk nastąpił już w zeszłym roku, ale brak siły roboczej i korpo-procedury ślimaczą wszystko niemożebnie. Wiem, że spośród zespołu, który pracował nad wydaniem dodatku co najmniej 2 osoby już nie pracują w Rebel.
Na tym etapie nie ma możliwości, żeby produkt nie wyszedł. Wydawca poniósł już tak duże koszty ilustracji, redakcji, składu, wynagrodzeń, że nie może się już wycofać, bo nie miałoby to sensu. Proof z drukarni oznacza też najprawdopodobniej, że poszła zaliczka dla drukarni na zarezerwowanie druku.
Awatar użytkownika
KOSHI

Ten dodatek to chyba powinien zmienić nazwę z życzenie szperacza na żebranie gracza. :lol: Wszystkie mutanty już mi chyba po umierały w pudełku a pijak się chyba zapił z kontrolerem. :mrgreen:
ODPOWIEDZ