Gra o tron - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
TARGARYEN25

Re: Gra o Tron: Gra Planszowa 2 ed (Christian T. Petersen)

Post autor: TARGARYEN25 »

Hejka,
Mam pytanie do Matki Smoków. W zasadach jest napisane, że ostatni z graczy nie może spasować/odmówić kontroli nad wasalami. Ale ostatnim graczem jest Targaryen! Czy to oznacza, że może on [gracz prowadzący Targaryenów] mieć jakichkolwiek wasali, czy chodzi tu o gracza z pozycją "7" na torze Żelaznego Tronu? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
mzdxtvtpxodyezkhfe
Has thanked: 33 times
Been thanked: 11 times

Re: Gra o tron - pytania i wątpliwości

Post autor: mzdxtvtpxodyezkhfe »

Mam pytanie odnośnie kontroli nad obszarem.

Jest Obszar A z położonym Żetonem Władzy i armią. Z obszaru B gracz atakuje obszar A. Walkę wygrywa gracz B, lecz nie może zostać na atakowanym obszarze (z powodu śmierci wynikającej z Karty Losów Bitwy, lub Karty Rodów). Gracz A jest zmuszony do wycofania swojej armii, gracz B także. Co się dzieje z obszarem? Czy żeton Władzy zostaje i obszar nadal jest pod władaniem gracza A? Czy może jest on usuwany, bo przecież gracz B wygrał?
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 160 times
Been thanked: 356 times

Post autor: Niewodnik »

Nie liczy się wygrana, tylko fakt wkroczenia na teren niezajęty przez innego gracza. W tym przypadku do tego nie doszło, więc teren pozostaje w rękach broniącego.
StanleyStone

Post autor: StanleyStone »

Nie wiedziałem, gdzie o to zapytać, więc piszę tu. Czy wyjęcie z Matki Smoków tylko rodu Arrynów mocno zniekształci grę? Chodzi mi o to, że chciałbym z kimś się dogadać na kupno wspólnie Matki Smoków, ale mnie interesuje tylko ród Arrynów, a resztę oddałbym współkupującemu. Niby Targaryanowie wchodzą jako ósmy gracz, ale czy widzicie jakieś potencjalne errory, gdyby wchodzili jako siódmy gracz - bez Arrynów?
StanleyStone

Post autor: StanleyStone »

Jeszcze jedno pytanie. Czy statki mogą skutecznie rozpatrywać żeton umacniania władzy na morzu, czy tylko w portach? Przebiłem się przez instrukcję, a ten aspekt jakoś mi uleciał i teraz mimo szukania nic nie znalazłem i nie wiem, czy była o tym wzmianka.
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 209 times
Been thanked: 221 times

Post autor: Muleq »

Rozkaz umocnienia władzy skutecznie działa tylko w porcie i tylko gdy kontrolujesz morze, przy którym znajduje się port.
inigo72
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: inigo72 »

Jedno pytanko. Sytuacja jest następująca:
Martel broni się 1 jednostką piechurów,atakuje Tyrell. Po ustaleniu obu sił,powiedzmy że Martel wygrywa bo dostał wsparcie od sąsiednich jednostek. Ale Tyrell zagrywa Mace Tyrella(natychmiast zniszcz jedną z atakujących lub broniących jednostek piechurów) i teraz :
1.bitwa kończy się automatycznie zwycięstwem Tyrella bo Martel nie ma komu wysłać wsparcia czy
2.po prostu odejmujemy 1 od siły Martela i rozstrzygamy bitwę normalnie?
MajkelEryk
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times

Post autor: MajkelEryk »

inigo72 pisze: 21 sty 2024, 16:21 Jedno pytanko. Sytuacja jest następująca:
Martel broni się 1 jednostką piechurów,atakuje Tyrell. Po ustaleniu obu sił,powiedzmy że Martel wygrywa bo dostał wsparcie od sąsiednich jednostek. Ale Tyrell zagrywa Mace Tyrella(natychmiast zniszcz jedną z atakujących lub broniących jednostek piechurów) i teraz :
1.bitwa kończy się automatycznie zwycięstwem Tyrella bo Martel nie ma komu wysłać wsparcia czy
2.po prostu odejmujemy 1 od siły Martela i rozstrzygamy bitwę normalnie?
Nr 2.
Daninho

Post autor: Daninho »

Hej
Ja mam dwa pytanka do rozgrywki
- czy pokonując neutralne twierdze/ zamki można używać kart rodów do zwiększenia siły ataku czy to musi być czysta liczba z wojsk i wsparcia
- remisy bitwy osób które nie zajmują pierwszego miejsca na torze lenników ( tego z mieczem) rost rozstrzygany na korzyść tego co jest na nim wyżej czy decyduje osoba będąca na pierwszym miejscu

Dzięki
Awatar użytkownika
ekwilibrystyczny
Has thanked: 30 times
Been thanked: 35 times

Post autor: ekwilibrystyczny »

Daninho pisze: 16 mar 2024, 16:44 Hej
Ja mam dwa pytanka do rozgrywki
- czy pokonując neutralne twierdze/ zamki można używać kart rodów do zwiększenia siły ataku czy to musi być czysta liczba z wojsk i wsparcia
- remisy bitwy osób które nie zajmują pierwszego miejsca na torze lenników ( tego z mieczem) rost rozstrzygany na korzyść tego co jest na nim wyżej czy decyduje osoba będąca na pierwszym miejscu

Dzięki
1. Nie można, tylko wojsko + wsparcie.
2. Remis wygrywa ten kto jest wyżej na torze, inaczej pozycje na tym torze nie miałyby sensu, poza oczywiście pierwszym miejscem :)
Kauczuk999

Post autor: Kauczuk999 »

Prosba. W dodatku jest malo kart z tekstem. Wrzucilby ktos je po polsku? Moge kupic w innym jezyku i bym sobie przerobil bo pl juz nigdzie nie ma
Albo na @ mi wyslal
Super dzieki
Pynio
Has thanked: 188 times
Been thanked: 155 times

Post autor: Pynio »

Szybkie pytanie: kiedy wykorzystuje się planszetkę nakładaną na tor kruka z inną liczbą gwiazdek z dodatku "Matka smoków"? Nie mogę się doszukać w instrukcji.
ODPOWIEDZ