Ankh: Gods of Egypt (Eric M. Lang)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
sasquach
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 667 times

Re: Ankh: Gods of Egypt (Eric M. Lang)

Post autor: sasquach »

SetkiofRaptors pisze: 10 sty 2024, 15:24 Na 3 nawet Merge lepiej sensowniej działa.
Tak lepiej, że jak tych dwóch graczy nie jest fajtłapami to zwykle bez problemu ograją prowadzącego. W 4 czy 5 osób przynajmniej jest więcej pretendentów do zwycięstwa, a w 3 osobowej rozgrywce super bóstwo może się w całości skupić na jednym graczu.
Awatar użytkownika
SetkiofRaptors
Has thanked: 251 times
Been thanked: 388 times

Post autor: SetkiofRaptors »

sasquach pisze: 10 sty 2024, 22:55
SetkiofRaptors pisze: 10 sty 2024, 15:24 Na 3 nawet Merge lepiej sensowniej działa.
Tak lepiej, że jak tych dwóch graczy nie jest fajtłapami to zwykle bez problemu ograją prowadzącego. W 4 czy 5 osób przynajmniej jest więcej pretendentów do zwycięstwa, a w 3 osobowej rozgrywce super bóstwo może się w całości skupić na jednym graczu.
Sensowny argument. Najwyraźniej za mało grałem i nie zdążyłem mieć tego problemu.

Ja mam inny problem z 4 i 5 osobami i z mergem w ogóle. Spróbuj wytłumaczyć, co ten człowiek powinien w sumie robić w ostatniej bitwie, szczególnie w jego pierwszych grach. Moi współgracze ZUPEŁNIE nie rozumieli, co się będzie działo – część elementów zostaje tego gracza, część tego. Jeszcze jak dochodzi do tego często fakt, że wcale nie jest takie oczywiste kto z kim i na jakim miejscu będzie się łączył, to już w ogóle masz chaos

"Mam brać moc Ankh? A nie, bo może i tak stracę... Wygrywać tu czy... się podłożyć mu, bo on w sumie będzie 5... ale ja mogę być 3! ale nie muszę...."

W sytuacji gdzie 3 graczy "pretenduje" do merga to wypadałoby w sumie pod to grać. Częściej powstający Bóg to był jakiś potworek – na mapie zostawały jednostki gracza, który miał mniej jednostek a moce Ankh tego, który miał mniej. Drugi od końca gracz w sumie zdobywał punkty w ostatniej bitwie przed połączeniem, które były w 100% po nic i w sumie w jego interesie byłoby tak naprawdę oddawać je ostatniemu graczowi tam gdzie może. Ja to i może zacząłem widzieć po kilku grach takie rzeczy. Ale inni grali mniej, bo to mój egzemplarz i grali mniej siłą rzeczy. I tak naprawdę nie bawiła ich ta mechanika. Jakbyś nagle zaciągnął hamulec ręczny podczas meczu, w szczytowym momencie i rozkazał losowym osobom pracę w grupach xD

Sorry jeśli pomieszałem trochę fakty lub detale połączenia, ale jestem dość przekonany, że ogólny obraz jest poprawny. Mechanika jest może i na papierze dobra, ale w moich kilku – powiedzmy 10 grach, w różnych składach, nie spotkałem się, żeby ktoś autentycznie z niej korzystał, a nie ona mu się przytrafiała. Może i łatwo ją wyjaśnić, ale ciężko zinternalizować i to nie w tym sensie fajnej łamigłówki, że może następnym razem zrobimy to dobrze.

Merge'a moim zdaniem ostatecznie zabija trochę tę grę. Na papierze bardzo mądry pomysł, ale w praktyce nie miałem gry, by to zadziałało (chociaż miałem gry gdzie przez przypadek wyszedł fajny merge, tylko gracze nadal nie wiedzieli, co się stało).

Na 3 osoby sprawa jest przynajmniej dość jasna. Że balans jest zepsuty, to Ci wierzę na słowo, może merge powinien przebiegać nieco inaczej w tym trybie.

Nie wiem, ostatnio jak wyciągałem Ankh to na 2 osoby. Ale u mnie totalnie przegrywa na więcej osób z Inis. W sumie trzymam za tryb dwuosobowy. Dam jeszcze chętnie szansę na 4 osoby no i scenariusz bez merga jest moich zdaniem sensowny i dobrze mi się tak grało.

Może dla wyjadaczy, mówię jakieś herezje :D
Wrocław. Kupiłem sobie już Inis i jest super.
Mevlex
Has thanked: 45 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

Hardkor pisze: 09 sty 2024, 10:58
Mevlex pisze: 09 sty 2024, 10:46 Zakładam, że chodzi o ten dodatek Iron Maidenowy, a osoba pisząca post na stronę Portalu po prostu niefortunnie się wyraziła :D
A one nie są ogólnikowe do paru gier? Więc to są takie trochę zbiorcze dodatki
Dokładnie. Codziennie dodają teraz posty o grach CMONu. Także zakładam, że to po prostu zapowiedź przedsprzedaży tych Iron Maiden packów.

Bardziej ciekawi co jeszcze niezapowiedzianego przypłynęło razem z tymi dodatkami ;)
Rozważania w tym temacie przeniosłem tu: viewtopic.php?t=78146&start=425#p1617450 (Fisq)
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 259 times

Post autor: Michito »

Czy kojarzycie, aby któryś z dodatków był niezależny językowo?
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 125 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Zerthin »

Michito pisze: 10 mar 2024, 07:17 Czy kojarzycie, aby któryś z dodatków był niezależny językowo?
Kojarzę - nie istnieją.
Może "podrabiane" piramidy z etsy - ale w sumie tyle w temacie :(
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Michito pisze: 10 mar 2024, 07:17 Czy kojarzycie, aby któryś z dodatków był niezależny językowo?
Żaden
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 259 times

Post autor: Michito »

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź, już myślałem, że będzie można skorzystać z niemieckich okazji :S
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Michito pisze: 10 mar 2024, 10:19 Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź, już myślałem, że będzie można skorzystać z niemieckich okazji :S
Z tego co kojarzę to Guardians mają wszystkie języki w sobie, więc ten możesz brać z niemiec
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Lidersowa
Has thanked: 1 time

Post autor: Lidersowa »

Dostałem sama podstawkę. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zmieścić te wszystkie komponenty w pudełku? Same figurki i plansza zapełniają 99,9% pudełka
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3736 times
Been thanked: 3943 times

Post autor: japanczyk »

Lidersowa pisze: 15 wrz 2024, 18:06 Dostałem sama podstawkę. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zmieścić te wszystkie komponenty w pudełku? Same figurki i plansza zapełniają 99,9% pudełka
Huh? Przeciez masz sloty na karty, zetony i wszystko inne

Obrazek
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 562 times
Been thanked: 2169 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Dwa słowa ode mnie, choć to już nikogo
Obejrzyj na ZnadPlanszy
Obejrzyj na YouTube
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2046 times
Been thanked: 2645 times

Post autor: PytonZCatanu »

Wróciłem do Ankha po ok 4 latach. Przy premierze się trochę grało, ale rozgrywki mnie nie porwały. Teraz gra wróciła na stół i....jestem zaskoczony, że tak dobrze się bawiłem. Długo, bo 3:40 na 4 graczy, ale bardzo treściwie, nie czułem tego czasu. Nie wiem skąd różnica w odczuciach, może to kwestia porzucenia tego merga bogów, może kwestia doboru fajnych scenariuszy i dodatków (kolega ma ten zestaw z KS ze wszystkim) - sam nie wiem. Wiem tylko, że zmieniam ocenę z 7 na 8 :)
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 58 times
Been thanked: 226 times
Kontakt:

Post autor: Sheade »

Po przechwyceniu praw do licencji trylogii Erica Langa od CMON - powstaje nowy samodzielny dodatek do Blood Rage, a jednocześnie na kampani widnieje informacja:

Alongside Blood Rage: Valhalla, the classic Blood Rage, Rising Sun, and ANKH: Gods of Egypt return - repackaged and remastered. Complete your collection and bolster your ranks, whether it be in the endtimes of Ragnarok, in the land of the Rising Sun, or in the fading pantheons of Egypt.
Źródło: https://gamefound.com/en/projects/table ... ered-85105

zaś bezpośrednio na forum BGG:
On its website, Tycoon Games notes that "[r]epackaged and remastered versions of Eric Lang's original Godly series" — that is, Blood Rage, Rising Sun, and Ankh: Gods of Egypt — will be available in the upcoming crowdfunding campaign, writing "Find that expansion you've been missing."
To znaczy, że podczas kamanni będzie można dokupić brakujące rzeczo do ANKH, ale też jest nadzieja że na wzór Blood Rage - powstanie nowy samodzileny dodatek do ANKH!

Jaram się :D
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 141 times

Post autor: ScorpZero »

Gdyby się dało kupić Tomb of Wonders... oj, bralbym. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

Find that expansion you've been missing
Ja myślę, że na pewno :) zastanawia mnie tylko to zdanie dotyczące "Redesigned & Repacked", co oni przez to rozumieją. Sam poluje na Tomb of Wonder, ale nie łudzę się że będzie taniej - od czasu oryginalnej kampanii inflacja i logistyka poszła w górę - będzie na pewno drożej, ale nie tak jak Janusze biznesu sprzedają to na OLX.

Mam tylko nadzieję, że nie zrobią żadnej akcji pokroju kupowania tego w pakiecie z czymś. Nowy właściciel marki to firma odpowiadającą za serię Everdell, a po grze widać że smykałkę do monetyzacji to mają w jednym paluszku. Więc lekkie obawy są - szczególnie widząc zagrywkę z bonusem za $1, gdzie trzeba z góry za to zapłacić, przez co fala krytyki w komentarzach, całkiem uzasadniona.

Firma odkupiła gruba licencję, więc można się spodziewać że będą chcieli się szybko odkuć.

Czekam z niecierpliwością, ale coś czuję że będę zdegustowany tym co zaoferują w pakietach.
jurant91
Has thanked: 10 times
Been thanked: 41 times

Post autor: jurant91 »

Sheade pisze: 04 lip 2025, 10:55 będzie na pewno drożej, ale nie tak jak Janusze biznesu sprzedają to na OLX.
Tak z ciekawości, bo sam sprzedaje cały pakiet Ankh z kickstartera na olx, ile wg. Ciebie za pełen zestaw gameplay all-in to nie jest Januszowa cena? :D

To co ja wystawiłem to cena z kickstartera + przesyłka + inflacja :D Gra nigdy nie grana, wszystko w wypryskach
prib4
Has thanked: 24 times
Been thanked: 146 times

Post autor: prib4 »

jurant91 pisze: 04 lip 2025, 12:51 To co ja wystawiłem to cena z kickstartera + przesyłka + inflacja :D Gra nigdy nie grana, wszystko w wypryskach
Wg mnie to jest uczciwa cena.
sasquach
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 667 times

Post autor: sasquach »

jurant91 pisze: 04 lip 2025, 12:51 To co ja wystawiłem to cena z kickstartera + przesyłka + inflacja :D Gra nigdy nie grana, wszystko w wypryskach
Szczerze, to zdecydowanie za tanio. Wysokie ceny to nie jest januszowanie. Wyłożyłeś kasę w ciemno na kilka miesięcy albo lat, wziąłeś ryzyko na siebie. Czemu miałbyś nie miałbyś sobie odbić tego sprzedając teraz w wyższej cenie.
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

Nawiązywałem do samego Tomb of Wander za 800-1000 zł.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1131 times

Post autor: brazylianwisnia »

Sheade pisze: 04 lip 2025, 17:47 Nawiązywałem do samego Tomb of Wander za 800-1000 zł.
Z ciekawości co widziałem to pierwsze z brzegu cały pakiet gameplay za 1100zl..więc to, że inni chcą 800 za sam romb wygląda jak pobożne życzenia
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
ODPOWIEDZ