Machina Arcana (Juraj Bilić)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 305 times
Been thanked: 214 times

Re: Machina Arcana (Juraj Bilić)

Post autor: Mrukar »

Zacząłem się interesować grą, ale czytam ostatnie posty i zwątpiłem. Jak to jest z polskim drukiem? Mam na myśli to co dostępne w sklepach, naprawdę aż tak popsute są te grafiki?
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 961 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Mrukar pisze: 06 lip 2025, 16:18 Zacząłem się interesować grą, ale czytam ostatnie posty i zwątpiłem. Jak to jest z polskim drukiem? Mam na myśli to co dostępne w sklepach, naprawdę aż tak popsute są te grafiki?
Prawdopodobnie nie zobaczysz problemów. Większość ludzi tu na forum miała problem ze zrozumieniem w czym rzecz.
I nie, nie jest to problem tylko z polskim drukiem tylko globalnie druk trzeci miał rozjechane nasycenie, barwy, jasność.
Nikt nie miał lepiej, wszędzie to samo.
To co zrobiła Galakta to tyle, że dla siebie kazała przedrukować pudła, bo te wersje pudła PL dostarczane przez KS poszły jako rozmazany pixelart (ale tylko pudła). Czyli sklepowo masz poprawnie ostro i czytelnie na pudle. KSowcy dostali hmm… białe kruki poligrafii. Ale w kontekście kart czy plansz - wszyscy w PL to samo (przynajmniej tak mi się zdaje) czyli średniej jakości druk. Nie porównuj do Awakenów czy chociażby albumów z Machiny Arcany wtedy będziesz kontent.
Pitersz73
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Post autor: Pitersz73 »

Ja kupiłem pełny komplet z codexami i matami, wydanie PL, nie widze żadnego problemu, kolory normalne itp. Mam 'kolorowe' gry z planszą czy kaflami, typu TMB, Oathsworn, BRW, Bloodborne, Łowcy 1492 itp, i Machina nie odstaje od nich. A w wymienionych prędzej czepiłbym się czy to do kolorów/intensywności/kontrastu kart lub planszy/kafli. City of The Great Machine to ma dopiero wyblakłe kafle, w internetach nie bylo tego widać. Moze jakieś poszczególne partie produkcji Machiny miały gorsze, zauważalne nasycenie, bo na pewno nie wszystkie. Oczywiście Machina to nie ideał, ale nie odstaje jak napisałem od powyższych.
Do wydania codexów (albumów) to nie ma co porównywac znakomitej większości gier.
jediwolf
Has thanked: 112 times
Been thanked: 103 times

Post autor: jediwolf »

Pitersz73 pisze: 06 lip 2025, 17:21 Moze jakieś poszczególne partie produkcji Machiny miały gorsze, zauważalne nasycenie, bo na pewno nie wszystkie. Oczywiście Machina to nie ideał, ale nie odstaje jak napisałem od powyższych.
Wszystkie miały złe nasycenie. Były prześwietlone i wyblakłe. Nawet sam Juraj o tym mówił. Miałem MA z drugiego ks i kolejnego. Różnica w jakości nadruku (nasycenie barw i jasność) była bardzo duża. Ofc, to nie jest tak, że się nie da grać czy coś. Mam wersję 3cią i gram cały czas, idzie się przyzwyczaić :)
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 126 times
Been thanked: 251 times

Post autor: loaru »

Środkowy kafel to Machina Arcana, po lewej OrcQuest, a po prawej Harakiri:

Obrazek
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 961 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Na zdjęciu nie odda się tego co tam jest nie tak. Np tego że tło tych kafli MA jest rozmazanym jpgiem a tylko elementy powiedzmy że interaktywne są w wysokiej rozdzielczości. No ale nie ma co się nad tym nomen omen pochylać - jak kafel leży na stole to mało kto zwróci uwagę. Za to zwróci na to uwagę ktoś kto kupował to jako produkt premium. Tyle w sumie. Warto zagrać. Nie warto przyglądać się drukowi. EoT.
ODPOWIEDZ