Mesopotamia (Aiollus, Siber, SPAGY)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Mendaks
Been thanked: 91 times

Mesopotamia (Aiollus, Siber, SPAGY)

Post autor: Mendaks »

Mezopotamia to tematyczna gra planszowa typu cywilizacyjnego, osadzona u zarania ludzkiej historii. Wcielisz się w rolę przywódcy jednej z cywilizacji — Babilończyków, Elamitów, Akadów lub Sumerów — i poprowadzisz swój lud od skromnych początków do wielkości, która przetrwa wieki.

Każda cywilizacja ma swoje unikalne cechy i klimat, czerpiąc z historycznych korzeni, co wpływa na styl rozgrywki. Podczas eksploracji zmieniającego się krajobrazu odkryjesz tajemnicze ziemie i wywołasz dramatyczne wydarzenia, które zmuszą cię do podejmowania trudnych decyzji. Twoje wybory mogą zbliżać cywilizacje do siebie lub w mgnieniu oka zrywać sojusze.

Dzięki modułowej, dwuwarstwowej planszy i ukrytym żetonom wydarzeń, każda rozgrywka jest inna. Cywilizacje grają się inaczej za każdym razem, co zapewnia zaskoczenia i głębię strategiczną. W miarę postępu gry odblokujesz kolejne akcje — Budowa, Badania, Rolnictwo, Zbieractwo i Handel oraz Wojna — które z czasem stają się coraz potężniejsze. Napięcie rośnie aż do momentu wzniesienia Wiszących Ogrodów, co sygnalizuje koniec tej epickiej podróży.

Grę wygrywa gracz z największą liczbą punktów zwycięstwa.

Zapraszam was na gameplay.

https://www.youtube.com/watch?v=BkC1u0qxwbc
Oskar90
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Mesopotamia (Aiollus, Siber, SPAGY)

Post autor: Oskar90 »

Jak zobaczyłem zapowiedź gry w tej tematyce i jej ogólny wygląd byłem bardzo zainteresowany. Aczkolwiek im dalej w las tym gorzej. Przede wszystkim nie przekonują mnie dwa dodatki nie wnoszące żadnych nowych mechanik do gry tylko więcej frakcji, które z tego co widzę nie rożnią się zbyt wiele od siebie. Sama rozgrywka może na dwie - trzy rozgrywki jest okej, ale potem będzie wiało nudą. Każda frakcja ma te same jednostki, tylko dwa budynki - bardzo ograniczona ilość ewentów. Niestety chyba odpadam i anuluję wsparcie.
Awatar użytkownika
zawias
Been thanked: 41 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

No właśnie jestem ciekawy jak z regrywalnością, bo to bardziej przypomina takie euro 4X. Dużo mielenia zasobów. Czy nie znudzi się po paru rozgrywkach? Gra wygląda super jeśli chodzi o komponenty, chociaż figurki wydają się przesadnie duże, co może wpływać na czytelność na planszy. No i wszystkie frakcje mają takie same modele. Nie przekonuje mnie też system walki na tych zasłonkach. Może i mega klimatycznie, ale jak z obsługą tego ? Na filmiku wydaje się to czasochłonne i upierdliwe, paluchy się nie mieszczą (wkładanie kostek, żeby je od razu wysypać i przydzielić do kart, trochę bez sensu). Lepiej by się pewnie sprawdzał system karciany (jak w Kemecie itp). Ale mogę się mylić.
Oskar90

Nawet patrząc na Streatch goals pokazują one jak mało ma ta gra do zaoferowania gameplayowo.
antonio3333
Has thanked: 65 times
Been thanked: 105 times

Post autor: antonio3333 »

Jak to będzie imho taki sam przypadek jak Dark Blood, ładne ale po 2-3 partiach co dalej można robić?
Oskar90

antonio3333 pisze: 07 lip 2025, 16:01 Jak to będzie imho taki sam przypadek jak Dark Blood, ładne ale po 2-3 partiach co dalej można robić?
O nie widziałem wcześniej tej gry, ale jak wszedłem teraz w jej kampanię to widzę podobny schemat jak przy mezopotami. Nawet recenzenci Ci sami :lol:
ODPOWIEDZ