Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 165 times
Been thanked: 365 times

Re: Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)

Post autor: Niewodnik »

O to ja dopytam. Czyli co, po 10 dodatkach trzeba zakupić nową podstawkę?

Swoją drogą przy 32 dodatkach liczba możliwych kombinacji to:
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków jest istotna - 2.34102016512E+14
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków NIE jest istotna - TYLKO 64.512.240

Ma ktoś może zaskórniaczki?
Void
Has thanked: 22 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Void »

Niewodnik pisze: 11 lip 2025, 12:13 O to ja dopytam. Czyli co, po 10 dodatkach trzeba zakupić nową podstawkę?

Swoją drogą przy 32 dodatkach liczba możliwych kombinacji to:
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków jest istotna - 2.34102016512E+14
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków NIE jest istotna - TYLKO 64.512.240

Ma ktoś może zaskórniaczki?
Zapewne tak po 10 naklejkach koniec, choć coś mówili że ma być jakiś endgame dodatek więc zobaczymy co wymyślą. Część z "dodatków" to mają być nowe podstawki w innych klimatach. Część dodatków można grać tylko z danymi podstawkami, tak jak teraz adventures i zapowiadane foundations można grać tylko z feudal kingdom. Tak więc liczba kombinacji trochę się zmniejsza ;)
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1168 times
Been thanked: 462 times

Post autor: Irka »

Niewodnik pisze: 11 lip 2025, 12:13 O to ja dopytam. Czyli co, po 10 dodatkach trzeba zakupić nową podstawkę?
Tak, jeśli się nie kombinuje z koszulkowaniem i/lub chce mieć królestwo na pamiątkę :)

A tutaj trochę kombinatoryki od samego autora:
Spoiler:
W dalszej części posta wyjaśnia też koncepcję i ewolucję tej gry.

PS. Można na to różnie patrzeć, ale faktycznie to jest najtańsze legacy na rynku, jeśli chodzi o podstawkę. Dodatki też nie zrujnują portfela - wyjdzie tyle, co normalne pudło legacy.
No chyba, żeby chcieć odkryć w tym świecie wszystko, ale myślę, że to nie jest intencją autora. Dlatego moim zdaniem ograniczył miejsca na pudełku do 10. To trochę tak jak w ogromnym parku rozrywki - nie ma co zaliczać wszystkich atrakcji, tylko wybrać kilka. Im większa oferta, tym lepiej, nawet jeśli ona już przyprawia o zawrót głowy ;) A kiedyś można tam wrócić, żeby spróbować czegoś innego.

PS2. Myślę, że fajnie będzie obserwować rozwój tej małej-wielkiej gry i siłą rzeczy powoli sobie coś dorzucać. Trzymam kciuki, żeby trzymała poziom. A wygląda na to, że na razie nie ma z tym problemu. Zaskakuje, łączy wiele drobnych mechanik i tematów, zachowując swoją lekkość.
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 102 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Fyei »

Irka pisze: 11 lip 2025, 11:56 Co masz na myśli pisząc, że są pomijane?
Te wbudowane dodatki też mają naklejki, które się umieszcza na boku pudełka po ich rozegraniu.

Czyli mogą zająć aż 3 z 10 miejsc, ale rzeczywiście się mogą przydać np. do rozwoju kart.
Void pisze: 11 lip 2025, 12:06 Skąd informacja że te wbudowane są pomijane? Na pudełku masz 10 miejsc na naklejki z dodatków, po każdym małym dodateku zawartym w pudełku podstawowym doklejasz naklejkę i wpisujesz nowa punktację królestwa. Więc normalnie te trzy wliczają się w limit 10.
Kurczę, wczoraj czytałam taki komentarz :/, aż wróciłam na bgg by sprawdzić. Ale to rzeczywiście błąd, poprawiłam swoje posty by nie wprowadzać zamieszania w zasadach ;).
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
AxlPl
Has thanked: 78 times
Been thanked: 105 times

Post autor: AxlPl »

Do ludzi którzy siedzą w temacie planszówek od wieków. Czy jest nadzieja ze ta gra nawet kieeeedyś będzie w języku polskim?
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 379 times
Been thanked: 1403 times

Post autor: Yuri »

AxlPl pisze: 11 lip 2025, 16:49 Do ludzi którzy siedzą w temacie planszówek od wieków. Czy jest nadzieja ze ta gra nawet kieeeedyś będzie w języku polskim?
Nie siedzę tyle, ale nie liczyłbym na to zbytnio.

EDIT: Po tym co koledzy i koleżanki wrzucili poniżej.... powiem Ci szczerze, nie trać nadziei jednak :D
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 19:10 przez Yuri, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Irka

Zastanawiam się właśnie, czemu jeszcze nie ma. Czesi i Węgrzy mają swoje wersje...
Czy to może zależy od zainteresowania lokalnej społeczności w internetach? U nas chyba była cisza dotąd.

Mam nadzieję, że jednak w końcu ktoś to wyda.
Na pewno sporo pracy będzie z tłumaczeniem. Może to jest przeszkodą?
A może obawa, że Polacy nie przepadają za legacy?
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 565 times
Been thanked: 1314 times

Post autor: psia.kostka »

Wersji jezykowych jest juz wiele:
https://boardgamegeek.com/boardgame/415 ... m/versions

Rebel nie takie kasztany wydawal Fryxom :P wiec zalezy jak te swoje umowy maja sztywne na wspolprace.

Legacy to raz (niszczyc gre? #bezsensu), a dwa to grac w gre samojeden?! Ludo-onanizm! :twisted:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
tomg
Has thanked: 154 times
Been thanked: 226 times

Post autor: tomg »

Tak na marginesie, gra jest drukowana w Polsce.
feniks_ciapek
Has thanked: 1742 times
Been thanked: 1061 times

Post autor: feniks_ciapek »

Czy to faktycznie na tyle dobra gra, żeby się zastanawiać nad dodatkami? Napiszcie coś więcej, najlepiej porównując do klasyków legacy.
tomg

feniks_ciapek pisze: 12 lip 2025, 10:13 Czy to faktycznie na tyle dobra gra, żeby się zastanawiać nad dodatkami? Napiszcie coś więcej, najlepiej porównując do klasyków legacy.
Jak ktoś już wspomniał w wątku to nie jest optymalna perspektywa aby ocenić Kingdom Legacy.
Na tle gatunku gier typu legacy wypada ona blado.
To sympatyczna, prosta w zasadach karcianka. Przyjemna gra solo, której siłą jest niepewność wnikająca z nieznanych nowych kart wchodzących do gry i poczuciem nieodwracalności konsekwencji swoich decyzji.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 530 times
Been thanked: 1242 times

Post autor: detrytusek »

A czy to jest gra, że mogę przegrać na zasadzie... zrób to i to, o nie możesz? To musisz kupić nową podstawkę. Czy jednak zawsze jakoś to będzie co najwyżej wynik będzie do kitu?
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
tomg

detrytusek pisze: 12 lip 2025, 11:44 A czy to jest gra, że mogę przegrać na zasadzie... zrób to i to, o nie możesz? To musisz kupić nową podstawkę. Czy jednak zawsze jakoś to będzie co najwyżej wynik będzie do kitu?
Nie można tej gry przegrać, w mojej ocenie to jej słabość
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 565 times
Been thanked: 1314 times

Post autor: psia.kostka »

Jesli bys przegral, to nie mialoby sensu kupienie kolejnych 27 dodatkow :mrgreen: a tego bysmy nie chcieli, prawda?
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Irka

feniks_ciapek pisze: 12 lip 2025, 10:13 Czy to faktycznie na tyle dobra gra, żeby się zastanawiać nad dodatkami? Napiszcie coś więcej, najlepiej porównując do klasyków legacy.
Dodatki trzymają poziom podstawki. To kolejne ciekawe karty i mechaniki.
Ale zawsze warto poczekać i kupić je dopiero jak podstawka się spodoba.
Szczególnie, że dodatki można wprowadzać dopiero po przejściu podstawki, pojedynczo, choć w dowolnej kolejności.

W kwestii legacy - tomg dobrze pisze.
Choć dla mnie ta gra nie jest słabsza od innych, bo ma wszystko, co najważniejsze - dużo niespodzianek (chyba więcej niż gdzie indziej), poczucie niepowtarzalnego rozwoju oraz syndrom kolejnej partii. A dodatkowo - zapowiedź potencjalnie wielu dobrych partii, co już samo w sobie generuje dopaminę ;)
Wciągnęła mnie i zaskoczyła podobnie jak Wsiąść do pociągu (jestem tam akurat po 7 partiach). Z kolei Brzdęk oceniam trochę słabiej ze względu na długą obsługę gry. Moje miasto ma podobną lekkość, ale jest dla mnie dużo słabsze wizualnie.
I jeszcze kwestia tematu - narracja w K.L. najbardziej mi przemawia do wyobraźni, choć praktycznie nie zawiera słów, taki paradoks :)

tomg pisze: 12 lip 2025, 11:58
detrytusek pisze: 12 lip 2025, 11:44 A czy to jest gra, że mogę przegrać na zasadzie... zrób to i to, o nie możesz? To musisz kupić nową podstawkę. Czy jednak zawsze jakoś to będzie co najwyżej wynik będzie do kitu?
Nie można tej gry przegrać, w mojej ocenie to jej słabość
A ja tu nie chcę takiego stresu :) Wystarczy mi napięcie wynikajace z konieczności gromadzenia odpowiednich zasobów, żeby móc grać w miarę swobodnie i osiągać swój cel - ulepszać, zdobywać i zachować możliwie dużo kart.

Żałuję jednak, że nie ma więcej motywacji w kwestii punktacji. W tej chwili te punkty to dla mnie jedynie sztuka dla sztuki. Pamiętam tylko jedną kartę, która realnie nagradza czymś za zdobycie określonego pułapu. Choć podobno ma być coś więcej - np. autor wspominał, że planuje (ukrywam na wszelki wypadek, choć myślę, że można pisać otwarcie, tak jak na BGG):
Spoiler:
To już daje mi pewną motywację, żeby nad swoim wynikiem popracować, ale chyba jeszcze nie w tym królestwie ;)
ODPOWIEDZ