Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Kingdom Legacy: Feudal Kingdom (Jonathan Fryxelius)
O to ja dopytam. Czyli co, po 10 dodatkach trzeba zakupić nową podstawkę?
Swoją drogą przy 32 dodatkach liczba możliwych kombinacji to:
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków jest istotna - 2.34102016512E+14
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków NIE jest istotna - TYLKO 64.512.240
Ma ktoś może zaskórniaczki?
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków jest istotna - 2.34102016512E+14
- zakładając, że kolejność rozgrywanych dodatków NIE jest istotna - TYLKO 64.512.240
Zapewne tak po 10 naklejkach koniec, choć coś mówili że ma być jakiś endgame dodatek więc zobaczymy co wymyślą. Część z "dodatków" to mają być nowe podstawki w innych klimatach. Część dodatków można grać tylko z danymi podstawkami, tak jak teraz adventures i zapowiadane foundations można grać tylko z feudal kingdom. Tak więc liczba kombinacji trochę się zmniejszaNiewodnik pisze: ↑11 lip 2025, 12:13 O to ja dopytam. Czyli co, po 10 dodatkach trzeba zakupić nową podstawkę?

- Irka
- Has thanked: 1168 times
- Been thanked: 462 times
Tak, jeśli się nie kombinuje z koszulkowaniem i/lub chce mieć królestwo na pamiątkę

A tutaj trochę kombinatoryki od samego autora:
Spoiler:
PS. Można na to różnie patrzeć, ale faktycznie to jest najtańsze legacy na rynku, jeśli chodzi o podstawkę. Dodatki też nie zrujnują portfela - wyjdzie tyle, co normalne pudło legacy.
No chyba, żeby chcieć odkryć w tym świecie wszystko, ale myślę, że to nie jest intencją autora. Dlatego moim zdaniem ograniczył miejsca na pudełku do 10. To trochę tak jak w ogromnym parku rozrywki - nie ma co zaliczać wszystkich atrakcji, tylko wybrać kilka. Im większa oferta, tym lepiej, nawet jeśli ona już przyprawia o zawrót głowy

PS2. Myślę, że fajnie będzie obserwować rozwój tej małej-wielkiej gry i siłą rzeczy powoli sobie coś dorzucać. Trzymam kciuki, żeby trzymała poziom. A wygląda na to, że na razie nie ma z tym problemu. Zaskakuje, łączy wiele drobnych mechanik i tematów, zachowując swoją lekkość.
- Fyei
- Has thanked: 102 times
- Been thanked: 267 times
Kurczę, wczoraj czytałam taki komentarz :/, aż wróciłam na bgg by sprawdzić. Ale to rzeczywiście błąd, poprawiłam swoje posty by nie wprowadzać zamieszania w zasadach

"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
- Yuri
- Has thanked: 379 times
- Been thanked: 1403 times
Nie siedzę tyle, ale nie liczyłbym na to zbytnio.
EDIT: Po tym co koledzy i koleżanki wrzucili poniżej.... powiem Ci szczerze, nie trać nadziei jednak

Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 19:10 przez Yuri, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- Irka
Zastanawiam się właśnie, czemu jeszcze nie ma. Czesi i Węgrzy mają swoje wersje...
Czy to może zależy od zainteresowania lokalnej społeczności w internetach? U nas chyba była cisza dotąd.
Mam nadzieję, że jednak w końcu ktoś to wyda.
Na pewno sporo pracy będzie z tłumaczeniem. Może to jest przeszkodą?
A może obawa, że Polacy nie przepadają za legacy?
Czy to może zależy od zainteresowania lokalnej społeczności w internetach? U nas chyba była cisza dotąd.
Mam nadzieję, że jednak w końcu ktoś to wyda.
Na pewno sporo pracy będzie z tłumaczeniem. Może to jest przeszkodą?
A może obawa, że Polacy nie przepadają za legacy?
- psia.kostka
- Has thanked: 565 times
- Been thanked: 1314 times
Wersji jezykowych jest juz wiele:
https://boardgamegeek.com/boardgame/415 ... m/versions
Rebel nie takie kasztany wydawal Fryxom
wiec zalezy jak te swoje umowy maja sztywne na wspolprace.
Legacy to raz (niszczyc gre? #bezsensu), a dwa to grac w gre samojeden?! Ludo-onanizm!
https://boardgamegeek.com/boardgame/415 ... m/versions
Rebel nie takie kasztany wydawal Fryxom

Legacy to raz (niszczyc gre? #bezsensu), a dwa to grac w gre samojeden?! Ludo-onanizm!

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-
- Has thanked: 1742 times
- Been thanked: 1061 times
Czy to faktycznie na tyle dobra gra, żeby się zastanawiać nad dodatkami? Napiszcie coś więcej, najlepiej porównując do klasyków legacy.
Jak ktoś już wspomniał w wątku to nie jest optymalna perspektywa aby ocenić Kingdom Legacy.feniks_ciapek pisze: ↑12 lip 2025, 10:13 Czy to faktycznie na tyle dobra gra, żeby się zastanawiać nad dodatkami? Napiszcie coś więcej, najlepiej porównując do klasyków legacy.
Na tle gatunku gier typu legacy wypada ona blado.
To sympatyczna, prosta w zasadach karcianka. Przyjemna gra solo, której siłą jest niepewność wnikająca z nieznanych nowych kart wchodzących do gry i poczuciem nieodwracalności konsekwencji swoich decyzji.
- detrytusek
- Has thanked: 530 times
- Been thanked: 1242 times
A czy to jest gra, że mogę przegrać na zasadzie... zrób to i to, o nie możesz? To musisz kupić nową podstawkę. Czy jednak zawsze jakoś to będzie co najwyżej wynik będzie do kitu?
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Nie można tej gry przegrać, w mojej ocenie to jej słabośćdetrytusek pisze: ↑12 lip 2025, 11:44 A czy to jest gra, że mogę przegrać na zasadzie... zrób to i to, o nie możesz? To musisz kupić nową podstawkę. Czy jednak zawsze jakoś to będzie co najwyżej wynik będzie do kitu?
- psia.kostka
- Has thanked: 565 times
- Been thanked: 1314 times
Jesli bys przegral, to nie mialoby sensu kupienie kolejnych 27 dodatkow
a tego bysmy nie chcieli, prawda?

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Irka
Dodatki trzymają poziom podstawki. To kolejne ciekawe karty i mechaniki.feniks_ciapek pisze: ↑12 lip 2025, 10:13 Czy to faktycznie na tyle dobra gra, żeby się zastanawiać nad dodatkami? Napiszcie coś więcej, najlepiej porównując do klasyków legacy.
Ale zawsze warto poczekać i kupić je dopiero jak podstawka się spodoba.
Szczególnie, że dodatki można wprowadzać dopiero po przejściu podstawki, pojedynczo, choć w dowolnej kolejności.
W kwestii legacy - tomg dobrze pisze.
Choć dla mnie ta gra nie jest słabsza od innych, bo ma wszystko, co najważniejsze - dużo niespodzianek (chyba więcej niż gdzie indziej), poczucie niepowtarzalnego rozwoju oraz syndrom kolejnej partii. A dodatkowo - zapowiedź potencjalnie wielu dobrych partii, co już samo w sobie generuje dopaminę

Wciągnęła mnie i zaskoczyła podobnie jak Wsiąść do pociągu (jestem tam akurat po 7 partiach). Z kolei Brzdęk oceniam trochę słabiej ze względu na długą obsługę gry. Moje miasto ma podobną lekkość, ale jest dla mnie dużo słabsze wizualnie.
I jeszcze kwestia tematu - narracja w K.L. najbardziej mi przemawia do wyobraźni, choć praktycznie nie zawiera słów, taki paradoks

A ja tu nie chcę takiego stresutomg pisze: ↑12 lip 2025, 11:58Nie można tej gry przegrać, w mojej ocenie to jej słabośćdetrytusek pisze: ↑12 lip 2025, 11:44 A czy to jest gra, że mogę przegrać na zasadzie... zrób to i to, o nie możesz? To musisz kupić nową podstawkę. Czy jednak zawsze jakoś to będzie co najwyżej wynik będzie do kitu?

Żałuję jednak, że nie ma więcej motywacji w kwestii punktacji. W tej chwili te punkty to dla mnie jedynie sztuka dla sztuki. Pamiętam tylko jedną kartę, która realnie nagradza czymś za zdobycie określonego pułapu. Choć podobno ma być coś więcej - np. autor wspominał, że planuje (ukrywam na wszelki wypadek, choć myślę, że można pisać otwarcie, tak jak na BGG):
Spoiler: