Ostatnio na wokandzie jest Cuba. Ekonomiczna gra autorstwa dwóch projektantów Michaela Rienecka , Stefana Stadlera (Filary Ziemi). Gra przeznaczona jest od 2 do 5 osób. Chciałem Was poinformować, że na BBG znalazłem wariant solo. Wariant solo opracował Francuz Stéphane Bourdeau. Oczywiście nie omieszkałem go wypróbować i powiem krótko - działa. Trzeba wg. mnie zmodyfikować pewne zasady, ale można spędzić około 30 minut fajnej rozgrywki.
Oto zasady
Rozgrywka "solo" odbywa się według normalnych zasad z następującymi wyjątkami:
Ustawienie początkowe
Do gry nie wchodzi budynek "Ratusz" zostaje całkowicie wycofany z rozgrywki
Rozgrywka zaczyna się bez produktów (owoce cytrusowe, tytoń, trzcina cukrowa) i bez surowców (drewno, kamień,woda).
Dok portu dający 3 PZ za ładowanie towarów nie jest używany podczas rozgrywki
Podczas pierwszej rundy działa dok portu dający 1 PZ za produkty i towary. Od 2 do 6, porty 1 i 2
zawsze dostępne
(Drugi port powinien co runda odpływać) To moja sugestia, w stosunku do wersji z BGG. Przy ładowaniu do końca towarami może nastąpić blokada na kilka rund - antidotum budowa Małego lub Dużego Przedstawicielstwa
Parlament fazy:
Aby uzyskać prawo wprowadzania ustaw w Parlamencie musimy uzyskać 6 głosów. W tym celu gracz musi zapłacić różnicę(do 6) wynikającą z niezagranej karty postaci w Fazie Akcji. Po zapłaceniu wymaganych pesos do banku można wybrać 2 nowe ustawy. Dla przykładu: jeśli niezagrana 5-ta karta to karta architekta (3 głosy w Parlamencie) musisz wpłacić do banku 3 pesos
Na koniec gry gracz dostaje 1 PZ za każdy posiadany budynek
Autor tego wariantu podaje cel jaki trzeba uzyskać i punktacje na koniec rozgrywki
Jeżeli uzyskasz na koniec gry po między 81 i 84 PZ - zyskujesz butelkę rumu
Jeżeli uzyskasz na koniec gry po między 85 i 89 PZ - zyskujesz butelkę rumu + cygara.
Jeżeli uzyskasz na koniec ponad 90 PZ - zyskujesz kratkę rumu i paczkę cygar
Punktacja na planszy jest tylko do 80. Grając tym wariantem udało mi się uzyskać max wynik 64.
Na rum i cygara muszę trochę pogłówkować, ale uzyskanie takiej punktacji w 6 rundach chyba nie wchodzi w rachubę
Cuba - wariant solo
Re: Cuba - wariant solo
Za pierwszym razem udało mi się uzyskać 59 punktów, mimo to polecam warto spróbować, jeżeli akurat nie możemy znaleźć chętnych do gry w Cubę. Wariant solo to taka rozbudowana łamigłówka polegająca na jak najlepszym wykorzystaniu nadażających się sytuacji.
Grałem w zasady z bgg bez sugestii Marasa, ale napewno jeszcze zagram w wariant z jego sugestią.
I zagrałem z wariantem dotyczącym drugiego portu, udało mi się zdobyć 84 punkty - załapałem się na butelkę rumu
Kluczowa dla tej rozgrywki była ustawa dotująca "puknt zwycięstwa za każde otwarte pole z produktem" co runde zgraniałem z niej 6 punktów, ważna była tez budowa latarni i podmiana statków na redzie.
Grałem w zasady z bgg bez sugestii Marasa, ale napewno jeszcze zagram w wariant z jego sugestią.
I zagrałem z wariantem dotyczącym drugiego portu, udało mi się zdobyć 84 punkty - załapałem się na butelkę rumu

Kluczowa dla tej rozgrywki była ustawa dotująca "puknt zwycięstwa za każde otwarte pole z produktem" co runde zgraniałem z niej 6 punktów, ważna była tez budowa latarni i podmiana statków na redzie.