[Wrocław] Japoński Mahjong (Riichi)

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Akashic

[Wrocław] Japoński Mahjong (Riichi)

Post autor: Akashic »

Witam,

z kolegą poszukujemy (dwóch) osób z Wrocławia potrafiących grać w japońską odmianę Mahjonga.
Jakoś nasi znajomi się nie garną do nauki gry, a chciałoby się pograć z żywym przeciwnikiem.

Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Browarion
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times

Re: [Wrocław] Japoński Mahjong (Riichi)

Post autor: Browarion »

Akashic pisze:z kolegą poszukujemy (dwóch) osób z Wrocławia potrafiących grać w japońską odmianę Mahjonga.
Ha, nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w japońskiej odmianie tej gry, ale w zwykłego Mahjonga grałem parę razy (na kompie) ;)
Może po prosstu kiedyś się umówimy i wpadniecie na spotkania planszówkowe - chętnie poznam o co chodzi; jeśli mi się spodoba (a nie będzie łatwo, planszówki: that's it! ;)) to chętnie będę stałym graczem

pozdrawiam
8)
niby stary koń, a jednak z ogromnym sentymentem do zabaw i uciech wszelakich
Akashic

Miło słyszeć, że jest choć jedna chętna osoba :)
Problemem może być to, że zasady są raczej skomplikowane - nie ma to nic wspólnego ze 'zwykłym' Mahjongiem (dobieranie takich samych klocków). Również nauka poprzez grę w realu jest bardzo nieprzyjemna, nieefektywna i czasochłonna (przynajmniej na początku).
Dlatego póki co poszukujemy osób znających zasady. Na internecie jest pełno poradników i miejsc gdzie można pograć z komputerem.
Zresztą bez czwartej osoby i tak nie pogramy (spróbuje namówić kogoś ze znajomych, by poświęcił te parę tygodni/miesięcy na naukę gry ;)

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

W Warszawie sa dwa kluby japońskiego Madżonga, a właściwie Majana Richii.
Turniej tej gry ma byc rozegrany na Warsaw Open za dwa tygodnie
Awatar użytkownika
monga

Post autor: monga »

To jak już będziecie szukać chętnych do nauczenia się, to dajcie znać :) A ja w wolnej chwili postaram się poczytać zasady. W zasadzie zabieram się za to od paru miesięcy już, a od 2 tygodni już mam otwartą stronę w przeglądarce, więc może teraz bardziej się zmobilizuję.
Awatar użytkownika
tokage

Post autor: tokage »

Dajcie mi czwartek i piątek powinienem skumać zasady w wolnych chwilach i w przyszłym tygodniu możemy sie umowic na partyjkę.
Akashic

Milo widziec odzew.
Na poczatku nie przejmujcie sie rozdawaniem klockow i podliczaniem punktow (w teorii).
Skupcie sie na samym przebiegu rozgrywki (jak wygrac i jak nie pozwolic innym wygrac).

Zasady polecam z ponizszych zrodel:
http://mahjong-europe.org/rules/index.html (po prawej na dole zasady po angielsku i polsku)
http://www.japanesemahjong.com/reachmah ... ntents.htm

Tlumacza tam tez przygotowania do rozgrywki i zasady punktacji, co dla osob poczatkujacych (a tym bardziej nigdy wczesniej nie grajacych) jest lekka abstrakcja. Tak wiec by sie nie zanudzic i nie zniechecic na samym poczatku proponuje troche praktyki z komputerem:
http://www.gamedesign.jp/flash/mahjong/mahjong_e.html

Pieknie tam wytlumaczyli zasady (tuz pod apletem flashowym): "How to play Mahjong" - troche jak w karcianym remiku. Trzeba skompletowac jedna pare dowolnych klockow a reszte w sekwensach lub trojkach. Ot i cala filozofia (na poczatek).
Nastepnie radze przeczytac instrukcje oraz pograc niezliczona ilosc razy. Poznac co to ron, tsumo, riichi, pon, kan, chi. Szczegolna uwage zwrocic na riichi - w rzeczywistej grze komputer nie podpowiada, wiec latwo zalapac duze kary punktowe.
Pozniej juz tylko zostaje zapamietanie wartosci okreslonych elementow (kombosy?) znawe 'fan' - zapamietanie roznych ukladow wygrywajacych klockow.
Punktacje i rozkladanie klockow mozecie na poczatek zostawic mi i kumplowi.

Aha, no i oczywiscie musem jest nauczenie sie 13 japonskich/chinskich znakow (od 1 do 9 oraz czterech kierunkow swiata :)
(dysponujemy japonskim zestawem mahjonga gdzie nie ma arabskich cyferek / lacinskich literek)

Grac, grac i jeszcze raz grac. Jak juz bedziecie (swiadomie) wygrywac i wiedziec, za co otrzymujecie 'fany', to bedzie to znak, ze czas na rozgrywke z RL.

Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 548 times
Been thanked: 1610 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Informacje po polsku mozna znaleźć na stronie Koła Gier Japońskich
natana3l

Post autor: natana3l »

Gram w japońskiego mahjonga od kilku tygodni. Gram na tej stronie http://www.gamedesign.jp/flash/mahjong/mahjong_e.html Czasami wygrywam:) Jeśli nadal szukacie osób do grania to zgłaszam moja kandydaturę :) Miło by był pograć z kimś żywym i na materialnym zestawie. Pozdrawiam i czekam na odzew.
ODPOWIEDZ