Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
wuszu

Re: Agricola

Post autor: wuszu »

szymuss mam prośbę. Poświęć chwilę przed zadaniem pytania na klarowne jego sformułowanie. Poza tym nie mieszaj wątków "Agricola" i "Agricola - Torfowisko".
szymuss pisze:wiem:D nie jestem nobbem
Miałbym co do tego wątpliwości :lol:
mbork
Kontakt:

Post autor: mbork »

A teraz coś z zupełnie innej beczki.

Czy ktoś wie, gdzie (i za ile) można zdobyć nie za drogie koszulki do Agricoli ("nie za drogie" oznacza, że zakoszulkuję sobie całą podstawkę za, powiedzmy, ok. 40 zł)?
Awatar użytkownika
awek

Post autor: awek »

mbork pisze:A teraz coś z zupełnie innej beczki.

Czy ktoś wie, gdzie (i za ile) można zdobyć nie za drogie koszulki do Agricoli ("nie za drogie" oznacza, że zakoszulkuję sobie całą podstawkę za, powiedzmy, ok. 40 zł)?
Takie niedopasowane (jak ja mam) to za 5 zł 100 sztuk kupisz np. w Bardzie w Poznaniu. Koszulki FFG kosztują kolo 8 zł za 50 sztuk żeby pasowały do Agricoli.
"The only way to get smarter is by playing a smarter opponent"
Kolekcja
Awatar użytkownika
bart8111
Been thanked: 1 time

Post autor: bart8111 »

Ja mam do sprzedania "dopasowane" po 10 zł za 100 sztuk ale czy się zmieścisz w tych 40 zł to już nie wiem, tam jest od groma tych kart.
Awatar użytkownika
Sztefan
Has thanked: 4 times

Post autor: Sztefan »

Kart jest 360, więc da radę ;)
Awatar użytkownika
pawel1454

Post autor: pawel1454 »

Tutaj można nabyć każdą ilość koszulek, całkiem niedrogo.
Jedyny mankament, który zresztą dokuczliwym może być, jest taki, że to za granicą jest. :(
Awatar użytkownika
bart8111

Post autor: bart8111 »

Szkoda, że nie mają tych prześwitujących kosteczek do TtA, może ktoś wie czy gdzieś to jest do dostania?
Awatar użytkownika
Witold Janik
Kontakt:

Post autor: Witold Janik »

Kilka dni temu Euro było poniżej 4zł 8)
- Albo my graliśmy źle, albo wy (...), w naszej partii wyniki były w granicach 20-30. Co prawda gra skończyła się szybko (wcześnie papież umarł), ale chyba nie może to mieć aż takiego wpływu.
- U nas papież umarł w ostatniej turze - może stąd różnica.
Awatar użytkownika
zath
Kontakt:

Post autor: zath »

Właśnie się obudziłem, a śniło mi się, że byłem w jakimś sklepie planszówkowym i były (tylko) dwa nowe egzemplarze polskiej Agricoli… Wchodzę na forum, a tu tekst o Euro. To nie przypadek, zobaczycie :D
Wishlist: Mission: Red Planet (2005), Steam (2009)
Personal Fav: Dungeon Lords (2009), Once Upon a Time (1993)
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

jakby ktoś bardzo chciał kupić Agricolę z torfowiskiem, pocztówką, veggiemeeple'ami i resourceeple'ami to można znaleźć tutaj: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... =10&t=9976 ;)
Ostatnio zmieniony 04 lut 2010, 11:32 przez yosz, łącznie zmieniany 1 raz.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

?
Awatar użytkownika
Dzej

Post autor: Dzej »

O_o
Nigdy więcej karcianek kolekcjonerskich i pseudo kolekcjonerskich. [W trakcie infiltracji mafii Twilightowej ]
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Dzej pisze:O_o
melee pisze:?
No co? Wolę Le Havre
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

Ee, ciekawa aukcja się zapowiada. Ciekawe, czy ktoś kupi i za ile. Samą podstawkę na pewno by łyknęli. Od razu z dodatkiem i bajerami - hmmm. Zobaczymy.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

yosz pisze:
No co? Wolę Le Havre
A ja wolę i pizzę i spaghetti :)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 421 times
Been thanked: 670 times

Post autor: bogas »

yosz pisze:
No co? Wolę Le Havre
Eeee, tam. Nie bój się Geko i przyznaj po prostu, że Agricola to dla ciebie gniot ;)
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

Yosz już mi pisał czemu sprzedaje. Po burzliwych negocjacjach uzyskał moje oficjalne pozwolenie, w formie aktu notarialnego :mrgreen:
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
farmer
Has thanked: 409 times
Been thanked: 96 times

Post autor: farmer »

Okej...

Panowie i Panie. Próbowałem. Od lat słyszałem i czytałem o tej grze. To pierwsze meijsce na BGG również zobowiązuje. Także mnie, by dać szansę, by spróbować.
Więc spróbowałem.
Było nudno, niewiele się działo. Żadnych emocji.
Ale, po partii, miałem ochotę na jeszcze raz - żeby, kurczę!, odkryć tą kultową Agri-super-fajność, żeby coś zrobić inaczej, lepiej i znaleźć fan w grze. To uczucie sprawiło nawet, że dałem tytułowi 9 na BGG. Bo chciałem próbować, chciałem poznać.
Więc zagrałem znów.
I jeszcze raz.
W sumie 7 razy będzie.

I po czasie stwierdzam, że albo ta Agri-super-fajność jest ukryta baaardzo głęboko a ja i moi ludzie... no nie dajemy rady się dokopać do tego, no się po prostu nie da!...
albo...
ta gra JEST nudna a cała ta otoczka kultowej fajności dookoła to jakaś wielka mistyfikacja ;O której ofiarami padły tysiące ludzi na całym świecie ;O.

Ech, nie wiem już co o tym myśleć. Nie chce mi się już więcej próbować (obecnie na BGG 6,5). Nie uważam, żeby gra była zepsuta, ale po prostu nie daje frajdy. Żadnej. Bezpłciowe i pozbawione emocji podejmowanie zaledwie kilku decyzji (2 ludków tylko, 14 rund tylko).

Może mnie ktoś oświeci?
Co w tej grze się Wam właściwie tak podoba? :O
Może my coś źle robimy?

P.S.
Jakie zazwyczaj ilości punktów kończą Wasze rozgrywki 2 i 3 osobowe?
25 - 35 to normalne?

pozdr,
farm
W czasie wojny, milczą prawa.
Pierwszą ofiarą wojny jest prawda.

W to gram...
Awatar użytkownika
wuszu

Post autor: wuszu »

Mam za sobą kilkadziesiąt partii (ok. 40). Gra jest nadal moim numerem jeden, zarówno z dodatkiem (Torfowisko) jak i bez niego. Sprawdza się zarówno w wariancie dwu- trzy- i czteroosobowym, który pojawia się ostatnio najczęściej.
Wielość dróg, jakie prowadzą do zwycięstwa powoduje, że jeszcze mi się nie znudziła (ani moim współgraczom).

Słyszałem już nie jedną teorię na temat "niezawodnych strategii" jak np. zbieranie surowców na ostatnią rundę lub też możliwie szybkie powiększenie rodziny. Żadna z nich nie jest uniwersalna, dlatego, że wiele zależy od aktualnej sytuacji na planszy. Bardzo często ostateczny wynik nie jest znany aż do momentu podliczenia punktów. Nie raz okazywało się, że wygrała osoba, której zwycięstwo "nie było widoczne" na planszy tj. ugrała gros punktów na dużych i małych usprawnieniach.

To wszystko powoduje, że jest to nadal gra, którą najchętniej rozkładam na stole.

Ale o gustach się nie dyskutuje. Dlatego pozwalam sobie przedstawić swoje zdanie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 421 times
Been thanked: 670 times

Post autor: bogas »

Farmer, przekonywać Cię nie zamierzam. Agricola to moim zdaniem solidna gra. Numer jeden na BGG? Ale kogo to obchodzi? Puerto Rico było też dłuuugo na pozycji lidera, a znam mnóstwo lepszych gier. Olać ranking.
Wracając do Agricoli. Nie ma gry, która podobała by się wszystkim. Agrocila podoba się wielu stąd i tyle dobrych opinii. Lubisz Caylusa? Nie gardzisz Stone Age czy Filarami Ziemii? To raczej powinno Ci się podobać, ale reguły nie ma. No i gra się najlepiej z kartami pomocników. Wariant familijny to tylko z dziećmi.
25-35 punktów to zdecydowanie za mało. Przeciętne wyniki to 40-60.
Mało do zrobienia? 2 ludków na 14 rund? A może by tak przed 8 rundą mieć już 3 gości? A przed dziesiątą 4? Wtedy zamiast 28 akcji będziesz miał 40 ;)
Awatar użytkownika
FormatC

Post autor: FormatC »

Ja tez co jakis czas (mniej wiecej raz na rok) mam ochote sprawdzic, dlaczego Agricola jest numerem jeden i tez jakos jeszcze tego nie odkrylam... ;) Maz mi nie ulatwia sprawy bo jego taka ochota nie nachodzi, on wie, ze Agricola jest "glupia" bo nie mozna nikogo "pojechac" i juz. ;) Fajne sa zwierzatka, ale sama gra jest troche nie w naszym stylu. Dziwie sie, ze tyle osob tak sie nia zachwyca, bo taki Caylus, moim zdaniem, bije Agricole na glowe i jeszcze jest przy tym taki... elegancki. :)
Awatar użytkownika
kuki

Post autor: kuki »

FormatC pisze:Ja tez co jakis czas (mniej wiecej raz na rok) mam ochote sprawdzic, dlaczego Agricola jest numerem jeden i tez jakos jeszcze tego nie odkrylam... ;) Maz mi nie ulatwia sprawy bo jego taka ochota nie nachodzi, on wie, ze Agricola jest "glupia" bo nie mozna nikogo "pojechac" i juz. ;) Fajne sa zwierzatka, ale sama gra jest troche nie w naszym stylu. Dziwie sie, ze tyle osob tak sie nia zachwyca, bo taki Caylus, moim zdaniem, bije Agricole na glowe i jeszcze jest przy tym taki... elegancki. :)
w Agricoli można kogoś "pojechać" i to w, jeszcze przy tym taki... elegancki, sposób;)
Uwielbiam Agricolę za efekt "przykrótkiej kołderki" - czasu jest mało, zasobów jest mało a w dodatku wszyscy potrzebują dokładnie tego samego. Niczym odkrywczym nie będzie jeśli stwierdzę, że bardzo dużo zależy od współgraczy.
Awatar użytkownika
BloodyBaron

Post autor: BloodyBaron »

farmer pisze: P.S.
25 - 35 to normalne?
Myślę, że jeszcze mogłaby Cię Agricola zaskoczyć, bo rozegranie partii, która kończy się wynikiem 50-punktowym: nasza obecna średnia zdobycz w grach 2-osobowych daje sporo satysfakcji i widok pięknie zabudowanego i rozwiniętego gospodarstwa na koniec robi wrażenie. A Torfowisko pozwala dorzucić jeszcze 6-10 oczek więcej do wyniku.

Nie da się jednak ukryć, że to nie jest gra, która podoba się wszystkim. Ona po prostu podoba się bardzo wielu osobom :)
Nawet jeśli tych wiele osób nazywanych jest przez resztę eurodziewczynkami :)
_________
Moje gry
Awatar użytkownika
Styku

Post autor: Styku »

farmer pisze:(2 ludków tylko, 14 rund tylko).
25 - 35 to normalne?
Ludków można mieć od 2-5. Z kartami można i więcej. Rund jest tylko 14 przez co ciężko się ze wszystkim wyrobić. I to, że trudno się wyrobić sprawia, że ta gra jest właśnie na topowym miejscu. Umysł w optymalizacji posunąć trzeba na niesamowite wyżyny.
Spróbujcie w rozgrywkach uzyskiwać około 40 punktów. Wtedy gra nabierze dużych kolorów. Mnie po jakiś 5 rozgrywkach udało się zacząć osiągać już w każdej grze 30-50 punktów. Mało jednak gram na dwie osoby. A na dwie można ugrać więcej niż na 4 ( tak gram najczęściej ).

Spróbujcie zagrać jeszcze raz w taki sposób, żeby za wszelką cenę nie mieć punktów ujemnych ( nawet za puste pola w gospodarstwie ). Może wtedy się przekonacie do tego tytułu.

I jeszcze padł zarzut, że nie można kogoś pojechać. Oj można! I to jak. Starczy śledzić co robi przeciwnik i być o jeden krok do przodu. Rozmnożyć rodzinę w tej turze, w której chciał przeciwnik - bezcenne.
12' inches and single
Awatar użytkownika
farmer
Has thanked: 409 times
Been thanked: 96 times

Post autor: farmer »

Nie no, o dodatkowych ludkach oczywiście wiemy :). Bez usprawnień i pomocników w zasadzie nie gramy - ich brak spłyca rozgrywkę niemiłosiernie. Punkty ujemne miewam regularnie za niezabudowane pola planszy (zwykle 3 - 6), z pozostałych tytułów zawsze na plusie.
Ponad 40 punktów też raz miałem :).

A co nas najbardziej irytuje, to własnie brak tego rozwiniętego gospodarstwa.
W połowie gry człowiek tak patrzy na tą swoją pustą planszę z ledwie czymkolwiek zrobionym (marne pastwisko, jakiś zaorany kawałek ziemi albo i nie, ew. rozbudowana chatka) i się załamuje.
Na końcu już jakoś to wygląda, ale nigdy nie na tyle dobrze, żeby dać satysfakcję. Brakuje nam jeszcze tych kilku rund, żeby faktycznie dopieścić farmę.

Może faktycznie nie mamy sposobu na grę - a wiadomo, coś, w co się nie umie grać, nigdy nie sprawi frajdy.
Może w tym rzecz.
Pewnie jeszcze spróbujemy za jakiś czas, mimo, że teraz wszyscy są zrażeni :).

Będziemy się jeszcze próbowali dokopać do tej Agri-kultowej-super-fajności :P

P.S.
Może mała podpowiedź, w jakiej kolejności staracie się robić swoje akcje, żeby rozwinąć gospodarkę najlepiej. Nie chodzi mi tu o podanie jakiejść "taktyki wygrywającej", ale ogólną receptę, jak grać skutecznie (np: zacznij od zebrania maxa drewna, potem zainwestuj w chatkę, ludka, dopiero potem ogrodzenia i zwierzątka, w miedzy czasie pomocników, usprawnienia i oranie pół zostaw na koniec - itp) :)
Z góry dziekuję :).

pozdr,
farm
W czasie wojny, milczą prawa.
Pierwszą ofiarą wojny jest prawda.

W to gram...
ODPOWIEDZ