Stary, musisz mi wybaczać, że zostawiam Cię z tymi sztywniakami samego, ale na prawdę muszę iść tego dnia do pracy;P Bądź dzielny i się nie zniechęcaj, zazwyczaj nie będzie tam tak strasznie jak jutro;)FallChildren pisze:wyczytałem na wcześniejszych stronach, że można wpaść na spotkanie żeby zobaczyć sobie jak to wygląda. I ta opcja mnie interesuje, chciałbym zobaczyć jak w jakie gry sie gra i czy jest dla mnie sens inwestowania w to![]()
[Lublin] MDK
-
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 23 times
Re: [Lublin] MDK
Nie zwracaj uwagi na tego pana. Przynajmniej raz zagramy znając zasady od początku do końcaHapposai pisze:Stary, musisz mi wybaczać, że zostawiam Cię z tymi sztywniakami samego, ale na prawdę muszę iść tego dnia do pracy;P Bądź dzielny i się nie zniechęcaj, zazwyczaj nie będzie tam tak strasznie jak jutro;)FallChildren pisze:wyczytałem na wcześniejszych stronach, że można wpaść na spotkanie żeby zobaczyć sobie jak to wygląda. I ta opcja mnie interesuje, chciałbym zobaczyć jak w jakie gry sie gra i czy jest dla mnie sens inwestowania w to![]()

Witam nowego planszówkowicza.
Twilight Imperium jest bardzo fajną grą nie mniej jednak wymaga sporo czasu i 5 graczy lub większej ich ilości.
Warto wybadać otoczenie zanim się taki zakup poczyni. Nie jest to gra klubowa zdecydowanie.
Twilight Imperium jest bardzo fajną grą nie mniej jednak wymaga sporo czasu i 5 graczy lub większej ich ilości.
Warto wybadać otoczenie zanim się taki zakup poczyni. Nie jest to gra klubowa zdecydowanie.
- Leviathan
- Has thanked: 458 times
- Been thanked: 1244 times
- Kontakt:
Podpisuję się pod tym wszystkimi czterema kończynami.skorpion pisze:Nie zwracaj uwagi na tego pana. Przynajmniej raz zagramy znając zasady od początku do końcaHapposai pisze:Stary, musisz mi wybaczać, że zostawiam Cię z tymi sztywniakami samego, ale na prawdę muszę iść tego dnia do pracy;P Bądź dzielny i się nie zniechęcaj, zazwyczaj nie będzie tam tak strasznie jak jutro;)FallChildren pisze:wyczytałem na wcześniejszych stronach, że można wpaść na spotkanie żeby zobaczyć sobie jak to wygląda. I ta opcja mnie interesuje, chciałbym zobaczyć jak w jakie gry sie gra i czy jest dla mnie sens inwestowania w to![]()
![]()

Witam nowego gracza i zapraszam na spotkanie.
Przy okazji informuję, że skoro nie ma Filipa, to przyniosę też Shipyard

-
Bardzo miłe powitanie jednak dziś nie mogłem przyjść niestety.. Oby za tydzien, mam nadzieje, ze wtedy robota żadna nie wypadnie 

-
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
W Vasco (bardzo zacna gra, trochę podobna do Shipyarda (nie tylko tematyką), aczkolwiek mniej rozłożysta, co nie znaczy, że dużo mniej kombinacyjna) , a potem to nie wiem, bo uciekłem.Happosai pisze:a Wam jak się spotkanie udało? w co graliście?
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
- Leviathan
- Kontakt:
Vasco da Gama bardzo mi się podobała. Spójne, niezbyt skomplikowane zasady, ale sporo kombinowania i planowania.
Dodatkowo chodzi na dwóch graczy więc prędzej czy później pewnie się na nią skuszę.
Co do Machera, to z pewnością gra ciekawa. Bardzo kompleksowo ujmuje tematykę walki politycznej. Zgadzam się, że sondaże w bieżącym landzie mogą mocno pokrzyżować wcześniejsze starania gracza. Chętnie zagrałbym raz jeszcze, już w pełni świadomie od początku do końca, żeby ostatecznie wyrobić sobie zdanie.
Co do naszej wątpliwości na temat znaczników mediów to odpowiedź mamy tu:
Skąd pochodzą znaczniki mediów układane na planszy narodowej?
Dodatkowo chodzi na dwóch graczy więc prędzej czy później pewnie się na nią skuszę.
Co do Machera, to z pewnością gra ciekawa. Bardzo kompleksowo ujmuje tematykę walki politycznej. Zgadzam się, że sondaże w bieżącym landzie mogą mocno pokrzyżować wcześniejsze starania gracza. Chętnie zagrałbym raz jeszcze, już w pełni świadomie od początku do końca, żeby ostatecznie wyrobić sobie zdanie.
Co do naszej wątpliwości na temat znaczników mediów to odpowiedź mamy tu:
Skąd pochodzą znaczniki mediów układane na planszy narodowej?
- Ink
- Administrator
- Kontakt:
Tak w ogóle to tutaj jest sobie fakju: http://www.boardgamegeek.com/filepage/2 ... er-faq-doc
Między innymi wyjaśnia jedną sprawę, której się czepiałem:
Między innymi wyjaśnia jedną sprawę, której się czepiałem:
Question: What happens to the the opinion cards on the current Region Board, which are not transferred by the election winner to the National Board?
Response: These cards are placed in the Exchange Pool (Tauschpool) as available cards in the future election campaigns (ie. turns).
Question: How do new cards get added to the Exchange Pool?
Response: New cards are added to the Exchange Pool:
- if opinion cards in a region are uncovered, which are already present or are the opposite of cards already present on the region board, then these cards go to the Exchange Pool.
- when clearing the Region Board after the current election, opinion cards that do not go to the National Board are placed in the Exchange Pool.
-
w instrukcji jest zdanie, że każdym momencie gry w exchange pool może być tylko i wyłącznie 6 kart. które zatem należy stamtąd usunąć kiedy się tam wrzuca te z regionu?
znalazłem jeszcze jeden denerwujący szkopuł w grze. gracz, który jako ostatni wygra wybory może za pomocą kart opinii narodowej odebrać innym nawet 45 pkt(lub więcej jeśli karty były "chronione")! jeśli uda mu się zrobić tak, że te punkty dostaje on sam, to różnica robi się 90 pkt. jak na jeden ruch to chyba trochę za dużo:/
generalnie gra ciekawa, ale mechanizmy nie są idealne. zbyt duże zmiany wprowadzają niektóre zagrania. w tym jesteśmy zgodni. for trade:/
znalazłem jeszcze jeden denerwujący szkopuł w grze. gracz, który jako ostatni wygra wybory może za pomocą kart opinii narodowej odebrać innym nawet 45 pkt(lub więcej jeśli karty były "chronione")! jeśli uda mu się zrobić tak, że te punkty dostaje on sam, to różnica robi się 90 pkt. jak na jeden ruch to chyba trochę za dużo:/
generalnie gra ciekawa, ale mechanizmy nie są idealne. zbyt duże zmiany wprowadzają niektóre zagrania. w tym jesteśmy zgodni. for trade:/
-
- Leviathan
- Kontakt:
No właśnie. Pytanie czy wolimy grać czy oglądać mecz...skorpion pisze:Czy ktoś się pojawia w piątek?
Urugwaj-Ghana jakoś mnie nie pociąga, ale Holandia-Brazylia owszem.
Wszystko zależy od tego ile osób zadeklaruje przyjście i w co mielibyśmy grać.
- dumspirospero
- Leviathan
- Kontakt:
Kusząca opcja.dumspirospero pisze:Ja bym był
Wykorzystajmy to, że nie będzie Filipa i zagrajmy w Le Havre

- Ink
- Administrator
- Kontakt:
Ja zdecydowanie wybieram mecz Oranje.
Ja jestem ogólnie za. Przyszedłbym razem z Anią. Mogę też wziąść Vasco da Gama. Co do meczu to może i ciekawy ale jakoś bie chce mi się oglądać grającej na stojąco Brazylii przeciwko Arjenowi Robenowi który gra zamiast Holandii 

- dumspirospero
Bardzo słuszny pomysł.skorpion pisze:Ja jestem ogólnie za. Przyszedłbym razem z Anią. Mogę też wziąść Vasco da Gama.
Michale, skusisz się na LH i VdG?
- Leviathan
- Kontakt:
Obawiam się, że obie gry nie zdążymy zagrać.dumspirospero pisze:Bardzo słuszny pomysł.skorpion pisze:Ja jestem ogólnie za. Przyszedłbym razem z Anią. Mogę też wziąść Vasco da Gama.
Michale, skusisz się na LH i VdG?
Póki co potwierdzam przybycie. Wezmę Le Havre i coś tam jeszcze

Tak więc będę i wezmę Vasco da Gama. Zanosi się że będzie nas 4 tak więc w sam raz. Na którą się umawiamy? Ja mogę być nawet od 16.
- Leviathan
- Kontakt:
Będę na 17:00. Po pracy.skorpion pisze:Tak więc będę i wezmę Vasco da Gama. Zanosi się że będzie nas 4 tak więc w sam raz. Na którą się umawiamy? Ja mogę być nawet od 16.
- dumspirospero
-
to jak? wtorek? piątek? mam parcie na Maryśkę i Frycka;D chętni? fajnie by było w końcu Wam Successors pokazać i Revolution. to znakomite gry. generalnie mam teraz kupę wolnego czasu więc po uprzednim kontakcie telefonicznym na prywatne granie zapraszam częściej.
- Ink
- Administrator
- Kontakt:
Happosai pisze:to jak? wtorek? piątek? mam parcie na Maryśkę i Frycka;D chętni? fajnie by było w końcu Wam Successors pokazać i Revolution. to znakomite gry. generalnie mam teraz kupę wolnego czasu więc po uprzednim kontakcie telefonicznym na prywatne granie zapraszam częściej.
W piątek to chyba Kontenery przestawiamy.
A wtorek to półfinał, czyli ja na pewno odpadam.