Fresco
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
Re: Fresco
W sobotę zaplanowana pierwsza partia 

ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
- janekbossko
- janekbossko
Też przyłączam się do pytania, bo na razie coś w Polsce cicho na temat tej gry, a wydaje mi się, że może być hicior.
- yosz
- Kontakt:
Fresco było grane wiele razy na Kaszubkonie. Ja zagrałem tylko raz ale gra wylądowała na stole w sumie tak około 7-8 razy - praktycznie za każdym razem w innym gronie. Najwięcej grał Bazik - jakieś 5 partii (co już samo w sobie dużo mówi).
Gra jest bardzo przyjemna - mechanizm mieszania farb daje fajne możliwości kombinowania. Gra raczej rodzinna, nawet z trzema modułami (bez dwóch nich: zamówień biskupa i portretów w ogóle bym nie zaczynał grania. Trzeci czyli dodatkowe farby można odpuścić za pierwszym razem). Ogólnie gra się podobała prawie wszystkim - parę osób nie było pod wrażeniem. Skanna mówiła coś o chaosie i niemożliwości planowania - na pewno nie da się wszystkiego wyliczyć, ale wystarczy trochę poobserwować co robią inni i próbować domyślić się co będą chcieli robić. Jest troche negatywnej interakcji ale raczej niezamierzonej.
Ja po jednej rozgrywce mogę polecić jeżeli szukacie czegoś w miarę lekkiego ale do pokombinowania, a jednocześnie bardzo ładnie wydanego
Gra jest bardzo przyjemna - mechanizm mieszania farb daje fajne możliwości kombinowania. Gra raczej rodzinna, nawet z trzema modułami (bez dwóch nich: zamówień biskupa i portretów w ogóle bym nie zaczynał grania. Trzeci czyli dodatkowe farby można odpuścić za pierwszym razem). Ogólnie gra się podobała prawie wszystkim - parę osób nie było pod wrażeniem. Skanna mówiła coś o chaosie i niemożliwości planowania - na pewno nie da się wszystkiego wyliczyć, ale wystarczy trochę poobserwować co robią inni i próbować domyślić się co będą chcieli robić. Jest troche negatywnej interakcji ale raczej niezamierzonej.
Ja po jednej rozgrywce mogę polecić jeżeli szukacie czegoś w miarę lekkiego ale do pokombinowania, a jednocześnie bardzo ładnie wydanego
ZnadPlanszy | YouTube
- skanna
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 22 times
Potwierdzam. Jak dla mnie za dużo niewiadomych, trudno coś zaplanować, trudno też przewidzieć co zaplanują inni. Jasne, można poobserwować, ale chyba przerasta mnie spamiętanie kto ile i jakich kostek kupił, na co je wymienił i dopasowanie tego do fragmentów fresku, które potencjalnie może mi ktoś podebrać. Gra przyjemna w sumie, ładnie wygląda, pomysł dobry, ale jak dla mnie "zagrać u kolegi". Co nie zmienia faktu, że nie zmartwię się jeśli jakiś kolega ją jednak kupi i będzie okazja jeszcze czasem zagraćyosz pisze:Skanna mówiła coś o chaosie i niemożliwości planowania - na pewno nie da się wszystkiego wyliczyć, ale wystarczy trochę poobserwować co robią inni i próbować domyślić się co będą chcieli robić. Jest troche negatywnej interakcji ale raczej niezamierzonej.

offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
- Tycjan
- Has thanked: 78 times
- Been thanked: 64 times
- Kontakt:
Na 2 osoby jest sens kupować?skanna pisze:Potwierdzam. Jak dla mnie za dużo niewiadomych, trudno coś zaplanować, trudno też przewidzieć co zaplanują inni. Jasne, można poobserwować, ale chyba przerasta mnie spamiętanie kto ile i jakich kostek kupił, na co je wymienił i dopasowanie tego do fragmentów fresku, które potencjalnie może mi ktoś podebrać. Gra przyjemna w sumie, ładnie wygląda, pomysł dobry, ale jak dla mnie "zagrać u kolegi". Co nie zmienia faktu, że nie zmartwię się jeśli jakiś kolega ją jednak kupi i będzie okazja jeszcze czasem zagraćyosz pisze:Skanna mówiła coś o chaosie i niemożliwości planowania - na pewno nie da się wszystkiego wyliczyć, ale wystarczy trochę poobserwować co robią inni i próbować domyślić się co będą chcieli robić. Jest troche negatywnej interakcji ale raczej niezamierzonej.
# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Po co pamiętać - wystarczy wyrzucić jeden z parawanikówskanna pisze:chyba przerasta mnie spamiętanie kto ile i jakich kostek kupił, na co je wymienił

PS: to nawet nie jest ingerencja w zasady - to wyraz mojej ogólnej kampanii przeciwko utajnianiu w grach jawnie zdobytych zasobów

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- yosz
- Kontakt:
Jeszcze nie próbowałem. Na dwie osoby gra się na planszy dla 3 graczy ale z "dummy playerem" - nie wiem czy będzie fajnie.Tycjan pisze:Na 2 osoby jest sens kupować?
ZnadPlanszy | YouTube
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
O, to nie jest tylko mój prywatny odchył?mst pisze:PS: to nawet nie jest ingerencja w zasady - to wyraz mojej ogólnej kampanii przeciwko utajnianiu w grach jawnie zdobytych zasobów
Zawsze mówię, że jakbym chciał grać w Memory, to bym grał w Memory.
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
- janekbossko
gralem dzis we 4 ale bez dodtakow...nie oplaca sie, gra jest za prosta, prawie zerowa interakcja
zarzut wspolgraczy by taki ze losowosc kafelkow z farbami ustawia gre i wypacza, nieswiadome podbieranie kawalków freska tez
moja odpowiedz - nie grac bez rozszerzen
ale dajemy jej 2 i 3 szanse
zarzut wspolgraczy by taki ze losowosc kafelkow z farbami ustawia gre i wypacza, nieswiadome podbieranie kawalków freska tez
moja odpowiedz - nie grac bez rozszerzen
ale dajemy jej 2 i 3 szanse

- skanna
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 22 times
mst pisze:Po co pamiętać - wystarczy wyrzucić jeden z parawanikówskanna pisze:chyba przerasta mnie spamiętanie kto ile i jakich kostek kupił, na co je wymienił![]()
Tak, też o tym pomyślałam

offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
Gra jak dla mnie FATALNA. To znaczy mechanicznie jest w porządku, nie ma się do czego przyczepić i działa. Ale jest sztampowa do bólu, nic ciekawego, nic nowego, zieeeew. Jak się ma w domu porządne eurówki - nie warto.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Czyli pewnie taka chwilówka, jakich nie brakuje. Miesiąc, dwa szumu (albo hajpy, jak kto woli) na forum i potem nikt prawie nie będzie pamiętał, że coś takiego było.jax pisze:Gra jak dla mnie FATALNA. To znaczy mechanicznie jest w porządku, nie ma się do czego przyczepić i działa. Ale jest sztampowa do bólu, nic ciekawego, nic nowego, zieeeew. Jak się ma w domu porządne eurówki - nie warto.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- yosz
- Kontakt:
Jax jest zblazowany setkami gier
- naprawdę fajna rodzinna pozycja, a mieszanie farb to ciekawy pomysł na rdzeń mechaniki

ZnadPlanszy | YouTube
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
No właśnie, rodzinnayosz pisze:Jax jest zblazowany setkami gier- naprawdę fajna rodzinna pozycja

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
Trochę ciężkawo jest jak na rodzinną pozycję.yosz pisze:Jax jest zblazowany setkami gier- naprawdę fajna rodzinna pozycja[/b]
No nie, tu się zupełnie nie zgodzę. Cóż to jest takiego to mieszanie farb? - przekształcanie jednych kosteczek w drugie - nie brakuje takich przekształceń a i ciekawszych ciągów produkcyjnych w innych grach. Jak dla mnie to absolutnie nic oryginalnego.yosz pisze: , a mieszanie farb to ciekawy pomysł na rdzeń mechaniki
Naprawdę nie widzę powodu żeby inwestować w kolejną sztampową 'fajną rodzinną pozycję'.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
G. B. Shaw
--
G. B. Shaw
- janekbossko
hmmm gralismy dzis we 3 osoby...i w zasadzie troszke dziwnie poszlo. Gra to podstawowa wersja, rodzinna.
Pierwszy gracz miał 116 punktów, reszta po 80.
W zasadzie pierwszy gracz nabil 50 punktów za sama kase...jak to możliwe? mieliście takie partie?
Dodatkowi pomocnicy są zupełnie niepotrzebni...do takich wniosków doszliśmy a najlepsze jest to że kasy nam zabrakło! Dzieki malowaniu obrazów.
Jeszcze mam pytanie: co jest jak postawie 2 pomocników przy zakupie farb? moge kupic 2 kafelki z tego samego rynku? czy 2 kafelki ale z dwóch różnych? bo to że rynek po zakupie ląduje w worku to rozumiem
Pierwszy gracz miał 116 punktów, reszta po 80.
W zasadzie pierwszy gracz nabil 50 punktów za sama kase...jak to możliwe? mieliście takie partie?
Dodatkowi pomocnicy są zupełnie niepotrzebni...do takich wniosków doszliśmy a najlepsze jest to że kasy nam zabrakło! Dzieki malowaniu obrazów.
Jeszcze mam pytanie: co jest jak postawie 2 pomocników przy zakupie farb? moge kupic 2 kafelki z tego samego rynku? czy 2 kafelki ale z dwóch różnych? bo to że rynek po zakupie ląduje w worku to rozumiem

- yosz
- Kontakt:
Ja nie będę grał w to bez przynajmniej dwóch z trzech dodatków (zamówienia biskupa i obrazy). Bez tego to jest jakaś totalna popierdółka i nic dziwnego że Wam zabrakło kasy 
Ja miałem jedną partię gdzie miałem dużo kasy - ale raczej tak około 30 a nie 100 (bo tyle trzeba mieć żeby mieć 50 punktów). Dodatkowi pomocnicy zdecydowanie się przydają.
No i odpowiedź na pytanie:
mozna kupić dwa kafelki ale z tego samego rynku (czyli maksymalnie można kupić trzy kafelki z tego samego rynku)

Ja miałem jedną partię gdzie miałem dużo kasy - ale raczej tak około 30 a nie 100 (bo tyle trzeba mieć żeby mieć 50 punktów). Dodatkowi pomocnicy zdecydowanie się przydają.
No i odpowiedź na pytanie:
mozna kupić dwa kafelki ale z tego samego rynku (czyli maksymalnie można kupić trzy kafelki z tego samego rynku)
ZnadPlanszy | YouTube
faktycznie, z dodatkami lepiej się gra. Dzisiaj zagraliśmy właśnie w te dodatki: biskup i obrazy i rzeczywiście gra jest ciekawszayosz pisze:Ja nie będę grał w to bez przynajmniej dwóch z trzech dodatków (zamówienia biskupa i obrazy).

Na BGG wrzuciłem pomoc gracza w naszym języku, którą przygotowałem pod grę dwuosobową. Może komuś się przyda.
- Gambit
- Has thanked: 558 times
- Been thanked: 2177 times
- Kontakt:
Z cyklu recenzje gier, które wszyscy już znają, kilka słów ode mnie na temat Fresco. Zapraszam 
Obejrzyj na ZnadPlanszy
Obejrzyj na YouTube

Obejrzyj na ZnadPlanszy
Obejrzyj na YouTube