Gra dla 5-latki

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Wladek

Gra dla 5-latki

Post autor: Wladek »

Witam.

W związku ze zbliżającymi się urodzinami mojej malutkiej siostrzyczki postanowiłem dać jej prezent w zgodzie z własnym sumieniem- grę planszową :wink: . Niestety jestem totalnie nieobeznany z kategorią gier dla dzieci i dlatego chciałem Was poprosić o pomoc w wyborze.

Dziewczynka ma 5 wiosen, umie wykonywać proste obliczenia matematyczne (dodawanie i odejmowanie w obrębie 10) oraz uczy się czytać (zna wszystkie literki, ale ma jeszcze problemy z układaniem ich w całość). Czasem gram z nią w domino lub 'zgadnij kto to?'.

Byłbym wielce rad, gdyby gra nie była totalnie nużąca dla dorosłych- rodzinę odwiedzam średnio raz na dwa-trzy tygodnie, a rodzice nie są miłośnikami planszówek. Nie chciałbym, aby gra stała w kącie kiedy mnie nie ma w domu.

Preferowałbym jakąś grę rozwijająca myślenie lub inne przydatne umiejętności u dzieci, ale na myśl przychodzi mi tylko pospolite Memory.

Mielibyście dla mnie może jakieś sugestie? Z góry dziękuję za udzieloną pomoc :)
Awatar użytkownika
andrzejk
Kontakt:

Re: Gra dla 5-latki

Post autor: andrzejk »

Wladek pisze: Byłbym wielce rad, gdyby gra nie była totalnie nużąca dla dorosłych- rodzinę odwiedzam średnio raz na dwa-trzy tygodnie, a rodzice nie są miłośnikami planszówek. Nie chciałbym, aby gra stała w kącie kiedy mnie nie ma w domu.
Mojej sześcioletniej bratanicy kupiliśmy Wsiąść do pociągu. Uwielbia to :) Wszystkich teraz namawia na grę, a że gra podoba się również dorosłym, więc jest w ciągłym użyciu :) Polecam.
Posiadam
Plansza24.pl - serwis dla miłośników gier planszowych
Awatar użytkownika
Browarion
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Browarion »

Ja kupiłem córce grę 'jakiś-tam' castle, gdzie książę musi znaleźć drogę do księzniczki... a tę ustawia się na palikach z paroma klockami; kolejne poziomy sa coraz trudniejsze.
Nie jest to stricte planszówka, ale za to zabawka rozwijająca wyobraźnię przestrzenną.

Bardzo polecam "Pewnego Razu" jako grę przed snem - u nas sprawdziła się znakomicie
niby stary koń, a jednak z ogromnym sentymentem do zabaw i uciech wszelakich
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Post autor: folko »

Ja polecam swoje Hooop. Dzieci w takim wieku dają sobie już radę, gra zmusza do liczenia, jest ślicznie wydana, a zasady są bardzo proste. Oczywiście reklamuję swoją grę, więc nie musisz mi wierzyć ;-)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1773 times
Been thanked: 1272 times

Post autor: garg »

Ile dzieci, tyle ulubionych gier, więc na Twoim miejscu zajrzałbym na listę najpopularniejszych gier dziecięcych na BGG:

http://www.boardgamegeek.com/childrensg ... /boardgame

Z takiego uśrednienia można zawsze wyciągnąć jakieś wnioski :) Sporo z tych tytułów (chociaż chyba niestety mniejszość) jest do kupienia i u nas.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
skanna
Has thanked: 3 times
Been thanked: 22 times

Post autor: skanna »

Z dostępnych u nas u mojej córy, kiedy miała 5 lat, chwyciło Make'n'break, grała sobie nawet sama.
Dla zaczynającej liczyć 5-latki możesz już spróbować superfarmera.
Ostatnio moja sześciolatka kocha miłością niezmierną Tajemnice labiryntu.
offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
Awatar użytkownika
clown
Has thanked: 1 time
Been thanked: 13 times

Post autor: clown »

Potwierdzam dobrą opinię o "Pewnego razu" - moja trzyipółletnia córka gra w to ze mną każdego wieczora od momentu kiedy kupiłem tą grę. Podejrzewam, że gdybym rejestrował rozgrywki na BGG, byłby to hicior :D
Dodatkowo polecam "Pędzące żółwie". Sprawdzone w grupie pięciolatków - wszyscy połknęli planszówkowego bakcyla łatwo :)
"Cała kraina gier jest oczywiście krainą maniactwa, a jednak rejon gier naśladowczo-wojennych jest w tej krainie bardziej maniacki niż inne rejony. Jak na mój gust, jest to już 'konik' posunięty zbyt daleko, hermetyczny, bez przyszłości."
Awatar użytkownika
Wladek

Post autor: Wladek »

Przejrzałem większość proponowanych tytułów i przyznam, że najbardziej zainteresowały mnie 'pędzące żółwie' i 'pewnego razu'.

Ale im dłużej patrzę na 'pędzące żółwie' tym większe mam na nie ochotę- bardzo przypominają mi z wyglądu grę, znaną mi z dzieciństwa, polegającą na wyścigach kolorowych, drewnianych ślimaków. Podejrzewam, że sentyment wygra. :mrgreen:

Jeszcze raz wielkie Dziękuję za udzielone porady. :)
ODPOWIEDZ