Notre Dame dla 2 garczy

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 685 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Notre Dame dla 2 garczy

Post autor: pan_satyros »

Zastanawiam się nad zakupem ww tytułu pod kątem rozgrywki przede wszystkim 2 osobowej.
Przewertowałem odpowiednie tematy na forum, opinie są podzielone (jak zawsze zresztą.)
Ciekaw jestem jak na dzień dzisiejszy wyglądają wasze odczucia.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, 22:31 przez pan_satyros, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jingowawa
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Re: Macao i Notre Dame dla 2 garczy

Post autor: jingowawa »

Grałem w Notre Dame kilka razy na 2 osoby i grało się dobrze i fajnie. Choć na więcej osób jest lepiej, na 2 można spokojnie pograć i mieć fun.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

jingowawa pisze:Grałem w Notre Dame kilka razy na 2 osoby i grało się dobrze i fajnie. Choć na więcej osób jest lepiej, na 2 można spokojnie pograć i mieć fun.
Może ktoś jeszcze coś napisze ? właśnie kompletuje zamówienie i waham się czy ją brać.
Czy warto ją kupić mając El Grande ?
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 77 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

pan_satyros pisze:Może ktoś jeszcze coś napisze ? właśnie kompletuje zamówienie i waham się czy ją brać.
Czy warto ją kupić mając El Grande ?
Pierwszy raz grałem w ND w cztery osoby i gra mi się bardzo spodobała. Teraz zagrałem w dwie osoby i nie powiem, nie jest źle, ale zdecydowanie w więcej osób gra się lepiej. Jest więcej niespodzianek przy kartach, które dostaniesz. Więcej walki o misje. Jeżeli będziesz grał tylko w 2 osoby to istnieją tytułu, które sprawdzają się lepiej.

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
staszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 33 times

Post autor: staszek »

Moim zdaniem Notre Dame i El Grande nie są specjalnie podobne i warto mieć obie.El Grande za to nie nadaje się do grania w dwie osoby ND jak najbardziej.
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

A jak z regrywalnością ND ? są jakieś wyraźne schematy ?
cezaras
Has thanked: 16 times
Been thanked: 16 times

Re: Notre Dame dla 2 garczy

Post autor: cezaras »

Grałem w Notre Dame kilka razy na 2 osoby i grało się dobrze i fajnie. Choć na więcej osób jest lepiej, na 2 można spokojnie pograć i mieć fun.
a ja uważam, że ND to gra najlepiej sprawdzająca się dla 3ech, a w następnej kolejności dla 2óch graczy.
Przy większej ilości na jednego z przeciwników nie oddziaływujesz, kolejność w jakiej siedzicie ma duże znaczenie.
W 2 osoby to nie ma znaczenia.
A jak z regrywalnością ND ? są jakieś wyraźne schematy ?
nie jestem obiektywny, bo uwielbiam tę grę, -> ale jeżeli uznajemy, że o schemacie mówimy, gdy z danym zestawem kart każdy dobry gracz zagrałby to samo, to na pewno nie jest to gra schematyczna - pomijając hotel, który zazwyczaj się odrzuca, to mając 3 karty na ręku każdorazowo kombinujemy :) na nowo :).
Bo nasz ruch zależy od tego co grali przeciwnicy (przeciwnik), jakie postaci są do przekupienia (albo jakiej jeszcze nie było i na pewno będzie w następnej rundzie).
Wiadomo są stałe zasady - nie da się wygrać bez kaski itp., ale to że karty na ręke dostajesz w losowej kolejności, i że postaci pojawiają się w losowej kolejności, to regrywalność jest olbrzymia...
Awatar użytkownika
jingowawa
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post autor: jingowawa »

cezaras pisze:
a ja uważam, że ND to gra najlepiej sprawdzająca się dla 3ech, a w następnej kolejności dla 2óch graczy.
Rzeczywiście we 3 gra się chyba najlepiej, choć nie wiem jak jest w 5, bo nie grałem. We 2 na pewno łatwiej kolekcjonować wiadomości, a przy większej liczbie graczy trzeba się przy tym bardziej nakombinować. Dla jednych może to być plus, dla innych minus.

A co do regrywalności to jest spora i gra się nie znudzi po kilku partiach. No chyba, że przez cały weekend nie będziesz robił nic innego tylko ciął w ND...
Awatar użytkownika
pan_satyros
Kontakt:

Zamówienie poszło ;) dzięki za opinie
ODPOWIEDZ