Gra dla 2... Poczekalnia???
- Ryu
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 161 times
Gra dla 2... Poczekalnia???
Witam
Jako że ostatnio byłem z żoną u lekarza a wiadomo że troszkę w NFZ'ecie się czeka. Nawet prywatnie nie zawsze wchodzi się o godzinie o której się powinno --> to dobija... A gazety (o ile są) to chyba jakaś drwina...
Stąd pytanie do Was: czy są gry dla 2 osób, możliwie trudne (wymagające) z minimalną potrzebą zajmowania miejsca (stolik to pobożne życzenie, może kolana, krzesło wchodzi w grę)? Wiem, można się zaopatrzyć w łamigłówki ale to dla 1 osoby... "Cytadelę" znam ale dla niej potrzeba jednak troszkę miejsca... Coś innego?
Pozdrawiam
Ryu
Jako że ostatnio byłem z żoną u lekarza a wiadomo że troszkę w NFZ'ecie się czeka. Nawet prywatnie nie zawsze wchodzi się o godzinie o której się powinno --> to dobija... A gazety (o ile są) to chyba jakaś drwina...
Stąd pytanie do Was: czy są gry dla 2 osób, możliwie trudne (wymagające) z minimalną potrzebą zajmowania miejsca (stolik to pobożne życzenie, może kolana, krzesło wchodzi w grę)? Wiem, można się zaopatrzyć w łamigłówki ale to dla 1 osoby... "Cytadelę" znam ale dla niej potrzeba jednak troszkę miejsca... Coś innego?
Pozdrawiam
Ryu
Re: Gra dla 2... Poczekalnia???
Blokus Duo 

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
Gigamic ogólnie:
Pylos (ale trzeba uważać, żeby się kule nie rozbiegły
)
Quoridor (ścianki w dłoni się mieszczą - w wersji travel - albo w nacięciach w pełnej)
Quarto - zwłaszcza travel - świetnie się mieści na dłoni niemal!
Inside - tu kostki w kieszeni można trzymać
Quixo - najcięższe wagowo (bo te 25 kostek jest...), ale też kompaktowe
No i Pentago!
Pylos (ale trzeba uważać, żeby się kule nie rozbiegły

Quoridor (ścianki w dłoni się mieszczą - w wersji travel - albo w nacięciach w pełnej)
Quarto - zwłaszcza travel - świetnie się mieści na dłoni niemal!
Inside - tu kostki w kieszeni można trzymać

Quixo - najcięższe wagowo (bo te 25 kostek jest...), ale też kompaktowe
No i Pentago!
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1238 times
- Kontakt:
- pan_satyros
- Has thanked: 685 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Rój, ale wymaga jakiegoś blatu czyli np krzesła.
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
HEUROSHIMA HEX nie zajmuje za dużo miejsca, plansza spokojnie zmieści się na jakimś krześle, a żetony można trzymać w workach. Chociaż w momencie gdy nie będzie krzesła, będzie bardzo trudno grać. Pudełko też do najmniejszych nie należy, ale do obszernej damskiej torebki zmieści się bez problemów 

- srokaplotkara
Abalone, wersja travel jest naprawdę mała. No i także przychylam się do wszelkich propozycji Gigamica.
- Ryu
Czemu ja na to nie wpadłem??? Pomysł supermst pisze:Blokus Duo

Gigamic bardzo mnie zainteresował. Fajne pozycje. Nawet bardzo. Muszę przemyśleć

"Czarne historie" - nie grałem ale mam skojarzenia z "Mafią" czyli im więcej ludzi tym weselej

"Rój" na 100% będzie kiedyś mój

"Neuroshima Hex" - wydaje się być ciutkę za duża do w/w pozycji... (wstyd się przyznać że jeszcze nie grałem

"Abalone" - fajowo wygląda...
Dzięki wszystkim za pomysły

Pozdrawiam
Ryu
Aaaaaaaaaa, nikt z nas nawet nie wspomniał o nieśmiertelnych szachach i warcabach, są przecież wersje mini
… tylko nie wiem czy to jest to czego szukasz, ale na pewno kryterium mózgżerności spełniają.

Ja w Neuroshimę Hex grałem w busie, wystarczy sobie zmajstrować pudełeczka na żetony (szablony do ściągnięcia na BGG), a samą planszę można położyć nawet u kogoś na kolanach (polecam planszę i liczniki życia z 1 ed, można samemu wykonać), punkty zazwyczaj liczę z pomocą tel, więc nawet się w dodatkowe kartki nie trzeba bawic.
- WRS
- Administrator
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
Ale wiele osób narzeka, że wersja Travel ma kulki okrągłe inaczejRyu pisze:"Abalone" - fajowo wygląda...

Jak się zagra w Abalone Classic, to ta inność potem irytuje.
- jingowawa
- Been thanked: 4 times
Czarne historie na 2 osoby? Tego w tym wariancie nie próbowałem, ale to zdecydowanie im więcej ludzi tym lepiej. Od siebie poprę już 3 wymienione świetne pozycje: Quoridor, Quatro (obie w wersji mini) oraz Blokus Duo, które idealnie spełniają twoje wymagania, a także dorzucę moją ulubioną grę tego typu: Ingenious Travel - doskonała gra logiczna, która daje wielką przyjemność i radość z gry, mogę w to grać zawsze i wszędzie.Leviathan pisze:Czarne Historie
- kwiatosz
- Has thanked: 143 times
- Been thanked: 423 times
- Kontakt:
Czarne historie na 2 osoby średnio, ale z tym im więcej tym lepiej też bym nie przesadzał - 4 do 5 osób zgadujących to optimum.
Wszystko co można rozegrać na pokrywce pudełka się nada - Polowanie na robale, Brawl daje radę (ale wygodne na krześle to to nie jest...), Cold War CIA vs KGB wymaga malutko miejsca (punkty na telefonie), Blef jest super, ale starcza wersja dwuosobowa na 15-20 minut zabawy, bo potem nudzi, Władca pierścieni: Konfrontacja zajmuje mało miejsca, ale to krzesło trzeba by mieć, jak już jest krzesło to i Zombiaki dają radę.
Wszystko co można rozegrać na pokrywce pudełka się nada - Polowanie na robale, Brawl daje radę (ale wygodne na krześle to to nie jest...), Cold War CIA vs KGB wymaga malutko miejsca (punkty na telefonie), Blef jest super, ale starcza wersja dwuosobowa na 15-20 minut zabawy, bo potem nudzi, Władca pierścieni: Konfrontacja zajmuje mało miejsca, ale to krzesło trzeba by mieć, jak już jest krzesło to i Zombiaki dają radę.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
- pan_satyros
- Has thanked: 685 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Ciekaw jestem co ostatecznie wybierzecieRyu pisze:Hm... Myślałem że będą kłopoty z doborem a są z wyborem...![]()
Dzięki za liczne propozycje. Z pewnością coś wybierzemy z żoną

Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
Od czego są inne osoby w poczekalni?kwiatosz pisze:Czarne historie na 2 osoby średnio, ale z tym im więcej tym lepiej też bym nie przesadzał - 4 do 5 osób zgadujących to optimum.

-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 18 times
Ja za to machnę nietypowo:
Castle Builders: http://boardgamegeek.com/boardgame/3902 ... e-builders
Darmowa gra z serii postcard, mała plansza + kilka żetoinów, gra na 2, wielkośc pocztówki, prosty sytem gry (tłumaczenie 2 minutki) oraz prościutki system liczenia punktów.
Chyba nic idealniej ni pasuje (prócz blokusa duo)
Castle Builders: http://boardgamegeek.com/boardgame/3902 ... e-builders
Darmowa gra z serii postcard, mała plansza + kilka żetoinów, gra na 2, wielkośc pocztówki, prosty sytem gry (tłumaczenie 2 minutki) oraz prościutki system liczenia punktów.
Chyba nic idealniej ni pasuje (prócz blokusa duo)
- Benedetto XVII
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 12 times
Dla mnie idealną grą na pobyt w szpitalu było "na sygnale" - cała sala włączała się chętnie do zabawy, gre nawet ode mnie pozyczano 
W sumie na krześle w poczekalni tez da sie rozłozyć...
Pozdrawiam

W sumie na krześle w poczekalni tez da sie rozłozyć...
Pozdrawiam

- Ryu
Hm.... Tego jakoś nie widzę. Znając życie to proponując jakąś grę patrzyliby na nas jak na ufo więc wstrzymamy się jednak do gry na 2 osobyVeridiana pisze:Od czego są inne osoby w poczekalni?

BTW: jeszcze kilka propozycji i będzie w głowie totalny chaos