Moim zdaniem naprawdę dobra gra. Fakt, że kupiłem ją przede wszystkim dlatego, że jest przepięknie wydana, plansza i komponenty robią naprawdę ogromne wrażenie wizualne, a do tego wszystko jest odpowiednio czytelne, no i skusił mnie klimat książki (obie części powieści są schematyczne jak mało co, ale mają niezaprzeczalny urok

).
Później okazało się, że to równocześnie bardzo solidny tytuł. Oczywiście jest charakterystyczne to, że losowość kart wydarzeń powoduje, że wszelkie strategie może trafić szlag i planowanie zbytnio do przodu może się skończyć zawałem gracza po odkryciu konkretnego wydarzenia

Ale właśnie w tym jest urok tej gry, jest bardzo taktyczna, trzeba szybko reagować na zmieniające się warunki, a ja takie gry lubię. Gdybym chciał tytuł, w którym od początku do końca mogę wszystko zaplanować, to bym kupił coś innego (żeby nie było, takie też mam i lubię

). Jest trochę tych kart wydarzeń, jest specyficzna interakcja, jest losowość, więc gra nie wydaje schematyczna z upływem czasu.
Myślę, że śmiało można ją polecić osobom, które lubią średnio ciężkie tytuły z dosyć wyraźnym elementem losowym (który można w jakiś sposób niwelować), a do tego cieszącą oko piękną oprawą graficzną i mocno wyczuwalnym klimatem.

U mnie na BGG ma 8/10, a tutaj myślę, że mogę spokojnie postawić 5. Gra nie jest wybitna, ale ma wszystko czego można oczekiwać od tego rodzaju gier

Dodam tylko, że Filary uważam za słabszą grę