Wystaw ocenę grze Świat bez końca

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!

Jak oceniasz mechanikę gry Świat bez końca

Czas głosowania minął 23 lis 2010, 19:10

6
1
6%
5
7
39%
4
6
33%
3
2
11%
2
1
6%
1
1
6%

Liczba głosów: 18

Awatar użytkownika
srokaplotkara

Wystaw ocenę grze Świat bez końca

Post autor: srokaplotkara »

Oceny jak w szkole :) :

6 - celujący
5 - bardzo dobry
4 - dobry
3 - dostateczny
2 - dopuszczający
1 - niedostateczny

Proszę przy ocenianiu wziąć pod uwagę czy gra nie staje się coraz bardziej schematyczna im więcej się w nią gra, czy jest odwrotnie, każda rozgrywka to zupełnie coś nowego.

Mile widziane komentarze.
Lucf
Been thanked: 1 time

Re: Wystaw ocenę grze Świat bez końca

Post autor: Lucf »

Jedyna giera jaką kupiłem ze względu na wygląd : ) grałem chyba 6 razy i chce mi się więcej. Nie podoba mi się losowość wydarzeń. Ale można to zniwelować odsłaniając jedną kartę na przód, by móc coś planować.
Jednak myślę, że w końcu mi się przeje i kiedyś ją sprzedam, bo jednak ma chyba ograniczony zasób działania.

5/6
Awatar użytkownika
farmer
Has thanked: 409 times
Been thanked: 96 times

Post autor: farmer »

Solidna, dobra gra - nie jest może szczególnie pasjonująca, po nocach nie śnią się kolejne partie, jakie chcielibyśmy rozegrać, ale siadając z tą grą do stołu, na pewno nie zmarnujemy swojego czasu :).

Solidna, dobra, czyli ocena to mocne 4.

pozdr,
farm
W czasie wojny, milczą prawa.
Pierwszą ofiarą wojny jest prawda.

W to gram...
Awatar użytkownika
Ezekiel
Has thanked: 61 times
Been thanked: 133 times

Post autor: Ezekiel »

Moim zdaniem naprawdę dobra gra. Fakt, że kupiłem ją przede wszystkim dlatego, że jest przepięknie wydana, plansza i komponenty robią naprawdę ogromne wrażenie wizualne, a do tego wszystko jest odpowiednio czytelne, no i skusił mnie klimat książki (obie części powieści są schematyczne jak mało co, ale mają niezaprzeczalny urok :) ).

Później okazało się, że to równocześnie bardzo solidny tytuł. Oczywiście jest charakterystyczne to, że losowość kart wydarzeń powoduje, że wszelkie strategie może trafić szlag i planowanie zbytnio do przodu może się skończyć zawałem gracza po odkryciu konkretnego wydarzenia :) Ale właśnie w tym jest urok tej gry, jest bardzo taktyczna, trzeba szybko reagować na zmieniające się warunki, a ja takie gry lubię. Gdybym chciał tytuł, w którym od początku do końca mogę wszystko zaplanować, to bym kupił coś innego (żeby nie było, takie też mam i lubię :wink: ). Jest trochę tych kart wydarzeń, jest specyficzna interakcja, jest losowość, więc gra nie wydaje schematyczna z upływem czasu.

Myślę, że śmiało można ją polecić osobom, które lubią średnio ciężkie tytuły z dosyć wyraźnym elementem losowym (który można w jakiś sposób niwelować), a do tego cieszącą oko piękną oprawą graficzną i mocno wyczuwalnym klimatem. :) U mnie na BGG ma 8/10, a tutaj myślę, że mogę spokojnie postawić 5. Gra nie jest wybitna, ale ma wszystko czego można oczekiwać od tego rodzaju gier :D Dodam tylko, że Filary uważam za słabszą grę :wink:
Awatar użytkownika
srokaplotkara

Post autor: srokaplotkara »

Ankieta zakończona. Dziękuję wszystkim za oddanie głosów i za opinie.
Średnia ocena gry to: 4,11(1).
Myślę, że taka ocena raczej zachęca zainteresowanych do kupienia :)
poszukiwacz

Post autor: poszukiwacz »

Jak dla mnie to ta całkiem niezła ocena jest ... zaniżona. Naprawde dobra gra.
Lucf
Been thanked: 1 time

Post autor: Lucf »

zaniżona? ma 5kę więc ocena jest bardzo wysoka :|
ODPOWIEDZ