Arcana - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
gafik
Has thanked: 56 times
Been thanked: 125 times

Arcana - pytania i wątpliwości

Post autor: gafik »

Nie ma wątku, więc zakładam bo kupiłem, gram i... bardzo przyjemna jest ta gra :!: Jednak instrukcja jest koszmarna i dopiero po obejrzeniu kilku tutoriali zagrałem świadomie. Pytań wszakże pozostało sporo :oops:

1. Taka sytuacja:
Spoiler:
...obie gildie remisują, i obie mają "w przypadku remisu wygrywasz..." ale ta po lewej wygrywa gdy stawką jest Osobistość, a gildia po prawej gdy Arcanum jest Siła Bojowa. Czyli obie mają spełnione warunki. IMO remis jest nierozstrzygnięty i rozstrzyga się go w następnej kolejce. Czy tak jest jak myślę, czy może zdolność którejś gildii przeważa?

2. Jak walczyć o Arlekina? A później za jego pomocą?
Spoiler:
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Re: Arcana

Post autor: Veridiana »

ad. 1) tak jest jak myślisz
ad. 2) walcząc o Arlekina każda strona ogłasza, o które Arcanum walczy i jaką siłę w nim prezentuje. wyższa siła wygrywa. np. jeden walczy o polityczne, drugi o duchowe (nie pamiętam dokładnie nazw) i wyższa siła zabiera Arlekina. natomiast mając go już u siebie on po prostu KOPIUJE wartości Arcan dowolnego agenta (dowolnego gracza) w bitwie, jest czystą kopią innego agenta bijącego się o tę samą stawkę
Awatar użytkownika
gafik

Dzięki :D

Załóżmy, że Arlekin skopiował Jana (z przykładu w spoilerze). Czyli teraz cechy Arlekina są (od góry) 3, 2, 2, 0.
Czy wartość karty (do podlicznia końcowego) również jest kopiowana? W sensie, jak się Arlekina podlicza na koniec? Przecież, ten kolo zmienia się z rundy na rundę...
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Post autor: Veridiana »

Arlekin nie ma wartości punktowej. jest wyjątkowy, mocny i to mu si wystarczyć. gdyby jeszcze miał punkty byłby przegięty :)
Awatar użytkownika
zioombel
Has thanked: 208 times
Been thanked: 100 times

Post autor: zioombel »

To ja rownież mam pytanie. Intuicja podpowiada mi co innego a niektóre opisy na kartach mówią inaczej. Mianowicie :

Czy agentem nazywamy tylko postaci z naszej gildii? A osobistości, ktore trafiają do naszej talii dalej z nazwy traktujemy jako osobistości. Czy może osobistość, która wejdzie z kart stawki do naszej talii odtąd nazywana jest agentem?
Awatar użytkownika
gafik

Osobistości, które wygramy, wchodzą w skład naszej gildii i zostają naszymi agentami.
Awatar użytkownika
zioombel
Has thanked: 208 times
Been thanked: 100 times

Post autor: zioombel »

To samo podpowiada mi zdrowy rozsądek. Jak zatem interpretować karty Łobuziaki i Kopuła Garbarzy na których jest napisane :

" odrzuć ostatnio zagranego przez przeciwnika Agenta lub Osobistość do jego talii zasobów"

Lub karta Mauzoleum Waniusza : " wybierz ze swojej talii zasobów Agenta lub Osobistość i zagraj go"
Awatar użytkownika
Olgierdd
Has thanked: 85 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Olgierdd »

Stara edycja jest bardzo nieścisła i często słowa Agent i Osobistość używane są zamiennie.

Na potrzeby rozgrywki należy uznać, że oba pojęcia są tożsame, gdy mowa jest o kartach należących do graczy.

Nowa edycja już rozgranicza te pojęcia: Agenci należą do graczy, a Osobistości jeszcze nie (po zdobyciu stają się Agentami).
ODPOWIEDZ