Talisman
Re: Talisman
Urodziłeś się w 1982 i nie znasz Magii? Nie wierzę. Wybierasz gościa, ustawiasz na planszy, rzucasz kostką, idziesz, losujesz kartę, rzucasz za wroga i za siebie, zabijasz go albo nie, idziesz dalej, kupujesz miecz, idziesz dalej, bierzesz kartę... Nazywanie tej gry "przygodową", to jak nazwanie przygodówką Montezuma Revenge:Rafal1982 pisze:Witam, zastanawia mnie gra Talisman: Magia i Miecz. Nie gram często w przygodowe, wieć czekam na opinie. POZDRAWIAM
Kiedyś może łapała się na przygodówkę, dzisiaj to prosta platformówka godna serwisu gry wp. Tak samo przez lata stało się z MiMem. Gra jest sentymentalnie super i z sentymentu czasem wyjmuję starą drugą edycję. Ale żebym się przy niej pocił z emocji, to nie powiem.
+ (BGG)
- charlie
- Has thanked: 69 times
- Been thanked: 65 times
Zależy w co grasz. Bo jeśli liznąłeś trochę kilka ambitniejszych tytułów, to obawiam się, że Talisman bedzie stratą czasu i pieniędzy.
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Zagraj u kogoś ze 3 razy, zobacz czy Ci pasuje. Przypominam, że to ponad 100 zł + dodatki. Sama gra jest prawie bezmyślna i służy raczej na pogaduchy, a nie do grania. Jak dobrze policzyć, to za tą kasę (tj. z dodatkami) możnaby kupić takiego Mage Knighta.
- 100rk
- Been thanked: 1 time
Jak dobrze policzyć, to za taką kasę można kupić malucha z alufelgami+ full bak.Pierzasty pisze: Jak dobrze policzyć, to za tą kasę (tj. z dodatkami) możnaby kupić takiego Mage Knighta.
Z przygodówek za tą cenę polecam Arkham Horror albo Mansions of Madness (jeśli lubisz klimaty Cthulhu). Z gier mocniej nastawionych na przygodę to Runebound (plus wszystkie dodatki), albo seria Dungeoner.
6% zniżki Rebel, 7% Planszomania, 7% 3 Trolle - chętnie się podzielę.
sprzedam/kupię/wymienię
kolekcja - w miarę aktualna
lista życzeń
sprzedam/kupię/wymienię
lista życzeń
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Przy obecnych cenach to beznzyny to chyba kradziony. Albo naucz mnie tak liczyć100rk pisze:Jak dobrze policzyć, to za taką kasę można kupić malucha z alufelgami+ full bak.
Z przygodówek za tą cenę polecam Arkham Horror albo Mansions of Madness (jeśli lubisz klimaty Cthulhu). Z gier mocniej nastawionych na przygodę to Runebound (plus wszystkie dodatki), albo seria Dungeoner.
Arkham Horror dobre, Mansion of Madness szczerze odradzam (moim zdaniem zupełnie niegrywalne), Runebound... Cóż, jeszcze nie spotkałem kogoś, kto by się tą grą zachwycał. Zwykle mówią, że za długa. Chciałem w to zagrać, ale już X osób się ociąga z przyniesieniem tego gdziekolwiek, co jak dla mnie jest znaczące.
- ArchitektMuzyki
Nieustająco i zawsze z zachwytem będę polecał MiM oraz Talizmana.
Dobre jedzenie + dobre wino + dobra rozgywka w MiM = dobra zabawa;)
Wszystko jednak zależy od tego co chcemy osiągnąć - móżdżyć nad strategią i taktyką, czy na luzaku spokojnie popykać i cieszyć się z każdego pokonanego potworka popijając go dobrym trunkiem... Jeśli to drugie to wg mnie MiM będzie dobrym wyborem.
Dobre jedzenie + dobre wino + dobra rozgywka w MiM = dobra zabawa;)
Wszystko jednak zależy od tego co chcemy osiągnąć - móżdżyć nad strategią i taktyką, czy na luzaku spokojnie popykać i cieszyć się z każdego pokonanego potworka popijając go dobrym trunkiem... Jeśli to drugie to wg mnie MiM będzie dobrym wyborem.
Ja zamiast MiM poleciłbym Dragons Ordeal, to taki MiM po sporym tuningu do tego jest w sklepie na R obecnie w świetnej cenie.
- 100rk
- Been thanked: 1 time
Sorry za oftopa, ale ...
podstawka -169,90
góry -119,90
królowa lodu -79,90
podziemia -119,90
pani jeziora -74,90
smoki -119,90 (promocja)
żniwiarz -74,90
----------------------
759,30 zł
najtańszy maluch na Alledrogo - 350,00 zł
najtańsze alufelgi na Alledrogo (komplet) - 260,00 zł
pojemność baku 21l x 5,50 = 118,25 zł
------------------------------------
728,25 zł
nauczyłem ?
Gra + dodatki w/g cen Galakty:Pierzasty pisze:Przy obecnych cenach to beznzyny to chyba kradziony. Albo naucz mnie tak liczyć100rk pisze:Jak dobrze policzyć, to za taką kasę można kupić malucha z alufelgami+ full bak.
(..)
(..)
podstawka -169,90
góry -119,90
królowa lodu -79,90
podziemia -119,90
pani jeziora -74,90
smoki -119,90 (promocja)
żniwiarz -74,90
----------------------
759,30 zł
najtańszy maluch na Alledrogo - 350,00 zł
najtańsze alufelgi na Alledrogo (komplet) - 260,00 zł
pojemność baku 21l x 5,50 = 118,25 zł
------------------------------------
728,25 zł
nauczyłem ?
6% zniżki Rebel, 7% Planszomania, 7% 3 Trolle - chętnie się podzielę.
sprzedam/kupię/wymienię
lista życzeń
sprzedam/kupię/wymienię
lista życzeń
Talisman był moją pierwszą ''nowoczesną'' planszówką. Gdy pierwszy raz w niego grałem byłem nią zachwycony. Teraz już mam jej dość, po prostu znudziła mi się i nie sądzę, że do niej powrócę (chociaż nadal uważam, że gra jest godna uwagi, ale tylko dla graczy początkujących).
Posiadłość szaleństwa wcześniej polecana - gra się nieco inaczej. jedna osoba musi zostać "mistrzem gry" i nie bierze udziału w przygodzie z pozostałymi graczami, a jest po "przeciwnej stronie" i narratorem w jednej osobie.
W Arkham nie ma "mistrza" i wszyscy działają wspólnie.
W Arkham nie ma "mistrza" i wszyscy działają wspólnie.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne