K2 - Lawina
Re: K2 - Lawina
Na wstępie zaznaczę, że jeszcze nie grałem z lawiną, a i bez niej dopiero kilka razy. Mimo wszystko coś tu jest dla mnie niejasne.
W instrukcji do podstawki jest napisane, że
a) Wariant - tak rozumiem zasady lawiny
b) Wariant - próbuję odgadnąć co autor miał na myśli
Pytanie dodatkowe:
Wspomniano już w tym wątku, że schodząc ze szczytu można wykorzystać lawinę do taniego przemieszczania. Zatem czy himalaista stojący na polu z namiotem może "wyjść z namiotu", żeby zjechać niżej?
W instrukcji do podstawki jest napisane, że
Przykład rozliczania aklimatyzacji z instrukcji:Namiot dodaje 1 punkt aklimatyzacji w fazie rozliczenia aklimatyzacji.
A teraz zamieńmy pogodę Śnieg (-2) na Lawina (-1). Trzymając się reguł lawiny powinno być tak:Himalaista Zbyszka ma poziom aklimatyzacji równy 3. Znajduje się [w instrukcji brakuje słowa "na"] polu z ujemną aklimatyzacją (-1) i na wysokości powyżej 7000m, na które działa aktualna pogoda (-2). Na szczęście znajduje się w namiocie (+1), traci więc w sumie tylko 2 punkty aklimatyzacji.
a) Wariant - tak rozumiem zasady lawiny
Natomiast dopisekHimalaista Zbyszka ma poziom aklimatyzacji równy 3. Znajduje się na polu z ujemną aklimatyzacją (-1) i na wysokości powyżej 7000m, obszarze występowania lawiny (-1/↓). Na szczęście znajduje się w namiocie (+1), traci więc w sumie tylko 1 punkt aklimatyzacji i nie spada z lawiną.
trochę miesza i IMO powinien być inaczej sformułowany.folko pisze:Z powyższego wynika, że namiot nie chroni przed utratą aklimatyzacji, a jedynie przed osunięciem.
b) Wariant - próbuję odgadnąć co autor miał na myśli
Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo i da się zrozumieć o co pytam.Himalaista Zbyszka ma poziom aklimatyzacji równy 3. Znajduje się na polu z ujemną aklimatyzacją (-1) i na wysokości powyżej 7000m, obszarze występowania lawiny (-1/↓). Na szczęście znajduje się w namiocie, ten jest jednak przysypany śniegiem, a to nie poprawia samopoczucia, więc nie zyskuje punktu aklimatyzacji, ale przynajmniej nie spada. Traci więc w sumie 2 punkty aklimatyzacji.
Pytanie dodatkowe:
Wspomniano już w tym wątku, że schodząc ze szczytu można wykorzystać lawinę do taniego przemieszczania. Zatem czy himalaista stojący na polu z namiotem może "wyjść z namiotu", żeby zjechać niżej?
Namiot nie chroni przed utratą aklimatyzacji jeśli znajduje się w obszarze schodzenia lawiny.
Nie.Issity pisze: Pytanie dodatkowe:
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
W którymś kolejnym numerze ŚGP będzie minidodatek - deska.folko pisze:Nie.Issity pisze: Pytanie dodatkowe:
Kto ma deskę, może zjechać na fali lawiny, nawet jeśli obok ma namiot

Wiem, że to trochę głupio spierać się z autorem o zasady jego gry, ale głównie chodzi mi o użyte słowa (a nie same zasady).folko pisze:Namiot nie chroni przed utratą aklimatyzacji jeśli znajduje się w obszarze schodzenia lawiny.
Namiot z założenia nie chroni przed utratą aklimatyzacji, tylko dodaje 1 punkt aklimatyzacji.
Podsumowując, działanie namiotu jest następujące:
a) Pole 0, Pogoda 0, namiot +1 - w sumie +1
b) Pole +1, Pogoda 0, namiot +1 - w sumie +2
c) Pole -1, Pogoda 0, namiot +1 - w sumie 0
d) Pole -1, Pogoda -2, namiot +1 - w sumie -2
e) Pole -1, Lawina -1, namiot 0 - w sumie -2
Bo sformułowanie, że namiot chroni, bądź nie chroni przed utratą aklimatyzacji sugeruje, że w przypadkach a) i b) namiot też nie powinien wpływać na aklimatyzację.
Dzięki za odpowiedź. Teraz już jest wszystko jasne. Bo zaczynałem już myśleć, że coś przeoczyłem w instrukcji i źle rozumiałem działanie namiotu.
Ja mam takie pytanie, bo trochę się już zamieszałem.
Na kaflu z lawiną na danej wysokości mamy czerwone płuca z 1 czyli -1 do aklimatyzacji.
I teraz w dniu w którym jest lawina następuje faza dodawania/odejmowania aklimatyzacji, to odejmuje pkt aklimatyzacji wynikający z czerwonych płuc na kaflu pogody, a następnie schodzi lawina, która spycha himalaiste o jedno pole + odejmuje mu pkt aklimatyzacji? Czyli razem traci 2pkt aklimatyzacji?
Czy może lawina tylko spycha o jedno pole w dół? Czyli wówczas odejmujemy aklimatyzację wynikającą z kafla pogody, a następnie lawina nas spycha.
Czytam te wszystkie posty i zgłupiałem, ja grałem tak, że jak był dzień w którym występowała lawina to odejmowałem -1pkt aklimatyzacji w tym dniu wynikajacy z warunków na danej wysokości - 1 na tle czerwonych płuc w danym dniu, a potem schodziła lawina czyli to wszystko równało się -1 aklimatyzacji + ruch w dół.
A teraz czytam ten temat i wiele postów mówi o tym, że to lawina odejmuje -1pkt. Czyli czerwone płuca -1 plus lawina -1? Razem -2?
Na kaflu z lawiną na danej wysokości mamy czerwone płuca z 1 czyli -1 do aklimatyzacji.
I teraz w dniu w którym jest lawina następuje faza dodawania/odejmowania aklimatyzacji, to odejmuje pkt aklimatyzacji wynikający z czerwonych płuc na kaflu pogody, a następnie schodzi lawina, która spycha himalaiste o jedno pole + odejmuje mu pkt aklimatyzacji? Czyli razem traci 2pkt aklimatyzacji?
Czy może lawina tylko spycha o jedno pole w dół? Czyli wówczas odejmujemy aklimatyzację wynikającą z kafla pogody, a następnie lawina nas spycha.
Czytam te wszystkie posty i zgłupiałem, ja grałem tak, że jak był dzień w którym występowała lawina to odejmowałem -1pkt aklimatyzacji w tym dniu wynikajacy z warunków na danej wysokości - 1 na tle czerwonych płuc w danym dniu, a potem schodziła lawina czyli to wszystko równało się -1 aklimatyzacji + ruch w dół.
A teraz czytam ten temat i wiele postów mówi o tym, że to lawina odejmuje -1pkt. Czyli czerwone płuca -1 plus lawina -1? Razem -2?
Nie nie, na kaflu jest -1 więc jest -1, a nie -1 +(-1 za lawinę).
Ogólnie - odejmujemy to co wynika z miejsca gdzie gość jest + (-1) za kafel lawiny... ale nie chroni nas namiot przed utratą tego punktu. Trochę źle jest, że symbol -1 jest taki sam jak zwykła strata punktów aklimatyzacji na innych kaflach... to budzi pytania
Ogólnie - odejmujemy to co wynika z miejsca gdzie gość jest + (-1) za kafel lawiny... ale nie chroni nas namiot przed utratą tego punktu. Trochę źle jest, że symbol -1 jest taki sam jak zwykła strata punktów aklimatyzacji na innych kaflach... to budzi pytania

Ok, rozumiem, tak właśnie grałem tylko inaczej sobie to tłumaczyłem:)
Ja to wymyśliłem tak, że ikonka lawiny-lawina powoduje:
1. zsunięcie się himalaisty o jedno pole w dół (namiot chroni przed spadnięciem)
2. na wysokości na której schodzi lawina i na której jest namiot, bonus namiotu +1 do aklimatyzacji nie istnieje.
A 1 na tle czerwonych płuc rozpatrywałem osobno w fazie aklimatyzacji przed rozpatrzeniem lawiny. Ja w swojej głowie ikonke lawiny i ikonke czerwonych płuc traktowałem osobno:) Ikonka lawiny-spadnięcie w dół, ikonka czerwonych płuc wiadomo.
Oczywiscie dostrzegam teraz, że dobrze grałem, ale tak lawiny się nie rozdziela tylko traktuje jako całość te ikony:)
Ja to wymyśliłem tak, że ikonka lawiny-lawina powoduje:
1. zsunięcie się himalaisty o jedno pole w dół (namiot chroni przed spadnięciem)
2. na wysokości na której schodzi lawina i na której jest namiot, bonus namiotu +1 do aklimatyzacji nie istnieje.
A 1 na tle czerwonych płuc rozpatrywałem osobno w fazie aklimatyzacji przed rozpatrzeniem lawiny. Ja w swojej głowie ikonke lawiny i ikonke czerwonych płuc traktowałem osobno:) Ikonka lawiny-spadnięcie w dół, ikonka czerwonych płuc wiadomo.
Oczywiscie dostrzegam teraz, że dobrze grałem, ale tak lawiny się nie rozdziela tylko traktuje jako całość te ikony:)
- BartP
- Administrator
- Has thanked: 397 times
- Been thanked: 936 times
No właśnie - tłumaczenie, że namiot nie chroni przed utratą punktu z powodu lawiny jest bardzo mylące. Gdyby tak było, to namiot chroniłby mimo wszystko przed utratą aklimatyzacji wynikającej z pola na planszy. Ale po kilku pytaniach i odpowiedziach rozumiem, że wytłumaczenie jest takie, jak napisał powyżej tysma: gdy jest lawina, namiot nie dodaje punktu aklimatyzacji - i tyle.
Sprzedam nic