Dzień dobry!
Wczoraj miałem okazje zagrać pierwszy raz w TS. Przeciwnik też grał pierwszy raz, więc zeszło nam z 5 godzin, ale grę skończyliśmy po 10 turze czyli walka była do samego końca
Po grze nasunęły mi się dwie niejasności:
1. Jeśli karta mówi, że mogę w jakimś kraju rozmieścić 2PW to są to zawsze 2 PW czy mają one "normalny" koszt?
Przykład: Przeciwnik kontroluje państwo posiadające współczynnik stabilizacji 3. On ma tam 3 PW a ja zero.
Zagrywam kartę dającą mi 2 PW w wybranym państwie. Czy po zagraniu tej karty mam w tym kraju 2PW czy 1PW (ze względu na podwójny koszt punktów z racji kontroli przeciwnika)?
2. Czy po 10 turze, gdy rozlicza się ostatecznie punkty, efekt KONTROLI Europy ciągle działa (automatyczna wygrana)?
Przyznam, że właśnie w ten sposób wygrałem grę. Przeciwnik miał dużą przewagę w PZ i większości regionów, więc poświęciłem całą 10 turę na budowanie pozycji tylko w Europie licząc, że się zagapi. Udało się zgarnąć wszystkie kraje strategiczne i spełnić warunki KONTROLI, więc przy podliczaniu punktów na końcu zasugerowałem byśmy zaczęli od Europy