Set
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- FortArt
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
Set
Polskie wydanie SET pojawiło się w sklepach. Ponoć to Dobble dla zaawansowanych. Ktoś grał, może coś powiedzieć?
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
Re: Set
gra duzo trudniejsza od dobbli
wymaga wiekszego skupienia
bardzo dobra
tutaj mozesz sprobowac http://tao-game.dimension17.com/
p.s. polskie wydanie to takie samo wydanie jak kazde inne chyba
wymaga wiekszego skupienia
bardzo dobra
tutaj mozesz sprobowac http://tao-game.dimension17.com/
p.s. polskie wydanie to takie samo wydanie jak kazde inne chyba

Dice Hate Me :(
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1610 times
- Kontakt:
Karty są oczywiście takie same w każdym wydaniu, ale w wydaniu Ravensburgera, które sprowadzałem wcześniej do Polski, inne jest pudełko. Dokładny opis gry można znaleźć na tej stronie.bartek_mi pisze:polskie wydanie to takie samo wydanie jak kazde inne chyba
SET ma ciekawą historię. Gra powstała przypadkiem, czy też może raczej jako "uboczny efekt". Autorka gry zajmowała się genetyką i dla ułatwienia analizy cech owczarków niemieckich, wprowadziła karty z graficznymi symbolami, przedstawiającymi różne kombinacje genów. Po czym stwierdziła, że ten układ kart można wykorzystać również do zabawy i tak powstała gra SET.
Jak ktoś chce dokładniej poznać matematyczne aspekty gry, to może przeczytać ten artykuł
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
Ja porównałbym SET do Trio (od Granny) - bo jednak trzeba nieco więcej "zobaczyć".
Gra jest kapitalna! Wykręca umysł nieziemsko, ale satysfakcja jest ogromna.
Gra jest kapitalna! Wykręca umysł nieziemsko, ale satysfakcja jest ogromna.
To już wiem dlaczego niektóre osoby są tak dobre w tę grę, pewnie przeczytały to opracowanieMichalStajszczak pisze:Jak ktoś chce dokładniej poznać matematyczne aspekty gry, to może przeczytać ten artykuł

- MichalStajszczak
- Kontakt:
Zagrać można też na stronie grybartek_mi pisze:tutaj mozesz sprobowac http://tao-game.dimension17.com/
Jeśli jesteś (bardzo) dobry w SET!a, może to być nieco frustrujące dla Twoich współgraczy
są ludzie, którzy ni diabła nie są w stanie znaleźć tych trzech kart.

hmm, fajnie, nie wiedziałam o tymMichalStajszczak pisze:SET ma ciekawą historię. Gra powstała przypadkiem, czy też może raczej jako "uboczny efekt". Autorka gry zajmowała się genetyką i dla ułatwienia analizy cech owczarków niemieckich, wprowadziła karty z graficznymi symbolami, przedstawiającymi różne kombinacje genów. Po czym stwierdziła, że ten układ kart można wykorzystać również do zabawy i tak powstała gra SET.

- FortArt
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
Nabyłem i gra jest faktycznie niesamowita.
Niemniej parę rzeczy mi się nie spodobało:
(-) Oczywiste sety czyli wszystko identyczne tylko liczba elementów różna. Jakoś zawsze w grze się takie trafiają. Tu nie ma żadnego myślenia, kto pierwszy krzyknie to jego.
(-) Wydanie. Zamiast standardowego pudełka ze stajni G3 jest dziwacznie powiększone. Z fajną, ale niekoniecznie niezbędną wypraską. A przecież chodzi tylko o zwykłe 81 kart. Razem z pudełkiem urosła cena (o ~20 więcej niż inne karcianki G3).
PS. A wyjaśnienie, ze chodzi o szukanie prostych w czterowymiarowej przestrzeni zdecydowanie ułatwia
(-) Oczywiste sety czyli wszystko identyczne tylko liczba elementów różna. Jakoś zawsze w grze się takie trafiają. Tu nie ma żadnego myślenia, kto pierwszy krzyknie to jego.
(-) Wydanie. Zamiast standardowego pudełka ze stajni G3 jest dziwacznie powiększone. Z fajną, ale niekoniecznie niezbędną wypraską. A przecież chodzi tylko o zwykłe 81 kart. Razem z pudełkiem urosła cena (o ~20 więcej niż inne karcianki G3).
PS. A wyjaśnienie, ze chodzi o szukanie prostych w czterowymiarowej przestrzeni zdecydowanie ułatwia

Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
- nikozja_dg
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Ja mam niemieckie wydanie sprzed lat i też jest znacznie większe pudełko z wypraską.FortArt pisze:Nabyłem i gra jest faktycznie niesamowita.
W Opolu gry dostarczamy do domów - https://graszki.pl/
- MichalStajszczak
- Kontakt:
SET!
SET! miał wiele wydań w różnych krajach i chyba nigdy pudełko nie było mniejsze. Zreszta dlaczego miałby być tak zapakowany, jak zwykła karcianka, skoro jest grą niezwykłą?FortArt pisze:Zamiast standardowego pudełka ze stajni G3 jest dziwacznie powiększone.
-
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 3 times
Seems legitMichalStajszczak pisze:Zreszta dlaczego miałby być tak zapakowany, jak zwykła karcianka, skoro jest grą niezwykłą?

Też wolałabym, żeby zapakowano go w małe pudełeczko - z pewnością częściej nosiłabym go wtedy na małe wycieczki.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
tanie karcianki w G3 to Amigo.FortArt pisze: (-) Wydanie. Zamiast standardowego pudełka ze stajni G3 jest dziwacznie powiększone. Z fajną, ale niekoniecznie niezbędną wypraską. A przecież chodzi tylko o zwykłe 81 kart. Razem z pudełkiem urosła cena (o ~20 więcej niż inne karcianki G3).
Set to nie jest licencja Amigo
Dice Hate Me :(
- lacki2000
- Has thanked: 426 times
- Been thanked: 237 times
[Today's puzzle completed 1 Min, 40 Secs ]MichalStajszczak pisze:Zagrać można też na stronie grybartek_mi pisze:tutaj mozesz sprobowac http://tao-game.dimension17.com/
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Mnie się dziś udało troszkę szybciej: [Today's puzzle completed 1 Min, 29 Secs ], ale parę razy zszedłem poniżej minuty
- lacki2000
no to ładnie, ale to pewnie przez to, że w bolidzie siedziszMichalStajszczak pisze:Mnie się dziś udało troszkę szybciej: [Today's puzzle completed 1 Min, 29 Secs ], ale parę razy zszedłem poniżej minuty

Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
- lacki2000
[Today's puzzle completed 59 Secs ]

-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 12 times
Recenzja na Board Times: http://www.boardtime.pl/2012/11/set-recenzja.html
www.facebook.com/newsyograchplanszowych: newsy planszowe, choć nie tylko!
- MichalStajszczak
- Kontakt:
- lacki2000
[Today's puzzle completed 1 Min, 30 Secs ]
Tradycyjnie ten ostatni zajął najwięcej czasu... ale fakt, dziś można było iść na rekord...

- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Eee, a ja zrobiłem układ tradycyjny w Kyodai Mahjonggu w 35 sekund
A tak serio: ile musiałeś trenować, żeby osiągnąć taki wynik?
EDIT: Bo mi się lacki wciął: ile musieliście?

- lacki2000
Raz dziennie gdzieś tak od wrześniaTrolliszcze pisze:Eee, a ja zrobiłem układ tradycyjny w Kyodai Mahjonggu w 35 sekundA tak serio: ile musiałeś trenować, żeby osiągnąć taki wynik?