Reiner Knizia w Kotle

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Vester
Has thanked: 28 times
Been thanked: 45 times

Reiner Knizia w Kotle

Post autor: Vester »

Dziś na Kotle miałem przyjemność wysłuchać wykładu R.Knizii "The World of Games". Tytuł tak obszerny, że Pan Doktor mógł mówić o czymkolwiek i bardzo by się nie pomylił.
A o czym mówił? Trochę o rynku gier, ale nie miałem do końca pewności czy jego statystyki uwzględniały również gry video. Po drugie, mówił o sztuce projektowania, o trójkącie "mechanika-komponenty-temat", posługując się przykładami z Geniusza, Władcy Pierścieni, Lego Ramzesa i Polowania na robale.

Wykład był, bądźmy szczerzy, pobieżny. Zakładam, że większość obecnych na sali wyjadaczy przyszła, aby podobnie jak ja, oddać cześć ikonie branży. A przyznać trzeba, że Reiner jest wielce sympatyczną osobą. Bardzo kulturalną, w muszce i farbowanych włosach elegancko zaczesanych do tyłu, z uśmiechem na twarzy (ale takim skromnym, nie amerykańskim). Ciekawe było to, że nie próbował indoktrynować zebranych hasłami "planszówki są super". Gdy o nich opowiadał, przypominał raczej Lwa Starowicza gawędzącego wiecie-o-czym. I biznesmena. Ewidentnie, projektowanie to dla Reinera praca na zlecenie 24/7. Podkreślał, jak ważne jest dla niego poszukiwanie nowatorskich rozwiązań, ale z drugiej strony wiadomo, że nie grywa w cudze gry. Czyli ma zerową szansę wykrycia, że jego nowy pomysł został już wymyślony. Stąd wniosek, że musi dysponować armią testerów, którzy robią mu "wyciągi z Essen i innych CON'ów. Czyli biznes pełną gębą.
Co nie pomniejsza jego zasług rzecz jasna.
Na koniec dziękując mu osobiście za całokształt twórczości, zapytałem, dlaczego zarzucił ciężkie produkcje. Odpowiedział "I have two of them in the pipeline." To tak gwoli ciekawości. :)

A teraz z innej beczki.
Wykład był zapowiedziany na 14:00, a tymczasem drzwi do auli zamykały się i otwierały aż do 14:40. Drzwi, które bardzo skrzypiały, co nie pomagało Reinerowi bez mikrofonu ani słuchaczom w tylnych rzędach. Pytanie do ludzi z 14:40: po co w ogóle przyszliście? Zrobić zdjęcia? Nie po to Reiner poprosił o wyłączenie komórek, by ktoś go cały czas rozpraszał. Najwyraźniej, przyzwyczajony do niemieckiej karności, nie przewidział polskiego luzu. Prośba do organizatorów: na przyszłość, gdy zapraszacie poważne osoby, uprzedźcie w programie, że spóźnialskich nie wpuszczacie na spotkanie i postawcie przed drzwiami cerbera. Punktualność jest oznaką szacunku dla drugiej osoby i kto jak to, ale Herr Doktor sobie na to zasłużył.

Tyle.
Warto było przyjść, dziękuję organizatorom za inicjatywę.
I gratulacje dla tłumaczki. Good job.

btw: czy ktoś może streścić drugi blok spotkania czyli Q'n'A?
Awatar użytkownika
Trutu
Kontakt:

Re: Reiner Knizia w Kotle

Post autor: Trutu »

Faktycznie - skrzypiące drzwi to było jedyna rzecz, której jakoś nikt nie przewidział. Na Politechnice wszystkie chyba drzwi tak często skrzypią, że chyba wszystkim to już spowszedniało. Jak widać - Polibuda musi się chyba dostosować do 21 wieku i kupić jakąś oliwę albo wymienić parę sprzętów.
Prezes

...piszę powoli, bo wiem, że czytacie powoli...
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 432 times
Been thanked: 240 times

Post autor: lacki2000 »

Trutu pisze:Faktycznie - skrzypiące drzwi to było jedyna rzecz, której jakoś nikt nie przewidział. Na Politechnice wszystkie chyba drzwi tak często skrzypią, że chyba wszystkim to już spowszedniało. Jak widać - Polibuda musi się chyba dostosować do 21 wieku i kupić jakąś oliwę albo wymienić parę sprzętów.
To jak wykładowca ma kontrolować kto się spóźnia lub chyłkiem ucieka? :)
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
melee
Been thanked: 3 times

Post autor: melee »

Na uczelni wielu profesorów miało zwyczaj po prostu zamykania drzwi minutę po rozpoczęciu wykładu.
Awatar użytkownika
Pierzasty
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Pierzasty »

To jak wykładowca ma kontrolować kto się spóźnia lub chyłkiem ucieka? :)
Na kolokwium/egzaminie. Jesteśmy dorośli, to nie podstawówka :roll:
Awatar użytkownika
Vester
Has thanked: 28 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Vester »

Pierzasty pisze: Na kolokwium/egzaminie. Jesteśmy dorośli, to nie podstawówka :roll:
Jeżeli dorosłość polega na zapraszaniu GOŚCIA i spóźnianiu się na spotkanie, to chyba inaczej postrzegamy gościnność i dorosłość.
Awatar użytkownika
Pierzasty
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Pierzasty »

Chciałeś powiedzieć, że chyba inaczej postrzegamy czytanie ze zrozumieniem :roll:
Mówiłem o uczelni. Zachowanie ludzi na wykładzie Doktora było faktycznie nie na miejscu.
Awatar użytkownika
konev

Post autor: konev »

Vester pisze: btw: czy ktoś może streścić drugi blok spotkania czyli Q'n'A?
Oczywiście. Drugi blok spotkania był 10x bardziej interesujący niż wykład. :twisted:
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1777 times
Been thanked: 1276 times

Post autor: garg »

Pierzasty pisze:Chciałeś powiedzieć, że chyba inaczej postrzegamy czytanie ze zrozumieniem :roll:
Mówiłem o uczelni. Zachowanie ludzi na wykładzie Doktora było faktycznie nie na miejscu.
Z perspektywy wykładowcy powiem tam - spóźnianie się na moje zajęcia jest tak samo nie na miejscu, jak na wykład dr Knizii :? . I nie - nie zamykam drzwi na klucz, tylko potem zaznaczam to sobie odpowiednio przy ocenie aktywności na ćwiczeniach :mrgreen: .
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
mbork
Kontakt:

Post autor: mbork »

melee pisze:Na uczelni wielu profesorów miało zwyczaj po prostu zamykania drzwi minutę po rozpoczęciu wykładu.
A przepisy BHP wyraźnie stanowią, że trzeba otworzyć *wszystkie* drzwi do sali, w której są zajęcia...
Senthe
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Senthe »

Co tam przepisy BHP. Trzeba mieć w życiu jakieś zasady.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
fistan
Kontakt:

Post autor: fistan »

A może wrócimy tu do sedna sprawy, a wątek drzwi przeniesiemy do jakiegoś forum technicznego.

Byłem na wykładzie - padło kilka ciekawych uwag, myślę że warto było przyść.
Byłem na sesji Q'n'A - bardzo fajna, dobrze , że przeszliśmy na angielski było wygodniej, choć akustyka sali utrudniała zrozumienie pytań.

Oba spotkania zostały nagrane. Jeśli się coś uda z tych nagrań wykroić postaramy się to udostępnić.

A tak podsumowując to był super pomysł, aby Go ściągnąć
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 200 times
Been thanked: 495 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

To ja jeszcze dodam, że MonsoonGroup miało spotkanie sam na sam z Dr Knizią - przegadaliśmy dwie godziny. Było genialnie - dzięki Trutu za tę możliwość. Dr Knizia jest bardzo miłym i bardzo skromnym designerem, który działa na dużą skalę, ale mimo wszystko spotyka się z podobnymi problemami jak my dłubiąc swoje prototypy - jest to pokrzepiająca myśl, że nie jest jakimś supermanem "wypluwającym" z siebie setki gier. To była ogromna przyjemność móc usiąść z nim i tak po prostu normalnie porozmawiać.

A Q&A jak i sam wykład były również bardzo fajne (wyżej oceniam Q&A właśnie dlatego że przeszliśmy na angielski i było po prostu szybciej. U Pani tłumacz były czasem śmieszne momenty jak np przetłumaczenie board -> deska - ale wiadomo, jak ktoś nie jest graczem to może się pogubić przy tłumaczeniu, ale radziła sobie bardzo dobrze)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
konev

Post autor: konev »

Dla mnie wykład był krótki i... nudnawy. Niestety przez konieczność tłumaczenia każdego zdania przeciągnął się niemiłosiernie. Dodatkowo wiele z tych rzeczy widziałem w poprzednim prezentacjach Doktorka. No i fakt, że prezentacja musiała być przygotowana dla szerokiej publiczności, co sam potem Dr Knizia przyznał. Skrzypiące drzwi to katastrofa. Drugi panel z pytaniami o wiele ciekawszy. Natomiast spotkanie w niedzielę Dr Knizi z Monsoonowcami było genialne :D.

Półtorej godziny rozmowy o projektowaniu gier, o szukaniu pomysłów, podejściu do testowania, dokumentowania testów, wadach i zaletach Spiele das Jahre, wydawaniu dodatków, rynku gier planszowych, kontaktach z różnymi wydawcami (dobrych i złych), ciekawostek na temat różnych gier Doktorka... no po prostu gigantyczna ilość informacji z pierwszej ręki. Słyszałem, że Dr Knizia jest miłą, sympatyczną osobą, ale jego skromność, szczerość i otwartość zaskoczyła chyba nie tylko mnie. Rozmowa z nami wyglądała jak rozmowa dawnych kumpli. Stwierdzenie: "mówiąc tak tylko między nami" padało bardzo często :D .

Tak więc GIGANTYCZNE podziękowania Trutu za zorganizowanie tego spotkania i wszystkim, którzy się przyczynili do przyjazdu Dr Knizi.
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
Awatar użytkownika
Trutu
Kontakt:

Post autor: Trutu »

Muszę napisać tak: ARCYHIPERGIGANTYCZNE podziękowania dla Kromki. Jest ciągle w tle, nie afiszuje się, ale jest sercem ze wszystkimi graczami i twórcami gier, jego entuzjazm i pomysły wciąż mnie nakręcają do działania. Ja jestem tylko bardziej wygadany i ciągle się pcham na świecznik (taka natura), ale bez Kromki nie byłoby ani KOTŁA ani Dr Knizi na KOTLE.
A, swoją drogą, jestem bardzo szczęśliwy, że udało mi się włożyć jakiś wkład do Waszej pracy. Powodzenia i do zobaczenia!
Prezes

...piszę powoli, bo wiem, że czytacie powoli...
gibon
Kontakt:

Post autor: gibon »

Vester pisze:(...) z drugiej strony wiadomo, że nie grywa w cudze gry. Czyli ma zerową szansę wykrycia, że jego nowy pomysł został już wymyślony. Stąd wniosek, że musi dysponować armią testerów, którzy robią mu "wyciągi z Essen i innych CON'ów
Padło takie pytanie na niedzielnym panelu. Odpowiedział, że zdarza mu się stworzyć projekt bardzo podobny do już istniejącej gry. Jest jednak o tym informowany przez swoich testerów, którzy są mocno obyci w świecie planszówek. Raz ponoć zarzucił projekt będący w fazie końcowych testów.

Zaś co do samego spotkania niedzielnego to przyznam że zakończenie pracy tłumacza uniemożliwiło mi zrozumienie czegokolwiek. Siedziałem tuż przy drzwiach i pomijając ciągłe skrzypienie to akustyka sali była taka, że nawet gdy słuchacze zadawali pytania to nie wiedziałem czy po polsku czy angielsku.
Awatar użytkownika
stalker
Has thanked: 32 times
Been thanked: 13 times

Post autor: stalker »

No prawda, że sala była średnio udana i chyba nawaliło trochę oznakowanie -- gdzie i o której będzie wykład (więc wszyscy się spóźnili). Prowadzenie tam wykładów musi być koszmarem i dla uczącego i uczących się. Niestety, ochrona środowiska bidnie wygląda.

Tym niemniej, nawet jeśli publiczna wypowiedź była lekka, to pytanie i odpowiedzi były ciekawe, a spotkanie zamknięte to już w ogóle było super. SUPER! I mamy nadzieję, że zatarło też trochę złe wrażenia z dnia poprzedniego.

Bardzo za wszystko dziękujemy. Dziękujemy za Kotła, za dr. Reinera i dziękujemy Kromce/za Kromkę :)
Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Awatar użytkownika
sipio
Been thanked: 1 time

Post autor: sipio »

Tak dla ciekawskich z Twittera Reinera
"Just returned from Poland. A great, prospering country with many friendly people and several thousand players at the Kociol 2012 convention."
Awatar użytkownika
zaba

Post autor: zaba »

Dla
Mnie spotkanie z panem doktorem było jednym z powodów przyjazdu ponad 350 km i fakt nie wyobrazam sobie by na spotkanie przychodzić grubo po czasie! Jestem mile zaskoczony jak zaproszony gość otwarcie i serdecznie odpowiadał na pytania i nie tylko na auli ale tak że po za ,sama sala fakt skrzypienie wszechobecne
ODPOWIEDZ