Karcianka chyba idealna
Karcianka chyba idealna
Ciekawi mnie czy w ogóle taka istnieje, oto warunki, które musi spełniać.
Jeśli nie da się spełnić wszystkich, to chociaż część.
- Stosunkowo prosta mechanika, dająca jednak sporo możliwości taktycznych
- Gra powinna być dobra do wytłumaczenia dla grających graczy, jak i tych niedzielnych.
- klimat (sucharom dziękuję)
- interakcja między graczami - powinna jakaś być, jej poziom może być dowolony, ale żeby to nie był wieloosobowy pasjans.
- ładne wykonanie - dość ważny argument.
- Czas gry myślę że ok 45-60 minut. Nie powinna być za krótka, ale też powinna dostarczać sporo satysfakcji.
- Powinna dobrze chodzić na 2 osoby
Tytuły, które sprawdziłem
- Władca Pierścieni (sprawdził się do gry solo, ale nie z żoną
- Glory to Rome (zbyt skomplikowana jak na początek)
- Dominion (super, ale suchar i pasjans)
- Świat Dysku Ankh-Morpork - tytuł się sprawdził (jedyny tytuł karciany, który się sprawdził do gry z żoną)
Myślę o Race for The Galaxy, ale tutaj obawiam się jednak zbyt dużego skomplikowania (i ikonografii, którą trzeba opanować - po prostu próg wejścia wydaje się zbyt duży)
Jeśli nie da się spełnić wszystkich, to chociaż część.
- Stosunkowo prosta mechanika, dająca jednak sporo możliwości taktycznych
- Gra powinna być dobra do wytłumaczenia dla grających graczy, jak i tych niedzielnych.
- klimat (sucharom dziękuję)
- interakcja między graczami - powinna jakaś być, jej poziom może być dowolony, ale żeby to nie był wieloosobowy pasjans.
- ładne wykonanie - dość ważny argument.
- Czas gry myślę że ok 45-60 minut. Nie powinna być za krótka, ale też powinna dostarczać sporo satysfakcji.
- Powinna dobrze chodzić na 2 osoby
Tytuły, które sprawdziłem
- Władca Pierścieni (sprawdził się do gry solo, ale nie z żoną
- Glory to Rome (zbyt skomplikowana jak na początek)
- Dominion (super, ale suchar i pasjans)
- Świat Dysku Ankh-Morpork - tytuł się sprawdził (jedyny tytuł karciany, który się sprawdził do gry z żoną)
Myślę o Race for The Galaxy, ale tutaj obawiam się jednak zbyt dużego skomplikowania (i ikonografii, którą trzeba opanować - po prostu próg wejścia wydaje się zbyt duży)
Polska Kronika Gier - recenzja wideo Race for the Galaxy
http://youtu.be/287bIu5JI-I
- KubaP
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 421 times
Re: Karcianka chyba idealna
RftG jest bardzo łatwe w tłumaczeniu i zrozumieniu, więc się nie obawiaj, to sprawdzony, mocny tytuł.
Poleciłbym też A Few Acres of Snow Wallace, działa tylko na dwie osoby, ale za to jest dość wymagająca w grze, a prosta w zasadach i ma i klimat i dużo możliwości. Zainteresuj się.
Poleciłbym też A Few Acres of Snow Wallace, działa tylko na dwie osoby, ale za to jest dość wymagająca w grze, a prosta w zasadach i ma i klimat i dużo możliwości. Zainteresuj się.
Nie wszystko spełnia, ale Warhammer Inwazja?
U mnie kobieta się ostro wciągnęła, mimo bęcków ciagle chce grać orkami
Działa domyślnie pod 2 osoby.
Można zagrać wedle własnych zasad na więcej.
U mnie kobieta się ostro wciągnęła, mimo bęcków ciagle chce grać orkami
Działa domyślnie pod 2 osoby.
Można zagrać wedle własnych zasad na więcej.
Warhammer Inwazja raczej odpada, mimo że słyszałem/czytałem o niej sporo dobrego.
Race wydaje się więc być naturalnym wyborem. Obczaję jeszcze A Few Acres od Snow.
Dzięki za propozycje i czekam jeszcze na jakieś inne sugestie
Race wydaje się więc być naturalnym wyborem. Obczaję jeszcze A Few Acres od Snow.
Dzięki za propozycje i czekam jeszcze na jakieś inne sugestie
- espresso
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 103 times
Tylko, że Race klimatu ma tyle co nic, grafiki są takie sobie, a bez dodatków, to właśnie wieloosobowy pasjans (chociaż to bardzo dobra gra).
Ja bym zaproponowała Seasons, idealnie spełnia Twoje wymagania. Jest to też jedna z najlepszych (czytaj: dających najwięcej frajdy) gier, jakie znam. Z opisu mechaniki wydaje się niepozorna, ale zapewniam, że szybko się nie znudzi. Ja mam ponad 70 rozgrywek za sobą (online i na żywo) i ciągle mi mało.
Ja bym zaproponowała Seasons, idealnie spełnia Twoje wymagania. Jest to też jedna z najlepszych (czytaj: dających najwięcej frajdy) gier, jakie znam. Z opisu mechaniki wydaje się niepozorna, ale zapewniam, że szybko się nie znudzi. Ja mam ponad 70 rozgrywek za sobą (online i na żywo) i ciągle mi mało.
Podobnie jak autor - szukam tego samego.
Lepiej kupić Race czy Nową Erę ?
Mam sporo gier, jednak najczęściej gramy w Glory To rome albo w Blue Moon City - szybko się przygotowuje i zawsze można zgrać drugą partię, nie jest mozolna, jest dobra i nie trzeba myśleć jak w Brassie (nie zawsze jest na to chęć).
Lepiej kupić Race czy Nową Erę ?
Mam sporo gier, jednak najczęściej gramy w Glory To rome albo w Blue Moon City - szybko się przygotowuje i zawsze można zgrać drugą partię, nie jest mozolna, jest dobra i nie trzeba myśleć jak w Brassie (nie zawsze jest na to chęć).
Jak zwykle - Innowacje. Spełnia wszystkie twoje wymagania.
W 2 osoby jest bardziej kontrolna (przy 4 - 'chaos' jest większy).
W 2 osoby jest bardziej kontrolna (przy 4 - 'chaos' jest większy).
A może Cytadala? Ostatnio też ją polecałem, bardzo fajna gra i to jest mój wabik na "niedzielnych" graczy (ja narazie wszyscy chcą do niej wrócić). Proste zasady, ogrom interakcji i zabawy.
-
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 5 times
Potwierdzam - Cytadela to bardzo dobra gra dla osob, ktore nie lubia zbyt ciezkich gier, a jednoczesnie przyjemnie gra sie osobm lubiacym gry bardziej wymagajace. W sam raz na 6-8 osobowa impreze.
Tak, ale jak wypada Cytadela na dwie osoby?piogar pisze:Potwierdzam - Cytadela to bardzo dobra gra dla osob, ktore nie lubia zbyt ciezkich gier, a jednoczesnie przyjemnie gra sie osobm lubiacym gry bardziej wymagajace. W sam raz na 6-8 osobowa impreze.
Moim zdaniem Cytadela na 2 osoby też dobrze chodzi, rozgrywka po prostu jest trochę inna. Powiedziałbym że bardziej pokerowa, musisz wyczuć co przeciwnik wziął. Gram często z żoną i nam się podoba.
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Popieram Innovation/Innowacje. Tłumaczenie zasad 10 minut, gra tak z godzinę, do wyboru dwa ładne wydania - śliczne minimalistyczne lub śliczne odpicowane, jest polska wersja, klimat sam się tworzy jak tylko zauważycie świetnie zrobione interakcje między kartami, interakcja między graczami jest ogromna, chodzi świetnie na 2-4 osoby. Regularnie zabieram na wszystkie możliwe spotkania i zarażam nowych
-
Innowacje - super!
Cytadela - najlepiej grać w więcej niż dwie osoby, ale we dwójkę też od biedy da radę. Swego czasu z żoną łupaliśmy bardzo często i było ok
Cytadela - najlepiej grać w więcej niż dwie osoby, ale we dwójkę też od biedy da radę. Swego czasu z żoną łupaliśmy bardzo często i było ok
A jak wygląda regrywalność Innowacji w zestawieniu z RftG (Tylko podstawki)? I kwestia złożoności rozgrywki? Czy to są "wagowo" podobne gry?
- Pierzasty
Ascesion?
Click me for -> Virco BGG Collection
Click me for -> Virco Forum Topic Buy/Sale/Trade
Stałe rabaty : planszostrefa.pl 10% | zgrami.pl 10% | 3trolle.pl 5% | planszak.pl 5%
Click me for -> Virco Forum Topic Buy/Sale/Trade
Stałe rabaty : planszostrefa.pl 10% | zgrami.pl 10% | 3trolle.pl 5% | planszak.pl 5%
-
- Been thanked: 3 times
Co do tego, że Innowacji łatwiej się nauczyć, to jakieś brednie . W RftG pierwszy lepszy gracz będzie w stanie zrealizować jakiś przynajmniej sensowny plan, w Innowacjach co najwyżej pogapi się, co się wokół niego dzieje i co robią inni, bo bez znajomości kart nie ma najmniejszych szans czegokolwiek ogarnąć. Nauka RftG jest dużo łagodniejsza i bardziej naturalna niż Innowacji z prostego powodu - mamy do wykonania więcej wyborów, które niejako się "uśredniają" i nie dają poczucia, że nic rozsądnego nie umiemy w swojej kolejce zrobić.
BGG
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.
- asiok
- Has thanked: 333 times
- Been thanked: 77 times
Co do Innowacji to ostrożnie - dla mnie to np. jedna z najbardziej chaotycznych gier, w której kompletnie niemożliwe jest zaplanowanie swoich akcji...
Mają jednak wielu zwolenników - proponuję przed kupnem zagrać i samemu ocenić.
Mają jednak wielu zwolenników - proponuję przed kupnem zagrać i samemu ocenić.
- Pierzasty
A kto tak powiedział? Ja napisałem, że łatwiej wchodzą. Jak ktoś chce precyzyjnie kalkulować i uczyć się gry, to Innovation przyłoży mu deską w twarzSenthe pisze:Co do tego, że Innowacji łatwiej się nauczyć, to jakieś brednie .
Napierw opanować podstawkę, a POTEM z dodatkiem. Nie zamieniamy tej kolejności. W instrukcji wyraźnie napisanoasiok pisze:Co do Innowacji to ostrożnie - dla mnie to np. jedna z najbardziej chaotycznych gier, w której kompletnie niemożliwe jest zaplanowanie swoich akcji...
- FortArt
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
+1asiok pisze:Co do Innowacji to ostrożnie - dla mnie to np. jedna z najbardziej chaotycznych gier, w której kompletnie niemożliwe jest zaplanowanie swoich akcji....
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 194 times
Ja tez bym polecil Seasons.
Pieknie wykonana, lepiej chodzi na mniej niz wiecej osob (np 2). Zasady banalne, a daja spore mozliwosci konbinowania i frajde ze stosowanych combosow. Nie zajmuje duzo czasu. W dwie osoby da sie nawet w pol godziny... Spelnia wszystkie warunki.
Innowacje z pewnascia nie sa gra piekna no i sa chaotyczne. Czesc ludzi nie lubi...
RftG to jedna z moich ulubionych gier, ale ikonografia odstrasza. Niektorych tez taki troche pasjansowy klimat nieco nudzi...
Pieknie wykonana, lepiej chodzi na mniej niz wiecej osob (np 2). Zasady banalne, a daja spore mozliwosci konbinowania i frajde ze stosowanych combosow. Nie zajmuje duzo czasu. W dwie osoby da sie nawet w pol godziny... Spelnia wszystkie warunki.
Innowacje z pewnascia nie sa gra piekna no i sa chaotyczne. Czesc ludzi nie lubi...
RftG to jedna z moich ulubionych gier, ale ikonografia odstrasza. Niektorych tez taki troche pasjansowy klimat nieco nudzi...
wasiu pisze:Moim zdaniem Cytadela na 2 osoby też dobrze chodzi, rozgrywka po prostu jest trochę inna. Powiedziałbym że bardziej pokerowa, musisz wyczuć co przeciwnik wziął. Gram często z żoną i nam się podoba.
Hmmm, to zależy od gustu, my z kolei nie przepadamy za Cytadelą tylko na 2 sztuki, skrzydła rozwija przy 4-5 graczach, bo trudniej przewidzieć kto kim jest i nie dłuży ci się czekanie na swoją kolej.