Mah Jong - gdzie kupic
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Mah Jong - gdzie kupic
Oczywiscie nie chodzi o popularna wersje komputerowa. Na BGG widzialem sliczne pudelko na kilka wzorow klockow, a jako ze zona moja jest wielka fanka Mah Jonga - bylby to fajny prezent na Walentynki np.
Slyszeliscie/widzieliscie? Wiecie gdzie mozna to kupic? Niestety, miejsca jak Rebel, czy GryPlanszowe... odpadaja. Wiem, ze to nie jest tania rzecz, ale moze ktos z Was wie, czy mozna to kupic w Polsce? Ewentualnie prosilbym o namiary "zachodnie".
Slyszeliscie/widzieliscie? Wiecie gdzie mozna to kupic? Niestety, miejsca jak Rebel, czy GryPlanszowe... odpadaja. Wiem, ze to nie jest tania rzecz, ale moze ktos z Was wie, czy mozna to kupic w Polsce? Ewentualnie prosilbym o namiary "zachodnie".
Jako szczęśliwy posiadacz odpowiadam: najtaniej i najlepiej znaleźć osobę wybierającą się do Chin (w Japonii ciężko znaleźć). Mi przywiózł kuzyn właśnie z Chin, cena za ogromny piękny zestaw ważący bagatela 6kg!!! wyniosła zaledwie 80PLN. Znacznie skromniejsze i brzydsze zestawy widywałem u nas we Wrocławiu w sklepie "azjatyckim", jednakże ich cena zwykle powyżej 300PLN przyprawia o ból zębów. Sporadycznie pojawiają się też na naszym Allegro - średnio 200-300PLN, zaś zdesperowani znajomi zaopatrzyli się na austryjackim Ebay - tam są regularnie, koszt ok 180PLN + 45Euro wysyłka
Uwaga: ta gra może uzależnić, na szczęście trzeba do gry 4 osób, więc z tym czasem jest problem

Uwaga: ta gra może uzależnić, na szczęście trzeba do gry 4 osób, więc z tym czasem jest problem

Zapomniałem jeszcze sprostować; poprawna nazwa gry to Mah Jongg 
Polecam też stronę Real Mah Jongg z komputerową wersją gry, nie układanki tylko prawdziwego Mah Jongga na 4 osoby
http://www.mahjongg.com/

Polecam też stronę Real Mah Jongg z komputerową wersją gry, nie układanki tylko prawdziwego Mah Jongga na 4 osoby

- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
W zeszłym roku sprowadziłem testowo z Hong Kongu 30 sztuk Madżonga, ale nadspodziewanie szybko sie sprzedał, mimo ceny ok. 150 zł. Następny (większy) transport chyba już do mnie płynie, ale będzie dopiero w marcu. Zestaw wygląda tak:
http://www.rost.com.pl/Gry/Mahjong.htm
http://www.rost.com.pl/Gry/Mahjong.htm
Mój zestaw wygląda dośc podobnie, choc jest bez tych patyczków, które w niektórych systemach służą do punktacji (z pewnością w japońskim, tajwańskim i chyba z hong kongu)
Na podanej przez Ciebie stronie jest błąd w opisie;
każdy grający wie, że pionów w zestawie jest nie 136 a 144, ktoś nie wymienił 4 pór roku oraz 4 pionów żywiołów/kwiatów/zwierząt/istot/numerów (zależnie od zestawu i systemu) u mnie np są żywioły i kwiatki.
Żeby było śmieszniej, klocki te są widoczne na drugim zdjęciu od góry, w prawej dolnej przegrodzie obok białych smoków. W tym zestawie oprócz 4 pór roku są akurat 4 dodatkowe 5-tki - prawdopodobnie jako bonusy np "złoty kogut".
I oczywiście jak widac na ostatnim zdjęciu, w Chinach raczej się liczmanów nie używa, mają zupełnie inny system
Na podanej przez Ciebie stronie jest błąd w opisie;

Żeby było śmieszniej, klocki te są widoczne na drugim zdjęciu od góry, w prawej dolnej przegrodzie obok białych smoków. W tym zestawie oprócz 4 pór roku są akurat 4 dodatkowe 5-tki - prawdopodobnie jako bonusy np "złoty kogut".
I oczywiście jak widac na ostatnim zdjęciu, w Chinach raczej się liczmanów nie używa, mają zupełnie inny system

Hmm ze względu na ciężar gatunkowy (6kg)Magma pisze:Czy tym razem będzie w podobnej cenie (ok.150zl)Gra wygląda ciekawie i dość .. orientalnie
Dusso jakbyś mógł przynieść ją w, któryś wtorek na spotkanie, chętnie w to zagram
![]()
Pozdrawiam

- MichalStajszczak
- Kontakt:
Dusso napisał:
W podstawowym zestawie jest 136 kamieni. Dodatkowe 8 (np. kwiaty i pory roku) są dodatkowym elementem. W zasadzie nie biorą nawet udziału w grze, a tylko wpływają na punktację (posiadacz takiego kamienia od razu wykłada go na stół i dobiera inny). Zaawansowani gracze uważają, że stosowanie tych kamieni czyni grę niepotrzebnie bardziej losową. Bo tak naprawdę punktowanie za te kamienie to coś takiego, jak punkty za "koronki" w brydżu - na turniejach sie ich nie stosuje, tylko w grze kółkowej i to nie zawsze.Na podanej przez Ciebie stronie jest błąd w opisie; każdy grający wie, że pionów w zestawie jest nie 136 a 144, ktoś nie wymienił 4 pór roku oraz 4 pionów żywiołów/kwiatów/zwierząt/istot/numerów (zależnie od zestawu i systemu) u mnie np są żywioły i kwiatki.
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Dusso napisał:
Zestaw, który sprowadzam, produkowany jest głównie na rynek japoński. Składa się faktycznie ze 144 klocków, przy czym są kwiaty ale nie ma pór roku (czy innych o równoważnym znaczeniu), są natomiast 4 inne, których używa się w japońskim wariancie gry.Żeby było śmieszniej, klocki te są widoczne na drugim zdjęciu od góry, w prawej dolnej przegrodzie obok białych smoków. W tym zestawie oprócz 4 pór roku są akurat 4 dodatkowe 5-tki - prawdopodobnie jako bonusy np "złoty kogut".
Czy z każdej strony muszą otaczać mnie alkocholicyDusso pisze:Hmm ze względu na ciężar gatunkowy (6kg)musiałbym przyjechać samochodem, co z kolei wyklucza picie piwa.. hmmm małe szanse

Michale, a czy ten transport będzie na tyle duży, że znajdzie sie jeden egzemplarz i dla mnie ?

Może tym razem dostane odpowiedź na pytanie ..

Pozdrawiam
Doprawdyaswiech pisze:Jak rozumiem transport dla hurtowni to nie sa 2-3 sztuki:) Raczej kilkanascie, kilkadziesiat:)

Pozdrawiam

P.S.
I więcej poczucia humoru wam życzę ..
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Dla uściślenia: madżong przyjechał do mnie pod koniec sierpnia, o czym zreszta pisałem na forum:
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... =mad%BFong
Przez trzy miesiące sprzedałem tylko kilka sztuk, więc nie zamawiałem następnych. Dopiero na początku grudnia praktycznie przez tydzień jeden z moich sklepów sprzedał 20 sztuk. Może pomogło to, że zrobiłem plakat formatu A3, który został powieszony na drzwiach tego sklepu. Tym razem zamówienie jest większe, bo chciałbym, żeby gra była w ciągłej sprzedaży.
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... =mad%BFong
Przez trzy miesiące sprzedałem tylko kilka sztuk, więc nie zamawiałem następnych. Dopiero na początku grudnia praktycznie przez tydzień jeden z moich sklepów sprzedał 20 sztuk. Może pomogło to, że zrobiłem plakat formatu A3, który został powieszony na drzwiach tego sklepu. Tym razem zamówienie jest większe, bo chciałbym, żeby gra była w ciągłej sprzedaży.
-
Po polsku to "madżong". (Ja bym napisał małą literą.)Dusso pisze:Zapomniałem jeszcze sprostować; poprawna nazwa gry to Mah Jongg
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Ja też staram sie propagować nazwę "madżong". Uważam, że chińskie nazwy najlepiej pisać fonetycznie, a nie stosować angielską transliterację. Poza tym angielskich sposobów zapisu jest kilka (przez jedno lub dwa "g", jako jeden wyraz lub dwa, z myślnikiem lub bez) i robi się zamieszanie. Zresztą jedna z tych form zapisu została wprowadzona kiedyś specjalnie jako znak towarowy przez jedną z amerykańskich firm produkujących, czy może importujących zestawy do tej gry.
W USA znajduje się światowa federacja tej gry używająca właśnie nazwy Mah Jongg. Ale faktycznie istnieje u nas jej odpowiednik - madżong, choc mi samemu jakoś ciężko się do niego przyzwyczaic 
No ale pomijając tą nieistotną kwestię, madżonga należy promowac, sprowadzac i sprzedawac, bo naprawdę na to zasługuje
Wszystkim zdecydowanie polecam.

No ale pomijając tą nieistotną kwestię, madżonga należy promowac, sprowadzac i sprzedawac, bo naprawdę na to zasługuje

Wszystkim zdecydowanie polecam.
- MichalStajszczak
- Kontakt:
Dusso napisał:
Też tak uważam i od kilku lat podejmowałem próby sprowadzania tej gry, a właściwie namówienia importerów chińszczyzny, żeby włączyli madżonga do swojej oferty. Niestety zwykle słyszałem pytanie "Czy da sie tego sprzedać 5 tysięcy sztuk rocznie?", bo przy mniejszych ilościach nie chcieli sobie zawracać głowy.madżonga należy promowac, sprowadzac i sprzedawac, bo naprawdę na to zasługuje
- MichalStajszczak
- Kontakt: