Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Mam TS. W 1989 nie grałem, ale wydaje mi się bliźniaczo podobny do TS, dlatego raczej się nie skuszę na kupno, ale zagrać to bardzo chętnie. Tak właśnie miałem z Labiryntem. Miałem go kupić, ale wcześniej kupił kolega (nie miał i nie grał wcześniej w TS), zagrałem i stwierdziłem, że druga gra bardzo podobna do posiadanego TS mi raczej na stałe nie potrzebna.
W takim razie ja też pewnie zostanę przy TS, który bardzo mi się podoba. Niestety nie mam możliwości, żeby wcześniej gdzieś zagrać więc u mnie jedyną możliwością sprawdzenia gry jest jej zakup :/
Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa... Ten "Koniec Zimy" to mój tytuł (choć nie tylko ja go wymyśliłem - na liście nadesłanych tytułów pojawił się dwukrotnie). Na swoje "usprawiedliwienie" dodam, że nie była to moja jedyna propozycja - wysłałem też bardziej dosłowne (w sensie tłumaczenia), oraz wspominaną tu "Jesień Narodów". No cóż, nie miałem wpływu na wybór...
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage m_knox @ BGG
Do końca prac nad grą pozostało jeszcze bardzo dużo czasu. Staramy się oczywiście wyeliminować wszystkie błędy, a pliki będą jeszcze zapewne nie raz publikowane
Po czwartej rozgrywce dostaje w końcu 'dychę' ode mnie.
Pozycja absolutnie obowiązkowa dla fana Twilight Struggle. Nie ma najmniejszego znaczenia, że dość podobna (choć jest kilka ważkich nowych elementów) - jak ktoś lubi mechanikę CDG, to chce jej więcej i otrzyma ją w najlepszym wydaniu w 1989 właśnie.
Jak dla mnie kolejność pod względem miodności (wszystko 'dziesiątki'):
1. Labyrinth
2. 1989
3. Twilight Struggle
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
-- "We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Okładka straszna, ale za to tytuł fajny, brawo za zmianę wygrywającego tytułu!
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
yosz pisze:Czyli konkurs wygrała osoba, której tytuł w końcu nie przeszedł, a osoby które zgłosiły ten tytuł nie miały szansy wygrania konkursu? :>
Nie.
morris pisze:Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa... Ten "Koniec Zimy" to mój tytuł (choć nie tylko ja go wymyśliłem - na liście nadesłanych tytułów pojawił się dwukrotnie). Na swoje "usprawiedliwienie" dodam, że nie była to moja jedyna propozycja - wysłałem też bardziej dosłowne (w sensie tłumaczenia), oraz wspominaną tu "Jesień Narodów". No cóż, nie miałem wpływu na wybór...
yosz pisze:Tym bardziej dziwne, bo w konkursie było napisane że można podesłać tylko jedną propozycję
Nie było tak, ja wysłałem w jednym mailu z 10.
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Lothrain pisze:To prawda - nie było ograniczeń. Jesień Narodów pewnie co druga osoba wpisywała...
Po tym można poznać dobry pomysł, że dopóki nikt na niego nie wpadnie, to jest wielką tajemnicą, a jak ktoś już go wymyśli, to okazuje się być najoczywistszym rozwiązaniem pod słońcem
Lothrain pisze:To prawda - nie było ograniczeń. Jesień Narodów pewnie co druga osoba wpisywała...
Po tym można poznać dobry pomysł, że dopóki nikt na niego nie wpadnie, to jest wielką tajemnicą, a jak ktoś już go wymyśli, to okazuje się być najoczywistszym rozwiązaniem pod słońcem
To była po prostu oczywista oczywistość, żeby klasyka zacytować i jestem pewien, że wiele osób to proponowało (wiem przynajmniej o 5 ze mną włącznie)