[Warszawa] Polcon (KOCIOŁ) 29.08-01.09
- KubaP
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 485 times
[Warszawa] Polcon (KOCIOŁ) 29.08-01.09
Ktoś się wybiera? Ja będę zapewne przez całą sobotę, chętnie ogram kilka tytułów z serii Ystari Originals - Olympos, Assyria, Sylla. Mogę wziąć jeszcze coś, może De Vulgari Eloquentia?
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Re: [Warszawa] Polcon (KOCIOŁ) 29.08-01.09
Ponoć na Polconie mają być eliminacje do ogólnopolskiego turnieju Ticket to Ride: Europe, więc się zapewne wybiorę.
- costi
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 3 times
Mam zamiar wpaść, interesuje mnie nowy dodatek do Race'a.
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Moja kolekcja
Mogę być co dzień oprócz soboty. Chciałbym pokręcić się tam po wielu miejscach ale jest świetna okazja by zagrać w jakieś najdłuższe gry wieloosobowe.
Będę w sobotę pewnie cały dzień. Pewnie wpadnę też w czwartek albo piątek, czy wiadomo, do której będzie można grać w te dni?
Niespodziewanie okazało się że będe na Polconie. Zupełnie nieprzygotowany mentalnie i organizacyjnie.
Są plany zagrania w coś DUŻOosobowego? (poza turniejem GoTa?)
Są plany zagrania w coś DUŻOosobowego? (poza turniejem GoTa?)
Borsuk czyli Totem czyli Borsuk.
"A ship in port is safe; but that is not what ships are built for."
"A ship in port is safe; but that is not what ships are built for."
Mogę przynieść wieloosobówki przykładowo: Britannia, Crown of Roses (nie grane ale przetłumaczone), Hannibal Barkas, Italia, Here I Stand, Kutuzov, Napoleonic Wars, Onward Christian Soldiers, Orzeł i Gwiazda, Sukcesorzy Aleksandra Wielkiego, rosyjska Smuta, Sword of Rome, Wellington.
Z takich trochę bardziej eurowatych to przyniósłbym Warriors Knights z dodatkiem.
W razie czego mógłbym przyłączyć się do Battlestara czy czegos podobnego.
W razie czego mam sporo gier na 2 osoby o tematyce historycznej.
Z takich trochę bardziej eurowatych to przyniósłbym Warriors Knights z dodatkiem.
W razie czego mógłbym przyłączyć się do Battlestara czy czegos podobnego.
W razie czego mam sporo gier na 2 osoby o tematyce historycznej.
-
- Been thanked: 7 times
Dziś/jutro jest games room? Ktoś gra?
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Mogę przynieść
Re: Odp: [Warszawa] Polcon (KOCIOŁ) 29.08-01.09
A ktoś będzie w sobotę z jakąś gra LCG? . Najlepiej po polsku i najlepiej władcę pierścieni. Z żoną bym może wpadł i zobaczył czy nam się spodoba gdyby ktoś w games room chciał nam pokazać i wytłumaczyć zasady
No właśnie, mam pytanie, czy w games roomie będą osoby tłumaczące zasady?
Wczoraj było parę osób z klubu ale większość była w obsłudze. Ale uwaga by wejść do games roomu trzeba mieć akredytację,
albo sobie wyrobić co kosztuje.
Są osoby tłumaczące zasady ale na zasadzie, w co grałem to znam. Nie było wcześniej ustalonej listy jak w Gdyni.
Tak więc wszystko zależy jaki tytuł i jakie osoby miały dyżur z obsługi. Ja np znam LOTR ale jestem tylko jeszcze dzisiaj.
albo sobie wyrobić co kosztuje.
Są osoby tłumaczące zasady ale na zasadzie, w co grałem to znam. Nie było wcześniej ustalonej listy jak w Gdyni.
Tak więc wszystko zależy jaki tytuł i jakie osoby miały dyżur z obsługi. Ja np znam LOTR ale jestem tylko jeszcze dzisiaj.
-
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Będę dzisiaj. Zagrałabym coś, najlepiej coś z nowszych rzeczy - Suburbię, Terra Mystica...
-
- Kontakt:
Kilka fotek z wczoraj http://grynaplanszy.blogspot.com/2013/0 ... lacja.html
Gry na planszy - czyli co mam na półce i co o nich myślę - kobiece spojrzenie na gry
Nie mam telewizora - mam gry planszowe
Srebrna Igła
Srebrna Igła
-
Ja byłem dzisiaj w okolicach południa. Ludzi mało (no ale wcześnie), gamesroom całkiem dobrze wyposażony.
Munchkin jest kurde wszędzie...
Obok na Wydziale Fizyki można kupić sporo gier w bardzo przyjemnych, promocyjnych cenach (i oczywiście połowa stoisk ma tysiąc cześci Munchkina...). Z moich zakupów:
Love Letter - 15 zł
Zooloretto Mini - 39 zł (niestety ostatnia sztuka)
Mały Książe - 50 zł
Bohaterowie Wyklęcie - 35 zł (premiera niby dopiero jutro, ale o dziwo można już było kupić).
Munchkin jest kurde wszędzie...

Obok na Wydziale Fizyki można kupić sporo gier w bardzo przyjemnych, promocyjnych cenach (i oczywiście połowa stoisk ma tysiąc cześci Munchkina...). Z moich zakupów:
Love Letter - 15 zł
Zooloretto Mini - 39 zł (niestety ostatnia sztuka)
Mały Książe - 50 zł
Bohaterowie Wyklęcie - 35 zł (premiera niby dopiero jutro, ale o dziwo można już było kupić).
-
- Kontakt:
Mi udało się utargować nieco niższą cenę na Love letter 
Gdzieniegdzie da się coś utargować

Gdzieniegdzie da się coś utargować
Gry na planszy - czyli co mam na półce i co o nich myślę - kobiece spojrzenie na gry
Srebrna Igła
Srebrna Igła
-
- Kontakt:
Srebrna Igła
Srebrna Igła
- KubaP
- Been thanked: 485 times
O mamo, ale było fajnie 

Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
-
- Been thanked: 7 times
Hehe, 2 miesiące bez grania i 4 zwycięstwa na 4 gry
Co prawda 3 z nich to Caylus, Myrmes i Petzy, które dobrze znam, ale zawsze miło. Piszcie w co chcecie zagrać, to mogę przynieść, bo games room jakiś ubogi mi się w tym roku wydał. W ciemno mi się nie bardzo chce jechać, bo wejściówka + dwa razy taxi (złamana noga...) to już jest wydatek.

Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Mogę przynieść
Mogę przynieść
To była moja pierwsza i ostatnia wizyta na tymże konwencie.
Niestety Kocioł w porównaniu w innymi konwentami, w których uczestniczyłam (Gratislavia, Brzeg, Pionek) wypadł bardzo słabo. Zaznaczam, że moja wypowiedź odnosi się tylko do części planszówkowej.
Przestrzeń do grania – bardzo źle zorganizowana (przeludniony, duszny korytarz, jedna większa sala i kilka małych, dusznych salek gdzieś na poddaszu ), wypożyczalnia – bardzo uboga. A to wszystko za 20 zł dziennie! Za co? Dla porównania , z tego co pamiętam, to wstęp na ostatnią Gratslavię kosztował symboliczne 2 zł, a w Brzegu nigdy nic się nie płaciło.
Największy mój sprzeciw wywołał jednak sposób akredytacji. Wejść na imprezę można była wyłącznie po okazaniu dokumentu tożsamości i rejestracji przez organizatora danych z tegoż dokumentu (imię, nazwisko, miasto zamieszkania, numer dokumentu tożsamości). Podobno tylko w celach ewidencyjnych. Mam nadzieję, że organizatorzy dobrze znają ustawę o ochronie danych osobowych.
Całość bardzo rozczarowująca
Niestety Kocioł w porównaniu w innymi konwentami, w których uczestniczyłam (Gratislavia, Brzeg, Pionek) wypadł bardzo słabo. Zaznaczam, że moja wypowiedź odnosi się tylko do części planszówkowej.
Przestrzeń do grania – bardzo źle zorganizowana (przeludniony, duszny korytarz, jedna większa sala i kilka małych, dusznych salek gdzieś na poddaszu ), wypożyczalnia – bardzo uboga. A to wszystko za 20 zł dziennie! Za co? Dla porównania , z tego co pamiętam, to wstęp na ostatnią Gratslavię kosztował symboliczne 2 zł, a w Brzegu nigdy nic się nie płaciło.
Największy mój sprzeciw wywołał jednak sposób akredytacji. Wejść na imprezę można była wyłącznie po okazaniu dokumentu tożsamości i rejestracji przez organizatora danych z tegoż dokumentu (imię, nazwisko, miasto zamieszkania, numer dokumentu tożsamości). Podobno tylko w celach ewidencyjnych. Mam nadzieję, że organizatorzy dobrze znają ustawę o ochronie danych osobowych.
Całość bardzo rozczarowująca

Moje podium: TtA, Le Havre, Brass
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
@clearview, czemu nie dałaś znać z wyprzedzeniem że przyjeżdżasz? 

Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
- costi
A czemu waszmość nie odbierasz telefonu? 
Pozostaje mi się tylko podpisać pod słowami clearview - jako impreza planszówkowa ten konwent to porażka. Słabe miejsce, drogo i dziwaczne praktyki przy akredytacji.

Pozostaje mi się tylko podpisać pod słowami clearview - jako impreza planszówkowa ten konwent to porażka. Słabe miejsce, drogo i dziwaczne praktyki przy akredytacji.
Moja kolekcja
Moja kolekcja
Bo trochę to wyszło w ostatniej chwili.jax pisze:@clearview, czemu nie dałaś znać z wyprzedzeniem że przyjeżdżasz?
W sobotę byłeś intensywnie poszukiwany. Niestety bezskutecznie.
Moje podium: TtA, Le Havre, Brass
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
No niestety, miałem czas na wpadnięcie tylko w piątek i niedzielę. W sobotę byłem wyłączony. Ale nadrobimy we wrześniuclearview pisze:W sobotę byłeś intensywnie poszukiwany. Niestety bezskutecznie.

Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
G. B. Shaw
--
G. B. Shaw
- nahar
- Been thanked: 93 times
costi pisze:dziwaczne praktyki przy akredytacji.
Z ciekawości - jak wygląda wypożyczanie gier na konwentach gdzie nie ma akredytacji z dowodem osobistym?
Bo na Kotłach normalnych ... przemilczę jak to działało. Dla dobra Agresora.
Zgrzytt u siebie też nie wiem co robi - bo nigdy nic nie pożyczałem na Rzuć kostką.
Inne zarzuty:
wybór gier był słaby - racja;
miejsce do grania - wiadomo jak to wygląda na największym konwencie fantastyki w Polsce, jakoś nie różniło się specjalnie od innych tego typu imprez.
- costi
Jeśli chodzi o wypożyczalnię, nie mam zastrzeżeń (poza tym, że czytniki kodów kreskowych im świrowały, ale to już złośliwość rzeczy martwych).
Mam za to "ale" do samej akredytacji - po co im archiwizować mój numer dowodu? Zresztą, oni sami tego też nie wiedzieli. Chcą potwierdzenie pełnoletności, to proszę bardzo - okazać dokument i koniec. Wezwany "kierownik" coś się mętnie tłumaczył, że to niby "jakby coś się stało", ale to pretekst naciągany jak guma w gaciach, bo i tak bez policji nic nie zrobią, a ta ma prawo mnie wylegitymować. Co więcej, nie udzieliłem też zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych (a pokazane mi zapisy w regulaminie taką zgodą nie były), więc z punktu widzenia GIODO gromadzili i przechowywali (lub przechowują) te dane bezprawnie.
Co do innych imprez - na Pionku wypełniało się kartę z danymi (którą potem zabierało się ze sobą), którą na czas wypożyczenia gry obsługa wypożyczalni wkładała do klasera (jak identyfikatory na Polconie), w komputerowej bazie danych mieli natomiast tylko numer karty.
Mam za to "ale" do samej akredytacji - po co im archiwizować mój numer dowodu? Zresztą, oni sami tego też nie wiedzieli. Chcą potwierdzenie pełnoletności, to proszę bardzo - okazać dokument i koniec. Wezwany "kierownik" coś się mętnie tłumaczył, że to niby "jakby coś się stało", ale to pretekst naciągany jak guma w gaciach, bo i tak bez policji nic nie zrobią, a ta ma prawo mnie wylegitymować. Co więcej, nie udzieliłem też zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych (a pokazane mi zapisy w regulaminie taką zgodą nie były), więc z punktu widzenia GIODO gromadzili i przechowywali (lub przechowują) te dane bezprawnie.
Co do innych imprez - na Pionku wypełniało się kartę z danymi (którą potem zabierało się ze sobą), którą na czas wypożyczenia gry obsługa wypożyczalni wkładała do klasera (jak identyfikatory na Polconie), w komputerowej bazie danych mieli natomiast tylko numer karty.
Moim zdaniem był ok, dało się coś wybrać. Nadreprezentacja euro, ale to mi akurat nie przeszkadza. Podobało mi się za to, że dużo rzeczy było w więcej niż jednym egzemplarzu.wybór gier był słaby - racja;
Oj, różniło, mało widziałeś.miejsce do grania - wiadomo jak to wygląda na największym konwencie fantastyki w Polsce, jakoś nie różniło się specjalnie od innych tego typu imprez.
Moja kolekcja
Moja kolekcja