Dwuosobowy wariant Puerto Rico (oficjalny - ALEA)
- maluman
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Dwuosobowy wariant Puerto Rico (oficjalny - ALEA)
Witam,
poniżej tłumaczenie dwuosobowego wariantu dla Puerto Rico. Sprawdziłem - jest miodny, więc warto się podzielić.
Oficjalny wariant dwuosobowy dla Puerto Rico
Alea/Ravensburger
Przygotowanie gry
* Dla obydwóch graczy: 1 plansza gracza, 3 dublony, indygo dla Gubernatora, kukurydza dla drugiego gracza
* Plantacje: Usunąć 3 z każdego rodzaju plantacji. Odkryć 3 plantacje (o jedną więcej niż ilość graczy)
* Kamieniołomy: usunąć 3 kamieniołomy z gry (zostaje 5)
* Budynki: Z każdego budynku produkcji używać po 2, po 1 z każdego fioletowego budynku
* Punkty zwycięstwa: w sumie 65 punktów zwycięstwa
* Koloniści: 40 (w zapasie) + 2 na statku kolonistów (minimum = ilość graczy)
* Dobra: Usunąć po dwie sztuki z każdego rodzaju dóbr
* Statki: Do gry użyć statków o pojemności 4 i 6
* Dom handlowy: Bez zmian
* Karty ról: Usunąć jednego Poszukiwacza Złota
Przebieg gry
Gubernator zaczyna, wybierając rolę. Następnie gracze na zmianę wybierają po jednej roli aż każdy z graczy nie wybierze trzech ról. Na karcie niewybranej roli należy położyć dublon. Gubernatorem zostaje drugi gracz i wybieranie ról jest powtarzane. Wszystkie pozostałe reguły pozostają bez zmian.
pozdrawiam, m.
poniżej tłumaczenie dwuosobowego wariantu dla Puerto Rico. Sprawdziłem - jest miodny, więc warto się podzielić.
Oficjalny wariant dwuosobowy dla Puerto Rico
Alea/Ravensburger
Przygotowanie gry
* Dla obydwóch graczy: 1 plansza gracza, 3 dublony, indygo dla Gubernatora, kukurydza dla drugiego gracza
* Plantacje: Usunąć 3 z każdego rodzaju plantacji. Odkryć 3 plantacje (o jedną więcej niż ilość graczy)
* Kamieniołomy: usunąć 3 kamieniołomy z gry (zostaje 5)
* Budynki: Z każdego budynku produkcji używać po 2, po 1 z każdego fioletowego budynku
* Punkty zwycięstwa: w sumie 65 punktów zwycięstwa
* Koloniści: 40 (w zapasie) + 2 na statku kolonistów (minimum = ilość graczy)
* Dobra: Usunąć po dwie sztuki z każdego rodzaju dóbr
* Statki: Do gry użyć statków o pojemności 4 i 6
* Dom handlowy: Bez zmian
* Karty ról: Usunąć jednego Poszukiwacza Złota
Przebieg gry
Gubernator zaczyna, wybierając rolę. Następnie gracze na zmianę wybierają po jednej roli aż każdy z graczy nie wybierze trzech ról. Na karcie niewybranej roli należy położyć dublon. Gubernatorem zostaje drugi gracz i wybieranie ról jest powtarzane. Wszystkie pozostałe reguły pozostają bez zmian.
pozdrawiam, m.
Jesteś z Poznania? Wstąp do NAS.
Gildia Poznańskich Graczy spotykających się w Alibi: www.gramajda.pl
- maluman
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Cyt. "Wystarczy trochę poszukać. "ja_n pisze:Skąd informacja, że to oficjalny wariant? Zawsze myślałem, że to wariant wymyślony przez geeków...

http://www.aleaspiele.de/Pages/Versions/
pozdrawiam, m.
Jesteś z Poznania? Wstąp do NAS.
-
W sumie wariant ten jest identyczny z tym, ktory byl kiedys na BGG (trzebaby zobaczyc, czy to przypadkiem nie ten sam autor)
A co do nudzenia sie wariantu 2 osobowego... coz... ciagle do niego wracam, mniej elementow do pilnowania, konsekwencje bledu sa powazniejsze, fun mniejszy... ale granie w domowym zaciszu zwykle odbywa wlasnie w 2 osoby
A co do nudzenia sie wariantu 2 osobowego... coz... ciagle do niego wracam, mniej elementow do pilnowania, konsekwencje bledu sa powazniejsze, fun mniejszy... ale granie w domowym zaciszu zwykle odbywa wlasnie w 2 osoby
- stalker
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 13 times
Wygląda jak San Juan, gdzie też jest ktoś na zmianę gubernatorem ( ile dobrze pamiętam) 

Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 13:19 przez stalker, łącznie zmieniany 1 raz.
Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
- stalker
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 13 times
ratunku zastrzelcie mnie, San Juan!!!
(wyżej poprawiłem)

Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Re: Dwuosobowy wariant Puerto Rico (oficjalny - ALEA)
Ja zwykle gram że bierze się po dwie role a nie po trzy, przy dwóch graczach. W ten sposób więcej dublonów pojawia się w grze. Ten wariant wariantu jest z geeka, o ile dobrze pamietam.maluman pisze: Przebieg gry
Kolekcja na BGG, sprzedam
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
- skanna
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 22 times
Baaardzo przyjemny wariant, ku mojemu zaskoczeniu w ogóle nie "pasjansowy", chyba w końcu przestanę cierpieć na niedosyt grania w PR 

offtopikowa specjalistka - z góry przepraszam, to niezależne ode mnie i moich palców ;-)
- Wehr
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 15 times
O, bot fajny temat odkopał. Ten wariant rzeczywiście jest kapitalny, walka jest bardzo zacięta i jest przyjemnie, Lacerta dołączyła go zresztą do instrukcji. Co ważne, gra się bardzo szybko.
Szczególnie jeżeli grywa się często w dwie osoby i ma się wszystkie komponenty odliczone dla tylu właśnie osób - wtedy gra idzien naprawde błyskawicznie.
I nie ma często wspominanego problemu PR czyli że słabszy gracz może pomóc wygrać siedzącemu za nim ... no właściwie jest ale przy dwóch osobach to ...
I nie ma często wspominanego problemu PR czyli że słabszy gracz może pomóc wygrać siedzącemu za nim ... no właściwie jest ale przy dwóch osobach to ...

Kolekcja na BGG, sprzedam
- Wehr
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 15 times
No i fajnie działa dodatek. Ogólnie ten wariant cenię sobie chyba nawet wyżej niż tradycyjną grę, a już na pewno jest lepszy niż gra w trzy osoby.
Hmmm... ten wariant był w oficjalnej instrukcji w moim pudełku Puerto:] (polska edycja z dodatkowymi budynkami) 

- pan_satyros
- Has thanked: 685 times
- Been thanked: 522 times
- Kontakt:
Warto brać PR jeśli zazwyczaj będzie się grywało w ten wariant, ew góra w 3 osoby ?
Censor emeritus podcastu ZnadPlanszy: Pełną parą
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Nasze półki, szafy, regały i spory kawałek podłogi
Cześć,
Czy ktoś z Was może mi wyjaśnić, czy w wariancie 2 osobowym dla Puerto Rico, gdy po gubernatorze (który wybiera kartę postaci jako pierwszy) kolejna osoba wybiera kartę postaci, to:
a) osoba nie będąca gubernatorem a wybierająca postać korzysta z przywileju będącego na tej karcie,
b) korzysta z przywileju po raz kolejny osoba mająca kartę gubernatora mimo tego iż nie wyberałą sama karty postaci
c) Nikt nie korzysta z przywileju
Idąc dalej, gdy po raz kolejny w tej samej rundzie wybór karty postaci należy do gubernatora, to czy korzysta on z przywileju widniejącego na karcie czy też ponieważ przy pierwszym wyborze skorzystał z przywileju nie jest już on dla niego dostępny?
Z góry dzięki za pomoc:)
Czy ktoś z Was może mi wyjaśnić, czy w wariancie 2 osobowym dla Puerto Rico, gdy po gubernatorze (który wybiera kartę postaci jako pierwszy) kolejna osoba wybiera kartę postaci, to:
a) osoba nie będąca gubernatorem a wybierająca postać korzysta z przywileju będącego na tej karcie,
b) korzysta z przywileju po raz kolejny osoba mająca kartę gubernatora mimo tego iż nie wyberałą sama karty postaci
c) Nikt nie korzysta z przywileju
Idąc dalej, gdy po raz kolejny w tej samej rundzie wybór karty postaci należy do gubernatora, to czy korzysta on z przywileju widniejącego na karcie czy też ponieważ przy pierwszym wyborze skorzystał z przywileju nie jest już on dla niego dostępny?
Z góry dzięki za pomoc:)
- kdsz
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 304 times
Karta gubernatora służy wyłącznie do wskazania pierwszego gracza. Przywilej zawsze otrzymuje gracz, który wybrał daną akcję
Tak na marginesie - pytania dot. zasad należy zadawać w tym wątku: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... &start=125
Tak na marginesie - pytania dot. zasad należy zadawać w tym wątku: http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... &start=125
W oryginale (jeżeli dobry wziołem) jest napisane:
Subsequently the players alternate selecting roles until both players have selected 3 roles
czyli:
aż każdy z graczy wybierze 3 role.
W Twoim tłumaczeniu jest:
aż każdy z graczy NIE wybierze trzech ról.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Subsequently the players alternate selecting roles until both players have selected 3 roles
czyli:
- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
Gramatyka języka polskiego bywa zawiłatassman pisze:W oryginale (jeżeli dobry wziołem) jest napisane:
czyli:

"Będę stał pod zadaszeniem, dopóki nie przestanie padać"
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%