Ręczna produkcja gier - narzędzia
Re: Ręczna produkcja gier - narzędzia
Ja się zastanawiam obecnie nad tym czy brać większy czy też mniejszy ten nóż (60mm/45mm). Ktoś ma oba i porównywał?
EDIT: No nic, zamówiłem mniejszy. Ten 60 wydawał się za duży, zobaczymy co wyjdzie w praniu.
EDIT: No nic, zamówiłem mniejszy. Ten 60 wydawał się za duży, zobaczymy co wyjdzie w praniu.
To tak z ciekawości - jakie macie metody na własne karty do prototypów? Mam trochę kart ze starych karcianek, na które mogę naklejać własne wydruki, ale co z zaokrąglaniem rogów? Ktoś zna sensowny sposób?
- Paskudnik
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Istnieją zaokrąglacze oraz gilotyny z możliwością zaokrąglania. To jest akurat inwestycja, ale jeśli przypadkiem drukujesz w jakimś punkcie z drukowaniem, to na pewno możesz tam też zaokrąglić rogi.
Nie gram w gry, których nie lubię a lubię tylko te gry, w które już grałem :P
Nieprzezroczyste koszulki na karty. Stare karty możesz włożyć do środka jako usztywnienie i do tego wydruk na zwykłym papierze z drukarki. Nie ma lepszego sposobu.Monk pisze:To tak z ciekawości - jakie macie metody na własne karty do prototypów? Mam trochę kart ze starych karcianek, na które mogę naklejać własne wydruki, ale co z zaokrąglaniem rogów? Ktoś zna sensowny sposób?
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
Monsoon Group :: Aktualne Spotkania :: Facebook
Może źle się wyraziłem - wiem o istnieniu zaokrąglaczy, ale czy ktoś może polecić jakiś konkretny model, najlepiej w dwucyfrowej kwocie?
wbij zaokrąglacz narożników na aukcyjnym - ja używam tego w cenie ~21 zł z promieniem chyba 5 mm
I jak się sprawuje? Bo facet z linka wklejonego przeze mnie wcześniej odradzał ich.
Przyciąłem około 1000 kart (czyli około 4000 narożników) i powoli widać delikatne zacięcie. Naostrzyć można przecinając zwykłą folię aluminiową, co niedługo będę musiał zrobić.
- Odokar
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Budowa składanej mapy
Rozpoczynam nowy pod wątek
jakie są Wasze doświadczenia lub praktyczne porady przy budowie składanej mapy ?
Rozpoczynam nowy pod wątek

jakie są Wasze doświadczenia lub praktyczne porady przy budowie składanej mapy ?
Jakby co kupiłem zaokrąglacz firmy Heyda, przyjdzie trochę sprzętu do mnie prawdopodobnie jutro to zdam relację po testach za jakiś czas 

Do wycinania kółek (żetonów) najlepszy jest młotek i takie urządzenie:

- Odokar
- Been thanked: 10 times
- Kontakt:
Można prosić o link gdzie to można kupićpebro pisze:Do wycinania kółek (żetonów) najlepszy jest młotek i takie urządzenie:

- arturpe
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Przebijaki do bannerów tak wyglądają
Są w różnych średnicach. Wiecie, żeby robić oczka
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
- Pierzasty
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 20 times
Tylko żeby komuś nie wpadło używać tego do wybijania otworów, do tego jest inny profil (prosty na zewnątrz).pebro pisze:Do wycinania kółek (żetonów) najlepszy jest młotek i takie urządzenie:
Ktoś kto używa może wrzucić konkretny model i efekty pracy?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie chciałem robić reklamy żadnemu sklepowi (choć nie do końca wyszło), mam jakiś "no name" o średnicy 18 mm. Trochę mało, mogłoby być więcej. W marketach typu castorama, praktiker można takie czasami znaleźć, lub poszukać w sieci. Hint: wybijak zakres średnic jest szeroki, od kilku mm do kilkudziesięciu.Fork pisze:Podbijam. Jakaś firma, sklep, zakres średnic?
Do żetonów nadają się idealnie, ważne, aby efekt wybicia można łatwo wydobyć ze środka. Ostatecznie, jeśli ktoś ma dostęp do tokarki, może wziąć dowolną rurkę (nie za długą) i ją "naostrzyć" - nie będzie to super trwałe narzędzie (rura jest z miękkiego metalu).