Są 4sfery/kolory. Można grać bohaterami z jednej sfery lub wybrać każdego bohatera z innej sfery co wg mnie jest ciekawsze bo lepiej trzeba zarządzać kasa. Nie zagrasz karty ze sfery taktyki płacąc zasobami od bohatera Wiedzy. Chyba ze masz jeden dodatek (kartę) który to umożliwia. Ale u get the message.
Można grać jedna sfera lub łączyć jak kto woli. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby grać tak i tak

Ja początkowo byłem sceptycznie nastawiony do krasnoludów, grajac w RPG zawsze brałem elfy lub ludzi unikając złotolubnych kurdupli jednak w te grę gra się nimi przyjemnie. Dają spore możliwości, jest z czego wybierac
UP a co w tym dziwnego. Ja też nie spędzam godzin na układaniu talii. Wrzucam co wygląda ciekawie i moze zadziałać i jadę z przygoda. WP na to pozwala,grasz w domu a nie z geekami na turnieju

Dodatkowo w necie są gotowe talie które można odrobine nagiąć do własnych możliwości.
Ja dlatego te grę kupiłem, nie musisz siedzieć i kminic talie aby cieszyć się rozgrywka. Wiadomo ze gra wtedy trochę traci, mniej jest też radochy z wygranej gdy grało się "czyjąś" talia jednak who cares:-D