Znudziło mi się czekanie na nową talię po polsku od Lacerty (niby ma być już niedługo, ale przecież miała być już niedługo tyle razy!). Noszę się więc z zamiarem przygotowania sobie polskiej wersji dodatkowych talii i potrzebuję porad, nazwijmy to, "technicznych".
Na warsztat biorę talię WM. Ze strony play-agricola.com (
http://play-agricola.com/Agricola/Cards/index.php) pobieram pojedynczą kartę i edytuję, zastępując tekst angielski polskim, własnym tłumaczeniem. Nie wychodzi mi to za ładnie od strony prezentacyjnej, nie znam się na tym, ale na pewno będzie czytelne i grywalne. Samych ilustracji też nie ruszam, więc karty nie będą jakieś dużo brzydsze od oryginału.
Zastanawiam się jednak, co dalej. Finalnie będę dysponował 120 (czy jakoś tak) małymi plikami graficznymi. Może ktoś miałby dla mnie rady (najlepiej, jeśli już sprawdzone):
1. Jak te pliki grupować, jak utrwalić na kilkunastu arkuszach, żeby potem w jakimś punkcie ksero dobrze mi to wydrukowali właśnie po prostu jako wydruk kilkunastu arkuszy, a nie 120 pojedynczych plików? Czy polecicie jakąś konkretną aplikację, format pliku?
2. Jak zadbać, by potem na ksero nie zrąbali wydruku, tylko zrobili dokładnie taką wielkość, jak trzeba? I jeszcze, żeby nie poprzesuwali zawartości arkuszy, by potem mogli mi je wszystkie przyciąć gilotyną na raz, równo (żeby dobrze się tasowały)?
3. Na rewersy w zasadzie się nie porywam, no chyba że jest szansa tak przygotować pliki do wydruku, by równiutko wydrukowali mi dwustronnie z jednej strony arkusza awersy, z drugiej rewersy?
Bedę wdzięczny za wszelkie rady, szczególnie, jeśli ktoś już kiedyś robił coś takiego.
Zanim zrobię tłumaczenie tych wszystkich kart (na razie mam 2, na próbę, z każdą schodzi dobre kilka minut, więc jest to sporo pracy), chcę oszacować, czy będę w stanie przygotować z tego talię kart, która będzie na tyle sensowna, by grać nią z przyjaciółmi. Jeśli okaże się to za trudne, nie wezmę się za to. Ale jeśli wydawałoby się to do zrobienia, to przygotuję polskie wersje tych wszystkich kart i chętnie gdzieś je udostępnię, np. na BGG (chyba nie chroni ich żadne prawo autorskie, które by mi tego zabraniało, prawda?). No chyba, że taka polska wersja już istnieje i jest gdzieś publicznie dostępna? Jeśli tak, proszę powiedzcie, zanim roztrwonię na to kilkadzisiąt godzin.
Widziałem w historii tego wątku, że temat polskiej wersji talii WM był poruszany i to chyba nawet zamiary były "poważne" (mam na mysli to, że rozważano takie przygotowanie tych kart, by dobrze tasowały się z oryginalnymi taliami). Ja nie mam aż takich ambicji, bo podejrzewam, że profesjonalny druk będzie bardzo drogi. Mi chodzi także o to, by wszystko wyszło tanio (sądzę, że koszt wydrukowania kilkunastu arkuszy na grubym papierze i pogilotynowania ich nie będzie straszny).