Lubię ten gatunek więc znam sporo potencjalnych tytułów, ale w każdym coś mi się pasowało, być może jednak jest coś, czego nie biorę pod uwagę lub niedoceniam.
Pewnie i tak stanie na Imperial Assault

Wymogi
Ilość graczy 2-5 (w ostateczności 4)
Czas gry pojedynczy scenariusz 1-2 h.
Cena poniżej 300 zł było dobrze
Ważne istotny jest dla mnie rozwój postaci, zdolności i levelowanie najlepiej w trakcie misji / lub dobor skilli dla postaci tak by kazda gra nawet ta sama klasa nie byla identyczna
Chce by gra była bardziej taktyczna jak Omega Protocol a mniej losowa jak Timber Peak.
Figurki muszą być
Co znam?
Descent 2 edycja
Zalety: szybkie, proste
Wady: bez dodatków sporo traci, scenariusze są nierówne, rozwój postaci tylko w trybie kampanii, mało zdolności do wyboru, niejednoznaczne zasady
Level 7 Omega Protocol
Zalety: dużo opcji konfiguracji komandosów, system adrenaliny,
Wady: brak sensownej kampanii, mało scenariuszy, upierdliwe zasady LOS
Star Wars Imperial Assault
Zalety: dynamiczny system naprzemiennej aktywacji, ulepszona mechanika Descenta, ciekawy tryb kampanii z wyborami misji, różne zdolności do wyboru przy awansie
Wady: cena, + dodatki z podejściem wyciśnijmy tyle kasy ile się da, rozwój postaci tylko w trybie kampanii, klimat sci-fi BARDZO nie leży jednemu z moich kumpli, nie jestem przekonany co do balansu
LNOE Timber Peak
Zalety: rozwój bohaterów w trakcie misji, klimat horrorów klasy B
Wady: bardzo duża losowość, przegięte kombosy, monotematyczność zombi
Earth Reborn
Zalety - rozbudowana mechanika, dużo opcji taktycznych
Wady: przerost formy nad treścią, potrzeba dużo czasu na opanowanie mechaniki
Zombicide i Shadows over Brimstone etc. czyste kooperacje odpadają
Zastanawiam się
Dungeon Saga Dwarf King Quest
Zalety: ciekawy system walki,
Wady: podstawka daje mniejsze możliwości, system rozwoju postaci nie jest jakiś szczególnie ciekawy (mało zdolności do wyboru)
Conan
Zalety: klimat,
Wady: cena, najprawdopobniej ubogi system rozwoju postaci.
Human Interface Nakamura Tower
Zalety:
Wady: nie za wiele wiadomo o mechanice