Osadnicy: Narodziny Imperium (Ignacy Trzewiczek)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Re: Osadnicy: Narodziny Imperium (Imperial Settlers)
Jak na razie padły odpowiedzi od Portalu, że nacja jest zbyt mało charakterystyczna i nośna aby ją puścić na zachód.smalco pisze:A czy planujecie Słowian w swoich nacjach??
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
-
- Kontakt:
Taka ciekawostka samochwalcza.
Cytat z mojego komentarza pod grą 51 stan.
dominusmaris
17 lipca 2010 at 18:52
Samo wykorzystanie kart na 3 sposoby to nic specjalnego, w końcu wszystkie CDG mają minimum podwójne zastosowanie kart, ale sam pomysł na te 3 warianty ruchu jest naprawdę świetny.
Tak sobie nawet pomyślałem, że aż szkoda że to nie gra cywilizacyjna, w tym bardziej tradycyjnym rozumieniu.
Zamiast budynków mogłyby być miasta, które można byłoby złupić, podbić albo z nimi handlować. Podobnie byłoby z później dostępnymi koloniami.
Pochwalę się że w moim banalnym Dominus Maris-wersja mini- też była możliwość przyłączenia miasta co dawało 1 VP co kolejkę albo ograbienia go, co dawało jednorazowo 2VP. Oczywiście ten pierwszy wariant wydaje się bardziej atrakcyjny, ale czasem miało się silną armię i słabą dyplomację, więc szansa na przyłączenie była bardzo mała.
Sparta dostawała za grabież 3 VP, ale nie mogła przyłączać innych miast.
http://www.gamesfanatic.pl/2010/07/14/t ... ssen-2010/
Oczywiście nie twierdzę, że natchnąłem Trzewika. Ale można powiedzieć że wpadłem na to wcześniej:)
Cytat z mojego komentarza pod grą 51 stan.
dominusmaris
17 lipca 2010 at 18:52
Samo wykorzystanie kart na 3 sposoby to nic specjalnego, w końcu wszystkie CDG mają minimum podwójne zastosowanie kart, ale sam pomysł na te 3 warianty ruchu jest naprawdę świetny.
Tak sobie nawet pomyślałem, że aż szkoda że to nie gra cywilizacyjna, w tym bardziej tradycyjnym rozumieniu.
Zamiast budynków mogłyby być miasta, które można byłoby złupić, podbić albo z nimi handlować. Podobnie byłoby z później dostępnymi koloniami.
Pochwalę się że w moim banalnym Dominus Maris-wersja mini- też była możliwość przyłączenia miasta co dawało 1 VP co kolejkę albo ograbienia go, co dawało jednorazowo 2VP. Oczywiście ten pierwszy wariant wydaje się bardziej atrakcyjny, ale czasem miało się silną armię i słabą dyplomację, więc szansa na przyłączenie była bardzo mała.
Sparta dostawała za grabież 3 VP, ale nie mogła przyłączać innych miast.
http://www.gamesfanatic.pl/2010/07/14/t ... ssen-2010/
Oczywiście nie twierdzę, że natchnąłem Trzewika. Ale można powiedzieć że wpadłem na to wcześniej:)
To niech wydadzą tylko na Polski rynek.Bary pisze:Jak na razie padły odpowiedzi od Portalu, że nacja jest zbyt mało charakterystyczna i nośna aby ją puścić na zachód.smalco pisze:A czy planujecie Słowian w swoich nacjach??
- Yavi
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 41 times
- Kontakt:
Nie wydadzą, bo pewnie szkoda na to czasu - zamiast Słowian mogą zrobić np. Azteków i sprzedać ich wszędzie .smalco pisze:To niech wydadzą tylko na Polski rynek.Bary pisze:Jak na razie padły odpowiedzi od Portalu, że nacja jest zbyt mało charakterystyczna i nośna aby ją puścić na zachód.smalco pisze:A czy planujecie Słowian w swoich nacjach??
Szkoda trochę, że powstali barbarzyńcy - to zamknęło drogę wikingom, jakimś plemionom germańskim itp.
Planszówki we dwoje - blog o grach planszowych nie tylko dla dwojga!
Pytania o zasady - grupa na Facebooku
- costi
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 3 times
E tam, gadanie. Zrobiliby Słowian, to ludzie kupiliby Słowian.Yavi pisze: Nie wydadzą, bo pewnie szkoda na to czasu - zamiast Słowian mogą zrobić np. Azteków i sprzedać ich wszędzie .
Szkoda trochę, że powstali barbarzyńcy - to zamknęło drogę wikingom, jakimś plemionom germańskim itp.
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Moja kolekcja
Też raj myślęcosti pisze:E tam, gadanie. Zrobiliby Słowian, to ludzie kupiliby Słowian.Yavi pisze: Nie wydadzą, bo pewnie szkoda na to czasu - zamiast Słowian mogą zrobić np. Azteków i sprzedać ich wszędzie .
Też tak myślęcosti pisze:E tam, gadanie. Zrobiliby Słowian, to ludzie kupiliby Słowian.Yavi pisze: Nie wydadzą, bo pewnie szkoda na to czasu - zamiast Słowian mogą zrobić np. Azteków i sprzedać ich wszędzie .
[quote="Yavi"
Nie wydadzą, bo pewnie szkoda na to czasu - zamiast Słowian mogą zrobić np. Azteków i sprzedać ich wszędzie .
[/quote]
Na tej samej zasadzie mozna twierdzic, ze Japonczykami graja tylko mieszkancy Kraju Kwitnacej Wisni, a Rzymianami Wlosi
Nie wydadzą, bo pewnie szkoda na to czasu - zamiast Słowian mogą zrobić np. Azteków i sprzedać ich wszędzie .
[/quote]
Na tej samej zasadzie mozna twierdzic, ze Japonczykami graja tylko mieszkancy Kraju Kwitnacej Wisni, a Rzymianami Wlosi
- Ayaram
- Has thanked: 231 times
- Been thanked: 730 times
Ja raczej słabo sobie wyobrażam sytuację: "jestem fanem osadników, kupowałem wszystko jak leci, ale słowianie? co to w ogóle jest? pie** nie kupuję ". Ot ciupkę mniejszy "hype" by był i tyle
- Yavi
- Kontakt:
Ej, ej, nie naskakujcie na mnie - Barry pisał, że Portal twierdzi, iż Słowianie są za mało nośni . Stąd moja opinia, że pewnie woleliby wydać coś, co sprzeda się wszędzie.
Jak na razie padły odpowiedzi od Portalu, że nacja jest zbyt mało charakterystyczna i nośna aby ją puścić na zachód.
Tego sobie nie przypominam. Czytałem natomiast wpis Trzewika na BGG; nazwy nacji są dla niego rzeczą drugorzędną, ważniejsze jest wprowadzenie do gry czegoś nowego. Co unikalnego można by zaproponować w talii Słowian?Bary pisze:Jak na razie padły odpowiedzi od Portalu, że nacja jest zbyt mało charakterystyczna i nośna aby ją puścić na zachód.smalco pisze:A czy planujecie Słowian w swoich nacjach??
Nazwa Barbarzyńcy została ukuta z powodów poprawności politycznej - przynajmniej tak można było wywnioskować z któregoś wpisu Trzewika. Skoro nie chciał obrazić żadnego istniejącego narodu, to mógł Barbarzyńców nazwać Wandalami. Nazwa ta dobrze oddaje charakter tej frakcji i jest bardzo precyzyjna.Yavi pisze:Szkoda trochę, że powstali barbarzyńcy - to zamknęło drogę wikingom, jakimś plemionom germańskim itp.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2015, 16:48 przez vojtas, łącznie zmieniany 1 raz.
Miejsce kultu ( różne święta) albo podwójną podawana kart. Taki jeszcze większy koks.vojtas pisze:Tego sobie nie przypominam. Czytałem natomiast wpis Trzewika na BGG; nazwy nacji są dla niego rzeczą drugorzędną, ważniejsze jest wprowadzenie do gry czegoś nowego. Co unikalnego można by zaproponować w talii Słowian?Bary pisze:Jak na razie padły odpowiedzi od Portalu, że nacja jest zbyt mało charakterystyczna i nośna aby ją puścić na zachód.smalco pisze:A czy planujecie Słowian w swoich nacjach??
Nazwa Barbarzyńcy została ukuta z powodów poprawności politycznej - przynajmniej tak można było wywnioskować z któregoś wpisu Trzewika. Skoro nie chciał obrazić żadnego istniejącego narodu, to mógł Barbarzyńców nazwać Wandalami. Dobrze oddaje charakter tej frakcji i jest bardzo precyzyjna.Yavi pisze:Szkoda trochę, że powstali barbarzyńcy - to zamknęło drogę wikingom, jakimś plemionom germańskim itp.
Może tak Słowianie to jedna z najliczniejszych grup w europie i jest bardzo bogata kulturowo. Raczej pytanie czego by ta nacja nie była w stanie wnieść nowego do gry.
Rzymianie budują i się zbroją,smalco pisze:Może tak Słowianie to jedna z najliczniejszych grup w europie i jest bardzo bogata kulturowo. Raczej pytanie czego by ta nacja nie była w stanie wnieść nowego do gry.
Barbarzyńcy plądrują i mnożą się jak króliki,
Japończycy handlują i uprawiają jabłka,
Atlantydzi rozwijają technologie i toną.
Słowianie...?
Podaj charakterystykę/preferencje frakcji, przykłady unikalnych kart etc. Ogólniki niczego nie wnoszą.
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Słowiańską fantazją budują kombosy, które są trudne do wykonania, ale dają masę punktów jak już się udadzą.vojtas pisze:Rzymianie budują i się zbroją,smalco pisze:Może tak Słowianie to jedna z najliczniejszych grup w europie i jest bardzo bogata kulturowo. Raczej pytanie czego by ta nacja nie była w stanie wnieść nowego do gry.
Słowianie...?
Podaj charakterystykę/preferencje frakcji, przykłady unikalnych kart etc. Ogólniki niczego nie wnoszą.
Ale najpierw dostańmy może Atlantydów, co?
P.S.: tacy smali setlersowi ułani. Wyobrażacie to sobie? Czad!
Słowian ciężko podbić, więc może niemożność plądrowania im commonow? No i dobrze kombinujemy, wiec brakuje ci kamienia? Poswiec ludzika i inny surowiec albo cos w ten desen Na pewno da sie cos wykombinowac unikalnego
Słowianie wyznają kult do bóstw słowiańskich (możliwość negatywnej interakcji poprzez wykorzystanie żywiołów) oraz sprawnie wydobywają surowce naturalne (w tym bursztyn).vojtas pisze:Rzymianie budują i się zbroją,smalco pisze:Może tak Słowianie to jedna z najliczniejszych grup w europie i jest bardzo bogata kulturowo. Raczej pytanie czego by ta nacja nie była w stanie wnieść nowego do gry.
Słowianie...?
Czyli krótko: Słowianie mają możliwość zmniejszania produkcji przeciwnika i czasowego unieruchamiania budowli (nie mylić z plądrowaniem). Sami natomiast potrafią zmaksymalizować wydobycie surowców (drewno i kamień). Jednak do wykonywać "szamanizu" potrzebują składania ofiar z roślinności, więc naturalną drogą są kombosy na linii wymiany surowce-jabłka i handel. Mocne nastawienie na interakcję: bo i negatywna interakcja i potrzeba handlu.
Nowa frakcja powinna mieć nie mniejsze pieprznięcie niż Atlantydzi, po których apetyty się wszystkim zaostrzyły. Potrzeba na gwałt kapłanów czy szamanów zsyłających klątwy i przywołujących potwory (słowiańskie) np. strzygi, wodniki, biesy i leszych, mogących na różne sposoby sabotować budynki przeciwników. Na grafikach można by zawrzeć całą masę odniesień do polskich legend (np. o smoku wawelskim, syrence warszawskiej, Popielu i mysiej wieży, Lechu etc.) i rodzimej popkultury (Kajko i Kokosz, Wiedźmin, Baltazar Gąbka). Generalnie jeśli chodzi o Słowian, a szczególnie Polaków (bo to chyba o nich nam chodzi? ), ważnym elementem powinna być ułańska fantazja - mali ułani czy jakaś sparodiowana husaria byłaby jak najbardziej na miejscu. Święta i obyczaje słowiańskie też wydają mi się bardzo ciekawym punktem wyjścia.
Za każdym razem gdy plondrujemy słowian słowianie otrzymują te sam bonusy co plondrujacy, gdy słowianie plondruja przeciwnik otrzymuje do wyboru jeden rbonus z plondrowanej karty.
Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Dla mnie Słowianie mało oryginalni by byli. Wolałbym Eskimosów z kartami pełnymi śniegu.
Mój blog na ZnadPlanszy
A tam mało oryginalni. Oto przykład karty produkcji: Cleo z maselnicą i 2 żywności
- Yavi
- Kontakt:
Bary pisze:Dla mnie Słowianie mało oryginalni by byli. Wolałbym Eskimosów z kartami pełnymi śniegu.