Kiedy można się spodziewać udostępnienia filmów?yosz pisze:Jest zaje.... fajna. Wszystko się mieści, karty w koszulkach, karty bez, posortowane wedługo liczby graczy albo i nie. Miejsce na kosteczki, wszystkie plansze i w dodatku postawione pionowo nic się nie wysypuje ani nie przewala.
Skończyłem właśnie nagrywać tutorial do Cywilizacji (4h nagrywania, ponad 2h materiału do pocięcia - będą 4 filmiki) i nagrałem też "tutorial" jak spakować grę. boxing zamiast unboxing
Cywilizacja: Poprzez Wieki 3 ed. (Vlaada Chvatil)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Cywilizacja: Poprzez wieki
Po zmianach na forum, możliwe że się narażę: Jak z jakością kart? Warto koszulkować (czyt. nagabywać sklepy lub ściągać z amazona te trudno dostępne Mayday 50x75) ?
- AkitaInu
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 38 times
Koszulki są świetnej jakości ale po 10 tasowaniach napewno będzie to widać. Czym grubsza karta niestety tym większa szansa że przy tasowaniu zadrzemy krawędzie np. Mnie to osobiście nie pasuje i koszulkuje wszystko w sumie 

- piton
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 640 times
- Kontakt:
to ja pisałemVeridiana pisze: No właśnie wszystko rozchodzi się o zamianę pojęć.
W nowej edycji Instrukcja to raczej rozbudowana pomoc gracza.
A Podręcznik to taka instrukcja ze starej edycji. Tylko jeszcze prościej napisana.
Jak ktoś grał w starą edycję, nowa Instrukcja w zupełności mu wystarczy.
Jak ktoś nie grał, to wbrew zdaniu któregoś kolegi, uważam, że z samej nowej instrukcji się grać nie nauczy.

może i racja, dla mnie nowa instrukcja to było nic nowego, ot kosmetyczne zmiany, które łatwo zapamiętałem. Faktycznie taka pomoc gracza, który zna już dobrze grę. Jak ktoś nigdy nie grał to zdecydowanie będzie odczytywał inaczej instrukcję, niż człowiek wiedzący o co biega... To ja się więcej nie wypowiadam w tej kwestii

wprowadzone zmiany wydają się bardzo dobre, tym bardziej człowiekowi ślina cieknie

Martwi mnie (BARDZO), że premiera jest zapowiedziana w okolicy 20 grudnia. Najwyżej w Wigilię będzie tradycyjnie znaczy bez Cywilizacji na stole

- yosz
- Has thanked: 203 times
- Been thanked: 496 times
- Kontakt:
Nie edytowałem takiej ilości materiału na raz więc trudno mi oszacować, ale chcę to zrobić w weekend. Ewentualnie jak będzie się przeciągać to będę wypuszczał filmy z jedno-dwudniowym odstępem.andruty pisze:Kiedy można się spodziewać udostępnienia filmów?
Pierwsza część będzie najdłuższa - pewnie tak około 45 minut i będzie zawierać przykładowe 3-4 pierwszy tury gry, ze stopniowym wprowadzeniem reguł
Druga część to uszczegółowienie reguł
Trzecia część to opis pełnej rozgrywki (czyli III era, agresje i wojny)
Czwarta część jest dla znających poprzednią Cywilizację i zawiera tylko opis zmian w mechanice.
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Bardzo mi się ten pomysł podoba! Sądzisz że taki filmik z gry "w akcji" może skłonić kogoś do zakupu? Bo chciałbym przekonać (może trochę na siłę) brata, dziewczynę i kolegę..
Edit: Jeszcze jedno pytanie: wiem że gra na pewno straci wiele uroku przy grze w 2 osoby (pewnie głównie przez brak paktów) ale jak to jest w rzeczywistości? Wyjdzie pasjans na dwóch graczy czy jednak fajna gra? Pytam bo moja wiedza o Cywilizacji ogranicza się do tego że to "klasyka" z bardzo wysokimi ocenami.
Edit: Jeszcze jedno pytanie: wiem że gra na pewno straci wiele uroku przy grze w 2 osoby (pewnie głównie przez brak paktów) ale jak to jest w rzeczywistości? Wyjdzie pasjans na dwóch graczy czy jednak fajna gra? Pytam bo moja wiedza o Cywilizacji ogranicza się do tego że to "klasyka" z bardzo wysokimi ocenami.
- yosz
- Kontakt:
Jak nie zasną i się nie wynudzą jak jakiś koleś pokazuje przez godzinę jak grać w grę to powinno być okandruty pisze:Bardzo mi się ten pomysł podoba! Sądzisz że taki filmik z gry "w akcji" może skłonić kogoś do zakupu? Bo chciałbym przekonać (może trochę na siłę) brata, dziewczynę i kolegę..

Pakty nie mają aż takiego wpływu na grę. To raczej mechanizm balansujący rozgrywkę w więcej osób - jeżeli ktoś wyskakuje za bardzo do przodu, to dwóch graczy może sobie nawzajem pomagać. Przy grze w dwie osoby ta mechanika po prostu nie ma sensu. ALE gra na dwie osoby zupełnie nic nie traci ze swojego uroku. Jest nawet ostrzejsza, bo jest bardzo osobista rywalizacja. Jak komuś zabierzesz 7 punktów agresją, to tak naprawdę dostajesz 14 (on traci 7, ty zyskujesz 7). Cywilizacja Poprzez Wieki to bardzo dobra gra na dwie osoby.Edit: Jeszcze jedno pytanie: wiem że gra na pewno straci wiele uroku przy grze w 2 osoby (pewnie głównie przez brak paktów) ale jak to jest w rzeczywistości? Wyjdzie pasjans na dwóch graczy czy jednak fajna gra? Pytam bo moja wiedza o Cywilizacji ogranicza się do tego że to "klasyka" z bardzo wysokimi ocenami.
Wczoraj zacząłem edycję video i mam na ukończeniu pierwszą cześć (najdłuższą). Razem z wejściówką, setupem itp będzie to mój najdłuższy film bo ma prawie godzinę. Kolejne będą już krótsze. Chyba mogę obiecać że w poniedziałek, a najpóźniej we wtorek filmy będą na znadplanszy i moim kanale youtube.
ZnadPlanszy | YouTube
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 87 times
- Kontakt:
Potwierdzam to, co mówi yosz. Ja gram praktycznie wyłącznie w 2 osoby i gra jest genialna! czysty pojedynek. a paktów nawet w grach wielosobowych nie zauważyłam za często w użyciu.andruty pisze: Jeszcze jedno pytanie: wiem że gra na pewno straci wiele uroku przy grze w 2 osoby (pewnie głównie przez brak paktów) ale jak to jest w rzeczywistości? Wyjdzie pasjans na dwóch graczy czy jednak fajna gra? Pytam bo moja wiedza o Cywilizacji ogranicza się do tego że to "klasyka" z bardzo wysokimi ocenami.
na więcej osób minusem jest mocny downtime.
-
- Has thanked: 430 times
- Been thanked: 196 times
Ja mam dokładnie to samo, tyle że film pokaże mojej drugiej połówce i zobaczymy czy podejdzie ...Rafal75 pisze:Ja przymierzam sie do tej gry od roku. Teraz tylko zobaczę zasady na video i podejmę decyzje.
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 107 times
Jestem bardzo zainteresowany i również chętnie zobaczę video-instrukcję, ale z zakupem pewnie poczekam aż będzie dostępna wersja z podręcznikiem (jednak do spisanej instrukcji łatwiej zajrzeć w trakcie gry).
- yosz
- Kontakt:
Jak obejrzysz tutorial, to potem już wystarczy Instrukcja która będzie w pudełku żeby sprawdzić reguły i grać.
Wręcz Instrukcja lepiej się nadaje do sprawdzania poszczególnych reguł niż Workbook. Workbook jest w zasadzie jednorazowy - do przeczytania przed pierwszą grą. Potem szukanie w nim informacji jest cięższe niż w samej instrukcji, gdzie wszystko jest ładnie posegregowane i łatwiej się tam szuka.
Wręcz Instrukcja lepiej się nadaje do sprawdzania poszczególnych reguł niż Workbook. Workbook jest w zasadzie jednorazowy - do przeczytania przed pierwszą grą. Potem szukanie w nim informacji jest cięższe niż w samej instrukcji, gdzie wszystko jest ładnie posegregowane i łatwiej się tam szuka.
ZnadPlanszy | YouTube
A ja pre orderem zamawiam. Na podręcznik poczekam spokojnie aż doślą. Liczę na to, że ogarnę dzięki samej instrukcji i filmikowikarawanken pisze:Jestem bardzo zainteresowany i również chętnie zobaczę video-instrukcję, ale z zakupem pewnie poczekam aż będzie dostępna wersja z podręcznikiem (jednak do spisanej instrukcji łatwiej zajrzeć w trakcie gry).

Raz kozie śmierć, zamawiam, może się uda z tym tytułem
choć waham się trochę między TTA a Cywilizacją od FFG

- cezner
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 121 times
To wszystko zalezy od tego, czy wolisz bardziej ameri czy euro. Jeśli masz alergie na eurosuchary, to moźe Ci sie TtA nie spodobać. Z drugiej strony Civka od FFG to tak naprawdę nie jest gra cywilizacyjna, pisał o tym już kiedyś Odi.
Dla mnie TtA to najlepsza gra ale dla niektórych to tylko suche przesuwanie kosteczek.
Dla mnie TtA to najlepsza gra ale dla niektórych to tylko suche przesuwanie kosteczek.
Przy II edycji chyba grafiki sugerowały że to raczej sucha matematyka. Ale mam wrażenie że teraz można się wczuć 

andruty pisze:Raz kozie śmierć, zamawiam, może się uda z tym tytułemchoć waham się trochę między TTA a Cywilizacją od FFG
Już bardziej myślałbym na Clash of Cultures niż tą od FFG

Niestety w grę wchodzi tylko język polski więc i konkurencja jest niewielkaBłysk pisze:andruty pisze:Raz kozie śmierć, zamawiam, może się uda z tym tytułemchoć waham się trochę między TTA a Cywilizacją od FFG
Już bardziej myślałbym na Clash of Cultures niż tą od FFG
Do Clash of Cultures wystarczy wydrukować spolszczenie
W koszulkach nie ma różnicy ... (nawet plansze technologii da się spokojnie zrobić
) Ale CoC a Poprzez Wieki to dwa różne światy :p

Osoby z Wrocławia zapraszam do wrocławskiej grupy facebookowej zrzeszającej miłośników gier strategicznych i wojennych
- piton
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 640 times
- Kontakt:
hehe ładne obrazki nie zmieniają mechaniki i sensu gry, teraz będzie kolorowa matematykaandruty pisze:Przy II edycji chyba grafiki sugerowały że to raczej sucha matematyka. Ale mam wrażenie że teraz można się wczuć

ja klimatu w grach nie szukam, nawet jak jest to mi nie potrzebny

Każda gra ma cenęęę, trzeba po prostu pytać, a nie czaić się z kwiatami... GrY na SpRZedaŻ
może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
może nie najlepiej, ale jakotako-> YT dżentelmeni przy stole <-czasem cośtam powiem
- yosz
- Kontakt:
Na Mikołaja ode mnie: pełny tutorial opublikowany: http://marcinkrupinski.znadplanszy.pl/2 ... sji-wideo/
Jestem ciekawy czy ktoś przebrnie przez całość
Ja w każdym razie mam dość edycji video na ten rok
Dajcie znać jak materiał, wszelkie uwagi i pochwały mile widziane 
Jestem ciekawy czy ktoś przebrnie przez całość

ZnadPlanszy | YouTube
- warlock
- Has thanked: 1245 times
- Been thanked: 2401 times
To już wiem co zdominuje mój czas wolny po pracy jutroyosz pisze:Na Mikołaja ode mnie: pełny tutorial opublikowany: http://marcinkrupinski.znadplanszy.pl/2 ... sji-wideo/
Jestem ciekawy czy ktoś przebrnie przez całośćJa w każdym razie mam dość edycji video na ten rok

/yosz jestem w tracie, obejrzałem 40 minut pierwszego filmiku - fantastyczny tutorial, widziałem wprawdzie kilka po angielsku (jeszcze do poprzednich edycji), ale to co tutaj prezentujesz powinno dać jasne pojęcie o rozgrywce osobom, które kompletnie nie mają pojęcia o tej grze. Mówisz spokojnie i klarownie, bardzo dobrze się to ogląda. Na pewno zobaczę wszystkie części!

Uważam tak jak poprzednik, choć czuję że na początku sporo rzeczy będzie się mylić. Pytanie: 3 graczy jest na tym samym polu np na torze militarnym. Wiadomo który jest najsilniejszy..Ale który najsłabszy? Ten który siedzi najdalej?
Po dwóch częściach już wiem, że ogarnę tą grę z twoim filmem i instrukcją. Jedną z dwóch rzeczy, których do tej pory mi zabrakło to rozstrzygnięcie tego co dzieje się z ludźmi, których wysłaliśmy do kolonii i czy ktoś, kto przegrał licytację też traci swoich ludzi. W instrukcji dowiedziałem się, że ludzie wracają do banku i możemy ich sobie znowu "urodzić"yosz pisze:Na Mikołaja ode mnie: pełny tutorial opublikowany: http://marcinkrupinski.znadplanszy.pl/2 ... sji-wideo/
Jestem ciekawy czy ktoś przebrnie przez całośćJa w każdym razie mam dość edycji video na ten rok

Drugą z tych rzeczy jest doprecyzowanie, czy robotnik, zastępujący zadowolenie jest wolny (z twojego przykładu wynika, że tak i w instrukcji też jest to napisane, ale miałem wątpliwości) i czy można mieć na polu wolnych robotników więcej niż jednego (w tym pomarańczowym polu, a nie w tych odpowiedzialnych za zapewnianie spokoju w wypadku braku zadowolenia). No i czy przesunięcie robotnika na pole "tłumienia zamieszek" z pola pomarańczowego jest darmowe, ale wygląda na to że tak, przynajmniej tak wnioskuję z filmu i z instrukcji.
Najbardziej oczywistym sposobem uspokojenia społeczeństwa jest podniesienie zadowolenia, albo cofnięcie za akcję robotnika lub żołnierza na bezrobocie i za darmo wsadzenie go na tłumienie rewolucji?
Ogólnie świetna robota.
- costi
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 3 times
Przesunięcie robotnika z pola wolnych robotników na "rozweselacza" to tylko przypomnienie, że gość pokrywa braki w zadowoleniu. Z punktu widzenia zasad on jest cały czas na polu wolnych robotników.
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Moja kolekcja