The Others (Eric M. Lang)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
bubu
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: [KS] The Others - 7 Sins

Post autor: bubu »

Dla mnie kluczem jest to czy dany element coś wnosi do gry. Najbardziej atrakcyjne z tego powodu jest pudło z Apokalipsą. Dalej lokują się postaci, akolici, karty usprawnień i kafle planszy. Potem długo nic, potem kostki (których nie zastąpię standardowymi ale mam nadzieję, że to, co jest wystarczy) i na samym końcu żetony. Artbooki odpadają bo to już w ogóle nie moja bajka.

Wyjątkiem, który kusi są macki : ) Niepotrzebne do niczego ale dokładanie zepsucia zamiast przesuwania może być wizualnie bardziej klimatyczne.
olsszak
Has thanked: 28 times
Been thanked: 49 times

Post autor: olsszak »

Korzystając z okazji czy ktoś tutaj jest z Warszawy i będzie zbierał grupę do wspolnego zamowienia?
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Fancy but Functional - 10%
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 692 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

btw. jeśli Man of faith mają zbyt wysoką cenę, to co powiecie na to z kampanii Z:BP

Obrazek

aż 2 figurki :D
olsszak

pan_satyros pisze:btw. jeśli Man of faith mają zbyt wysoką cenę, to co powiecie na to z kampanii Z:BP

Obrazek

aż 2 figurki :D
Ja to sobie darowałem. Wolałem wziąć Czteropak A. Smitha :)
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
pwitkows
Has thanked: 20 times
Been thanked: 22 times

Post autor: pwitkows »

Ma może ktoś może jeszcze możliwość dołożenia egzemplarza z ewentualnymi dodatkami do zamówienia ??
Awatar użytkownika
lynwith

Post autor: lynwith »

Jeszcze nawet PM nie ruszył także spokojnie i na pewno, ktoś się znajdzie tylko miasto podaj :P
olsszak

A wiadomo do kiedy jest late pledge? Bo wciąż szukam czy ktoś jest w Warszawie żeby przesyłkę obniżyć. Jak nie będzie nikogo to sam zamówię. Mam kartę w USD.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Awatar użytkownika
lynwith

Pewnie zamknię się wraz z datą jaką podadzą na wypełnienie PMu, bo przynajmniej z Zombicide Black Plague wciąż jest otwarty pewnie jutro z końcem PM zamknąm ;) Czyli tu podejrzewam będzie podobnie ^^
olsszak

lynwith pisze:Pewnie zamknię się wraz z datą jaką podadzą na wypełnienie PMu, bo przynajmniej z Zombicide Black Plague wciąż jest otwarty pewnie jutro z końcem PM zamknąm ;) Czyli tu podejrzewam będzie podobnie ^^
Ok, czyli nie ma się co śpieszyć :)
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
etulka

Post autor: etulka »

Ja z Warszawy zamówiłam. Jakby co to kontakt na mail elzbieta.anna.tulinska@gmail.com
Awatar użytkownika
Rocy7

Post autor: Rocy7 »

W założeniu, ze interesuje mnie jedynie bogactwo wyborow (bohaterowie, wiecej opcji dla overlorda itp.) jakie dodatki musialbym wziąść i za ile?

Jest gdzies w necie przykladowy opis scenariuszy?

Co mechanicznie jest nowatorskiego w tym tytule w porównaniu do innych Dungeon Crawlerow?
Awatar użytkownika
lynwith

Więcej opcji dla Overlorda i Bohaterowie to :
- Gamma Team ( 30$ )
- Delta Team ( 30$ )
Oba wprowadzają nowych bohaterów z kartami przedmiotów..
Natomiast dla Overlorda jedynie większą opcję wyboru przy akolitach. Każde z pudeł z nowymi drużynami wnosi dwa rodzaje akolitów. Należy przy tym pamiętać, że tylko jeden rodzaj akolitów Overlord może wybrać do danej rozgrywki, a każdy typ akolitów ma inne umiejętności, które można użyć raz na rundę ( bodajże ). Osobiście pokuszę się o stwierdzenie, że na gameplay'u Lang jako Overlord nie do końca wykorzystał umiejętność swoich skorumpowanych lekarzy ;]

Jeśli idzie o samych bohaterów to :
- Sons of Ragnarok ( 25$ )
- Men of Faith ( 20$ ) KS Exclusive
Tutaj dostajemy tylko i wyłącznie figurki wraz z karatami postaci ;) W pierwszym przypadku jest to 7 postaci w drugim 5.

Jest jeszcze Apocalypse Box, który o ile dobrze się orientuje odbiega od podstawowych reguł gry ;) Wprowadza własny tor apokalipsy, inną mechanikę wraz z własnym rodzajem misji ( czyli już nie jeden z tych trzech podstawowych ). Overlordowi natomiast daje możliwość kontrolowania 4 jeźdźców Apokalipsy wraz z Apokalipsą... Aczkolwiek jeszcze cały mechanizm tego dodatku nie został nigdzie opisany... Aaaaaa no i w ramach KS wpada dwójka dodatkowych postaci ;)
To pudełko kosztuje 40$
olsszak

Ja jakby co będę do Warszawy ogarniał po korzystnych kursach.

Sam obok podstawki biorę:

Sons of Ragnarok dodatek 25
Apocalypse dodatek 40
Men of faith dodatek 20
Delta team dodatek 30
Alpha team dodatek 30

Chyba dodatkowych tokenów nie będę brał.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 692 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

My na razie zdecydowani na:

Apocalypse dodatek 40
Men of faith dodatek 20 (tak genialnych pomysłów na figurki nie widzi się często, a to też KS Ex więc zawsze można sprzedać)

Nad teamami myślę, bo tu akurat 0 exów a i pewnie będą później w sklepach.
Awatar użytkownika
Toudi
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Toudi »

pan_satyros pisze:My na razie zdecydowani na:

Apocalypse dodatek 40
Men of faith dodatek 20 (tak genialnych pomysłów na figurki nie widzi się często, a to też KS Ex więc zawsze można sprzedać)

Nad teamami myślę, bo tu akurat 0 exów a i pewnie będą później w sklepach.
Mam identycznie :)
Awatar użytkownika
Rocy7

Martwi mnie regrywalnosc przy tylko 7 scenariuszach.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

Rocy7 pisze:Martwi mnie regrywalnosc przy tylko 7 scenariuszach.
Mnie też ale te scenariusze w sumie są podobno w miare rozbudowane :) Do tego mamy jednak kombinacje grzechu plus akolitów - powinno być sporo grania jednak ;) No i Hell Club :)
Awatar użytkownika
Rocy7

Przypuszczam, ze skoro late plegde juz zamkniety, nikt nie moze tez dodac kopii do swojego zamowienia?
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

Rocy7 pisze:Przypuszczam, ze skoro late plegde juz zamkniety, nikt nie moze tez dodac kopii do swojego zamowienia?
W pledge managerze bedzie sie dało, ale to już musisz z kimś na spółę. W sumie się to opłaca, koszt przesyłki jest troche większy ale na pół idzie :)
Awatar użytkownika
lynwith

Mnie trochę mniej martwi to z kilku powodów ;) Mianowicie :

- Do każdego scenariusza ponoć ma być możliwość skonstruowania kilku mapek ( zatem uważam, że sam ten fakt zmienia fakt regrywalności )
- W zależności od ilości posiadanych bohaterów to też będzie mocno rzutować na regrywalność
- Każdy ze scenariuszy z tego, co widać na migawkach promujących grę ma przynajmniej dwa rozgałęzienia z wyborem robimy to albo robimy to..
- Zmieniają się Akolici oraz Grzechy
- Każdy z rodzaju scenariuszy ma własną talię do toru apokalispy ;)
olsszak

Rocy7 pisze:Przypuszczam, ze skoro late plegde juz zamkniety, nikt nie moze tez dodac kopii do swojego zamowienia?

Ja mogę. Pisałem wyżej, że mogę do swojego PM dodać jak tylko się pojawi. Z Warszawy jestem.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Awatar użytkownika
Rocy7

lynwith pisze:

Mnie trochę mniej martwi to z kilku powodów ;) Mianowicie :

- Do każdego scenariusza ponoć ma być możliwość skonstruowania kilku mapek ( zatem uważam, że sam ten fakt zmienia fakt regrywalności )
- W zależności od ilości posiadanych bohaterów to też będzie mocno rzutować na regrywalność
- Każdy ze scenariuszy z tego, co widać na migawkach promujących grę ma przynajmniej dwa rozgałęzienia z wyborem robimy to albo robimy to..
- Zmieniają się Akolici oraz Grzechy
- Każdy z rodzaju scenariuszy ma własną talię do toru apokalispy ;)
Rozgalezienia scenariuszy widzialem faktycznie moze byc ciekawe.

Tryb kampanii nie jest zapowiedziany? Ulepszenia sa tylko na dana misje w ktorych je sie zdobedzie?

Olsszak pw poszlo.
Awatar użytkownika
lynwith

Rocy7 pisze:Tryb kampanii nie jest zapowiedziany? Ulepszenia sa tylko na dana misje w ktorych je sie zdobedzie?
Moim zdaniem czymś na wzór kampanii może być właśnie ten dodatek z Apokalipsa... Ale o samym jako takim trybie kampanii nie słyszałem...

Odnośnie ulepszeń to działają w dość ciekawy sposób tutaj.... Zatem działają przez cały scenariusz ( no chyba, że tekst na karcie mówi, że jest jednorazowego użytku lub zniszcz ten przedmiot by coś tam - ja w przypadku Inner Peace z Gamma Team Box ). W dodatku jeśli Twoja postać w jakikolwiek sposób zginie to karty ulepszeń trafiają do ogólnej puli i nowa postać zaczyna z tyloma karatami ulepszeń ile miała poprzednia i wybierasz spośród tych od poprzedniej postaci i tych pięciu podstawowych ;)
Awatar użytkownika
Rocy7

Kiedy rusza pledge manager?

W kwesti akolitow, overlord dysponuje w kazdym scenariuszu tylko dwoma rodzajami modeli (akolici + grzech), czy wiecej roznych potworow z wieksza iloscia zdolnosci? Wybor jest 1 z 3 typow, ale na planszy bedzie tylko jeden rodzaj?
Awatar użytkownika
lynwith

Rocy7 pisze:Kiedy rusza pledge manager?

W kwesti akolitow, overlord dysponuje w kazdym scenariuszu tylko dwoma rodzajami modeli (akolici + grzech), czy wiecej roznych potworow z wieksza iloscia zdolnosci? Wybor jest 1 z 3 typow, ale na planszy bedzie tylko jeden rodzaj?
Pewnie niedługo ruszy :P Mam nadzieje, że przed nowym rokiem, bo akurat uda mi się uzbierać pełną kwotę jaką chciałbym ich wesprzeć :P

Odnośnie drugiego pytania... Wygląda to następująco każdy grzech posiada trzy rodzaje sług:
Avatar - Najmocniejszy potworek, jakim dysponuje Overlord zawsze ma statystyki 7 ATK 7 DEF... Jako jedyny pojawia się na mapce w zależności od postępu scenariusza ( przynajmniej z tego, co widziałem na migawkach promujących grę )
Kontroler - Tak, jak i Avatar jest tylko jedna jego sztuka, ale od początku danego scenariusza znajduje się na planszy ( no chyba, że rozstawienie początkowe będzie mówić coś innego :P )
Abominacja - 6 potworków również znajdujących się na początku gry na planszy ( jak wyżej ).

Oczywiście na początku pełnej tury Overlord może wrócić na planszę ( o ile ma taką możliwość ) tyle potworków ilu jest graczy ( o ile dobrze pamiętam... Bo nie chce mi się tego sprawdzać w instrukcji :P )

Dodatkowo Overlord do sług grzechu dodaje 6 Akolitów jednego typu ( czyli albo skorumpowanych bezdomnych albo skorumpowane zakonnice, albo skorumpowanych lekarzy itd..... ).
ODPOWIEDZ