Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- ChlastBatem
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 28 times
Re: Die Burgen von Burgund [S. Feld]
Wygląda mi na jokera, ale nie wyobrażam sobie tego stawiać na zbiorniku wodnym.... auuuu klimat cierpi!
- KubaP
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 479 times
po prostu chcemy miec frajde i tyle.pan_satyros pisze:Bo to z kalendarza adwentowego q są tu osoby które chcą go użyć po bożemuTomzaq pisze:Okey oznaczyłem, tylko niespecjalnie wie po co?![]()
BTW cóż to - klasztor braci ciepłych?
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
- ChlastBatem
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 28 times
Grudnia jeszcze nie maromeck pisze:Wie ktoś już może jak ten mini działa?

- romeck
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Premierowo:
http://frostedgames.de/wp-content/uploa ... und-EN.pdf
Faktycznie joker, z bonusem punktowym. Moim zdaniem kiepskie i nieeleganckie.
http://frostedgames.de/wp-content/uploa ... und-EN.pdf
Faktycznie joker, z bonusem punktowym. Moim zdaniem kiepskie i nieeleganckie.
Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
- romeck
Ja sobie daruję, ale jeśli Ty chcesz, to możesz kupić go na tej aukcji:
http://www.ebay.pl/itm/371483437741?_tr ... EBIDX%3AIT
Ostrzegam jednak, że dość drogo.
http://www.ebay.pl/itm/371483437741?_tr ... EBIDX%3AIT
Ostrzegam jednak, że dość drogo.
- romeck
Posiada jeszcze zdolność bycia jokerem, a to całkiem sporo.BartP pisze:A dla mnie wygląda ciekawie. Ok, może joker, ale jedyną jego zdolnością jest to, że zwiększa wielkość obszaru o 1.

- BartP
- Administrator
- Has thanked: 397 times
- Been thanked: 936 times
No tak, ale wolisz zgarnąć faktyczne morze/jezioro niż tego jokera, bo raczej chcesz posunąć się na torze kolejności i chcesz sprzedać towary. Wolisz kolejny kafelek miasta, żeby skorzystać z jego specjalnej zdolności. Te dają kolejną możliwość przeliczenia, czy bardziej opłaca mi się wyższy pułap za punkty za skończenie obszaru, czy też lepiej zgarnąć tradycyjny kafelek, co daje specjalną zdolność. Czy domknąć szybko w pierwszej rundzie jednomiejscowy obszar kopalń a tym samym pozbawić siebie możliwości zebrania trzech kopalń przez całą grę?
Wiesz, na razie się wymądrzam, ale zdecydowanie lepsze to promo niż koza (jokerowe zwierzę) czy jokerowe miasto, które byłe obiektywnie najlepsze w swojej kategorii.
Wiesz, na razie się wymądrzam, ale zdecydowanie lepsze to promo niż koza (jokerowe zwierzę) czy jokerowe miasto, które byłe obiektywnie najlepsze w swojej kategorii.
Sprzedam nic
- romeck
Chodziło mi tu raczej o to, że powiększanie obszaru to nie jest "jedyna jego zdolność". 
Mnie te jokery kłócą się z elegancją Zamków Burgundii. Są zbyt wystającym wyjątkiem od reguły. Kładziemy na kolorze, na jakim chcemy. Nie losujemy ich, tylko dokładamy po jednym na rundę w środkowym magazynie. Powiększają obszar, choć tylko "w pamięci".
O ile do tej pory uciułałem każdy mini dodatek do Zamków (oprócz tej pojedynczej planszetki z jakiegoś turnieju), tak z tego świadomie rezygnuję.
A jego siła faktycznie zależy od tego, jak i w którym momencie gry zostanie wykorzystany.

Mnie te jokery kłócą się z elegancją Zamków Burgundii. Są zbyt wystającym wyjątkiem od reguły. Kładziemy na kolorze, na jakim chcemy. Nie losujemy ich, tylko dokładamy po jednym na rundę w środkowym magazynie. Powiększają obszar, choć tylko "w pamięci".
O ile do tej pory uciułałem każdy mini dodatek do Zamków (oprócz tej pojedynczej planszetki z jakiegoś turnieju), tak z tego świadomie rezygnuję.
A jego siła faktycznie zależy od tego, jak i w którym momencie gry zostanie wykorzystany.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2015, 11:43 przez romeck, łącznie zmieniany 1 raz.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
Wszystko w CoB przelicza się na punkty. Dołożenie tego kafelka do obszaru o wielkości 5 to 6 punktów, o wielkości 6 - 7 punktów itd. Oprócz tego widzę co najmniej kilka użytecznych funkcji:
1) domykanie dużych obszarów miast (bo wyszły same rodzaje miasta, które już mam, a zgodnie z zasadami nie wolno położyć drugiego takiego samego kafla). Problem całkiem realny w grze 2 os., gdzie nie zawsze wszystkie kafelki wyjdą, szczególnie na planszach z miastami o wielkości 7-8 obszarów.
2) Chęć zgarnięcia bonusu za wyłożenie wszystkich kafelków w danym kolorze (to się chyba rozumie samo przez się; przy dołożeniu do obszaru o wielkości 5, daje nam to 14 pkt w grze 4 os., szczególnie kiedy istnieje realne zagrożenie, że ktoś inny chce domknąć ten sam kolor).
3) Chęć dotarcia do innego regionu, kiedy nie mam kafelka w odpowiednim kolorze (nie zdarza się często, ale zdarza - np. kiedy wychodzi świetna wiedza punktująca i bierzemy ją, żeby przeciwnik nie dostał, mimo że sami nie graniczymy jeszcze z żółtymi obszarami).
Itd.
Jak każdy inny kafelek, ten jest sytuacyjny, ale jeśli coś nie jest sytuacyjne i opłaca się brać zawsze, to jest IMHO niezbalansowane.
EDIT: Bo romeck się wciął. Nie zbieram mini dodatków z kafelkami, ale ten jako jedyny bym rozważył. Moim zdaniem jest nawet bardziej elegancki od pozostałych, bo nie rozwadnia puli kafli, co bardzo doskwiera w grze na 2 os. Biorę wiedzę punktującą za hotel robotniczy i żaden hotel nie wychodzi - słabo. Dorzucanie kolejnych kafelków do puli tylko ten problem powiększa. A z tym jokerami, ze względu na to, jak są dokładane, nie doskwiera to aż tak bardzo - tym bardziej, że jokera możemy użyć do domknięcia tego dużego miasta itd.
1) domykanie dużych obszarów miast (bo wyszły same rodzaje miasta, które już mam, a zgodnie z zasadami nie wolno położyć drugiego takiego samego kafla). Problem całkiem realny w grze 2 os., gdzie nie zawsze wszystkie kafelki wyjdą, szczególnie na planszach z miastami o wielkości 7-8 obszarów.
2) Chęć zgarnięcia bonusu za wyłożenie wszystkich kafelków w danym kolorze (to się chyba rozumie samo przez się; przy dołożeniu do obszaru o wielkości 5, daje nam to 14 pkt w grze 4 os., szczególnie kiedy istnieje realne zagrożenie, że ktoś inny chce domknąć ten sam kolor).
3) Chęć dotarcia do innego regionu, kiedy nie mam kafelka w odpowiednim kolorze (nie zdarza się często, ale zdarza - np. kiedy wychodzi świetna wiedza punktująca i bierzemy ją, żeby przeciwnik nie dostał, mimo że sami nie graniczymy jeszcze z żółtymi obszarami).
Itd.
Jak każdy inny kafelek, ten jest sytuacyjny, ale jeśli coś nie jest sytuacyjne i opłaca się brać zawsze, to jest IMHO niezbalansowane.
EDIT: Bo romeck się wciął. Nie zbieram mini dodatków z kafelkami, ale ten jako jedyny bym rozważył. Moim zdaniem jest nawet bardziej elegancki od pozostałych, bo nie rozwadnia puli kafli, co bardzo doskwiera w grze na 2 os. Biorę wiedzę punktującą za hotel robotniczy i żaden hotel nie wychodzi - słabo. Dorzucanie kolejnych kafelków do puli tylko ten problem powiększa. A z tym jokerami, ze względu na to, jak są dokładane, nie doskwiera to aż tak bardzo - tym bardziej, że jokera możemy użyć do domknięcia tego dużego miasta itd.
Card Game
Czyli zgodnie z przeciekami powinno jeszcze pojawić się Dice Game.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2376 times
tomb pisze:Card Game

Jeśli ta karcianka będzie podróżną wersją mini to jestem kupiony

- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
To byłoby mistrzostwo świata z gry kościanej zrobić wersję Dice Gametomb pisze:Czyli zgodnie z przeciekami powinno jeszcze pojawić się Dice Game.

Czy ktoś dysponuje spisem dodatków według numerów, jakie im przypisano? Mam kilka i przyznam się, że chyba się lekko zgubiłem w kwestii tego co już mam, a czego mi brakuje

W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
- piton
- Has thanked: 1217 times
- Been thanked: 637 times
- Kontakt:
jak wpiszecie w wyszukiwarke Burgundy to raczej wszystkie pokazuje, do tego z numerami
ja wg tego kupowałem/dorobiłem sobie dodatki. Jak ktoś ma pełniejszą listę to też proszę o wklejkę
ja wg tego kupowałem/dorobiłem sobie dodatki. Jak ktoś ma pełniejszą listę to też proszę o wklejkę
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 2 times
Chcę zamówić grę + dodatkowo woreczki do losowania płytek.
Pytanie - ile tych woreczków potrzeba (zdaje się, że nie wszystkie rodzaje losuje się co rundę) ?
Pytanie - ile tych woreczków potrzeba (zdaje się, że nie wszystkie rodzaje losuje się co rundę) ?
- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2376 times
Nie trzeba losować zamków / kopalni / statków (są identyczne)
Trzeba losować zwierzęta / wiedzę / budynki / "czarne płytki"
Teoretycznie podczas setupu losujesz też kafelki towarów, ale robisz to tylko raz podczas gry
Słowem - potrzebujesz 4 worków (5 jeśli chcesz również losować kafelki towarów podczas setupu)
. I tak z ciekawości - skąd zamawiasz?
Trzeba losować zwierzęta / wiedzę / budynki / "czarne płytki"
Teoretycznie podczas setupu losujesz też kafelki towarów, ale robisz to tylko raz podczas gry

Słowem - potrzebujesz 4 worków (5 jeśli chcesz również losować kafelki towarów podczas setupu)

-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 2 times
Dzięki.
Z Rebela ale jeszcze liczę, że ktos poratuje kodem rabatowym to może się skusze na cos jeszcze.
Z Rebela ale jeszcze liczę, że ktos poratuje kodem rabatowym to może się skusze na cos jeszcze.
- romeck
W mojej opinii losowanie z woreczków jest niewygodne. U mnie wspaniale sprawdza się ten organizer:
http://allegro.pl/patrol-200-stuff-orga ... 86167.html
Ktoś może powiedzieć, że widać co się bierze, ale to przecież zależy od tego jak się bierze i kto to robi. Poza tym staram się, aby znaczniki w tym pudełku były odwrócone (a same się raczej nie odwracają).
Ktoś może powiedzieć, że widać co się bierze, ale to przecież zależy od tego jak się bierze i kto to robi. Poza tym staram się, aby znaczniki w tym pudełku były odwrócone (a same się raczej nie odwracają).
Ja używam oryginalnej wypraski. W największej przegródce zamki, statki i kopalnie, w pięciu małych komorach budynki, bonusy, zwierzęta, czarne żetony i płytki towarów. Reszta w dwóch woreczkach strunowych (kasa i ludziki oraz utensylia graczy). Ważna uwaga: grę na półce trzymam płasko, inaczej wszystko wyleci.
Przed grą wysypuję i odwracam tylko żetony towarów, resztę losuję na bieżąco "na ślepo". Nawet dodatki lecą do przegródek - jeśli chcemy grać bez nich, to w przypadku wylosowania takiego żetonu, odkładamy go na bok i losujemy dalej.
Największą wadą gier Felda jest setup i obsługa. Trzeba manipulować całą masą żetoników, więc ja wolę wszystko natychmiast mieć dostępne. Do Bory tez muszę sobie taki system przygotować.
Przed grą wysypuję i odwracam tylko żetony towarów, resztę losuję na bieżąco "na ślepo". Nawet dodatki lecą do przegródek - jeśli chcemy grać bez nich, to w przypadku wylosowania takiego żetonu, odkładamy go na bok i losujemy dalej.
Największą wadą gier Felda jest setup i obsługa. Trzeba manipulować całą masą żetoników, więc ja wolę wszystko natychmiast mieć dostępne. Do Bory tez muszę sobie taki system przygotować.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 14 times
Mam podobne rozwiązanie - przed grą obracam zwyczajnie organizer do góry dnem, otwieram i mam płytki przygotowane do rozstawiania po ew. lekkim poprzekładaniu, żeby nie było wiadomo co jest na spodzie.romeck pisze:W mojej opinii losowanie z woreczków jest niewygodne. U mnie wspaniale sprawdza się ten organizer:

https://www.boardgamegeek.com/image/289 ... s-burgundy
- Pan_K
- Has thanked: 214 times
- Been thanked: 182 times
Cute. Co to za organizery i gdzie do nabycia?zakwas pisze:Mam podobne rozwiązanie - przed grą obracam zwyczajnie organizer do góry dnem, otwieram i mam płytki przygotowane do rozstawiania po ew. lekkim poprzekładaniu, żeby nie było wiadomo co jest na spodzie.romeck pisze:W mojej opinii losowanie z woreczków jest niewygodne. U mnie wspaniale sprawdza się ten organizer:
https://www.boardgamegeek.com/image/289 ... s-burgundy
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”
Ryba bez roweru, to tylko ryba...
Ryba bez roweru, to tylko ryba...