Błysk pisze:https://www.youtube.com/watch?v=1Lke5wIqC3s (od 15:51) Tutaj jest opis rozgrywki z finału gdzie zostało wyjaśnione i podobno potwierdzone przez Michała, że po wystawieniu żetonu bitwa jest wykonywana natychmiast i nie można poruszyć jednostek nawet, kiedy wystawiony żeton to umożliwia. Dlaczego w przypadku bazy transportowej miałoby być inaczej?

Może dlatego że w tym samym dniu, na tym samym turnieju, tylko jeszcze przed rozpoczęciem rozgrywek, pytałem tę samą osobę, czyli twórcę gry, o tą samą dokładnie sytuację. Podając jako przykład transport Hegemoni. Akurat z tym żetonem sytuacja jest dla mnie na tyle jasna że tam jest wyraźnie napisane, że wystawiając ten żeton gracz ma prawo wykorzystać natychmiast jego własności. Otrzymałem ( a jakże od twórcy gry) odpowiedź, że jak najbardziej wykorzystanie cechy żetonu dostawianego (zapełniającego planszę) jest możliwe zgodnie z jego opisem. Moim zdaniem to jest logiczne rozwiązanie. Jak już pisałem samo wyłożenie ostatniego żetonu zapełniającego planszę nie wnosi jeszcze żadnych problemów aby nie można było dokończyć ruchu i wykorzystać jego (tego żetonu) możliwości. Dlaczego bitwa miałaby nagle przerywać działanie żetonów i uniemożliwiać ich działanie zgodnie z opisem. Bitwa (po zapełnieniu planszy) występuje tylko dlatego że następnego żetonu nie da się wstawić. Czyli po wyłożeniu i wykorzystaniu, żetonu zapełniającego, bitwa staje się automatyczna, bo inaczej nie da się grać. To moim zdaniem jest pośrednio opisane słowami z instrukcji że " ... bitwa rozpoczyna się niezależnie od tego czy gracz wykorzystał DRUGI (pozostały mu) żeton czy nie." Innymi słowy ten pierwszy może w pełni wykorzystać.
Poniżej zapis z instrukcji, który miałby (według niektórych) przesądzać, że coś się dzieje automatycznie przerywając działanie wykładanego żetonu.
Moim zdaniem z tego zapisu nic takiego nie wynika.
"Jeśli w dowolnym momencie gry plansza zapełni się i nie pozostanie ani jedno wolne pole na którym można postawić żeton, następuje Bitwa."
Tu decydującym jest dla mnie wyraźnie to, że doszło do momentu gdy powinien być wyłożony kolejny żeton a nie można go wyłożyć, bo nie ma miejsca. Nie ma tu nic o przerywaniu działania żetonu, który właśnie jest wykładany. Zapełnienie planszy występuje tylko wtedy, gdy nadszedł ten moment że należy wyłożyć kolejny żeton a nie ma miejsca. Wcześniej nie ma mowy o zapełnieniu ponieważ nie zakończono ruchu związanego z właściwościami zagrywanego żetonu.
Jak dla mnie sytuacja nadal pozostaje niejasna.