[Krosno\Rzeszów] Gra ktoś tutaj w planszówki?

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
mbronkowski

[Krosno\Rzeszów] Gra ktoś tutaj w planszówki?

Post autor: mbronkowski »

Cześć, niedawno przeprowadziłem się do Krosna i nie mam z kim grać w planszówki, są tu jacyś gracze? Szukam też graczy z Rzeszowa gdyż tam codziennie pracuje. Jestem już dość leciwym graczem (26 wiosen na karku) więc fajnie by było gdyby znalazł się ktoś w wieku studenckim lub starszym :-) Mam dość pokaźny zbiór planszówek które po woli zwożę z Krakowa, dajcie znać jeśli mieszkacie w tych okolicach (Krosno, Rzeszów) i chcielibyście od czasu do czasu w coś zagrać :-)
Zulu Frh. von Auffenberg

Post autor: Zulu Frh. von Auffenberg »

Ja jestem chętny, właśnie przeprowadziłem się do Rzeszowa.
Głównie jednak gram w gry wojenne (niezasadnie zwane strategicznymi).
Gdybyś jednak chciał, chętnie się umówię, na razie mam jednak problem z dostępem do sieci (po przeprowadzce)
mbronkowski

Zulu Frh. von Auffenberg pisze:Głównie jednak gram w gry wojenne
Ja właśnie dostałem "Descent: Journeys in the dark" od żony, rozumiem, że to nie bardzo by Cię interesowało? Co masz ciekawego z gier wojennych? Chętnie bym sobie w coś zagrał jeśli masz coś z niezbyt skomplikowaną mechaniką, np. "Tide of iron". Gry typu ARDENY raczej odpadają ze względu na skomplikowaną mechanikę i dłuuuuugi czas rozgrywki.
Zulu Frh. von Auffenberg

"Friedrich" Histogame.
Proste, sprawne i bardzo sympatyczne.

Co to takiego "Descent: Journeys in the dark" ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator
Been thanked: 1 time

Post autor: Don Simon »

Zulu Frh. von Auffenberg pisze: Co to takiego "Descent: Journeys in the dark" ?
I google i BGG padlo na raz?

http://boardgamegeek.com/game/17226

Pozdrawiam
Szymon
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Zulu Frh. von Auffenberg

Aha, znaczy pytanie skierowane do forumowicza, jeśli jest Google i BGG, jest niedopuszczalne. Z czymś takim na żadnym forum się nie spotkałem.

Poza tym śmieszy mnie w jednym poście złośliwość i "Pozdrawiam"
Kpisz, czy o drogę pytasz?
mbronkowski

Ten "Friedrich" wygląda bardzo ciekawie :-) Masz może jakieś namiary na instrukcję do tego w internecie? Chetnie bym w coś takiego sobie zagrał.

Jeśli chodzi o Descenta, to powiedział bym taktyczna gra fantasy. Jeszcze w nią nią nie grałem więc nie powiem Ci czy dobra, ale na pewno przydało by się do niej więcej niż dwie osoby, no i kwestia czy coś takiego wogóle Cię interesuje bo "zabijanie smoków" często odstrasza ludzi lubiacych bardziej "realne" klimaty.
Awatar użytkownika
Sztefan
Has thanked: 4 times

Post autor: Sztefan »

mbronkowski pisze:Ten "Friedrich" wygląda bardzo ciekawie :-) Masz może jakieś namiary na instrukcję do tego w internecie?
Dosyc dokładne pokazanie gry w formie filmiku:
http://www.boardgameswithscott.com/?p=8

instrukcja dostępna na BGG:
http://www.boardgamegeek.com/file/info/8881
Zulu Frh. von Auffenberg

Polski opis gry jest tutaj:

http://diablospolacos.com/fryderyk.php

Gra jest prosta w obsłudze a jednocześnie zmusza do niezłych kombinacyj.

Ze smokami też powalczymy, bez obaw.
mbronkowski

no to fajnie :-) przejżałem narazie te zasady z WWW, i całkiem ciekawie to wygląda. Ja mogę grać np. w przyszłtm tygodniu (środa, czwartek lub piątek) :-) bo w weekend jade do Krakowa pograć w Descenta :-)
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Post autor: Don Simon »

Zulu Frh. von Auffenberg pisze:Aha, znaczy pytanie skierowane do forumowicza, jeśli jest Google i BGG, jest niedopuszczalne. Z czymś takim na żadnym forum się nie spotkałem.
Wiecej czasu zajelo Ci napisanie posta, niz znalezienie opisu gry na BGG, czy google.
Pytania jak najbardziej sa dopuszczalne. Tylko przez szacunek dla innych wypadaloby wykazac sie choc minimalnym wysilkiem.
Poza tym śmieszy mnie w jednym poście złośliwość i "Pozdrawiam"
Kpisz, czy o drogę pytasz?
Nie ma powodu by byc niemilym, nawet jesli komus sie nie chce poszukac...

Pozdrawiam
Szymon
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Zulu Frh. von Auffenberg

mbronkowski pisze:no to fajnie :-) przejżałem narazie te zasady z WWW, i całkiem ciekawie to wygląda. Ja mogę grać np. w przyszłtm tygodniu (środa, czwartek lub piątek) :-) bo w weekend jade do Krakowa pograć w Descenta :-)
Możemy zagrać dopiero w styczniu, jak już się zainstaluję w Rzeszowie.
Pozdrawiam.
Aetius

Post autor: Aetius »

Zulu przeprowadziłeś się do Rzeszowa??? no to będziesz miał bliżej do Lublina ;)
i jakbyś kiedyś był w warszawie to zapraszam do mnie
pozdrawiam Ciebie i całą rodzinę życząc jednocześnie wszystkiego dobrego w nowym roku i żeby Ci się udało zrealizować te setki pomysłów na gry ty nasz Polski Knizio ;)
Zulu Frh. von Auffenberg

Jacuś na pewno do Lublina dojadę.
Zulu Frh. von Auffenberg

Re: [Krosno\Rzeszów] Gra ktoś tutaj w planszówki?

W tą niedzielę planuję z JB zagrać w kampanię Risorgimento wydawnictwa GMT.
Nie jest to zbyt prosta, ale ciekawa gra.
Zulu Frh. von Auffenberg

Gralismy z JB i było bardzo ciekawie, w myśl zasady złapał Kozak Tatarzyna - ja próbowałem Austriakami skopać Włochów pod Alessandrią na zachodzie, a w tym czasie Francuzi przeleźli przez Apenin i przyatakowali czworobok twierdz na wschodzie - Austriacy znów przegrali.
W tą niedzielę nie gramy, za to za tydzień planujemy zagrać w Quatre Bras - dodatek do Waterloo Dragona symulujący jedno ze starć 100 Dni Cesarza.
Gdyby ktoś chciał zobaczyć, albo nawet zagrać, to proszę o kontakt na priwa.
Pudelek
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Post autor: Pudelek »

Zulu, i ty tutaj na tym forum? internet jednak jest mały ;) pozdrawiam :)
Zulu Frh. von Auffenberg

Pudelek pisze:Zulu, i ty tutaj na tym forum? internet jednak jest mały ;) pozdrawiam :)
Armia zuluska ma wszędzie swoich wywiadowców.
Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ