No to otwieram listę na piątek 15-go:
- puciek2
- dicer
- szlachcicpolski
Miejscówkę podam, jak potwierdzę lokal.
Ponawiam postulat, aby bez sojuszy grać, a jeżeli z, to tak, aby połowa graczy nie mogła być w sojuszu: dla 4 graczy brak sojuszy, dla 6 sojusze parami.dicer pisze:No wstępnie jesteśmy umówieni.
Lista jest otwarta, a klobas ma się jeszcze potwierdzić.
- puciek2
- dicer
- szlachcicpolski
- klobas (do potwierdzenia)
Gramy w Cheers Pubie, początek ok. 20.00.
Piszesz się?
Czyli nie mają tak łatwo, jak myśleliśmy. Może dobrze, bo wyglądało mi to ostatnio na przegięcie.dicer pisze:Dzięki za kolejną pełną emocji rozgrywkę.
Tym razem Pyxisi wyciągnęli wnioski z poprzedniej porażki i wygrali, za co gratulacje.
Ja tym razem zagrałem Octantisami i muszę przyznać, że w tej rasie drzemie olbrzymi potencjał. Jest chyba jedną z groźniejszych w tym uniwersum. Wprawdzie wczoraj nie wygrali, ale mieli tyle samo punktów, co Drako, z tym że Drako zbudowali 5 Monolitów, a Octantisi nie mieli żadnego. To o czymś świadczy.
A teraz kwestia wątpliwości co do możliwości kolonizowania zaawansowanych planet. Ja rozumiem to tak:
Na szarych zaawansowanych planetach można kłaść kostki populacji tylko z tych torów, do których ma się wynalezione technologie (czyli Advanced Mining/Economy/Labs).
Z technologią Metasynteza można kłaść kostki populacji na dowolnych zaawansowanych planetach (ta technologia jest jak gdyby mixem wszystkich trzech powyższych).
Specyficznym wyjątkiem są jednak Pyxysi. Oni, żeby kłaść kostki populacji na zaawansowanych szarych planetach, muszą mieć wynalezioną co najmniej jedną zaawansowaną technologię (obojętnie którą) bądź Metasyntezę.
Natomiast żeby kłaść kostki na zaawansowanych planetach o konkretnych kolorach, muszą mieć wynalezioną tę konkretną technologię (na różowych - Advanced Labs, na brązowych - Advanced Mining itd.).
Tu jest dyskusja o tym na BGG:
https://boardgamegeek.com/thread/150603 ... te-planets
Tak myślałem, że się ktoś odezwie: otóż anomalia się tam łaskawie przetransportowała.Rocket pisze:Mogę spytać jak to się stało, że centrum było warte 9 pkt? Tak z ciekawości pytam
puciek2 pisze:Działamy coś w piątek ?
Pytanie pozostaje wciąż aktualne.
Ja też chętnie, niestety z wykonaniem u mnie 50 na 50 i istnieje możliwość, że będę musiał przerwać grę. Jeżeli Wam to nie przeszkadza, chętnie się zapiszę na listę.dicer pisze:Ja bardzo chętnie. Ktoś jeszcze?
Ja na listę rezerwową z możliwością porzucenia planszy.dicer pisze:Coś słabo z tą frekwencją. Może przyszły piątek?
Grałem w Neuroshimę tylko raz i nie do końca ogarniałem zasady.dicer pisze:Teraz umawiamy się na piątek, ale 1 kwietnia (i to nie jest żart!).
Jak chcesz dołączyć, to zapraszamy.
Natomiast jeśli grywasz w Neuroshimę Hex, to chętnie się spotkam i pogram w ten piątek.
dołączamdicer pisze:To otwieram listę:
-dicer
-szlachcicpolski
-Piskal