https://wspieram.to/arle
Absolutnie nie.fahrad pisze:Mam pytanie odnośnie ankiety adresowej. Projektu jako tako nie wsparłem, a grę dobrałem jako dodatek przy kampanii dodatków do Dominiona. Czy w takim wypadku też powinienem wypełnić ankietę ?
Chodzi o kafelki zboża? U mnie są równiutkie.carlos pisze:Tak już bardziej z ciekawości. Też macie poprzesuwany nadruk na polach zboża?
Edit: wracając do kwesti 23/24 żetonów to chyba coś było pokombinowane z wypraskami, bo układ niektórych jest zupłnie inny niż w wersji angielskiej.
W takim razie muszę chyba napisać do Piotrka.Yavi pisze:Chodzi o kafelki zboża? U mnie są równiutkie.carlos pisze:Tak już bardziej z ciekawości. Też macie poprzesuwany nadruk na polach zboża?
Edit: wracając do kwesti 23/24 żetonów to chyba coś było pokombinowane z wypraskami, bo układ niektórych jest zupłnie inny niż w wersji angielskiej.
A co za kwestia żetonów? :>
Sprawdź tutaj https://www.youtube.com/watch?v=iSjBRjFA8BAjosiu pisze:Chyba poczekam na jakiś filmik w języku polskim z tłumaczeniem zasad i przykładowa rozgrywką, nim zacznę to tłumaczyć. Nie miałem jeszcze styczności z grą która miała tyle akcji i możliwości...Samo przeczytanie instrukcji sprawiło, że mój mózg się zmęczył...Czuję , że nowi gracze mogą się zniechęcić po jednej dwóch partiach, ale zobaczymy...Z Roll for the Galaxy też myślałem, że będzie ciężko,a poszło dosyć łatwo. Tak więc Granie w Chmurach, Geek Factor czekam na zasady i przykładową rozgrywkę.
Faktycznie, też mam 23. Ciekawe, czy to błąd w liczbie żetonów, czy też literówka w instrukcji (chociaż w innych wersjach też podają one 24).carlos pisze:Chodzi o żetony skóry/sukna. Powinno być po 24, a część osób (lub wszyscy) ma po 23 (w wypraskach wszystko się zgadza).Yavi pisze:Chodzi o kafelki zboża? U mnie są równiutkie.carlos pisze:Tak już bardziej z ciekawości. Też macie poprzesuwany nadruk na polach zboża?
A co za kwestia żetonów? :>
Wydaje mi się, że nie jest tak źle, ale dopiero dzisiaj siądziemy do pierwszej partii i zobaczymy jak pójdziejosiu pisze:Chyba poczekam na jakiś filmik w języku polskim z tłumaczeniem zasad i przykładowa rozgrywką, nim zacznę to tłumaczyć. Nie miałem jeszcze styczności z grą która miała tyle akcji i możliwości...Samo przeczytanie instrukcji sprawiło, że mój mózg się zmęczył...Czuję , że nowi gracze mogą się zniechęcić po jednej dwóch partiach, ale zobaczymy...Z Roll for the Galaxy też myślałem, że będzie ciężko,a poszło dosyć łatwo. Tak więc Granie w Chmurach, Geek Factor czekam na zasady i przykładową rozgrywkę.
było w innym wątku, że w oryginalnej instrukcji był błąd (w niemieckiej erracie było już 23), który pewnie został powielony w polskiej wersjiYavi pisze: Faktycznie, też mam 23. Ciekawe, czy to błąd w liczbie żetonów, czy też literówka w instrukcji (chociaż w innych wersjach też podają one 24).
O, dzięki za informację!aigimig pisze:było w innym wątku, że w oryginalnej instrukcji był błąd (w niemieckiej erracie było już 23), który pewnie został powielony w polskiej wersjiYavi pisze: Faktycznie, też mam 23. Ciekawe, czy to błąd w liczbie żetonów, czy też literówka w instrukcji (chociaż w innych wersjach też podają one 24).
U nas lepiej, bo naciągnąłem żonę na 2 partie z rzędukarawanken pisze:Pierwsza gra w pojedynkę za mną. 2,5 godziny z setupem i zaglądaniem co chwila do instrukcji co robi dana akcja/budynek. Bardzo fajna gra. Ale wynik 71 punktów będzie trzeba poprawić. Mimo długiej instrukcji zasady nie są jakieś bardzo skomplikowane.
Znalazłem wspomniany post w innym wątku i link do tej informacji, więc widocznie zmienili jednak na 23predki pisze:Mam pierwsze wydanie Z-Man i każdych żetonów jest zgodnie z instrukcją 24. Może później zoptymalizowali i zapomnieli uaktualnić instrukcję.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Potwierdzam. Ja woreczków raczej nie będę używał, prędzej wykorzystam je jako portmonetka na drobniaki. Całe drewno trzymam w jednym worku poza ośmioma torfami i znacznikami graczy, które są rozdzielone na dwa worki pakietów startowych, w których są jeszcze odpowiednie kafle (pola, torfowiska, zagroda, 4 drewna, 4 gliny..). Reszta jest posegregowana rodzajami: budynki, pojazdy, skóry, płótno, materiał, pola, lasy, zagrody ze stodołami, drewno z gliną.Quetzalcoatl pisze:(...)Tylko te woreczki na zwierzęta i torf są bez sensu. Używacie ich w ogóle? Małe, że ręki się do środka nie włoży, a i po co zaprzątać sobie głowę braniem odpowiedniego woreczka, skoro można to wszystko wysypać swobodnie gdzieś na stole. Chociaż rozumiem, że chcieli dołożyć coś unikalnego do naszej, polskiej wersji. A pewnie co do czego, nie bardzo mieli i mogli się wykazać.
Używamy do przechowywania zwierząt i torfu, na czas rozgrywki wszystkie wysypujemy na stółLeszy2 pisze:Potwierdzam. Ja woreczków raczej nie będę używał, prędzej wykorzystam je jako portmonetka na drobniaki. Całe drewno trzymam w jednym worku poza ośmioma torfami i znacznikami graczy, które są rozdzielone na dwa worki pakietów startowych, w których są jeszcze odpowiednie kafle (pola, torfowiska, zagroda, 4 drewna, 4 gliny..). Reszta jest posegregowana rodzajami: budynki, pojazdy, skóry, płótno, materiał, pola, lasy, zagrody ze stodołami, drewno z gliną.Quetzalcoatl pisze:(...)Tylko te woreczki na zwierzęta i torf są bez sensu. Używacie ich w ogóle? Małe, że ręki się do środka nie włoży, a i po co zaprzątać sobie głowę braniem odpowiedniego woreczka, skoro można to wszystko wysypać swobodnie gdzieś na stole. Chociaż rozumiem, że chcieli dołożyć coś unikalnego do naszej, polskiej wersji. A pewnie co do czego, nie bardzo mieli i mogli się wykazać.