Cthulhu Wars (Sandy Petersen, Lincoln Petersen)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
mikeyoski
Has thanked: 283 times
Been thanked: 177 times
Kontakt:

Re: Cthulhu Wars

Post autor: mikeyoski »

Ciekawe, czy znajdzie się choć jeden odważny :-) 99 tysi chcą zebrać? Ktoś miał naprawdę ułańską fantazję...

I znalazł się [emoji3]
Awatar użytkownika
TOMI
Been thanked: 19 times

Post autor: TOMI »

Hobby weszło na poziom zawodowy.Pamiętam czasy gdy kupiłem grę za 250 zł i to była cena kosmos. Najdroższa gra na półce. Teraz gry dla dzieci kosztują 100-150 zł. Bardziej rozbudowane już chodzą za ponad 200. A ponad 600 zł !? Wow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fegat
Been thanked: 1 time

Post autor: Fegat »

Porażka.

Rozumiem, że gra ma prezencję... 499 zł to byłaby wysoka cena ale nie tak bardzo zaporowa.
Ciekawe kto tak zaszalał, Galakta czy oryginalny twórca...
www.przystole.org <<=== Ameri, ameri i więcej ameri! :D
Awatar użytkownika
trabiniu

Post autor: trabiniu »

Z czystej ludzkiej życzliwości trzymam kciuki za kampanię, ale ta kwota to jest jakiś inny poziom wtajemniczenia :).
Gra za taką cenę powinna dupę urywać jeszcze przed otwarciem pudła...
Awatar użytkownika
sirafin
Been thanked: 150 times

Post autor: sirafin »

Fegat pisze:Porażka.

Rozumiem, że gra ma prezencję... 499 zł to byłaby wysoka cena ale nie tak bardzo zaporowa.
Pogugluj po ile chodzi wersja angielska, ale zawczasu zaparz melisę :D

Z tego co widzę po komentarzach na fejsbuku, to większość osób chyba nie ma pojęcia, że to gra, która już wyszła po angielsku, że można sobie sprawdzić, ile kosztuje w zielonych i że to nie prima aprilis. Tytuł nie na moją kieszeń, ale ciekawi mnie, ilu wspierających ostatecznie się pojawi.
BECAUSE I'M BATMAN!

Moje planszówki
Fegat

sirafin pisze:

Z tego co widzę po komentarzach na fejsbuku, to większość osób chyba nie ma pojęcia, że to gra, która już wyszła po angielsku, że można sobie sprawdzić, ile kosztuje w zielonych i że to nie prima aprilis. Tytuł nie na moją kieszeń, ale ciekawi mnie, ilu wspierających ostatecznie się pojawi.
Kapania z roku 2013 (kickstarter) i cena 110-140$.
Rozumiem, że to za oceanem, że inny kurs, ale Panie, bez przesady :)
Awatar użytkownika
Marx
Has thanked: 67 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Marx »

Early birds niższe o 15 zł. Hmmmm
Waiting is the hardest part.

Z nimi przychodzi mi się pożegnać
smutas123
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Post autor: smutas123 »

To "hmm", bo czujesz się zachęcony? :)
Awatar użytkownika
Valarus
Has thanked: 14 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Valarus »

Ta kampania w USA to była jednak trochę dawno. Gra kosztuje 200$, jak pojawiła się w polskich sklepach to początkowo chodziła za ok 800 zł, jeżeli dobrze pamiętam. Więc szczerze nie wiem, skąd te zdziwienie się bierze. Można więc rzecz, że to spoko cena jest jak na tę grę.

I wciąż powraca stara prawda - gry planszowe to produkt luksusowy. A ta jest po prostu wyjątkowo luksusowa;) Osobiście jestem zdziwiony, że Galakta próbuje to wydać, to raczej nie jest produkt na nasz rynek. No ale życzę powodzenia, bo gra jest spoko.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1766 times
Been thanked: 1270 times

Post autor: garg »

Była kiedyś reklama Renault Thalia z hasłem: "Poważny samochód. Śmieszna cena." Pasuje do Cthulhu Wars jak ulał :lol:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Marx
Has thanked: 67 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Marx »

smutas123 pisze:To "hmm", bo czujesz się zachęcony? :)
Nie znam ceny tej gry w oryginale, ale jak na tak znaczącą cenę, to EB na poziomie 15zł to trochę nieporozumienie ;-)
Waiting is the hardest part.

Z nimi przychodzi mi się pożegnać
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 685 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Marx pisze:
smutas123 pisze:To "hmm", bo czujesz się zachęcony? :)
Nie znam ceny tej gry w oryginale, ale jak na tak znaczącą cenę, to EB na poziomie 15zł to trochę nieporozumienie ;-)
A tam, mów o chcesz idą jak burza ;p
TTR_1983
Has thanked: 2 times
Been thanked: 99 times
Kontakt:

Post autor: TTR_1983 »

W sumie może i dobrze, że jest taka kampania. Może wydawcy też zrozumieją, że w Polsce gracze nie będą się rzucać na wszystko, niezależnie od ceny.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 423 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Fegat pisze:
sirafin pisze:

Kapania z roku 2013 (kickstarter) i cena 110-140$.
Rozumiem, że to za oceanem, że inny kurs, ale Panie, bez przesady :)
No to policzmy: 130 dolarów x 4 złote, do tego VAT i nie chce wyjść inaczej. To po prostu droga gra, nie ma w tym drugiego dna.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 633 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Markus »

E tam, to my biedni jesteśmy i tyle
Fegat

No to policzmy: 130 dolarów x 4 złote, do tego VAT i nie chce wyjść inaczej. To po prostu droga gra, nie ma w tym drugiego dna.
Widzę, że i tu na forum i na fejsie bardzo bronisz tej ceny. Według mnie jesteś w błędzie i to sporym, a teraz dlaczego:

-kickstarter dotyczy sprzedaży detalicznej, naprawdę szczerzę w to wątpię, aby galakta "kupiła" ten produkt płacąc 100$ za sztukę.
Zresztą, pomiędzy dwoma firmami kiedy zamówienie jest na tak dużą skalę (99 tysi to 150+ sztuk bez problemu), glakta powinna dostać sporo niższą ceną, znając życie pewnie z 40-70 dolarów. Dodajmy do tego vat (23%) i koszta tłumaczeń i grafik. Chociaż, przy takim nakładzie tak drogiej gry, te koszta nie będą rzędu dziesiątek tysięcy złotych... A Galakta "małym pionkiem" nie jest. Na koniec marża galakty.

Podsumowując, albo galakta liczy "bogatych" kupujących ultra drogą grę -"na wypasie". Albo podjęli się projektu opartego na jakiejś kosmicznej cenie oryginalnego twórcy. Nie ma innego wyjścia.

Projekt, cena, dodatki na kickstarterze nie były przemyślane pod względem rynku polskiego. Niestety.
misioooo
Been thanked: 3 times

Post autor: misioooo »

150 szt to jest mega malutki nakład... Gry się zwykle w Polsce od 500szt produkuje albo i 1tys+...
150 to wręcz tak mało, że nie łatwo znaleźć drukarnię, która się tego podejmie...
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Fegat pisze: Widzę, że i tu na forum i na fejsie bardzo bronisz tej ceny. Według mnie jesteś w błędzie i to sporym, a teraz dlaczego:

-kickstarter dotyczy sprzedaży detalicznej, naprawdę szczerzę w to wątpię, aby galakta "kupiła" ten produkt płacąc 100$ za sztukę.
Zresztą, pomiędzy dwoma firmami kiedy zamówienie jest na tak dużą skalę (99 tysi to 150+ sztuk bez problemu), glakta powinna dostać sporo niższą ceną, znając życie pewnie z 40-70 dolarów.
Tylko że to wcale nie jest duża skala, to jest tycia, tycia skala - przy 110 tysiącach, czy ilu tam, to jest poniżej 200 sztuk. Koszt wydruku takiej ilości jest na egzemplarz dużo wyższy niż przy 1000, który jest generalnie minimalnym nakładem do wydania gry w Polsce (a przy czeskich eksperymentach 500). Do tego koszt tłumaczenia, przygotowania graficznego etc rozkłada się na niewiele egzemplarzy. Wyżej pojawiały się informacje, że teraz ta gra kosztuje 200 dolarów - no i na to też należy patrzeć. Bo jeśli patrzymy na ceny historyczne to wiesz, ja kupiłem Battlestar Galactica za 99 złotych, więc równie dobrze mógłbym mówić, że teraz to przesada z cenami tej gry.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 106 times

Post autor: karawanken »

Ostatnio sprzedawałem Grunwald 1410 wydawnictw Dragon. Kupiony w 1992 roku cena na pudełku 11000 zl. Kurcze a ja sprzedałem za 20 zl :P wiec naprawdę proszę nie porównujmy cen kiedyś i dzisiaj.
Ludzie przecież nim wam nie każe kupować. Na fejsie Galakty napisali, że dają szanse wydania tej gry. To jest eksperyment czy polscy gracze są gotowi wydawać takle sumy na gry. Jak się nie uda to po prostu znaczy, ze rynek nie dojrzał i pewnie za 5 lat znowu spróbują.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Ja jestem rozdarty - z jednej strony fajnie jak się rzeczy ukazują, z drugiej - jeśli gracze są gotowi płacić grube pieniądze za Blood Rage, którego koszt jest napompowany jedynie przez figurki, to mnie to martwi. Bo to oznacza, że mając gotową grę suwak ceny można przesuwać coraz bardziej i bardziej w kierunku dużych kwot nie robiąc nic z warstwą zasad gry, a dodając jedynie detali do figurek. Blood Rage z figurkami z Chaosu? Brałbym od ręki za te 150 złotych. CW z figurkami jak z Chaosu? Pewnie ze 200zł by kosztowało - bo jednak jest tam trochę tych modeli. Takie duże do niczego nie są potrzebne, a nawet zasłaniają mapę.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są ludzie lubiący ładne figurki - ale do tej pory zajmowali się raczej bitewniakami. Nie mam też nic przeciwko ładnym figurkom w grach, ale dla mnie optymalny balans kosztów i wyglądu to taki własnie Chaos, Nexus Ops, generalnie wszystkie te gry, gdzie figurki są ładne i robią klimat, ale jednak nadal są symboliczną reprezentacją sił. A w takim CW figurki i gra to w zasadzie odrębne produkty są...

Omnibus

Post autor: Omnibus »

Cała dyskusja jest dla mnie trochu bez sensu. Stwierdzenie, że gra droga, to odkrycie Hameryki w konserwie. Kupujesz? Fajnie. Nie kupujesz? Nie kupuj, też fajnie. Prosta piłka.
z drugiej - jeśli gracze są gotowi płacić grube pieniądze za Blood Rage, którego koszt jest napompowany jedynie przez figurki, to mnie to martwi. Bo to oznacza, że mając gotową grę suwak ceny można przesuwać coraz bardziej i bardziej w kierunku dużych kwot nie robiąc nic z warstwą zasad gr
To znaczy co? Gra ma mieć progresywną cenę w zależności od ilości zasad? Czy ki diabeł?* Jak gra jest wyszlifowana, pobalansowana i działa, to reszta jest już kwestią wyłącznie komponentów. Stwórca stwierdza, że jest okej i nie ma już po co siedzieć nad mechaniką gry, bo jest gotowa.
Remedium dla wszystkich, którzy kupili by grę, ale nie podoba im się zawartość jej komponentów razem z ceną, jest jedno- nie kupuj, ogarnij zasady i zrób wersje PNP. Nic prostszego w dzisiejszych czasach.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są ludzie lubiący ładne figurki - ale do tej pory zajmowali się raczej bitewniakami.
Podziękuj GW, które zamordowało bitewniaki.
Już to gdzieś na BGG autor gry pisał, powtórzę w mocnym TL;DR. Na świecie istnieje spora grupa lovecraftowców, która chciała właśnie takich figurek dla Cthulhu, przez wiele lat. Sam taką osobą jestem i CW to był grom z jasnego nieba. Po prostu jest w community takie poczucie, że to jest dokładnie tak wielkie i tak fajne, jak powinno być. Jak widać, grupa ta okazała się na tyle duża, by stanowić rozsądny popyt na podobny produkt.
*W sumie ciekawy scenariusz. Smallworld chodziłby po max 5 dych, a Robcio po 500 złotych :D
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2146 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Omnibus pisze: Na świecie istnieje spora grupa lovecraftowców, która chciała właśnie takich figurek dla Cthulhu, przez wiele lat. Sam taką osobą jestem i CW to był grom z jasnego nieba.
A nie łatwiej było wydać grę w normalnej cenie, a dla tej sporej grupy lovecrafotowców zrobić osobne figurki do dokupienia na sztuki? W ten sposób lovecraftowcy mieliby swoje wielkie figurki, a inni gracze mogliby kupić grę w rozsądnej cenie bez płacenia za zbędne kilogramy plastiku.
Żeby nie było...lubię figurki w grach, ale nie lubię bezsensownej przesady.
Awatar użytkownika
kwiatosz
Kontakt:

Omnibus pisze:
z drugiej - jeśli gracze są gotowi płacić grube pieniądze za Blood Rage, którego koszt jest napompowany jedynie przez figurki, to mnie to martwi. Bo to oznacza, że mając gotową grę suwak ceny można przesuwać coraz bardziej i bardziej w kierunku dużych kwot nie robiąc nic z warstwą zasad gr
To znaczy co? Gra ma mieć progresywną cenę w zależności od ilości zasad? Czy ki diabeł?* Jak gra jest wyszlifowana, pobalansowana i działa, to reszta jest już kwestią wyłącznie komponentów. Stwórca stwierdza, że jest okej i nie ma już po co siedzieć nad mechaniką gry, bo jest gotowa.
Chodzi mi o to, że ilość komponentów w grze zwykle wzrasta wraz z jej skomplikowaniem, a z ilością elementów wzrasta cena - porównajmy Twilight Imperium 3, Eclipse, Warrior Knights i Blood Rage (którego jeszcze długo będę używał jako przykładu ;) ). Masz jakiś koszt wyprodukowania elementów, pakujesz ich do gry tyle, ile trzeba do przeprowadzenia rozgrywki. Te pierwsze trzy gry ciężej zrobić w mniejszym koszcie, bo tam wszystko się przydaje. Rozmiar kafelków jest uzasadniony (a według niektórych - zbyt mały) liczbą elementów, które się na nich umieszcza. W BR natomiast wzrost ceny nie poszedł za złożonością gry, a za jej wyglądem. A ja wolę gdy idzie jednak za złożonością, a użycie komponentów jest podyktowane mechaniką gry. No i klimatem - BR jest dość suchy i tego figurki nie zmieniają.

Morsereg
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Morsereg »

kwiatosz pisze:Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są ludzie lubiący ładne figurki - ale do tej pory zajmowali się raczej bitewniakami. Nie mam też nic przeciwko ładnym figurkom w grach, (...)
najgorsze jest to, ze te figurki sa kiepskiej jakosci. ladnie wygladaja jedynie z daleka.
Omnibus pisze:Podziękuj GW, które zamordowało bitewniaki.
po pierwsze, bitewniaki to nie tylko GW.
po drugie, nic nie zamordowalo.
Omnibus

Post autor: Omnibus »

Gambit pisze:
Omnibus pisze: Na świecie istnieje spora grupa lovecraftowców, która chciała właśnie takich figurek dla Cthulhu, przez wiele lat. Sam taką osobą jestem i CW to był grom z jasnego nieba.
A nie łatwiej było wydać grę w normalnej cenie, a dla tej sporej grupy lovecrafotowców zrobić osobne figurki do dokupienia na sztuki? W ten sposób lovecraftowcy mieliby swoje wielkie figurki, a inni gracze mogliby kupić grę w rozsądnej cenie bez płacenia za zbędne kilogramy plastiku.
Żeby nie było...lubię figurki w grach, ale nie lubię bezsensownej przesady.
Gdyby było łatwiej i opłacalniej, toby to rozwiązanie weszło w życie. Ale nie weszło i twórcy podtrzymują opinię, po długiej dyskusji, że nie ma sensu wydawać wersji z mniejszymi figurkami. Mimo iż gra sama w sobie jest na tyle dobra, by być jednym z lepszych area-controli wogóle. Praktyka mówi, że twórcy, gdy słyszą "A zróbcie tak dla tych i tak dla tamtych, by było do wyboru do koloru" niemalże sinieją ze strachu. więc coś jest na rzeczy.
Chodzi mi o to, że ilość komponentów w grze zwykle wzrasta wraz z jej skomplikowaniem, a z ilością elementów wzrasta cena - porównajmy Twilight Imperium 3, Eclipse, Warrior Knights i Blood Rage (którego jeszcze długo będę używał jako przykładu ;) ). Masz jakiś koszt wyprodukowania elementów, pakujesz ich do gry tyle, ile trzeba do przeprowadzenia rozgrywki. Te pierwsze trzy gry ciężej zrobić w mniejszym koszcie, bo tam wszystko się przydaje. Rozmiar kafelków jest uzasadniony (a według niektórych - zbyt mały) liczbą elementów, które się na nich umieszcza. W BR natomiast wzrost ceny nie poszedł za złożonością gry, a za jej wyglądem. A ja wolę gdy idzie jednak za złożonością, a użycie komponentów jest podyktowane mechaniką gry. No i klimatem - BR jest dość suchy i tego figurki nie zmieniają.
BR odebrałem dwa dni temu, po powrocie z wakacji, jeszcze nie grałem. Tylko myślę, że popełniasz fundamentalny błąd: porównujesz dwa gatunki gier: gargantuiczne strategie na minimum nockę, z dosyć prostym, combatowym euro. W tych pierwszych faktycznie ciężko bajerować mocniej, przy 5 bilionach decków kart, plansz, planszetek, żetonów, jednostek, pól mapy itede. Nie żebym coś do tych gier miał. Za wyjątkiem tego, że nigdy nie mam możliwości w nie zagrać :/
Z kolei BR nie ma tego wszystkiego, core gry jest łopatologiczny wręcz. Nie ma tu miejsca na to wszystko o czym piszesz i można było sobie pozwolić na "odrobinę" fantazji. Która zresztą zrobiła nielichą robotę przy budowaniu popularności gry. Niezależnie od suchych dyskusyj, że plastik jest zły, że żetony by się sprawdziły i tak dalej. I co więcej póki co, nie widzę powodu by był bardziej skomplikowany na polu zasad, bo ogólny trend, by tworzyć gry mechanicznie mało skomplikowane, a głębokie, mi po prostu odpowiada. Jedyna ma obawa w tym, że Loki będzie zbyt OP.
najgorsze jest to, ze te figurki sa kiepskiej jakosci. ladnie wygladaja jedynie z daleka.
Siostro! 500mg Klozapiny! Tempo! Tempo!
Poza nielicznymi skupiskami FoW, Warmachine'a i być może tego "Rzeczypospolita w ogniu" czy jak temu tam. W porównaniu do GW, to wciąż plankton.
po drugie, nic nie zamordowalo.
Nie no. Tylko de facto zlikwidowało jeden system, z drugiego zrobiło parodię, a z trzeciego scena to z grubsza "Kto przyniesie wincyj maszyn po 500 złotych na turniej". Teoretycznie wszystko ok.
A, no i są jeszcze te... no... "gry eksperckie" :D . To tak jakby komuś wpadło do głowy pomyśleć, że twórcy CW się zbyt szanują :D
ODPOWIEDZ