Gra na wyjazd dla 4 osób. Tajniacy?

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Wojtimen
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Gra na wyjazd dla 4 osób. Tajniacy?

Post autor: Wojtimen »

Cześć,
Poszukuję gry dla 4 osób do zabrania na wyjazd.
Zależy mi, żeby zasady nie były jakieś strasznie skomplikowane, aby łatwo nauczyć znajomych ;-) tematyka w zasadzie dowolna. Czas rozgrywki do okolo godziny.
Z mojej bliblioteczki tylko Red7 spełnia wymagania, a chciałbym mieć coś jeszcze w zanadrzu.
Zastanawiałem się nad Tajniakami. Czy ktoś może podzielić się jakąś opinią na ich temat?
Fojtu
Has thanked: 581 times
Been thanked: 1380 times

Re: Gra na wyjazd dla 4 osób. Tajniacy?

Post autor: Fojtu »

Tajniacy ogólnie to chyba top10 party games każdego kto w nich grał - szczególnie na początku gra jest super i jakiś czas się nie nudzi i można grać w opór (mi się zdarzało grać parę godzin ze znajomymi). Jedyny problem jaki widzę, to Tajniacy na 4 osoby są OK, ale znacznie przyjemniej gra się w 6 lub więcej osób, żeby zgadujących było przynajmniej 2 w drużynie.

Ogólnie jak na cenę na pewno warto Tajniaków w biblioteczce mieć, jeszcze nie spotkałem osoby, której ta gra by nie podeszła.

Ważne przy wyborze też jest jakiego typu to wyjazd - pod namiotem przy słabym świetle niektóre gry po prostu nie mają sensu.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1249 times
Been thanked: 2416 times

Post autor: warlock »

Wojtimen pisze:Cześć,
Poszukuję gry dla 4 osób do zabrania na wyjazd.
Zależy mi, żeby zasady nie były jakieś strasznie skomplikowane, aby łatwo nauczyć znajomych ;-) tematyka w zasadzie dowolna. Czas rozgrywki do okolo godziny.
Z mojej bliblioteczki tylko Red7 spełnia wymagania, a chciałbym mieć coś jeszcze w zanadrzu.
Zastanawiałem się nad Tajniakami. Czy ktoś może podzielić się jakąś opinią na ich temat?
http://kawanaplansze.blogspot.com/2016/ ... cja-9.html :wink: (w skrócie - Tajniacy są znakomici od 6+ osób, na czterech raczej nie przepadam).

Gra musi być mała gabarytowo? (zarówno w kwestii wielkości pudełka, jak i po rozłożeniu?) Czy jedynym kryterium jest w miarę krótki czas rozgrywki i prostota zasad ;)? W jakich warunkach w to będziecie grać? Stół, namiot, trawa :>?
Wojtimen

Gabaryty w kontekście pudełka nie są ograniczeniem.
Grana może być na stole, ewentualnie na kocu rozlozonym na trawie :-)
Tak, to w zasadzie jedyne kryteria :-)
Nesmeer

Post autor: Nesmeer »

Na 4osoby swietnie smiga cytadela, niezaleznie od warunkow da sie zagrac.
Za 10zl warto tez kupic klasyczny list milosny.
Co do tajniakow, to jak wyzej, wg mnie od 6+. Co prawda grywalem nawet opcje 2osobowe, ale raczej nie do tego ta gra jest stworzona. W swojej jednak cenie to pozycja must have na spotkania imprezowe
Awatar użytkownika
warlock

7 Cudów Świata jest świetne... partia trwa 45 minut niezależnie od liczby graczy, zasady są względnie proste (chociaż chwilkę się je tłumaczy, głownie za sprawą dość rozbudowanej ikonografii). No i gra potrafi wciągnąć tak, że gra się partię za partią ;).

Cytadela jest bardzo prostą grą, faktycznie świetną na wyjazd, ale chyba nigdy nie zamknąłem się w godzinie na 4 graczy ;). W mojej grupie ta gra zdecydowanie się przeciąga.
McAron
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Post autor: McAron »

Jak na wyjazd to proponuje Jungle Speed. Luźna gra imprezowa na szybkość i spostrzegawczość, do tego ładnie wydana i nie rujnuje budżetu 8) Zasady wytłumaczysz w 2 minuty i po partii każdy będzie chciał zagrać jeszcze raz :lol:
Wojtimen

Jungle speeda się boję, bo jedna z osób trochę odbiega refleksem i lubi gry w których może się chwilę zastanowić.
McAron
Has thanked: 4 times

Post autor: McAron »

Zobacz sobie jeszcze na Port Royal. Refleksu tu nie trzeba mieć żadnego :P Gra spokojnie się zmieści nawet i do kieszeni, bo to tylko karty 8)
Awatar użytkownika
Losiek
Has thanked: 355 times
Been thanked: 218 times

Post autor: Losiek »

Rzuć okiem na Fasolki i Sabotażystę - lekkie i proste.
Fojtu

Losiek pisze:Rzuć okiem na Fasolki i Sabotażystę - lekkie i proste.
Fasolki tak, sabotażysta na 4 osoby raczej nie porywa :)
niedzwiedzzz

Post autor: niedzwiedzzz »

według mnie Fasolki - troche nuda, Sabotażysta - bardzo nuda..
Tajniacy są super, na 4 osoby juz to fajnie wychodzi.
Również polecam List Miłosny, można tez wyprobowac Ewolucję
Awatar użytkownika
bukimi
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: bukimi »

Nie wiem czemu piszecie, że Tajniacy od 6 osób. 4 osoby to doskonały skład - 2 podpowiada, a 2 zgaduje. Oczywiście przy 6 osobach dochodzi jeszcze dyskutowanie i wzajemne zbijanie się z tropu, ale grałem w składach 4 i 6 osobowych i nie odczułem zbyt dużej różnicy.
Moim zdaniem możesz śmiało kupować Tajniaków dla 4 graczy. Musisz przy tym pamiętać, że 4 to jednak minimum i przy 2-3 nie pogracie.

List miłosny też dobra inwestycja jako lekki przerywnik na szybko. Godziny przy tym nie posiedzisz, ale po cięższym dniu lub przy piwku można śmiało wyciągnąć w każdym składzie 2-4 osób.

Obie gry bardzo przystępne cenowo i bardzo kompaktowe, szczególnie jak w "Tajniakach" przepakujesz zawartość w mniejsze pudełko.

Sabotażysta to minimum 5 osób przy stole, a fasolki, hmm, zdecydowanie nie porywają, żeby w to zagrać kilka razy raz za razem.
Moja kolekcja na BGG (stan posiadania, na sprzedaż, oceny i komentarze): >KLIK<
Polecam transakcje z: Karioka, Voronwe, Deninis, Razul, Chaaber, cyberowca, tiamat997, syfon, joanna_kozlowska6, ArniK, GaGacek
Moje gry solo na Excela (w kodzie VBA): >KLIK<
Awatar użytkownika
warlock

Oczywiście przy 6 osobach dochodzi jeszcze dyskutowanie
No i to jest dla mnie serce tej gry, bez dyskutowania z Tajniaków robi się "analityczna gra w ciszy". Jak ktoś to lubi to spoko, ja oczekuję od Tajniaków czegoś innego ;).

@bukimi, tak swoją drogą poczytałem trochę Twoje BGG :> - w Troyes nie liczy się szczęście. Praktycznie wcale ;).
Wojtimen

Ok,
spróbuję tajniaków na 4 osoby.
W sabotażystę grałem w 4 osoby i generalnie strasznie się zawiodłem. Sabotażyście nigdy nie udało się wygrać rundy.
Ewolucji, fasolek, Port Royal i listu miłosnego nie kojarzę. Sprawdzę w domu co i jak.

EDIT:
Ewolucja - niby nie wygląda źle, ale jakoś nie przemawia.
Fasolki - j.w.
List miłosny - tematyka trochę mnie odstrasza ;)
Port Royal - będzie poddany dalszej analizie.
Cytadela - wygląda fajnie, nasuwa się jedno pytanie, na które w internecie nie znalazłem odpowiedzi. Król jako pierwszy wybiera postać i prowadzi rozgrywkę. Czy to znaczy, że ma otwarte oczy (bo z tego co zrozumiałem, to pozostali gracze grają jak w mafii i "śpią poza swoją kolejką) i jako jedyny wie kto był kim?

Poszukiwania trwają dalej. Tajniaków pewnie kupię, bo mogą się przydać do grania w różnych składach, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić dwie gry ;)
Fojtu

Wojtimen pisze:Ok,
W sabotażystę grałem w 4 osoby i generalnie strasznie się zawiodłem. Sabotażyście nigdy nie udało się wygrać rundy.
Ewolucji, fasolek, Port Royal i listu miłosnego nie kojarzę. Sprawdzę w domu co i jak.

EDIT:
Fasolki - j.w.
Cytadela - wygląda fajnie, nasuwa się jedno pytanie, na które w internecie nie znalazłem odpowiedzi. Król jako pierwszy wybiera postać i prowadzi rozgrywkę. Czy to znaczy, że ma otwarte oczy (bo z tego co zrozumiałem, to pozostali gracze grają jak w mafii i "śpią poza swoją kolejką) i jako jedyny wie kto był kim?

Poszukiwania trwają dalej. Tajniaków pewnie kupię, bo mogą się przydać do grania w różnych składach, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić dwie gry ;)
List miłosny - tematykę można w zasadzie w dupę wsadzić ;), nikt na to przy piwie nie zwraca uwagi, ważne jest że szybkie i trochę śmieszne czasem. Jako przerywnik za swoją cenę jest super
Cytadela - król jako pierwszy wybiera, ale potem nie wiem kto jest kim, reszta wybiera z pozostałych kart. Król jedyne co wie to jakie karty są w grze (w każdej rundzie losowe karty nie grają)
Awatar użytkownika
bukimi
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: bukimi »

warlock pisze:
Oczywiście przy 6 osobach dochodzi jeszcze dyskutowanie
No i to jest dla mnie serce tej gry, bez dyskutowania z Tajniaków robi się "analityczna gra w ciszy". Jak ktoś to lubi to spoko, ja oczekuję od Tajniaków czegoś innego ;).

@bukimi, tak swoją drogą poczytałem trochę Twoje BGG :> - w Troyes nie liczy się szczęście. Praktycznie wcale ;).
To na pewno zależy od ekipy przy stole. U nas w 4 osoby zawsze jest głośno i wesoło. Drużyna przeciwna (szczególnie drugi zgadujący) próbuje namieszać podając swoje skojarzenia z podpowiedzią. Potem oczywiście długa rozkmina czemu wybrane słowo okazało się nietrafione 8)

PS. Do Troyes zasiadłem tylko raz (i to dawno). Z jakiegoś powodu gra mi bardzo nie podeszła - trochę z powodu koszmarnego wyglądu, trochę z powodu matematycznych kalkulacji nad kartami, a trochę z powodu właśnie zależności od tego co wypadnie na kostkach. Niby można manewrować na różne sposoby, ale czasem i tak czeka się na jakiś rezultat. Z tego samego powodu niezbyt mi podchodzą popularne "Zamki Burgundii". Zostałem eurosucharzystą, ale to dłuższy offtop :roll: W ogóle miło słyszeć, że ktoś przeczytał moje opinie :mrgreen:

Wojtimen pisze:Ok,

EDIT:
Fasolki - j.w.

Tematyką Listu miłosnego w ogóle się nie przejmuj, tak jak Ci radzi kolega wyżej. Po pierwsze można znaleźć wersje Print&Play w dowolnym uniwersum (Gwiezdne wojny, Gra o tron - kto co lubi). Tu przykłady: >KLIK<. Po drugie, to śmiechowa gra na szybko. Zapewniam, że nikt nie poświęca nawet 5 sekund na rozmyślanie o liście miłosnym jako takim, księżniczce, czy perypetiach postaci w grze :wink:

Sabotażysta działa ładnie w grupie 5+. Niestety też trzeba podejść pod odpowiednią ekipę. Najlepiej grać z kimś, kto jest nieprzewidywalny i w sumie sam nie wie jaką rolę w grze odgrywa :lol:
Moja kolekcja na BGG (stan posiadania, na sprzedaż, oceny i komentarze): >KLIK<
Polecam transakcje z: Karioka, Voronwe, Deninis, Razul, Chaaber, cyberowca, tiamat997, syfon, joanna_kozlowska6, ArniK, GaGacek
Moje gry solo na Excela (w kodzie VBA): >KLIK<
Wojtimen

W takim razie pochylę się nad Listem :-)
Pytanko odnośnie cytadeli - czy w instrukcji jest jakoś dobrze opisany mechanizm rozgrywania tury (przedstawienie rozwiazania dzięki któremu nikt nie wie, kto był kim), tak jak to jest w instrukcji do Avalona (manewr z kciukami)?
Fojtu

Wojtimen pisze:W takim razie pochylę się nad Listem :-)
Pytanko odnośnie cytadeli - czy w instrukcji jest jakoś dobrze opisany mechanizm rozgrywania tury (przedstawienie rozwiazania dzięki któremu nikt nie wie, kto był kim), tak jak to jest w instrukcji do Avalona (manewr z kciukami)?
Nie bardzo rozumiem pytania, w cytadeli turę po wybraniu już postaci (potajemnie) rozgrywa się po kolei zaczynając od 1 (każda karta ma swój numer w kolejności). Tak jak idzie kolejność kart tak gracze po kolei odkrywają swoją kartę i wykonują swoją turę, wciąż nie wiedząc co mają osoby po nim.

Czyli tura po wybraniu przykładowo idzie tak:
-Czy ktoś ma zabójcę (1)? Tak ->zabójca się odkrywa i robi swoją turę
-Czy ktoś ma złodzieja (2)? Nie ->idziemy dalej
-Czy ktoś ma magika (3)? Tak ->magik wykonuje swoją turę
Itd aż wszyscy zagrają, po czym na następną rundę postaci się zmieniają (po raz kolejny jest draft)
Wojtimen

Czyli turę rozgrywamy w "widno"? W trakcie tury dowiadujemy się kto był kim?
Fojtu

Wojtimen pisze:Czyli turę rozgrywamy w "widno"? W trakcie tury dowiadujemy się kto był kim?
Tak, po kolei dowiadujemy się kto wybrał jaką postać
misioooo

Post autor: misioooo »

Wojtimen pisze:Czyli turę rozgrywamy w "widno"? W trakcie tury dowiadujemy się kto był kim?
Tak, ale dowiadujemy się wg kolejności postaci (nuemerki na kartach). Zatem np taki Zabójca nr 1 kogoś atakuje - ale nie wie kogo :) etc.
Sprzedam / wymienięKeyflower+dodatki, Nemo's War, Alien Uprising, Hunt Unknown Quarry, inne
kmd7
Has thanked: 47 times
Been thanked: 40 times

Post autor: kmd7 »

Precyzując - Zabójca wie, jaką postać atakuje, tylko nie wie, czy dana postać jest w grze. Może się zdarzyć, że atakowana postać będzie wśród odrzuconych kart. Taki peszek :D.

Mogę polecić dwie gry. Pierwsza - Santiago. Niezbyt duże pudełko, sporo zabawy -jest licytacja, jest area control, kafelki i palmy :). Nieco złośliwości też się trafi. I niedroga - na i-szop.pl od ok. 55 zł z wysyłką.
Druga to "O mój zboże!". Mieści się w kieszeni, a daje mnóstwo frajdy. Prosta i szybka, czasami nawet za szybko się kończy. Polecam.
Fojtu

kmd7 pisze: Druga to "O mój zboże!". Mieści się w kieszeni, a daje mnóstwo frajdy. Prosta i szybka, czasami nawet za szybko się kończy. Polecam.
O mój zboże! niestety u mnie okazało się trochę niewypałem - ta gra to prawie czysty pasjans :? Poza tym zdarzają się osoby dla których ogarnięcie tych relatywnie prostych zasad stanowi spory problem :wink:
kmd7
Has thanked: 47 times
Been thanked: 40 times

Post autor: kmd7 »

Może i pasjans, ale tylko prawie. W przyjemnej oprawie i z modyfikacjami. Każdemu pasuje coś innego i bardzo dobrze. W każdym razie, moim zdaniem, warto spróbować. Na kilkunastominutową rozgrywkę jak znalazł.
ODPOWIEDZ