[POZNAŃ] Spotkania planszówkowe w Alibi Club

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Pjaj

Re: [POZNAŃ] Spotkania planszówkowe w Alibi Club

Post autor: Pjaj »

Zgadzam się ze squirrel i Prezesem. Wszystkie działania powinny być przemyślane, bo może się okazać, że doprowadzimy do sytuacji, która za bardzo się nam nie spodoba, a odwrotu już nie będzie.
Z tych względów jeżeli czas pozwoli, w poniedziałek zjawię się wcześniej.
Awatar użytkownika
demnogonis
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: demnogonis »

Popieram, moze uda byc mi sie wczesniej ;]

Czyzbyscie bali sie w naplywie nowych twarzy efektu kuli snieznej ?
w co możesz zagrać co tydzień w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.30; klub Alibi -Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora)):
Awatar użytkownika
hamanu
Been thanked: 1 time

Post autor: hamanu »

Zaczelo sie...
Z jednej strony to dobrze. Z wiadomych powodow. Nowi ludzie, popularyzacja, itd.

Z drugiej strony jednak, ze strony bardzo subiektywnej dodam, ja juz wyroslem z takich zorganizowanych akcji i nasze spotkania traktuje wybitnie towarzysko, jako okazje do robienia tego, co lubie, w towarzystwie ludzi ktorych lubie.
Nie jestem przeciwny nowym osobom, wrecz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko. Bardzo chetnie tlumacze gry nowym osobom a jeszcze chetniej z nimi gram (nie ma to jak latwa wygrana :twisted: ), ale szeroka akcja propagandowa to lekka przesada w naszym hobby. Tak jak squirrel pisala trzeba zachowac nad tym kontrole. I balgam was, kiedy ktos wpadnie na pomysl zeby wybierac prezesow, wiceprezesow i dyrektorow departamentow oraz wprowadzic skladki czlonkowskie wypijcie zimne piwko i zagrajcie rundke w Jungle Speed (mam nadzieje ze dzieki temu sie opamietacie).

Na spotkanie przyjde wczesniej, jesli praca pozwoli. Rezerwuje sobie role advocatus diaboli.
"Jutro to dziś, tyle że jutro."
S. Mrożek
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Pjaj pisze:Powiedz lepiej mst kiedy przyjeżdzasz do Poznania.
edrache pisze:to jak mst z Twoim przyjazdem? :D
Będziemy z żoną w Poznaniu w sobotę - od rana mamy sporo spraw do załatwienia ale do wczesnego popołudnia powinniśmy się ze wszystkim uporać i bardzo chcielibyśmy poznać (oczywiście podczas grania :) ) przynajmniej niektórych z poznańskich planszówkowiczów - da się coś zorganizować?
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
edrache

Post autor: edrache »

mst pisze:Będziemy z żoną w Poznaniu w sobotę - od rana mamy sporo spraw do załatwienia ale do wczesnego popołudnia powinniśmy się ze wszystkim uporać i bardzo chcielibyśmy poznać (oczywiście podczas grania :) ) przynajmniej niektórych z poznańskich planszówkowiczów - da się coś zorganizować?
No świetnie :) Niestety mam teraz sporo pracy i w sobotę miałem przesiedzieć przy komputerze, ale chętnie znajdę kilka krótkich godzin na spotkanie :) Nie wie ktoś (Squirrel?) czy moglibyśmy się spotkać w Alibi?
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

edrache pisze:Nie wie ktoś (Squirrel?) czy moglibyśmy się spotkać w Alibi?
O tak, zwiedzanie kultowej siedziby legendarnej Gramajdy byłoby niezapomnianym przeżyciem. :)
magazyn
Awatar użytkownika
hamanu

Post autor: hamanu »

Jestem wielce zaintrygowany tajemnicza postacia zwana mst, wiec sie wpraszam na spotkanie :) O ktorej godzinie?
"Jutro to dziś, tyle że jutro."
S. Mrożek
Awatar użytkownika
Squirrel

Post autor: Squirrel »

W sobote niestety mam Dzien Pamieci Podrecznika z Kardiologii oraz Analizy EKG i nie pojawie sie ani na sprzataniu ogrodka (a prace ogrodowe lubie, tymbardziej grilla :P ) ani na spotkaniu z mst i jego zona :(
Alibi w sobote jest otwarte od 16 (na stronie niby pisze ze od 10 ale to nie zawsze jest prawda), o 21 zaczyna sie impreza i dlatego od 20 robi sie wstep platny 5 zl i na wiekszosc/wszystkie stoliki jest rezerwacja, wczesniej (16-19/20) mozna normalnie przyjsc i posiedziec/pograc.
edrache

Demnogonis, może zrobisz sprzątanie ogrodu/grilla za tydzień? :)

mi 16:00 wstępnie pasuje (tzn. nie pasuje mi żadna godzina, ale cóż... nie codziennie zdarzają się takie sytuacje)
Awatar użytkownika
Pjaj

Ja oczywiście bardzo chętnie zapoznam czołowego sowizdrzała naszego forum a przy okazji miłośnika poznańskiego wątku i jego zapewne (bo jakże mogłoby być inaczej :wink: ) uroczą żonę. Jeżeli opcja Alibi w sobotę o 16 jest dostępna, to z chęcią się zjawię.

Czy nasz szanowny gość ma jakieś preferencje co do gier, w jakie chciałby zagrać?
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

Czyli jesteśmy umówieni jutro (sobota) w Alibi o 16.00 - super :D
Pjaj pisze:Czy nasz szanowny gość ma jakieś preferencje co do gier, w jakie chciałby zagrać?
Bardzo chętnie zagrałbym w Race for the Galaxy. Jeśli mielibyście ochotę na jakąś grę z moich zapasów to w moim podpisie jest do nich link. :)
magazyn
edrache

mst pisze:Bardzo chętnie zagrałbym w Race for the Galaxy. Jeśli mielibyście ochotę na jakąś grę z moich zapasów to w moim podpisie jest do nich link. :)
W takim razie ja chętnie zagram w Alchemika :)
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

Alchemik spakowany - ale ostrzegam, że prawie każdy komu pokazałem tę grę kupił swój egzemplarz. :wink:
magazyn
Awatar użytkownika
maluman
Kontakt:

Post autor: maluman »

Być może też się zjawię.
Przyniósłbym Romeo i Julię :lol:

m.
Jesteś z Poznania? Wstąp do NAS.
Gildia Poznańskich Graczy spotykających się w Alibi: www.gramajda.pl
edrache

mst pisze:Alchemik spakowany - ale ostrzegam, że prawie każdy komu pokazałem tę grę kupił swój egzemplarz. :wink:
:D jeszcze bardziej chcę w to zagrać
maluman pisze:Być może też się zjawię.
Przyniósłbym Romeo i Julię :lol:
m.
no to super... a było tak blisko... w takim razie, mst, zobaczymy się na Pionku ;)
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

No może jeszcze nie wszystko stracone - jeśli obiecam, że ja z żoną wcielimy się w Romea i Julię to mam promyk nadziei, że maluman zostawi swoich w domu. :wink:
magazyn
Awatar użytkownika
Don Simon
Moderator

Post autor: Don Simon »

mst pisze:Alchemik spakowany - ale ostrzegam, że prawie każdy komu pokazałem tę grę kupił swój egzemplarz. :wink:
Zlym osobom ja pokazywales ;-).
A na serio - po naszej rozgrywce srednia ocen wsrod graczy mysle, ze byla w okolicach 4/10.
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Awatar użytkownika
bazik
Been thanked: 7 times

Post autor: bazik »

wlasnie sie zastanawialem czy cos powiedziec... musze zagrac z mst w to na pionku, moze mi pokaze czemu ta gra zasluguje na wiecej niz 2/10
Awatar użytkownika
Pjaj

Początkowo się wahałem, ale bazik i Don Simon mnie przekonali. Muszę w to zagrać :wink:
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

bazik pisze:musze zagrac z mst w to na pionku, moze mi pokaze czemu ta gra zasluguje na wiecej niz 2/10
No to juz powinieneś podnieść ocenę z 2 na 3 bo zmieniłeś zdanie z "nie zagram już nigdy więcej" na "prawdopodobnie nie zagram już więcej jakkolwiek mogę dać się przekonać". :lol:
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2008, 11:18 przez mst, łącznie zmieniany 1 raz.
magazyn
Awatar użytkownika
bazik

zrobione, 3/10. w sumie 'extremely annoying to kiepski opis, bardziej pasuje 'extremely boring'...
Awatar użytkownika
mst
Kontakt:

hmm, chyba zgodzisz się, że Pionek to wydarzenie, okazja - a jeśli tak to zaplanowanie partyjki Alchemika na Pionku bez wątpienia podpada pod namówienie "on ocassion" - a jeśli tak to już powinna być na BGG czwóreczka. :lol:
magazyn
Awatar użytkownika
bazik

podoba mi sie twoj tok rozumowania :-D. zostaje 3, z tendencja spadkowa.
Awatar użytkownika
noowy
Has thanked: 78 times
Been thanked: 173 times

Post autor: noowy »

Dopiero dziś mam okazję napisać na forum i chciałem jeszcze wrócić do spotkania poniedziałkowego.

Byłem pierwszy raz (nie licząc "zerknięcia" przed świętami) i trochę się obawiałem, ponieważ nikogo nie znałem, a do wielce śmiałych i kontaktowych osób nie należę, ale okazało się, że nie było się czego bać. Stali bywalcy są mili i otwarci, pomagają nowym osobom, próbują wciągać je do gry i dzięki temu człowiek nie czuję się zbytnio zagubiony nawet jak nikogo nie zna, a do tego nie grał w życiu w zbyt wiele różnych gier.

Z nowych dla mnie tytułów zagrałem w Bang-a, który niestety niezbyt mi się nie spodobał, w Pentago, które jest fajne, mimo że nie przepadam za grami logicznymi, a także w końcu udało mi się zagrać w Puerto Rico i jestem zachwycony tą grą (żonie również się gra spodobała i w najbliższym czasie z pewnością ją nabędziemy).

Ogólnie mam bardzo pozytywne wrażenia i z czekam z niecierpliwością na kolejny poniedziałek.

Pozdrawiam

P.S. Czy często zdarzają się wypadki z piwem/sokami? Ostatnio widziałem nieszczęśliwy wypadek z zalaniem Ticket to Ride, a mnie samemu "udało się" zbić kufel :oops: przy wstawaniu po skończonej grze. Trzymanie picia na stole zaraz obok gier wydaję się trochę ryzykowne.
cannehal
Kontakt:

Post autor: cannehal »

W ostatni poniedziałek zagrałem w:

You're Bluffing! - nie udało nam się dokończyć tej gry (ostatnia gra przed zamknięciem pubu), ale w końcu zagrałem z prawidłowymi zasadami i gra okazała się rewelacyjna. Nie jest to gra, która ma wypełnić czas pomiędzy większymi grami, ale nie jest to też gra szczególnie ciężka czy skomplikowana. Ogólnie taki klimat nowojorskiej giełdy, ale w wykonaniu rolników. ;)

Kingsburg - Bardzo fajna gra. Myślałem, że będzie bardziej losowa, ale jednak okazało się, że nie jest. Kości w tej grze robią trochę za karty, które losujemy. Taka mechanika typu "hand management", nazwałbym to "rolled dice management" ;) No i dużo matematyki i sprawdzania kto ma jakie możliwości sum w kościach. No i za bardzo nie znałem ról i budynków, więc następnym razem mam nadzieję, że znowu rokter będzie drugi, ale tym razem za mną. :twisted:

Pitchcar Mini
- Świetna! Wspomnienie młodości i tras w piaskownicy itd. :) Chętnie potrenuję po raz kolejny w tę szybką grę. Pytanie egzystencjalne? Czy tor do pitchcar'a można nazwać planszą w rozumieniu "gra planszowa"? :)

---------
noowy: Co do piwa, soków i innych napoi - ja staram się odstawiać na parapet jak mogę lub trzymać w miarę bezpiecznym miejscu. Wszystko zależy od gry: czy dużo jest ruchu na stole czy nie (podczas Ligretto czy Prawo Dżungli nie polecam picia czegokolwiek), czy czujesz się pewnie i wiesz, że są małe szanse, że coś wylejesz czy może masz niesamowite "szczęście" do tego typu wypadków... Myślę, że najlepiej jakby każdy pilnował swojego trunku i będzie dobrze. Jeśli chodzi o częstość takich wypadków to musisz się zapytać malumana. ;)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ