T.I.M.E Stories (Peggy Chassenet, Manuel Rozoy)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
Re: T.I.M.E Stories
Mam prośbę: czy może dałoby się stworzyć osobny temat poświęcony scenariuszom TS? Wszelkie hinty, potencjalne błędy, zagwostki, etc. byłyby tam dyskutowane. Dla osób które jeszcze nie grały w niektóre scenariusze lub szukające informacji, opinii, dyskusji natury ogólnej przebijanie się przez ten temat jest z pewnością udręką.
Pytanie czy administracji będzie się chciało przerzucić kilka ostatnich stron do osobnego wątku?
Pytanie czy administracji będzie się chciało przerzucić kilka ostatnich stron do osobnego wątku?
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%
Sprzedam gry
Ponowię swoje pytanie bo chyba nie zostało zauważone a jakoś nie mogę dać wiary, że jeszcze nikt nie grał w Pariah Missouri z P&P wspieranego przez Rebela. Jak wrażenia. Ocena na BGG (3. jest adekwatna?
Każdy w końcu kiedyś zaczyna...
-
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 29 times
RunMan pisze:Szybkie pytanie - czy w podstawce zależne językowo są tylko talia Asylum i instrukcja, czy coś jeszcze?
Tylko jeden scenariusz jest w podstawce.
Tak, wiem. Napiszę inaczej - zastanawiam się nad kupnem gry, czy przy anglojęzycznym egzemplarzu + pożyczonej talii scenariusza Azyl w języku polskim / kupionych dodatkowych scenariuszach po polsku będę mógł grać z osobami nieznającymi angielskiego?wirusman pisze:Tylko jeden scenariusz jest w podstawce.RunMan pisze:Szybkie pytanie - czy w podstawce zależne językowo są tylko talia Asylum i instrukcja, czy coś jeszcze?
-
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 49 times
Szybka odpowiedź - tak.RunMan pisze:Tak, wiem. Napiszę inaczej - zastanawiam się nad kupnem gry, czy przy anglojęzycznym egzemplarzu + pożyczonej talii scenariusza Azyl w języku polskim / kupionych dodatkowych scenariuszach po polsku będę mógł grać z osobami nieznającymi angielskiego?
Dłuższa odpowiedź - mogę sprzedać angielski egzemplarz i pożyczyć polską talię scenariusza
Grałem w Pariah Missouri w składzie trzyosobowym (od razu mówię, że nie udało nam się przejść tego scenariusza) i mam następujące przemyślenia:Jabol pisze:Ponowię swoje pytanie bo chyba nie zostało zauważone a jakoś nie mogę dać wiary, że jeszcze nikt nie grał w Pariah Missouri z P&P wspieranego przez Rebela. Jak wrażenia. Ocena na BGG (3. jest adekwatna?
- wykonaliśmy dwa pełne "przebiegi", wszystkie lokacje zwiedzone i... nic - nie mamy pojęcia jak ruszyć dalej (wszystkie tropy, które sprawdziliśmy, okazały się ślepymi uliczkami),
- gra w trzy osoby nie jest w tym scenariuszu promowana ponieważ jest tu cała masa pól wymagająca konkretnego nosiciela (a jest ich w sumie czwórka) co sprawia, że przy niepełnym składzie nie ma szans na dokładne przeszukanie obszarów w jednym przebiegu,
- historia się nie klei i nie zachęca do kolejnych prób a ścieżka do sukcesu wydaje się być wyjątkowo wąska i trudna do znalezienia (to oczywiście nasze, subiektywne odczucia),
- być może przeoczyliśmy jakiś ważny element a później byłoby już górki...
Spoiler:
- Bea
- Been thanked: 6 times
Jeśli jest ciężko, to raczej na plus. Ale jeśli scenariusz jest zepsuty, czyli istnieje jakiś ślepy zaułek, to gorzej...jamers pisze:Grałem w Pariah Missouri w składzie trzyosobowym (od razu mówię, że nie udało nam się przejść tego scenariusza) i mam następujące przemyślenia:Jabol pisze:Ponowię swoje pytanie bo chyba nie zostało zauważone a jakoś nie mogę dać wiary, że jeszcze nikt nie grał w Pariah Missouri z P&P wspieranego przez Rebela. Jak wrażenia. Ocena na BGG (3. jest adekwatna?
- wykonaliśmy dwa pełne "przebiegi", wszystkie lokacje zwiedzone i... nic - nie mamy pojęcia jak ruszyć dalej (wszystkie tropy, które sprawdziliśmy, okazały się ślepymi uliczkami),
- gra w trzy osoby nie jest w tym scenariuszu promowana ponieważ jest tu cała masa pól wymagająca konkretnego nosiciela (a jest ich w sumie czwórka) co sprawia, że przy niepełnym składzie nie ma szans na dokładne przeszukanie obszarów w jednym przebiegu,
- historia się nie klei i nie zachęca do kolejnych prób a ścieżka do sukcesu wydaje się być wyjątkowo wąska i trudna do znalezienia (to oczywiście nasze, subiektywne odczucia),
- być może przeoczyliśmy jakiś ważny element a później byłoby już górki...Podsumowując: dla mnie to jednak poniżej tych 3.8Spoiler:
Hmm, właśnie zauważyłam, że jak się cytuje teks ze spoilerami, to one się w trybie edycji otwierają, trzeba uważać!
- Bea
kaimada pisze:Między innymi krótki komentarz do scenariusza Proroctwo Smoków. W przyszłości pewnie też recenzja, ale tutaj tak na gorąco wrzucam.
Zapraszam!
Spoiler:
- kaimada
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 132 times
- Bea
Spoilery do Proroctwa smoków. Nie zaglądać przed całkowitym ukończeniem!
Stwierdzam że Proroctwo smoków to jak do tej pory najlepszy scenariusz dla mnie!
kaimada pisze:Polo15 pisze:Bea pisze:Spoiler:Spoiler:Spoiler:
Spoiler:
Popieram!DarkSide pisze:Mam prośbę: czy może dałoby się stworzyć osobny temat poświęcony scenariuszom TS? Wszelkie hinty, potencjalne błędy, zagwostki, etc. byłyby tam dyskutowane. Dla osób które jeszcze nie grały w niektóre scenariusze lub szukające informacji, opinii, dyskusji natury ogólnej przebijanie się przez ten temat jest z pewnością udręką.
- prz22
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Po sesji piątkowej w najnowszy scenariusz mój ranking wygląda następująco:
1. The Prophecy Of Dragons
2. Asylum
3. Marcy Case
4. Expedition Endurance
5. Under The mask
Zupełnie bezspoilerowo - w naszym odczuciu nowy scenariusz ma bardzo dobry klimat i świeżość, zdecydowanie gorzej jednak z fabułą
Gra wciąż dostarcza doznań jedynych w swoim rodzaju, jednak pewną obniżkę formy czuć
Ale wierzę w następne scenariusze;) i już nie mogę się doczekać Lumen Fidei!
1. The Prophecy Of Dragons
2. Asylum
3. Marcy Case
4. Expedition Endurance
5. Under The mask
Zupełnie bezspoilerowo - w naszym odczuciu nowy scenariusz ma bardzo dobry klimat i świeżość, zdecydowanie gorzej jednak z fabułą
Gra wciąż dostarcza doznań jedynych w swoim rodzaju, jednak pewną obniżkę formy czuć
Ale wierzę w następne scenariusze;) i już nie mogę się doczekać Lumen Fidei!
Coraz mocniej wkręcam się w świat gier planszowych, ale od zawsze i na zawsze największą pasją pozostanie muzyka;)
- Veridiana
- Administrator
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 77 times
- Kontakt:
Wydaje mi się to bezcelowe. Taki osobny wątek i tak musiałby być pełen spoilerów, gdyż szukając informacji o jednym scenariuszu, nie chcemy przecież sunąć wzrokiem po szczegółach innych historii.Bea pisze:Popieram!DarkSide pisze:Mam prośbę: czy może dałoby się stworzyć osobny temat poświęcony scenariuszom TS? Wszelkie hinty, potencjalne błędy, zagwostki, etc. byłyby tam dyskutowane. Dla osób które jeszcze nie grały w niektóre scenariusze lub szukające informacji, opinii, dyskusji natury ogólnej przebijanie się przez ten temat jest z pewnością udręką.
Po drugie, wszystkie scenariusze omawiane byłyby w jednym wątku (jeszcze więcej wątków o jednej grze to już byłaby przesada), więc praktycznie szukałoby się postów o jednym scenariuszu dokładnie tak samo jak teraz = w gąszczu innych postów.
Po trzecie, wydzielenie postów z wątku liczącego 45 stron to katorżnicza praca, a w związku z powyższym nie widzę jej sensu.
- DarkSide
- Has thanked: 596 times
- Been thanked: 247 times
1. Wystarczy przed spojlerowanym fragmentem wstawić tytuł scenariusza. Każdy wpis dotyczyłby jednego scenariusza.Veridiana pisze: Wydaje mi się to bezcelowe. Taki osobny wątek i tak musiałby być pełen spoilerów, gdyż szukając informacji o jednym scenariuszu, nie chcemy przecież sunąć wzrokiem po szczegółach innych historii.
Po drugie, wszystkie scenariusze omawiane byłyby w jednym wątku (jeszcze więcej wątków o jednej grze to już byłaby przesada), więc praktycznie szukałoby się postów o jednym scenariuszu dokładnie tak samo jak teraz = w gąszczu innych postów.
Po trzecie, wydzielenie postów z wątku liczącego 45 stron to katorżnicza praca, a w związku z powyższym nie widzę jej sensu.
2. Przez wydzielony wątek przebijalyby się tylko osoby zainteresowane tym, a nie wszyscy. Podobnie jak wątki pomocowe.
3. W potoku tematów od czapy, jakie się pojawiają co jakiś czas, akurat ten jeden miałby dosyć mocną argumentację co do zasadności swego istnienia.
4. Nie chodzi o 45 stron, a raptem kilka z ostatnich 2 miesięcy gdy zjawisko to przybralo na sile, z uwagi na polskie wydanie.
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Sprzedam gry
- REBEL.pl
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 740 times
- Kontakt:
Zapowiedziane kolejne dodatki do T.I.M.E Stories!
Więcej informacji w wątku wydawniczym Rebela:
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 24#p900424
Zapraszamy
Więcej informacji w wątku wydawniczym Rebela:
http://www.gry-planszowe.pl/forum/viewt ... 24#p900424
Zapraszamy
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
- Bary
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 47 times
- Kontakt:
Dwa nowe dodatki w tym roku w normalnym druku? No i super, biorę! Szkoda trochę, że Endurance nie wyjdzie już jakoś na wakacje, ale pewnie tak się bardziej opłaca.
Mój blog na ZnadPlanszy
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
Recenzja Cooper Island na ZnadPlanszy
Kupię dodatek Hobbit: Na Progu do WP LCG!
- Bea
Ekspedycja Endurance coś mi pachnie Cthulhu i przywodzi na myśl Góry Szaleństwa Lovecrafta. Ale pewnie się mylę.
- Deem
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 319 times
Bea pisze:Ekspedycja Endurance coś mi pachnie Cthulhu i przywodzi na myśl Góry Szaleństwa Lovecrafta. Ale pewnie się mylę.
Spoiler:
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
- Deem
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 319 times
I jak wrażenia? Jakieś ciekawe mechanizmy, zagadki, postacie, pomysły fabularne? (wystarczy, że skiniesz głową, bez szczegółów )rattkin pisze:Ja już grałem, ale nie powiem, kto się myli
Porównałbyś ją, do którejś z poprzednich części?
Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
- donmakaron
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 646 times
Pyknęliśmy wczoraj Expedition Endurance.
Scenariusz wydaje się dość prosty, nie znajdziecie tam zbytnio łamigłówek i zagadek, sprawia też wrażenie, ale chyba trochę mylne, dość krótkiego scenariusza. Pomimo to bardzo nam się podobał - ma dużo mechanicznych myków, które rewelacyjnie wpisują się w klimat, gra wychodzi poza scenariusz, a historia - o ile dość prosta - jest ciekawie przedstawiona z punktu widzenia mechaniki.
E:E ciekawie podchodzi też do rozwiązania problemu powtarzania w kółko tych samych lokacji, na co narzekało dużo osób. Nasza grupa w tym scenariuszu nie postawiła nogi dwa razy w tej samej lokacji! Przez to scenariusz wydawał się trochę krótki (chociaż mieliśmy trochę farta i dzięki temu zaoszczędziliśmy sobie sporo czasu), ale intensywny, a całość i tak zajęła nam przeszło trzy godziny. Część historii pozostaje za to dla nas zagadką - nie sprawdziliśmy w trakcie gry wszystkiego, co było do sprawdzenia.
Dalej już małe spoilery, dla tych co grali:
Scenariusz wydaje się dość prosty, nie znajdziecie tam zbytnio łamigłówek i zagadek, sprawia też wrażenie, ale chyba trochę mylne, dość krótkiego scenariusza. Pomimo to bardzo nam się podobał - ma dużo mechanicznych myków, które rewelacyjnie wpisują się w klimat, gra wychodzi poza scenariusz, a historia - o ile dość prosta - jest ciekawie przedstawiona z punktu widzenia mechaniki.
E:E ciekawie podchodzi też do rozwiązania problemu powtarzania w kółko tych samych lokacji, na co narzekało dużo osób. Nasza grupa w tym scenariuszu nie postawiła nogi dwa razy w tej samej lokacji! Przez to scenariusz wydawał się trochę krótki (chociaż mieliśmy trochę farta i dzięki temu zaoszczędziliśmy sobie sporo czasu), ale intensywny, a całość i tak zajęła nam przeszło trzy godziny. Część historii pozostaje za to dla nas zagadką - nie sprawdziliśmy w trakcie gry wszystkiego, co było do sprawdzenia.
Dalej już małe spoilery, dla tych co grali:
Spoiler:
- Veridiana
- Administrator
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 77 times
- Kontakt:
Pariah Missouri zakończone w 3. skoku. To na razie nasz najlepszy wynik
Drukowaliśmy w lokalnej drukarni i oprócz lekko przesuniętego przycięcia, jakość bardzo dobra. Wręcz superowa.
Wrażenia z przygody też jak najbardziej pozytywne! Tylko ilustracje średnie, w tym opis z kart A mało przystaje do wyglądu lokacji.
Zauważyliśmy tylko jeden mały błąd logiczny, na samym końcu scenariusza:
Drukowaliśmy w lokalnej drukarni i oprócz lekko przesuniętego przycięcia, jakość bardzo dobra. Wręcz superowa.
Wrażenia z przygody też jak najbardziej pozytywne! Tylko ilustracje średnie, w tym opis z kart A mało przystaje do wyglądu lokacji.
Zauważyliśmy tylko jeden mały błąd logiczny, na samym końcu scenariusza:
Spoiler: