Star Realms (Robert Dougherty, Darwin Kastle)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Star Realms
Tylko że tam nie ma co tłumaczyć, ale ok skoro wydadzą trzeba się cieszyć. Pytanie co z dodatkami ?
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- mikeyoski
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 173 times
- Kontakt:
Gra JEST zależna językowo i nie każdy chce/lubi/zna angielski na kartach, nawet jeśli jest tak prosty i w zasadzie po kilku rozgrywkach w ogole nie zwraca się uwagi na tekst. Poza tym polskie wydanie przeważnie oznacza niższą cenę. A może przy okazji udałoby się podnieść jakość kart albo i zmienić kretyński sposób liczenia punktów obrażeń. Cthulhu Realms ma to zdecydowanie lepiej rozwiązane. Mocno zatem trzymam kciuki a wydawnictwo
Tapnięte z espiątki
Tapnięte z espiątki
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 931 times
FWIW, są już "oficjalne" nowe karty do mierzenia Authority, w których wyraźnie "zapożyczono" design od jednego z użytkowników BGG - https://boardgamegeekstore.com/products ... core-cards. Oryginał tu - https://boardgamegeek.com/filepage/1128 ... king-cards
- mikeyoski
- Kontakt:
Tak czy inaczej w Cthulhu Realms zrobiono to lepiej. Lepiej korzystać z jakiejś apki niż rozwiązania w grze
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
A jak to jest rozwiązane w Cthulu Realms?mikeyoski pisze:Tak czy inaczej w Cthulhu Realms zrobiono to lepiej. Lepiej korzystać z jakiejś apki niż rozwiązania w grze
- mikeyoski
- Kontakt:
Prosto do bólu. Plansza (czy raczej planszunia) z punktami i znacznik każdego z graczy sobie wędruje sobie po tejże planszy
Tapnięte z espiątki
Tapnięte z espiątki
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
To faktycznie brzmi to lepiej.mikeyoski pisze:Prosto do bólu. Plansza (czy raczej planszunia) z punktami i znacznik każdego z graczy sobie wędruje sobie po tejże planszy
Tapnięte z espiątki
Pytanie do osób, które grają: czy kolejność kupowania dodatków ma znaczenie? Lepiej podstawka czy Colony Wars?
Ja mam podstawke i jesli chce więcej to sięgam po wersję cyfrowa. Colony Wars jest samodzielnym dodatkiem, na początek podstawka jest polecana chociaż to bardzo lekka gra więc kto jak się czuje.
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Colony wars ma więcej mało intuicyjnie działających kart. Lepiej zacząć od podstawki wg mnie, ale nic się nie stanie jeżeli pierwsze będzie Colony Wars. Małe dodatki to już w ogóle wolna amerykanka.
Czyli te małe dodatki w formie boosterków można dodawać dowolnie? Rozumiem, że nie wymagają instrukcji?zakwas pisze:Colony wars ma więcej mało intuicyjnie działających kart. Lepiej zacząć od podstawki wg mnie, ale nic się nie stanie jeżeli pierwsze będzie Colony Wars. Małe dodatki to już w ogóle wolna amerykanka.
Idź w podstawke nie będziesz żałował, to lekka i szybka gra i te 50 zł zwraca się w cudzysłowie raz dwa. Jak będzie apetyt na więcej to masz dodatki albo Cthulu albo Hero Realms. Na pewno warto. Ja z żoną gram seria 5-7 partii i nie nudzi to zbytnio
- zakwas
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Nie. Działanie kart z boosterków jest na kartach. Jedyne co bym odradzał i czego sam nie dokładam z automatu to eventy. Potrafią popsuć grę, która i tak często polega na farcie w dociągu. Dwa dobre eventy, a czasem jedne dla przeciwnika, zwłaszcza na początku rozgrywki i pozamiatane.Daquan pisze:Czyli te małe dodatki w formie boosterków można dodawać dowolnie? Rozumiem, że nie wymagają instrukcji?zakwas pisze:Colony wars ma więcej mało intuicyjnie działających kart. Lepiej zacząć od podstawki wg mnie, ale nic się nie stanie jeżeli pierwsze będzie Colony Wars. Małe dodatki to już w ogóle wolna amerykanka.
- mauserem
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 169 times
- Kontakt:
Solo?!parasite pisze:jak wyglada granie w SR solo? ktos probowal, jakie wrazenia? potrzebny jest do tego dodatek gambit, tak?
najlepiej chyba tylko na aplikacji przeciw komputerowej AI
jakoś te warianty które się pojawiają na BGG nie powalają elegancją i są po prostu siłowe
Ty pewnie wspominasz o takim wariancie klik
bardzo prosty mechanizm - w każdej rundzie gra zrzuca kartę z "trade row" - w momencie pojawienia się kart zgodnej (w tym przypadku bestia nemezis) - dostajesz tyle obrażeń ile już kart jest na tym stosie odrzuconych. I tyle... nuda panie...
- rattkin
- Has thanked: 382 times
- Been thanked: 931 times
Grałem parę razy przeciw Nemesis i piratom, solo i we dwie osoby. Było całkiem sympatycznie i niezbyt łatwo. Na upartego można, ale są lepsze gry do tego.
Na upartego, to mozna sped,ic przy tym max 3_4 gry nuda! Nie polecam!rattkin pisze:Grałem parę razy przeciw Nemesis i piratom, solo i we dwie osoby. Było całkiem sympatycznie i niezbyt łatwo. Na upartego można, ale są lepsze gry do tego.
- gafik
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 119 times
Ja do podstawki dodałem tylko Bases&Battleships oraz Fleets&Fortreses. Gra się super. Bez udziwnień i więcej dobrego.
BTW Ciekawe czy PL wydanie będzie tłumaczyło tylko działanie kart i flav czy nazwy kart również?
BTW Ciekawe czy PL wydanie będzie tłumaczyło tylko działanie kart i flav czy nazwy kart również?
- Jiloo
- Has thanked: 577 times
- Been thanked: 493 times
- Kontakt:
A jest jakieś potwierdzone info o polskiej wersji?gafik pisze:(...)Ciekawe czy PL wydanie będzie tłumaczyło tylko działanie kart i flav czy nazwy kart również?
Tapnięte | keep-disco-evil
Czy tych "paru przekonanych" ma może informacje, czy sprzedaż będzie od razu sklepowa czy szykuje się kampania na wspieram.to? Jakiś czas temu trafiłem na wideorecenzję na GambitTV i zapowiedź polskiej wersji brzmiała tak trochę crowdfundingowo, co oznacza również rychłe wydanie dodatkówmikeyoski pisze:Paru ludzi jest o tym przekonanych. Jednakże bez żadnych szczegółów
Przymierzam się od jakiegoś czasu do zakupu (ograłem wersję w app) i zastanawiam się czy poczekać jeszcze trochę. Boję się jednak wersji PL (może przesadnie), bo ta w wersji angielskiej ma jednak swój klimat. No, ale nie gram przecież sam
I na koniec taki trochę OT - czy polecilibyście Star Realms, np. w wersji Colony Wars (podstawkę mocno ograłem), czy może Hero Realms? O HR naczytałem się, że jest zdecydowanie szybsze i brak w niej bardziej wyeksponowanej fazy budowy ręki (szybko można dojść do mocnych kart i wykończyć rywala, co jednak w SR nie zdarza się często).
- kaimada
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 132 times
Totalnie nie polecam Hero Realms. Star Realms jest dla mnie dużo lepsze. HR jest po prostu za szybkie.
A z tego co słyszałem SR ma zostać wydane po polsku w ramach wspieram.to
Dzięki za szybką odpowiedź! W takim układzie przetrzymam jeszcze trochę, poczekam na kampanię i przyjrzę się tłumaczeniukaimada pisze:Totalnie nie polecam Hero Realms. Star Realms jest dla mnie dużo lepsze. HR jest po prostu za szybkie.
Co do HR to Twoja opinia jest kolejną, która zniechęca do zakupu. W odpowiednim wątku na forum pojawia się wypowiedź, że Character Packi - mimo, że diametralnie zmieniają grę - to i tak nie ratują rozgrywki, a do tego są mocno niezbalansowane (np. walka Fighter vs. Wizard). Widać to już na pierwszy rzut oka przeglądając karty nawet z podstawki. Bardzo szkoda, bo graficznie gra wygląda naprawdę świetnie i klimatycznie. Ale jeśli po kilku raptem turach gracz jest w stanie zadać do kilkudziesięciu punktów DMG przeciwnikowi to wysiadam... Narazie więc HR odpuszczę i poczekam na wersję app do ostatecznego przetestowania
-
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 45 times
Bardzo głęboka diagnozakaimada pisze:Totalnie nie polecam Hero Realms. Star Realms jest dla mnie dużo lepsze. HR jest po prostu za szybkie.
Szybkość rozgrywki to jedyny argument ? Jeśli tak to przepraszam. Ile trwa jedna partia w Star Realms w porownaniu do Hero Realms ?
Chętnie bym podyskutował, ale nie wiem czy pisać o Hero Realms w temacie o Star Realms.
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Fancy but Functional - 10%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Fancy but Functional - 10%
-
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 96 times
A ja wprost przeciwnie. HR to dla mnie odkrycie ostatnich dni. Klimatyczna, proste zasady, szybka rozgrywka, po której występuje silny syndrom kolejnej partii. Bardzo dobre ilustracje, nie mam wrażenia suchości i pewnej jednak abstrakcyjności kart (jak w Dominionie). Polecam.kaimada pisze:Totalnie nie polecam Hero Realms. Star Realms jest dla mnie dużo lepsze. HR jest po prostu za szybkie.
W SR nie grałem i nie oceniam HR w jej kontekście.