Ja myślałem o finale na imprezie typu Monopoly Warsaw Open (o ile coś takiego w tym roku się odbędzie). Ale obawiam się, że część osób z tego forum będzie temu przeciwneFinał na jakimś dużym ogólnopolskim konwencie.
Mistrzostwa Polski w Grach Planszowych !!
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 16 times
Re: Mistrzostwa Polski w Grach Planszowych !!
przez przypadek natknąłem się na ten wątek
i nie mogę się nadziwić, że inicjatywa umarła.
To może spróbuję ją reaktywować
tym bardziej, że:
a) zbliża się jesień i będzie więcej czasu, żeby sobie usiąść przed kompem
b) na takim BSW gier mamy sporo więcej, niż to było
Widzę to tak:
1. udział jest dobrowolny, celem jest dobra zabawa i radość z grania
2. nazywamy to "Puchar Nataniela w grach towarzyskich - bardziej lub mniej losowych" (od ksywy pierwszego pomysłodawcy)
3. gramy na BSW lub innym serwerze, gdzie możliwe jest granie on-line
4. wybieramy kilka gierek - do wymyślenia ile dokładnie i jakie
5. w każdą z gierek robimy niezależny turniej i przyznajemy punkty za kilka pierwszych miejsc (np. jak w F1). Dzięki temu, jak ktoś jakiejś gry nie zna, nie lubi itp. to wcale nie traci szans na dalsze współuczestnictwo.
6. Kto by miał w sumie najwięcej punktów zdobyłby Puchar (jak wypali to mogę ufundować wygrawerowany Kufel do piwa lub coś w ten deseń)
7. myślę, że zasady turnieju dla każdej z gry mogą być różne. Ale ogólnie wyglądałoby to tak, że każdy dostałby rozpiskę (czy to na tydzień, gdyby rozgrywki były prowadzone pucharowo czy też na cała grę gdybyśmy grali coś w rodzaju ligi) z kim i w co ma zagrać i zainteresowani gracze by się już sami mailowo dogadywali. Wiem od kumpla, że tak są prowadzone rozgrywki między innymi w Panzer Generala i daje się to zrobić (ba nawet pykają mecze międzypaństwowe). Kwestia tylko chęci.
co o tym myślicie?
i nie mogę się nadziwić, że inicjatywa umarła.
To może spróbuję ją reaktywować

tym bardziej, że:
a) zbliża się jesień i będzie więcej czasu, żeby sobie usiąść przed kompem
b) na takim BSW gier mamy sporo więcej, niż to było
Widzę to tak:
1. udział jest dobrowolny, celem jest dobra zabawa i radość z grania
2. nazywamy to "Puchar Nataniela w grach towarzyskich - bardziej lub mniej losowych" (od ksywy pierwszego pomysłodawcy)
3. gramy na BSW lub innym serwerze, gdzie możliwe jest granie on-line
4. wybieramy kilka gierek - do wymyślenia ile dokładnie i jakie
5. w każdą z gierek robimy niezależny turniej i przyznajemy punkty za kilka pierwszych miejsc (np. jak w F1). Dzięki temu, jak ktoś jakiejś gry nie zna, nie lubi itp. to wcale nie traci szans na dalsze współuczestnictwo.
6. Kto by miał w sumie najwięcej punktów zdobyłby Puchar (jak wypali to mogę ufundować wygrawerowany Kufel do piwa lub coś w ten deseń)
7. myślę, że zasady turnieju dla każdej z gry mogą być różne. Ale ogólnie wyglądałoby to tak, że każdy dostałby rozpiskę (czy to na tydzień, gdyby rozgrywki były prowadzone pucharowo czy też na cała grę gdybyśmy grali coś w rodzaju ligi) z kim i w co ma zagrać i zainteresowani gracze by się już sami mailowo dogadywali. Wiem od kumpla, że tak są prowadzone rozgrywki między innymi w Panzer Generala i daje się to zrobić (ba nawet pykają mecze międzypaństwowe). Kwestia tylko chęci.
co o tym myślicie?
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Fajnie by bylo to jeszcze polaczyc z EuropeMasters - czyli mistrzostwami w planszowkach na Essen
Ekipe wygrywajaca z Polski moglaby pojechac tam na finaly...
Ale szara rzeczywistosc jest taka, ze nie wiem czy ktos bedzie mial ochote i czas zajac sie organizacja 

= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Historia wątku każe wątpić w powodzenie projektu, ale właściwie - czemu nie spróbować...
Ja jestem jak najbardziej za, acz jako wierny czytelnik dodatków sportowych apelowałbym o stworzenie mini-stronki internetowej z tabelami i terminarzem. Na bsw na pierwszy rzut oka do mistrzostw spokojnie moglyby wejsc: Caylus, Ingenious, Osadnicy, Stone Age, Thurn und Taxis...
Jakby już zebrała się jakaś liczba chętnych, mogę pokusić się o stworzenie systemu punktacji. Jak ludzie sobie poradzili z pięciobojem nowoczesnym, to i my planszówki powinniśmy okiełznać
Ja jestem jak najbardziej za, acz jako wierny czytelnik dodatków sportowych apelowałbym o stworzenie mini-stronki internetowej z tabelami i terminarzem. Na bsw na pierwszy rzut oka do mistrzostw spokojnie moglyby wejsc: Caylus, Ingenious, Osadnicy, Stone Age, Thurn und Taxis...
Jakby już zebrała się jakaś liczba chętnych, mogę pokusić się o stworzenie systemu punktacji. Jak ludzie sobie poradzili z pięciobojem nowoczesnym, to i my planszówki powinniśmy okiełznać

- bazik
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 7 times
o rrrrrrany ale ten bazik sie tu udzielal. i po co? 
dzisiejszy bazik jest duzo bardziej pelny luzu. organizowac nie bede, co najwyzej mniej czy bardziej moglbym pomoc, ale jakby to bylo np w niedziele na pionkach, albo na mazurkonie, albo w warszawie, to pewnie w jakas gre bym zagral. pewnie KF/agricola/aos bardziej niz carcassonne, ale tez nie kazdy ma talent do kazdej gry przeciez...

dzisiejszy bazik jest duzo bardziej pelny luzu. organizowac nie bede, co najwyzej mniej czy bardziej moglbym pomoc, ale jakby to bylo np w niedziele na pionkach, albo na mazurkonie, albo w warszawie, to pewnie w jakas gre bym zagral. pewnie KF/agricola/aos bardziej niz carcassonne, ale tez nie kazdy ma talent do kazdej gry przeciez...
Brass, bazik, Brass
Ale podoba mi sie pomysl do realizacji na Mazurkonie. Zreszta za rok najpewniej bedzie tam turniej Maneouver, sadzac po zainteresowaniu. Nawet podejme sie jego organizacji - Wargamer na pewno jakies nagrody zafunduje 

"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
-
w tym roku to praktycznie niemożliwe - chociażby ze względu na to, że już mamy sierpieńFajnie by bylo to jeszcze polaczyc z EuropeMasters - czyli mistrzostwami w planszowkach na Essen

zresztą tak sobie myślę, że proponowany towarzyski turniej by net a EuropeMasters, to nieco inne tematy.
Ale oczywiście, z ciekawości spojrzałem, jakie gry będą w tym roku i .... są ciekawe:
Amyitis;
W roku smoka;
Neuland - tego przyznaję nie kojarzę zupełnie, zaraz sobie poczytam

Sestimesti.
Sklep Dragonus z checia ufunduje jakas nagrode dla najlepszego/najlepszych. Wielkosc/wysokosc nagrody zalezy od ilosci uczestnikow. Mysle, ze jakos sie dogadamy z Organizatorami : )
Niestety, na organizacje nie mam czasu : (
Moglbym rowniez przeznaczyc kawalek serwera na stronke, niestety, tylko ja mialbym mozliwosc jej edytowania. Jedyny plus jest taki, ze prawie codziennie siedze przy kompie od 7 do 24, wiec wielkich poslizgow w aktualizowaniu strony by nie bylo.
Moglbym rowniez przeznaczyc kawalek serwera na stronke, niestety, tylko ja mialbym mozliwosc jej edytowania. Jedyny plus jest taki, ze prawie codziennie siedze przy kompie od 7 do 24, wiec wielkich poslizgow w aktualizowaniu strony by nie bylo.
Ja niestety tez nie mam czasu, tym niemniej mysle, ze sama organizacja wiele nie zajmie i nie bedzie wiele czasu kosztowac. Sprawe mozna podpiac pod impreze typu Pionek, ustalic kilka gier jako kategorie i system grania. Odpada problem "nie mam czasu" itp.Rathi pisze:Sklep Dragonus z checia ufunduje jakas nagrode dla najlepszego/najlepszych. Wielkosc/wysokosc nagrody zalezy od ilosci uczestnikow. Mysle, ze jakos sie dogadamy z Organizatorami : )
Nie musi sie to przeciez nazywac Mistrzostwa, a skoro sponsorzy sami sie znajduja... Szkoda by bylo takiej okazji...
I jeszcze tylko moje zdanie a propos grania przez siec. Gram w planszowki dlatego, ze wystarczy iz w pracy siedze przed komputerem;)
-
właśnie mija 2 tygodnie od kiedy zgłosiłem swoją propozycję,
zgłoszeniami na turniej on-line mnie nie zasypaliście ;-(
a szkoda, bo nawet znalazł się sponsor, zanim zaczęliśmy go szukać
)))
myślę, że możemy uznać temat za zamknięty.
(bo są z miejscowości położonej z dala od "centrów planszówkowego grania" czy też mają małe dziecko ograniczające możliwość grania popołudniami)
zresztą doświadczenie mówi, że partia na BSW trwa zdecydowanie krócej niż w na zwykłym stole (chociażby dlatego, że maszyna liczy punkty), więc te kilkanaście partii, jakie każdy z uczestników musiałby rozegrać przez jesień - zimę nie byłoby to dużym obciążeniem.
zgłoszeniami na turniej on-line mnie nie zasypaliście ;-(
a szkoda, bo nawet znalazł się sponsor, zanim zaczęliśmy go szukać

myślę, że możemy uznać temat za zamknięty.
ja też zdecydowanie wolę granie w realu, ale zakładam, że jest sporo osób, które z różnych powodów mają ograniczone możliwości uczestnictwa w graniuI jeszcze tylko moje zdanie a propos grania przez siec. Gram w planszowki dlatego, ze wystarczy iz w pracy siedze przed komputerem;)
(bo są z miejscowości położonej z dala od "centrów planszówkowego grania" czy też mają małe dziecko ograniczające możliwość grania popołudniami)
zresztą doświadczenie mówi, że partia na BSW trwa zdecydowanie krócej niż w na zwykłym stole (chociażby dlatego, że maszyna liczy punkty), więc te kilkanaście partii, jakie każdy z uczestników musiałby rozegrać przez jesień - zimę nie byłoby to dużym obciążeniem.
- bazik
- Been thanked: 7 times
jednym slowem zaproponowales bsw bo zakladales ze ilus osobom tak bedzie latwiej. odzew zerowy, za to sa glosy ze glowny problem w pomysle to wlasnie ze napisales bsw (mozesz mnie dodac do tej listy). zamiast sie poddawac moze lepiej usunac drazliwe slowo 

Popieram bazika. Jakby turniej miał się odbyć w realu, to wziąłbym w nim udział. Mogę nawet chcieć byś sędzią.
Nawet jesli bylby w Krakowie? A w Szczecinie?draco pisze:Jakby turniej miał się odbyć w realu, to wziąłbym w nim udział.
Jeśli turniej odbywałby się podczas jakiegoś dużego konwentu w stylu Pionek, to tak.Rathi pisze:Nawet jesli bylby w Krakowie? A w Szczecinie?draco pisze:Jakby turniej miał się odbyć w realu, to wziąłbym w nim udział.
Poza tym sędziom zwykle wypłaca się delegację, pokrywającą koszty dojazdu, noclegu, wyżywienia i drobnych przyjemności. 

Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- Geko
- Been thanked: 4 times
Jak wiadomo, Draco dociera wszędzie, dokąd tylko kursuje Ogólnoświatowa Linia Przewozów Samochodowych Autostop.Rathi pisze:Nawet jesli bylby w Krakowie? A w Szczecinie?draco pisze:Jakby turniej miał się odbyć w realu, to wziąłbym w nim udział.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.