CUDowne ikonki (antyfantastyczna przygoda)

Masz pomysł na grę planszową? Chciałbyś go kiedyś zrealizować? Chcesz się nim podzielić albo pomóc w realizacji jakiegoś pomysłu? Do dzieła!
Awatar użytkownika
Mucha

Re: CUDowne ikonki Boardgame

Post autor: Mucha »

Jagmin chciałbyś żebym ci napisał coś w stylu wstępu do gry?
Jestem nowy w świecie planszówkowym.
Moja przygoda zaczęła się od TMiMa a teraz mam:
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
-Talisman Magia i Miecz Podziemia
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Post autor: Jagmin »

Jak bardzo chcesz. Liczyłem co prawda raczej na kolejne pomysły dotyczące budowy planszy.
Awatar użytkownika
Mucha

Co do planszy też coś podrzucę ale na razie to:
W mrocznej krainie o nazwie (twój wybór) zalęgło się zło. Na dotychczas spokojnych traktach, zaroiło się od bandytów i potworów. Tajemniczy (opcjonalnie, bożek, król, królowa, szlachcic, mag itp.) zlecił dzielnym śmiałkom, podróżnikom przemierzającym krainy, trzy zadania. Obiecał wielką nagrodę. Bohaterowie wyruszyli w świat.

Czy staniesz z nimi, jako dzielny śmiałek przemierzając krainy?

Czy jako sługa (egoista :D) zła wypełnisz zadania dla własnej korzyści?

To właśnie jest (nazwa gry)! Niesamowita gra z modułową planszą! Gra posiada cykl dnia i nocy, (różne nowości związane z grą). Stań jako jeden z (przyjmijmy 15) bohaterów do walki ze złem... lub dobrem !
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

To nie wstęp a blurb (krótkie streszczenie lub rekomendacja). Poza tym nie podkreśliłeś aluzji innych gier przygodowych i antyfantasy. Tekst o trzech zadaniach dawanych od kogoś wyższego wydaje się trochę zbyt patetyczny. Zlecenia można otrzymać nawet od chłopa ze wsi. Chodzi by jakoś to dowcipnie zaprezentować, że to nie takie zwykle fantasy.
Awatar użytkownika
Mucha

Wiem ale to tylko surowa wersja będę dokonywał poprawek kosmetycznych i stosował się do waszych rad.
Więc co proponujesz poprawić? dopisać?
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Na razie nic, za mało konkretów i cech charakterystycznych by pisać blurb. Jak będę miał koncepcję planszy poprawie instrukcje i przygotuję okrojoną wersje testową. Innymi słowy PLANSZAAA!!!
Awatar użytkownika
Mucha

Mówisz PLANSZAA. Pomyślimy. Napisz dokładnie wszystko co masz o planszy i czego nie wiesz.
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Mam to, co do tej pory można było przeczytać i zobaczyć. Mogę wypisać poniżej przyjęte (trochę na wyrost) założenia dotyczące planszy.
  • - Plansza powinna składać się z modułów.
  • - Każdy moduł powinien mieć ten sam rozmiar.
  • - Moduł powinien być na tyle duży by zmieściła się na nim karta (rozmiar American Standard 56x87 mm, ale może być mniejsza).
  • - Moduł powinien zawierać kilka pól (od 1 do np. 3), po których będą przemieszczały się postacie.
Chyba to tyle jeżeli chodzi o wstępne wymagania. Oczywiście do tego dochodzą różne oznaczenia, ale to już moja broszka.
Awatar użytkownika
Mucha

Kart nie ma sensu zmniejszać. Co do pomysłu z wejściami hmm niekoniecznie. Skoro masz pomysły na tylu kupców, trenerów itp.
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

To w takim razie pytanie z mojej strony. Jak zorganizować ruch na module planszy by było wiadomo, na które pole stajemy najpierw a, z którego idziemy dalej? Może cyfry jak na przykładzie?
Awatar użytkownika
Mucha

A może dowolność? Żeby ruch nie był wymuszony. Albo jak w MiMie (na kartach przygód) takie właśnie małe numerki przy danych polach.
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Dowolność spowoduje, że gracze nie będą wiedzieli jak się poruszać. Z którego pola, na które stanąć. Numerki proponowałem, wtedy poruszamy się od pola z numerem 1 w górę.

Jest jeszcze jedna opcja, o której praktycznie zapomniałem. Niestety w toku minitestów, ktoś ją odrzucił. Mianowicie mój pomysł opierał się na żetonach Ruchu o calowej średnicy. Zamiast po prostu je wydawać układało się je na planszy jeden obok drugiego, tworząc w ten sposób ścieżkę po której poruszała się postać. Zaraz to zademonstruję:

Obrazek
Awatar użytkownika
Mucha

Już lepsza jest opcja taka:
Różne postacie mają różne ilości pkt. ruchu po danych polach. Dajmy na to wojownik ma 4 pkt. ruchu i może przejść 4 pola na karcie, a np. kuglarz ma 1 pkt. ruchu i może wybrać tylko 1 obszar na który stanie ale za to w wiosce albo mieście rzuca kością 4, 5, 6 występ udany, kasa do mieszka, 1, 2, 3 występ nieudany, dostałeś pomidorem w twarz :D
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Coś w te tony planowałem z tym, że na początku wybierasz sobie postać z jakimiś podstawowymi zdolnościami, jak na przykładowym arkuszu i rozdajesz żetony pomiędzy cechy, w tym Ruchu. Czytałeś chyba instrukcję?

Zmianie ulegnie kolejność działań w kolejce. Dzięki uprzejmości poooq zaimplementuje jego system ABC z lekkimi modyfikacjami. Tak więc w czasie swojej kolejki postać może:

1. Odnowienie - odwrócenie użytych kart i niektórych żetonów. Możliwe, że tylko podczas wybranej, preferowanej przez postać Pory.
2. Ruch - wydanie żetonów Ruchu na przemieszczenie się po planszy. W jaki sposób jeszcze nie wiem bo to próbujemy ustalić.
3. Atak - zaatakowanie spotkanej postaci lub walka z przeciwnikiem reprezentowanym przez kartę.
4. Badanie - wykonanie innych instrukcji związanych z obszarem lub polem, które zajmuje postać, w tym handel i wyciąganie nowych kart.
5. Czynność - wykonanie pozostałych czynności, takich jak użycie posiadanych kart.

Niektóre karty będą zawierały prawdopodobnie literkę oznaczającą, w którym momencie kolejki można jej użyć. Np. broń, którą można użyć by zdobyć dodatkową ikonę Ciała podczas Ataku, czy transport, który daje ikonę Ruchu podczas Ruchu (a to niespodzianka). Dzięki temu nie powinno być nieporozumień przy obliczaniu "siły" w odpowiednich momentach kolejki.

Ostatecznie skłaniam się do pomysłu na planszę sprzed paru postów, czyli kwadratowe moduły z miejscem na kartę i 1-3 ponumerowanymi polami. Ktoś jest przeciw i ma lepszy pomysł?
Awatar użytkownika
Mucha

Pomysł jest dobry ale co do kolejności działań musisz zamienić 3 z 4 bo najpierw karta potem ew. walka z bestią.
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Nic nie muszę zmieniać. Najpierw atakują cię już istniejący wrogowie, potem dopiero ci nowo poznani. Bardziej obrazowo wygląda to, mniej więcej, tak: wchodzisz na jakiś obszar, atakują cię błąkające się po nim stwory, dopiero po ich odparciu masz czas wejść głębiej i odkryć ewentualnie nowych przeciwników. Nie ma czegoś takiego, że nagle szarżuje na ciebie horda różnorodnych potworów, no chyba, że za nimi płonie las a ty stoisz na drodze ewakuacji. ;)

Muszę zmienić trochę nazwy bo ABC straciło sens. Poza tym, nie ma tu dowolności w wyborze poszczególnych etapów. Muszą być wypełnione wszystkie. Atak zmienił bym na Spotkanie. Czyli najpierw mamy spotkania z obecnymi na planszy istotami a dopiero potem Badamy a raczej Przeszukujemy obszar, na którym się znajdujemy. Na koniec zostają nam pozostałe Czynności nie związane z poprzednimi etapami kolejki. Nie wiem czy nie przerzucić większości czarów i talentów na ten ostatni etap. Oczywiście będą zarówno czary jak i talenty działające w innych fazach, ale domyślnie to na końcu kolejki byłby czas na odpalenie efektów. Uniknąłbym w ten sposób linczu za nie wytłumaczenie, kiedy użyć niektórych kart. Prosta zasada: "jak nie wiesz, kiedy użyć karty, to używasz jej na samym końcu".

Mam rozumieć, że kwestia planszy jest zakończona i akceptujecie podjęte przeze mnie decyzje?
Awatar użytkownika
Mucha

Akceptujemy podjęte przez Ciebie decyzje :D
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

To wspaniale obywatelu. Teraz tylko nanieść poprawki na instrukcję i za rok prototyp będzie gotowy. :)

Czy mi się wydawało, czy ktoś chciał instrukcję a teraz się nie odzywa? Mowa o paru postach wcześniej.
Awatar użytkownika
Mucha

Kto chciał, ten obejrzał. Zdawaj raport z postępów w tworzeniu :)
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
watman

Post autor: watman »

Jagmin pisze:Czy mi się wydawało, czy ktoś chciał instrukcję a teraz się nie odzywa? Mowa o paru postach wcześniej.
chcial, obejrzal, ma troche za duzo roboty w robocie ;]
Sepelite me facie versa in terram, osculetur me mortuum mundus in culum... | In omnia pericula tasta testicula
BGG | Piwo i Planszówki Blog | Fanpage na FB
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Dobrze, że przynajmniej się odezwał. Poczekam na opinię. I tak na razie nie mam nowych pomysłów więc zajmę się żmudnym poprawianiem instrukcji i dodawaniem nowych reguł. Trzymajcie kciuki. Szkoda, że Kraina Czterech Koron 4 nie wypaliła.
Awatar użytkownika
poooq
Has thanked: 167 times
Been thanked: 75 times

Post autor: poooq »

Jagmin pisze:(...) zajmę się żmudnym poprawianiem instrukcji i dodawaniem nowych reguł.
Szkoda czasu na instrukcję na tym etapie: jeśli projekt będzie się rozwijał to właśnie instrukcja będzie jego najczęściej zmienianym elementem, zostaw ją sobie na sam koniec, jako podsumowanie prac. Teraz lepiej byłoby złożyć wszystkie dotychczasowe pomysły w prototyp: brystol, kredki, paint... Proponuje cztery postaci, każda oparta na jednej cesze głównej oraz fragment demoplanszy do rozegrania kilku tur.
Po co piać, gdy można grać?
Spoiler:
Awatar użytkownika
Mucha

pooqu ma rację jak zrobisz "demo model" i postacie podeślij koniecznie fotki
-Osadnicy z Catanu
-Monopoly Świat
-Talisman Magia i Miecz
Awatar użytkownika
Jagmin
Kontakt:

Ja wolę pracować wirtualnie więc takie demo jak już powstanie w formie elektronicznej do druku. W domu nie mam raczej entuzjastów planszówek więc sobie nie pogram. Może Wy za to będziecie mieli ochotę. Dlatego chcę poprawić instrukcję.
Awatar użytkownika
watman

Post autor: watman »

Jagmin pisze:Nie mam. Do prototypu brakuje mi właśnie najważniejszego, czyli planszy oraz pomysłów na same kary.
same plytki planszy na szybko machnalbym mniej-wiecej takie jak w zalaczniku. trzy kwadraty po prawej to pola, po ktorych wedrowalyby postaci. cyfry na nich oznaczaja ilosc punktow ruchu ktore nalezy wydac na przejscie po danym polu (gorna cyfra), ilosc kart ciagnietych na danym polu (dolna cyfra) oraz ewentualnie inne zdarzenia (symbole pod kreska)... trojkaty na bokach to kierunki z ktorych mozna na dane pole wejsc, lub z niego wyjsc. taki uklad pozwolilby na pewnego rodzaju zwiekszenie planszy przy zachowaniu ilosci plytek - np przy zestawie 25 plytek w Twojej wersji mamy mape 5x5, a w mojej plytki ukladamy 3x8 (jedna zbedna/do dolozenia gdziekolwiek/pole startowe/cokolwiek) a w wyniku tego plansza ma 9x8 terytoriow...

bonusowe symbole oznaczalyby np. wspomnianych trenerow/kramy/cokolwiek jeszcze tam planujesz...

czesc plytki na ktorej ma lezec karta wielkoscia jest przystosowana do pojedynczej karty, wiec dociagniecie kilku kart wymagaloby ustalenia jakiegos priorytetu rozwiazywania zdarzen - numerki z priorytetem smierdza MiMem, wiec moze po prostu ukladamy je 'first in last out'? (przyklad: wojak wchodzi na terytorium nakazujace dociagniecie trzech kart; pierwsza z gory jest karta z goblinem, kladziemy ja na polu kart; drugi jest skarb, ktory przykrywa goblina, a trzeci np. zlodziejaszek, ktory zakrywa skarb. teraz rozpatrujemy karty od gory, czyli najpierw rozprawiamy sie ze zlodziejaszkiem albo ten podpieprza nam ciezko zarobione łupy; nastepnie otwieramy skrzynie ze skarbem, a jeszcze pozniej walczymy z gobasem). mozna dolozyc regule, ze nie mozna zejsc z terenu jesli sa na nim jeszcze jakies karty...
Sepelite me facie versa in terram, osculetur me mortuum mundus in culum... | In omnia pericula tasta testicula
BGG | Piwo i Planszówki Blog | Fanpage na FB
ODPOWIEDZ