Osadnicy: Narodziny Imperium - pytania i wątpliwości
- meshuggah717
Re: Osadnicy: Narodziny Imperium
Jeśli buduję nową lokację, to punkty doliczam od razu i na koniec gry dodaje do tego co zostało mi na stole (w sensie lokacje), czy tylko na koniec zliczam punkty z lokacji? Wydaje mi się, że tak nie jest, ale w pierwszej rozgrywce nie wykręciłem nawet 50 pkt. a w temacie o grze niektórzy podają jakieś kosmiczne wyniki punktowe, więc stąd moje wątpliwości 

-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 4 times
Punkty zliczasz na bieżąco z wyjątkiem punktow za zbudowane lokacje które doliczasz na koniec.
Kosmicznymi wynikami się nie przejmuj 50 pkt. to normalna zdrowa ilość na początek
Kosmicznymi wynikami się nie przejmuj 50 pkt. to normalna zdrowa ilość na początek

- kdsz
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 304 times
Pierwszy punkt rozdziału "Zasady ogólne" na stronie 10 instrukcji jest nieprecyzyjny i na siłę można go interpretować jak meshuggah717. Ale rozumiem, że jest to błędna interpretacja?
"Dobra oraz ikony w grze" str. 3
"Punkt zwycięstwa"
(...)Każda Lokacja posiada swoją wartość w PZ sprawdzaną na końcu gry.(...)
I faktycznie można byłoby błędnie tamten punkt interpretować gdyby nie stał w sprzeczności z powyższym i gdybyśmy założyli że powstaną niegdyś karty, które nie mają wartości punktowej.
"Punkt zwycięstwa"
(...)Każda Lokacja posiada swoją wartość w PZ sprawdzaną na końcu gry.(...)
I faktycznie można byłoby błędnie tamten punkt interpretować gdyby nie stał w sprzeczności z powyższym i gdybyśmy założyli że powstaną niegdyś karty, które nie mają wartości punktowej.
Szybkie pytanie do frakcji Japończyków: czy Lokacji Frakcyjnej może pilnować zarówno Samuraj, jak i Żeton Obrony? Instrukcja chyba tego nie zabrania.
Japończycy: gdy przeciwnik splądruje ich frakcyjną lokacje nie jest ona zamieniana w fundament tylko odrzucana. Czy gracz kierujący Japończykami otrzymuje 1 drewno?
Otrzymanie jednego drewna jest częścią "Zamiany lokacji w Fundament", więc nie otrzymuje drewna.Vognar pisze:Japończycy: gdy przeciwnik splądruje ich frakcyjną lokacje nie jest ona zamieniana w fundament tylko odrzucana. Czy gracz kierujący Japończykami otrzymuje 1 drewno?
- Ciuniek
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 422 times
Pytania odnośnie paru kart.
Świątyna Ra - "Akcja: Wybierz lokację przeciwnika i oznacz ją żetonem Egiptu. Do końca rundy lokacja jest traktowana jak twoja własna."
Co się dzieje, jeśli nie mam już dostępnych żetonów Egiptu? (Sytuacja taka może nastąpić jeśli na stole mam Świątynię Ra i 2x Królewski basen) Przejmuję budynek i zaznaczam to w inny sposób, czy nie mogę wykonać tej akcji?
Szlak Handowy - "Akcja: Wydaj 1 żywność aby wybrać lokację frakcyjną przeciwnika i Podpisz z nią Umowę. Dobierz kartę z japońskiej talii i umieść ją zakryta pod lokacją przeciwnika, aby zaznaczyć umowę"
Co się dzieje, jeśli nie mam kart w talii, bo wszystkie leżą już na stole albo są na ręce? Podpisuję umowę i zaznaczam ją w inny sposób, czy nie mogę podpisać umowy?
Świątynia Buddy - "Produkcja: Dobierz 2 karty japońskie. Zachowaj jedną wybraną, a drugą wtasuj z powrotem do talii."
Co się dzieje jeśli:
1) W talii mam tylko jedną kartę, ale mam stos kart odrzuconych.
2) W talii mam tylko jedną kartę i nie mam stosu kart odrzuconych.
Świątyna Ra - "Akcja: Wybierz lokację przeciwnika i oznacz ją żetonem Egiptu. Do końca rundy lokacja jest traktowana jak twoja własna."
Co się dzieje, jeśli nie mam już dostępnych żetonów Egiptu? (Sytuacja taka może nastąpić jeśli na stole mam Świątynię Ra i 2x Królewski basen) Przejmuję budynek i zaznaczam to w inny sposób, czy nie mogę wykonać tej akcji?
Szlak Handowy - "Akcja: Wydaj 1 żywność aby wybrać lokację frakcyjną przeciwnika i Podpisz z nią Umowę. Dobierz kartę z japońskiej talii i umieść ją zakryta pod lokacją przeciwnika, aby zaznaczyć umowę"
Co się dzieje, jeśli nie mam kart w talii, bo wszystkie leżą już na stole albo są na ręce? Podpisuję umowę i zaznaczam ją w inny sposób, czy nie mogę podpisać umowy?
Świątynia Buddy - "Produkcja: Dobierz 2 karty japońskie. Zachowaj jedną wybraną, a drugą wtasuj z powrotem do talii."
Co się dzieje jeśli:
1) W talii mam tylko jedną kartę, ale mam stos kart odrzuconych.
2) W talii mam tylko jedną kartę i nie mam stosu kart odrzuconych.
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
To są pytania praktyczne, czy teoretyczne? Udaje Wam się wyczyścić talię frakcyjną??? 

- Ciuniek
Praktyczne. Wczoraj w trzyosobowej partii Japończykami zabrakło mi kart na początku fazy akcji piątej rundy.
- romeck
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Ale to jednak skrajna sytuacja i w wielu grach o podobnych mechanizmach może się przytrafić. Myślę, że nie na wszystko znajdziesz odpowiedź.Ciuniek pisze:Praktyczne. Wczoraj w trzyosobowej partii Japończykami zabrakło mi kart na początku fazy akcji piątej rundy.
Jak masz stos kart odrzuconych, to przetasuj i leć od nowa. A jak nie masz... to trudno, peszek, handluj z tym.

Co do innych Twoich pytań - użyj czegokolwiek do oznaczenia - zapałki, kartki papieru, jakiegoś znacznika, albo przyjmij zasadę, że jak już czegoś zabraknie, to nie można już więcej.
W każdym razie widzę, że jedziesz po bandzie.

Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
- Ciuniek
Wiem, ale nie miałem stosu kart odrzuconych, bo wszystkie karty leżały już na stole ;pzioombel pisze:W instrukcji jest napisane , że karty odrzucone przetasowuje się i tworzy nowy stos.
No widzisz, proponujesz tutaj dwa diametralnie różne rozwiązania.romeck pisze:Co do innych Twoich pytań - użyj czegokolwiek do oznaczenia - zapałki, kartki papieru, jakiegoś znacznika, albo przyjmij zasadę, że jak już czegoś zabraknie, to nie można już więcej.

I tak, mnie również wydaje mi się, ze to sytuacja zupełnie skrajna (to już standard, że akurat mnie takie rzeczy się przytrafiają) i nie na wszystko znalazłem odpowiedź w instrukcji. I właśnie dlatego zapytuję licząc na to, że ktoś z Portalu obserwuje ten wątek. Ewentualnie mogę też napisać bezpośrednio do nich, co też jest jakimś pomysłem.

To wcale nie takie trudne i chyba nie rzadkie ( skoro mi tez sie udało )wyczyścić talie frakcyjna szczególnie grając Japończykami. W końcu umowy zawierasz właśnie z taką kartą, a i umowy z przeciwnikiem zawierasz kartą frakcyjną.
Piszesz ze w instrukcji nigdzie nie jest napisane ze liczba żetonów jest lub nie jest ograniczona. Nieprawda. Na str 3 w ramce jest napisane " surowce, robotnicy i ŻETONY nie są ograniczone liczba elementów w pudełku" . A żeton świątyni ra to właśnie żeton. Oczywiście mozna sie upierać ze to twierdzenie dotyczy nieograniczonosci dóbr a żeton ra do takich nie należy. Ale surowce nie sa żetonami i sa oddzielnie wymienione
- Ciuniek
Okej, w takim razie problem świątyni jest już rozwiązany i nie mam więcej pytań.
Czytając "żetony" wizualizowałem sobie miecze, tarcze i monety, ale faktycznie żeton Egiptu tez można pod to podciągnąć. Teraz pozostaje tylko problem kończącej się talii kart.

- romeck
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Celowo, byś mógł sam wybrać.Ciuniek pisze: No widzisz, proponujesz tutaj dwa diametralnie różne rozwiązania.

I ja zapamiętałem z instrukcji, że znaczniki są nieskończone. Ale właśnie - czy tylko dobra, czy znaczniki Egiptu też? Tu znów chyba trzeba się na coś umówić i przyjąć jakąś wersję.Ciuniek pisze: W instrukcji nigdzie nie jest napisane, że liczba elementów (tu chodzi mi o znaczniki Egiptu) jest ograniczona, ale nie pisze też, że nie jest ograniczona.
Znając Cię, to jakoś w ogóle mnie to nie dziwi.Ciuniek pisze: I tak, mnie również wydaje mi się, ze to sytuacja zupełnie skrajna (to już standard, że akurat mnie takie rzeczy się przytrafiają)

No właśnie ktoś mógłby zasugerować Ignacemu, żeby się odfochał i znów zaczął odwiedzać Forum. Trzewik - potrzebujemy Cię!Ciuniek pisze: I właśnie dlatego zapytuję licząc na to, że ktoś z Portalu obserwuje ten wątek.

Właśnie czytasz kompletnie bezużyteczne zdanie.
- Kondzio167
- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 57 times
Kiedyś było powiedziane, że jeżeli w instrukcji nie ma czegoś z góry zabronionego/narzuconego to przyjmuje się wersje, że jest to dozwolone czyli: możesz podpisywać umowy w dalszym ciągu nie mając kart frakcyjnych oznaczając to w jakiś sposób.
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Jeśli nie masz już kart frakcyjnych w decku i nie masz discardu kart frakcyjnych, z których można by zrobić nowy deck, to nei możesz używać akcji Szlaku Handlowego. Trzewik odpowiedział na to na BGG.
To akurat jest napisane dość wyraźnie nie karcie szlak handlowy. "Dobierz kartę z JAPOŃSKIEJ talii..."skoro nie masz talii to nie dobierasz i akcji nie wykonujesz. Jeśli masz kartę np "wydaj ludzika by dostać drewno " to jeśli nie masz ludzików to kladlbys jabłko by to drewno dostać??! Bez brawury.! Robisz to co na karcie jest napisane i koniec. Nie masz to nie robisz.
- Ciuniek
1. Skoro Trzewik oficjalnie zinterpretował zapis - nie mam więcej pytań.
2. Skąd wzięła się moja wątpliwość? Przez fragment "...aby zaznaczyć umowę". Zapis na karcie Szlaku handlowego to dwa zdania. Pierwsze zdanie mówi o podpisaniu umowy, a drugie o zaznaczeniu podpisania umowy. Moja wątpliwość wynikała z niedoprecyzowania tego jak działa "zaznaczenie", jak bardzo jest to istotne itd. Kiedy używasz Świątyni Ra albo Pustyni nie kładziesz na nich żadnych zasobów, ale w jakiś sposób zaznaczasz, że w tej rundzie już z tej lokacji korzystałeś.
Tak naprawdę cały problem wynikał z wyniesionej przeze mnie z kolekcjonerskich karcianek skłonności do nadinterpretacji i szukania dziury w wordingu kart
.
2. Skąd wzięła się moja wątpliwość? Przez fragment "...aby zaznaczyć umowę". Zapis na karcie Szlaku handlowego to dwa zdania. Pierwsze zdanie mówi o podpisaniu umowy, a drugie o zaznaczeniu podpisania umowy. Moja wątpliwość wynikała z niedoprecyzowania tego jak działa "zaznaczenie", jak bardzo jest to istotne itd. Kiedy używasz Świątyni Ra albo Pustyni nie kładziesz na nich żadnych zasobów, ale w jakiś sposób zaznaczasz, że w tej rundzie już z tej lokacji korzystałeś.
Tak naprawdę cały problem wynikał z wyniesionej przeze mnie z kolekcjonerskich karcianek skłonności do nadinterpretacji i szukania dziury w wordingu kart

Na razie na szczęście teksty kart sa w miarę klarowne. Obawiam sie co będzie gdy zaczną dochodzić nowe karty, frakcje, mechanizmy... Czy nie zrobi sie swego rodzaju bałagan interpretacyjny jak było/ jest w warhamerze czy innych karciankach...
- farmer
- Has thanked: 409 times
- Been thanked: 96 times
Jak to działa?
Czy otrzymuję zasoby przynależne do umowy nadrukowanej na karcie lokacji przeciwnika (którą zaznaczyłem swoją kartą)?
Jak to działa?
Czy otrzymuję zasoby przynależne do umowy nadrukowanej na karcie lokacji przeciwnika (którą zaznaczyłem swoją kartą)?
- Ciuniek
Tak. Działa to jak podpisanie umowy z kartą frakcyjną z ręki, więc od razu otrzymujesz zasoby.