Na Skrzydłach - pytania i wątpliwości
Re: Na Skrzydłach - pytania i wątpliwości
Cześć, mam pytanie w jaki sposób postępujecie z kartami, które w ewidentny sposób psują balans gry - chodzi mi przede wszystkim o Kruka (dwie dowolne sztuki pożywienia z zasobów za jedno jajo) który, jeśli zagra się na początku gry na łące, wygrywa grę z automatu. Za każdym razem gdy grałem i komuś wylosował się nawet w drugiej rundzie to ta osoba wygrywała na koniec z dużą przewagą. Zastanawiam się czy należy się wcześniej umówić z innymi graczami, że zmieniamy jego umiejętność np. na jedno pożywienie za jedno jajo, czy w ogóle wyrzucić kartę z talii.
Cześć, mam pytanie dotyczące liczenia ptaków w przypadku celu „najwięcej ptaków w rzędzie”. Czy w takim przypadku liczymy tylko ptaki zajmujące kolejne miejsca w danym siedlisku, czy też te podkładane pod inne karty (stada i upolowane przez drapieżniki);)
A jednak przysłali. Plus!Marbel pisze: ↑21 wrz 2021, 21:12 No i nie mam tego dodatku a na pudle oczywiście jest info, że ma być. Napisałem do Rebela i mnie olali... Jakoś się tego spodziewałem. No cóż swojego wizerunku w moich oczach nie ocieplili.
Chyba już się nauczyłem w to grać, tylko trzeba mieć chwilę usiąść i pograć.

Cześć, mam pytanie.
Są karty które mają zdolność podczas aktywacji:
"
weź 1 zasób z karmnika (jeśli jest dostępne). Możesz przechować ten zasób na tej karcie.
"
Czy to oznacza, że mogę wziąć zasób do mojej puli zasobów lub przechować na tej karcie? Czy tylko przechować na karcie o ile jest zasób?
Są karty które mają zdolność podczas aktywacji:
"
weź 1 zasób z karmnika (jeśli jest dostępne). Możesz przechować ten zasób na tej karcie.
"
Czy to oznacza, że mogę wziąć zasób do mojej puli zasobów lub przechować na tej karcie? Czy tylko przechować na karcie o ile jest zasób?
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Możesz wziąć do swojej puli albo przechować na karcie

Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
- BOLLO
- Has thanked: 1312 times
- Been thanked: 2002 times
- Kontakt:
Nie możesz wziąć do puli. Jeżeli masz wyraźnie napisane że możesz przechować to na karcie to tylko na karcie może być to przechowywane. I nie możesz korzystać z tych surowców jakby to były zasoby do użytku.
Takie zasoby na karcie punktują na koniec gry podczas podliczania punktów. Za każdy surowiec na karcie dostaniesz 1pkt.
- kurdzio
- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 483 times
Wg mnie możesz nie równa się musisz.BOLLO pisze: ↑27 gru 2021, 10:51Nie możesz wziąć do puli. Jeżeli masz wyraźnie napisane że możesz przechować to na karcie to tylko na karcie może być to przechowywane. I nie możesz korzystać z tych surowców jakby to były zasoby do użytku.
Takie zasoby na karcie punktują na koniec gry podczas podliczania punktów. Za każdy surowiec na karcie dostaniesz 1pkt.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 27 gru 2021, 11:45 przez kurdzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Mozna wziac do swoich zasobow albo przechowac na karcie.kurdzio pisze: ↑27 gru 2021, 11:34Wg mnie możesz nie równa się musisz.BOLLO pisze: ↑27 gru 2021, 10:51Nie możesz wziąć do puli. Jeżeli masz wyraźnie napisane że możesz przechować to na karcie to tylko na karcie może być to przechowywane. I nie możesz korzystać z tych surowców jakby to były zasoby do użytku.
![]()
https://boardgamegeek.com/thread/213928 ... rtain-rule
Na czym polega zdolność np. Gila - możesz ponownie napełnić karmnik? Przerzucam wszystkimi kośćmi w karmniku i poza nim? Czy mogę pasującą mi kość w karmniku zostawić?
Dobra, teraz moje pytanie.
Ptaszek: pingwin mały. Z dodatku "Ptaki Oceanii". GDY AKTYWUJESZ, dobierz 5 kart ze stosu, a następnie je odrzuć. Za każdą rybkę w koszcie odrzuconych kart ptaków weź 1 rybkę z zasobów i przechowaj na tej karcie.
I pytanie - czy symbole dźokera (takie kolorowe kółko) też się liczą i za nie też biorę rybkę???
Jeżeli tak, no to ta karta jest, moim zdaniem, za mocna na tę grę...
Ptaszek: pingwin mały. Z dodatku "Ptaki Oceanii". GDY AKTYWUJESZ, dobierz 5 kart ze stosu, a następnie je odrzuć. Za każdą rybkę w koszcie odrzuconych kart ptaków weź 1 rybkę z zasobów i przechowaj na tej karcie.
I pytanie - czy symbole dźokera (takie kolorowe kółko) też się liczą i za nie też biorę rybkę???
Nie, nie licza sie. Tylko rybkiElizeo pisze: ↑06 lut 2022, 22:40 Dobra, teraz moje pytanie.

Cześć, ja mam pytanie o kartę "ETOLOG", czy dobrze ją zrozumiałem
Czy dobrze rozumiem, że wybieram jedno siedlisko np. mokradła i za każdy użyty kolor w tym jednym rzędzie otrzymuje 2 pkt.? (czyli wychodzi maks 8 pkt.)

Czy dobrze rozumiem, że wybieram jedno siedlisko np. mokradła i za każdy użyty kolor w tym jednym rzędzie otrzymuje 2 pkt.? (czyli wychodzi maks 8 pkt.)

Tak wybierasz jedno z trzech siedlisk : las, łąka lub mokradła. I max 8 pkt (4 kolory)
chociaż w ptakach oceanii jest jeszcze kolor żółty więc według mnie można mieć max 10pkt grając jeszcze z tym dodatkiem.
- Coval
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 21 times
Cześć
Mam 2 pytania:
1) Niebieskie zdolności odpalane raz na koniec RUNDY z Ptaków Europy odpalają się przed czy po punktacji żetonów bonusowych za Rundy?
Bardzo istotne bo np. Zdolność zagrania ptaka na koniec rundy sprawia że mam o jednego ptaka więcej w danym siedlisku i zamiast remisować na pierwszym miejscu za tą rundę, jestem sam na pierwszym miejscu.
Póki co na zdrowy rozsądek gramy że przed punktacją żetonów Rund.
2) Czym się różnią "Dzięciol Białogrzbiety" i "Lasówka szkarłatna"?
- Dzięcioł mówi: Gdy aktywujesz weź 1 (symbol kostki) z karmnika.
- Lasówka mówi: Gdy aktywujesz weź 1 (symbol jokera - kolorowe kółko) z karmnika.
Przemek
Mam 2 pytania:
1) Niebieskie zdolności odpalane raz na koniec RUNDY z Ptaków Europy odpalają się przed czy po punktacji żetonów bonusowych za Rundy?
Bardzo istotne bo np. Zdolność zagrania ptaka na koniec rundy sprawia że mam o jednego ptaka więcej w danym siedlisku i zamiast remisować na pierwszym miejscu za tą rundę, jestem sam na pierwszym miejscu.
2) Czym się różnią "Dzięciol Białogrzbiety" i "Lasówka szkarłatna"?
- Dzięcioł mówi: Gdy aktywujesz weź 1 (symbol kostki) z karmnika.
- Lasówka mówi: Gdy aktywujesz weź 1 (symbol jokera - kolorowe kółko) z karmnika.
Przemek
I've had worst!
-
- Been thanked: 1 time
przed punktacją żetonówCoval pisze: ↑10 kwie 2022, 21:16 Cześć
Mam 2 pytania:
Lasówka ma na pewno z karmnika?
- Coval
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 21 times
Tak ma z karmnika.
Ale moja w moim pytaniu chodzi przede wszystkim czym różnią się te dwa symbole?
- symbol kostki i symbol jokera - kolorowe kółko.
pozdrawiam
Ale moja w moim pytaniu chodzi przede wszystkim czym różnią się te dwa symbole?
- symbol kostki i symbol jokera - kolorowe kółko.
pozdrawiam
I've had worst!
Wygląda na to, że się niczym nie różnią po prostu wkradła się jakaś niekonsekwencja w oznaczaniu. Lasówka jest z dodatku szybki start. Tam w przykładzie jest opisane żeby wziąć kość pożywienia z karmnika.
Karta celu:
Policz liczbę wszystkich zagranych kart ptaków.
1. Czy wliczam również ptaki z tzw. stada (czyli karty włożone pod karty ptaków)?
Policz liczbę wszystkich zagranych kart ptaków.
1. Czy wliczam również ptaki z tzw. stada (czyli karty włożone pod karty ptaków)?
- Grzdyll
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 391 times
- Kontakt:
Nie, liczysz tylko odkryte karty ptaków na swojej planszy.