Sniper Elite - The Board Game (David Thompson, Roger Tankersley)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 294 times
Been thanked: 136 times

Re: Sniper Elite - The Board Game (David Thompson, Roger Tankersley)

Post autor: scraber »

PytonZCatanu pisze: 11 mar 2025, 08:44 Podpowiedz mi - jak gra hidden movement ma działać solo?
W takim MindMGMT gra się z apką, która gra jako rekruter i próbuje nie dać się złapać.
Działa to bardzo dobrze
Adrian_P pisze: 11 mar 2025, 08:06 Widzę dyskusję o rozgrywce w składach kilkuosobowych, a jak temat wygląda w pojedynkę, bo jeśli bym kupił, to tylko w takiej konfiguracji bym grał? Macie jakieś doświadczenia?
W Snipera grałem 2 razy solo i mnie nie porwało. Jeśli nie wrzucisz wyzwań, to gra jest mega prosta.
Praktycznie cały czas biegałem po 3 pola, a samą rozgrywkę zamykałem w ~20minut.

Fakt, że masz 6 "HP" zanim stracisz "serduszko", a do tego przy każdym zabójstwie możesz się wyleczyć o 1-2, powodował taki rush przez mapę bez większego zastanowienia.
Karty solo też potrafią się tak ułożyć, że praktycznie wszyscy stali w miejscu i obserwowali albo namierzali
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

W pudełku widzę sporo wolnego miejsca. Czyżby oznaczało to, że dodatek się zmieści w podstawce?
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1694 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Zawartość wszystkich trzech pudeł mieści się w jednym. Kupiłem insert (insertify) i jest cacy.

Notabene: oddam pudła dodatku i upgrade'u (i wszystkie trzy oryginalne inserty) w dobre ręce, stan igła - może ktoś dostał obite lub mu się zniszczyły. Tylko Warszawa, odbiór osobisty.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Sloth
Has thanked: 125 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Sloth »

Wziąłem sama podstawkę do gry solo. Już kilka osób pisało o "wyzwaniach" Jest to element podstawki czy niezbędny nagle okaże się dodatek ?
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 294 times
Been thanked: 136 times

Post autor: scraber »

Wyzwania masz na końcu instrukcji solo, które Ci utrudniają trochę rozgrywkę.

Np, że po sprincie o 3 pola zawsze dostajesz hita, a na pudło potrzebujesz 4 żetonów a nie 5 itd.
Dodatek dodaje po prostu odpowiednie karty solo dla nowych map
Awatar użytkownika
Bruno

Yuri pisze: 22 lut 2025, 20:05
Bruno pisze: 22 lut 2025, 20:00 ...
Pytanko do wszystkich malujących figsy:
czym można zmyć trochę ten nieszczęsny sundrop?
Spróbuję jutro 8)
Yuri, i jak - próbowałeś może? Jakieś wskazówki, jak zmyć z figurek te zachlapania czarną farbą?
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Post autor: Yuri »

Bruno pisze: 21 mar 2025, 00:05
Yuri pisze: 22 lut 2025, 20:05
Bruno pisze: 22 lut 2025, 20:00 ...
Pytanko do wszystkich malujących figsy:
czym można zmyć trochę ten nieszczęsny sundrop?
Spróbuję jutro 8)
Yuri, i jak - próbowałeś może? Jakieś wskazówki, jak zmyć z figurek te zachlapania czarną farbą?
Na ten moment tylko umyłem woda i mydłem i przygotowałem do podkładowania Bostikiem. Co do zmycia samego washa to nic to nie dało z tego co widzę.

Edit: a nie chce poza ta delikatna metoda nic więcej działać, bo Bostik i tak się pięknie weżre w strukturę figsa, bez oglądania się na wash.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
aduko
Has thanked: 208 times
Been thanked: 163 times

Post autor: aduko »

Może nikogo, ale według mnie w instrukcji solo jest błędnie przetłumaczony fragment, wprowadzający w błąd.

Jest:
Na koniec tury obrońcy, jeśli na mapie nie ma żadnego obrońcy, wybierz jednego losowo (...) i umieść go na polu (...).
Oryginał:
At the end of the defender turn if any defenders are not on the map, choose 1 at random (... ) and place them on the iron cross space (...).
Powinno być:
Pod koniec tury obrońcy, jeśli którykolwiek z obrońców nie znajduje się na mapie, wybierz jednego losowo (... ) i umieść go na polu (...).
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2025, 22:06 przez aduko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yuri

Bruno pisze: 21 mar 2025, 00:05 Yuri, i jak - próbowałeś może? Jakieś wskazówki, jak zmyć z figurek te zachlapania czarną farbą?
Mała akutalizacja, bo wczoraj skończyłem malować SE z dodatkiem. Podkładowałem Bostikiem białym i Contrast Militarum Green jako główny kolor pięknie się kładzie, złego słowa nie powiem. W ogóle dodam, że na figurkach jest sporo mundurowych detali i baaardzo miło mi się to malowało. Polecam szczerze, bezproblemowe malowanko.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2025, 22:46 przez Yuri, łącznie zmieniany 1 raz.
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Bruno

Yuri pisze: 10 kwie 2025, 21:57
Bruno pisze: 21 mar 2025, 00:05 Yuri, i jak - próbowałeś może? Jakieś wskazówki, jak zmyć z figurek te zachlapania czarną farbą?
Mała akutalizacja, bo wczoraj skończyłem malować SE z dodatkiem. Podkładowałem Bostikiem białym i głównie Contrast Militarum Green jako główny kolor pięknie się kładzie, złego słowa nie powiem. W ogóle dodam, że na figurkach jest sporo mundurowych detali i baaardzo miło mi się to malowało. Polecam szczerze, bezproblemowe malowanko.
Jasne, gratuluję, tylko to wymaga czegoś, na co się nie porwę, czyli malowania :wink: Myślałem, że może da się to czarne "coś" łatwo rozpuścić w odpowiedniej miksturze... :roll:
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
Yuri

Bruno pisze: 10 kwie 2025, 22:20 Jasne, gratuluję, tylko to wymaga czegoś, na co się nie porwę, czyli malowania :wink: Myślałem, że może da się to czarne "coś" łatwo rozpuścić w odpowiedniej miksturze... :roll:
Hmmmmm....to może kupić dosłownie jeden szary podkład i "machnąć" figsy drybrushem + Citadel Longbeard Grey ? To wtedy nie podchodzi pod malowanie, ale pod "mizianie" figsa pędzlem jedynie :)
Awatar użytkownika
Bruno

Yuri pisze: 10 kwie 2025, 22:50 Hmmmmm....to może kupić dosłownie jeden szary podkład i "machnąć" figsy drybrushem + Citadel Longbeard Grey ? To wtedy nie podchodzi pod malowanie, ale pod "mizianie" figsa pędzlem jedynie :)
Yuri, ja nawet nie rozumiem, co do mnie napisałeś :wink:
Nie, dajmy spokój, zatrzymajmy się na tym, że nie wiemy, czym można by ten "pożal się Boże sundrop" łatwo usunąć. Trudno, to tylko estetyka.
Ważne, że jest insert, który pozwala wszystko ładnie zmieścić w jednym pudle :)
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2019 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

Dużo grałem na angielskiej wersji i ucieszyłem się, że będzie polska. Spodziałem się wysypu opisu epickich batalii i pojedynków umysłów....

Solo, malowanie, solo, malowanie, solo, malowanie.... :roll: Zagrajcie wreszcie na poważnie :D
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Yuri

PytonZCatanu pisze: 11 kwie 2025, 01:05 Dużo grałem na angielskiej wersji i ucieszyłem się, że będzie polska. Spodziałem się wysypu opisu epickich batalii i pojedynków umysłów....

Solo, malowanie, solo, malowanie, solo, malowanie.... :roll: Zagrajcie wreszcie na poważnie :D
:lol: :lol: :lol: ja się przymierzam, to już coś ;d
tomg
Has thanked: 149 times
Been thanked: 216 times

Post autor: tomg »

Jak macie opinie o dodatku Orle Gniazdo ? Warto kupić aby zwiększyć regrywalność podstawki ?
Czytałem że jedna z map jest mocno kontrowersyjna (sprzyja snajperowi) a inne elementy też nie stanowią "game changera".
Z góry dzięki za opinie !
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2019 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

Ze względu na różnorodność (nie tylko map, ale kart) według mnie warto. Bez rotowania różnych opcji gra się stanie zbyt powtarzalna.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 171 times
Been thanked: 206 times

Post autor: tomuch »

Zapowiedź kampanii nowych dodatków https://gamefound.com/pl/projects/rebel ... ref=search
Czekamy na ruch ze strony Ogrów, mam nadzieję, że to formalność
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Ciekawe czy podepna sie do kampani czy zrobia zwykla przedsprzedaz u siebie. Tak czy siak mam nadzieje ze bedzie u nich dostepny ten "ekran mistrza gry" :D
ODPOWIEDZ