brazylianwisnia pisze: ↑28 mar 2023, 19:04
XLR8 pisze: ↑28 mar 2023, 18:38
7/10 dla estetyki nowej edycji GWT to i tak bardzo szczodra ocena.
No raczej nie. Planszetki gracza są piękne, tak jak grafiki na kartach, budynkach, pracownikach, plansza jest bardzo szczegółowa, woreczki mają nadruki. Wszystko razem jest spójne. To na ile zasługują takie gry jak Puerto Rico, Agricola, Pola Arle, Tzolkin, Orlean, Rosyjske Koleje?2/10? Everdell,Teotihucan, Nemesis, Na skrzydłach to 5/10?jeśli tak to rzeczywiście GWT jest 7/10.
Ja myślę że to nie tyle ocena samego wyglądu, bo to subiektywne (nawet Klemens przecież ma swoich fanów, czego do dzisiaj nie rozumiem

), a raczej funkcjonalności grafik i wykonania. Planszetki graczy na duży plus, podobnie ładne i wygodne woreczki na żetony, ale czytelność planszy (odbijające się światło, oznaczenie w tym wypadku zboża a w oryginale drzew na polach stawiania budynków nie naprawione pomimo na narzekania na to właśnie w oryginale, kolory żetonów rolników, które łatwo pomylić) nie jest doskonała. Dodatkowo tak jak ktoś wspomniał dodanie białej obwódki na kartach z jednej strony zapobiega znaczeniu kart, ale z drugiej utrudnia rozpoznanie, co to za karta jak jest na ręku. Dodam jeszcze Insert, który nie mieści woreczków z żetonami w środku. No wymieniając to wszystko to zdecydowanie nie dałabym 9/10 za wykonanie. Myślę, że 7/10 to bardzo uczciwa ocena i nie ma co kruszyć kopii, bo to przecież wysoka ocena jest! Poprostu parę oczek spadło z powodu wymienionych niedociągnięć (mnie wkurza zwłaszcza to oznaczenie pól budynków ze zbożem, bo to problem znany od lat, więc nie kumam, czemu nie został on zaadresowany w tej grze)
Edit: no i zapomniałam o tych nieszczęsnych kotwicach...